Włoskie tiramisu

5/5 (6 ocen)

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

25 min + chłodzenie

włoskie tiramisu

Opis przepisu

Tiramisu to włoski deser, składający się z masy jajecznej wraz z mascarpone, namoczonych w kawie biszkoptów i grubej warstwy kakao.

Przepis na: Włoskie tiramisu

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 200 g cukru
  • 750 g serka mascarpone
  • 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów
  • kakao do dekoracji
  • 1/2 szklanki wody

Poncz kawowy:

  • 250 ml espresso
  • 3-4 łyżki cukru
Wyślij emailem

Włoskie tiramisu - przepis krok po kroku


Krok 1

włoskie tiramisu

Do garnka wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cukier, gotujemy kilka minut aż cukier się całkiem rozpuści i powstanie syrop. Żółtka ubijamy w mikserze bardzo dokładnie, stopniowo dolewamy ciepły syrop powstały z wody i cukru. Żółtka ubijamy na bardzo puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy po łyżce serek mascarpone. Mieszamy.


Krok 2

włoskie tiramisu

Do miseczki wlewamy kawę espresso, cukrujemy, mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Na dnie foremki do pieczenia (u mnie o wymiarach 23 x 23 cm) układamy jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem kawowym. Na biszkoptach układamy warstwę kremu, na kremie kładziemy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem kawowym, na biszkopty ponownie kładziemy warstwę kremu. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na kilka godzin. Musi być dobrze schłodzone. Po wyjęciu z lodówki tiramisu dekorujemy obficie kakao. Smacznego!


włoskie tiramisu

włoskie tiramisu

włoskie tiramisu

włoskie tiramisu

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 6

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Eugenia Patelnia
Eugenia Patelnia
1 rok temu

Bardzo dobre, bo lubię kawę. Niestety moje ciasto się rozwala!!!🥴 taka ciapka…
Ale ogólny efekt jest wspaniały!!!😋🤤🙂
Pyyyyycha!!!!!

16832115455595633284531588568197.jpg
Eugenia Patelnia
Eugenia Patelnia
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję za wskazuwki….😉
Teraz też zrozumiałam że za krótko trzymałam w lodówce, ponieważ kiedy wyjęłam deser później był idealny!!!😊😊😊