Opis przepisu
Pieguski to pyszne ciasteczka z czekoladą. Kruche, maślane… No palce lizać! Te ciastka bardzo przypominają smakowo sklepowe pieguski i gorąco Was zachęcam do ich wypróbowania. Jest to bazowy przepis, który możesz modyfikować według swoich preferencji i dodać np. orzechy lub rodzynki jeżeli oczywiście masz na to ochotę 🙂
Ciastka pieguski
Domowe ciastka pieguski są niezwykle proste i szybkie do przygotowania. Składają się tylko z kilku składników, które zwykle mam w swojej kuchni. Dlatego jeśli spodziewam się gości, wtedy na szybko piekę te smaczne ciasteczka. Są one idealne do popołudniowej kawy!
Przepis na: Pieguski
Składniki:
- 240 g mąki pszennej tortowej lub krupczatki
- 130 g miękkiego masła
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Zobacz również:
Jak zrobić ciastka pieguski?
Krok 1
Pieguski można przygotować z dodatkiem czekolady mlecznej lub gorzkiej. Ja zwykle dodaję do tych ciasteczek trochę posiekanej jednej i drugiej czekolady – łącznie potrzebujemy około 70 g.
Krok 2
Do miski wsypujemy mąkę (240 g), cukier (60 g, można użyć cukru pudru) i proszek do pieczenia (3/4 łyżeczki). Następnie dodajemy miękkie masło (130 g), a także jajko.
Krok 3
Krok 4
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażalnika na 10 minut.
Krok 5
Dzielimy ciasto na równe kawałki – mi wyszło 16 kulek.
Krok 6
Jeśli szukasz podobnych, prostych ciastek to koniecznie wypróbuj ciasteczka czekoladowe lub ciastka z masłem orzechowym.
Komentarze
Muszę udać się na terapię. Jestem uzależniona od twoich przepisów 🤣🤣🤣
Ale to chyba dobre uzależnienie 😛 Słodkie!
Delicious cookies! Każdemu polecam!!
dzięki 🙂
Wyszły bardzo dobre
Zarobiste ciastka szybka robota😍🤩😋
Bardzo miło mi to czytać 🙂
Ciasteczka super wyszło 20
cieszę się 🙂
Dobre są
Cieszę się, że posmakowały ❤️
Mogę skorzystać z tego przepisu z miłą chęcią 😋
Pyszne szybko znikają
Na zdjęciu ostatnie sztuki
W sumie wyszło mi 20 ciasteczek
Wyglądają superowo! ❤️ Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że smakują 🙂