Pieguski

4.6/5 (141 ocen)
Pyszne i proste do przygotowania ciastka pieguski, to maślane ciastka z dodatkiem czekolady. Są tak dobre, że ciężko się powstrzymać, aby nie sięgnąć po jeszcze jedno!

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + chłodzenie

Pieguski

Opis przepisu

Pieguski to pyszne ciasteczka z czekoladą. Kruche, maślane… No palce lizać! Te ciastka bardzo przypominają smakowo sklepowe pieguski i gorąco Was zachęcam do ich wypróbowania. Jest to bazowy przepis, który możesz modyfikować według swoich preferencji i dodać np. orzechy lub rodzynki jeżeli oczywiście masz na to ochotę 🙂

Ciastka pieguski

Domowe ciastka pieguski są niezwykle proste i szybkie do przygotowania. Składają się tylko z kilku składników, które zwykle mam w swojej kuchni. Dlatego jeśli spodziewam się gości, wtedy na szybko piekę te smaczne ciasteczka. Są one idealne do popołudniowej kawy!

 

 

Przepis na: Pieguski

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej tortowej lub krupczatki
  • 130 g miękkiego masła
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Wyślij emailem

Jak zrobić ciastka pieguski?


Krok 1

drobno pokrojona czekolada

Pieguski można przygotować z dodatkiem czekolady mlecznej lub gorzkiej. Ja zwykle dodaję do tych ciasteczek trochę posiekanej jednej i drugiej czekolady – łącznie potrzebujemy około 70 g.


Krok 2

składniki na ciasteczka

Do miski wsypujemy mąkę (240 g), cukier (60 g, można użyć cukru pudru) i proszek do pieczenia (3/4 łyżeczki). Następnie dodajemy miękkie masło (130 g), a także jajko.


Krok 3

ciasto na pieguski

Zagniatamy gładkie ciasto.


Krok 4

Dodanie czekolady do ciasta

Dodajemy posiekaną czekoladę, lekko mieszamy.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażalnika na 10 minut.


Krok 5

krojenie ciasta na kawałki

Ciasto wyciągamy z lodówki i formujemy długi wałeczek (blat można podsypać odrobiną mąki).

Dzielimy ciasto na równe kawałki – mi wyszło 16 kulek.  


Krok 6

pieguski przed upieczeniem

Każdą kulkę formujemy w okrągłe ciasteczko, lekko je spłaszczamy dłońmi. Pieczemy przez 12-14 minut w temp. 190 stopni (u mnie góra dół, bez termoobiegu). Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych, prostych ciastek to koniecznie wypróbuj ciasteczka czekoladowe lub ciastka z masłem orzechowym.


Ciastka pieguski

ciasteczka pieguski

Domowe pieguski

Przepis na ciasteczka z czekoladą

pieguski przepis

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 141

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ciastko🙂
Ciastko🙂
2 miesięcy temu

Zarobiste ciastka szybka robota😍🤩😋

1000008122
Alicja
Alicja
5 miesięcy temu

Ciasteczka super wyszło 20

Marcel
Marcel
6 miesięcy temu

Dobre są

Lila
Lila
11 miesięcy temu

Mogę skorzystać z tego przepisu z miłą chęcią 😋

Donna
Donna
1 rok temu

Pyszne szybko znikają
Na zdjęciu ostatnie sztuki
W sumie wyszło mi 20 ciasteczek

DA5601CE-59C9-426E-BC32-6A130603E5F9.jpeg

Przepis na ciasteczka z czekoladą

Te ciasteczka z kawałkami czekolady mlecznej wychodzą naprawdę rewelacyjne a z ich przygotowaniem poradzi sobie dosłownie każdy. Są proste do przygotowania i wymagają tylko kilku składników. Oczywiście te świetne ciasteczka możesz dostosować do swoich wymagań i dodać ulubione składniki takie jak orzechy włoskie czy żurawinę. Warto testować różne warianty, aby sprawdzić która wersja nam najbardziej odpowiadaj. Ja do przygotowania swoich ciasteczek użyłam mlecznej czekolady, ale równie dobrze smakują z czekoladą gorzką. Ten przepis na ciasteczka z czekoladą świetnie sprawdzi się nie tylko wtedy, kiedy spodziewasz się niespodziewanych gości i chcesz ich czymś poczęstować na szybko, ale również kiedy po prostu masz ochotę na odrobinę słodyczy. Te pyszne ciasteczka sprawdzają się idealnie jako dodatek do kawusi.

Ciasteczka pieguski

Ciasteczka pieguski świetnie sprawdzają się jako słodka przekąska, którą możemy zabrać ze sobą do pracy lub zapakować dzieciom do śniadaniówki. Dodatkowo dzieci mogą same przygotować takie pieguski lub pomagać nam w ich przygotowaniu. Przepis jest bardzo prosty, a samo ich formowanie może być świetną zabawą, dzięki której spędzimy trochę więcej czasu z naszymi pociechami. Dodatkowo będą mogły się z dumą pochwalić, że same zrobiły te pyszne pieguski. Sama z resztą pamiętam jak w dzieciństwie lubiłam urzędować w kuchni z mamą lub babcią i pomagać im w przygotowywaniu różnych wypieków.

Domowe pieguski

Takie domowe pieguski są świetną alternatywą dla tych kupowanych w sklepie. Po pierwsze nie zawierają zbędnej chemii, substancji spulchniających itp. Po drugie są znacznie tańsze, więc za tą samą kwotę, mamy znacznie więcej ciastek, a to zawsze jest lepsza opcja 🙂 Po trzecie możemy dostosowywać składniki do swoich preferencji. Pieguski nie musimy jakoś specjalnie przechowywać jeżeli zamierzamy je zjeść w przeciągu najbliższych 2-3 dni. Szczerze powiedziawszy to dosyć trudne, aby do tego czasu się uchowały 🙂 Jeżeli jednak chcesz przechowywać je dłużej, to polecam trzymać je w zamkniętym pojemniku lub słoiku na ciastka.

RozwińZwiń