Opis przepisu
Tiramisu to włoski deser, składający się z masy jajecznej wraz z mascarpone, namoczonych w kawie biszkoptów i grubej warstwy kakao.
Przepis na: Włoskie tiramisu
Składniki:
- 6 żółtek
- 200 g cukru
- 750 g serka mascarpone
- 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów
- kakao do dekoracji
- 1/2 szklanki wody
Poncz kawowy:
- 250 ml espresso
- 3-4 łyżki cukru
Wyślij emailem
Zobacz również:
Włoskie tiramisu - przepis krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cukier, gotujemy kilka minut aż cukier się całkiem rozpuści i powstanie syrop. Żółtka ubijamy w mikserze bardzo dokładnie, stopniowo dolewamy ciepły syrop powstały z wody i cukru. Żółtka ubijamy na bardzo puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy po łyżce serek mascarpone. Mieszamy.
Krok 2
Do miseczki wlewamy kawę espresso, cukrujemy, mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Na dnie foremki do pieczenia (u mnie o wymiarach 23 x 23 cm) układamy jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem kawowym. Na biszkoptach układamy warstwę kremu, na kremie kładziemy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem kawowym, na biszkopty ponownie kładziemy warstwę kremu. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na kilka godzin. Musi być dobrze schłodzone. Po wyjęciu z lodówki tiramisu dekorujemy obficie kakao. Smacznego!
Na dnie foremki do pieczenia (u mnie o wymiarach 23 x 23 cm) układamy jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem kawowym. Na biszkoptach układamy warstwę kremu, na kremie kładziemy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem kawowym, na biszkopty ponownie kładziemy warstwę kremu. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na kilka godzin. Musi być dobrze schłodzone. Po wyjęciu z lodówki tiramisu dekorujemy obficie kakao. Smacznego!
Komentarze
Bardzo dobre, bo lubię kawę. Niestety moje ciasto się rozwala!!!🥴 taka ciapka…
Ale ogólny efekt jest wspaniały!!!😋🤤🙂
Pyyyyycha!!!!!
To jest deser, a nie ciasto 🙂 Ale widzę, że niestety masa została źle wymieszana – żółtka ubijamy na bardzo jasną puszystą masę, później dodajemy mascarpone i już tego nie miksujemy tylko delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki czy nawet łyżki. Wtedy masa ma dużo lepszą, stabilniejszą konsystencję 🙂 Następnym razem pójdzie lepiej! Grunt, że smakowało.
Dziękuję za wskazuwki….😉
Teraz też zrozumiałam że za krótko trzymałam w lodówce, ponieważ kiedy wyjęłam deser później był idealny!!!😊😊😊
Proszę bardzo 🙂 może deser potrzebował właśnie więcej czasu 🙂