Opis przepisu
Ciasto tiramisu z truskawkami to świetny pomysł na majowy deser! Sprawdzi się świetnie nie tylko w maju, lecz również przez całe lato, gdy sezonowych owoców nie brakuje. Ciasto tiramisu sprawdzi się super na upalne dni, ponieważ nie wymaga pieczenia i ingerencji piekarnika. Jest mocno kawowe, jednak nie za słodkie.
Tiramisu lubię także w oryginalnej, włoskiej wersji, jednak od czasu do czasu lubię je przygotować w dużo lżejszej, owocowej wersji. Świetnie będą pasować tu także maliny, wiśnie czy borówki. Odradzam brzoskwinie i banany, ponieważ próbowałam dodać je do deseru i moim zdaniem trochę nie pasują.
Ciasto tiramisu jest proste do przygotowania i mocno kawowe. Sam deser jest najsmaczniejszy jak użyjesz wysokiej jakości produktów. Użyta w nim kawa jest tu bardzo istotnym składnikiem. Polecam Wam użyć kawy ziarnistej COSMAI ALTURA (100% Arabika) ze sklepu Advancefood. Ta kawa z linii single origin – pochodzi z plantacji w Meksyku, gwarantująca bogaty, wyjątkowy, delikatnie czekoladowy smak oraz aromat prawdziwej włoskiej kawy. Ta kawa pozbawiona kwaśnego posmaku, nie zawiera substancji drażniących układ pokarmowy.
PS. Mam dla Was kod rabatowy 15% na hasło – poprostupycha na wszystkie kawy ze sklepu Advancefood.pl.
Przepis na: Ciasto tiramisu z truskawkami
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 200 g podłużnych biszkoptów
- kawa ziarnista COSMAI ALTURA ze sklepu Advancefood
- 200 ml wody
- 2 łyżeczki syropu Amaretto
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 150 g truskawek
Zobacz również:
Ciasto tiramisu z truskawkami - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Zaparzamy mocną kawę z ekspresu, odstawiamy do przestygnięcia.
Biszkopty lekko namaczamy w przestudzonej kawie (można ją przelać do głębszego talerza na zupę, aby łatwiej było wyjmować biszkopty) i układamy na dnie formy o wymiarach 15×25 cm.
Zimną śmietankę miksujemy wraz z mascarpone i cukrem pudrem, aż powstanie sztywna, gęsta masa. Po chwili dodajemy syrop amaretto i tylko lekko mieszamy.
Na ułożone biszkopty wykładamy połowę kremu. Następnie układamy pokrojone w cienkie plasterki truskawki (połowa teraz, a połowa na wierzch ciasta). Znowu namaczamy w kawie biszkopty i układamy kolejną warstwę. Smarujemy pozostałym kremem, a wierzch posypujemy kakao. Dekorujemy pokrojonymi truskawkami. Chłodzimy w lodówce przez całą noc.
Smacznego!
Wpis powstał przy współpracy z Advancefood.pl.
Komentarze