Ciasto tiramisu z truskawkami

3/5 (2 ocen)

Ilość porcji

8-10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + chłodzenie

Opis przepisu

Ciasto tiramisu z truskawkami to świetny pomysł na majowy deser! Sprawdzi się świetnie nie tylko w maju, lecz również przez całe lato, gdy sezonowych owoców nie brakuje. Ciasto tiramisu sprawdzi się super na upalne dni, ponieważ nie wymaga pieczenia i ingerencji piekarnika. Jest mocno kawowe, jednak nie za słodkie.

Tiramisu lubię także w oryginalnej, włoskiej wersji, jednak od czasu do czasu lubię je przygotować w dużo lżejszej, owocowej wersji. Świetnie będą pasować tu także maliny, wiśnie czy borówki. Odradzam brzoskwinie i banany, ponieważ próbowałam dodać je do deseru i moim zdaniem trochę nie pasują.

Ciasto tiramisu jest proste do przygotowania i mocno kawowe. Sam deser jest najsmaczniejszy jak użyjesz wysokiej jakości produktów. Użyta w nim kawa jest tu bardzo istotnym składnikiem. Polecam Wam użyć kawy ziarnistej COSMAI ALTURA (100% Arabika) ze sklepu Advancefood. Ta kawa z linii single origin – pochodzi z plantacji w Meksyku, gwarantująca bogaty, wyjątkowy, delikatnie czekoladowy smak oraz aromat prawdziwej włoskiej kawy. Ta kawa pozbawiona kwaśnego posmaku, nie zawiera substancji drażniących układ pokarmowy.


PS. Mam dla Was kod rabatowy 15% na hasło – poprostupycha na wszystkie kawy ze sklepu Advancefood.pl.

Przepis na: Ciasto tiramisu z truskawkami

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • kawa ziarnista COSMAI ALTURA ze sklepu Advancefood
  • 200 ml wody
  • 2 łyżeczki syropu Amaretto
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 150 g truskawek
Wyślij emailem

Ciasto tiramisu z truskawkami - przepis krok po kroku


Wykonanie: 

Zaparzamy mocną kawę z ekspresu, odstawiamy do przestygnięcia.

Biszkopty lekko namaczamy w przestudzonej kawie (można ją przelać do głębszego talerza na zupę, aby łatwiej było wyjmować biszkopty) i układamy na dnie formy o wymiarach 15×25 cm.

Zimną śmietankę miksujemy wraz z mascarpone i cukrem pudrem, aż powstanie sztywna, gęsta masa. Po chwili dodajemy syrop amaretto i tylko lekko mieszamy.

Na ułożone biszkopty wykładamy połowę kremu. Następnie układamy pokrojone w cienkie plasterki truskawki (połowa teraz, a połowa na wierzch ciasta). Znowu namaczamy w kawie biszkopty i układamy kolejną warstwę. Smarujemy pozostałym kremem, a wierzch posypujemy kakao. Dekorujemy pokrojonymi truskawkami. Chłodzimy w lodówce przez całą noc.

Smacznego!


Wpis powstał przy współpracy z Advancefood.pl.

Średnia ocena 3 / 5. Ilość głosów: 2

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Tiramisu ciasto przepis

Tiramisu może mieć wiele odmian i lubię z nim eksperymentować. Oczywiście kocham klasyczne włoskie tiramisu, jednak nie byłabym sobą jakbym nie spróbowała zrobić jakiejś innej odmiany 🙂 Moim zdaniem wyszło równie smaczne, a użyte owoce nadały lekki świeży posmak.

Ciasto tiramisu bez pieczenia

Jeżeli lubicie kawowe ciasta to strzałem w dziesiątkę będzie wypróbowanie przepisu na ciasto tiramisu bez pieczenia. Wychodzi lekkie, nie za słodkie i mocno kawowe. Dodałam do środka truskawki, aby było jeszcze smaczniejsze. Możesz jednak wykorzystać np. maliny czy borówki.

RozwińZwiń