CiasteczkaSłodkości

Ciasteczka z kawałkami czekolady (dwukolorowe)

Jeśli nie mam czasu na przygotowanie trudnych, czasochłonnych ciast to piekę ekspresowe ciastka. Wystarczy tylko kilka minut żeby zrobić moje dwukolorowe ciasteczka z kawałkami czekolady! Wychodzą one kruchutkie, rozpływają się w ustach i naprawdę ciężko poprzestać na jednym i nie wziąć dokładki.

Ciasteczka budyniowe

To mój sprawdzony przepis na ciasteczka budyniowe, które nieco podrasowałam stawiając na oryginalny smak i ciekawy wygląd. Te ciastka są pyszne i smakują równie dobrze zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak i na drugi, czy trzeci dzień. Warto je jednak trzymać w zamkniętym, szczelnym pojemniku, jeśli mają poleżeć przez kilka dni. Chociaż szczerze mówiąc to wątpię żeby tyle w Waszym domu wyleżały. U mnie te ciasteczka budyniowe rozeszły się w kilka godzin.

Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka z kawałkami czekolady przygotowałam na bazie mąki pszennej, jednak równie dobrze możesz wymieszać ją z mąką krupczatką. Dzięki temu będą jeszcze bardziej kruche. Te proste do przygotowania ciasteczka czekoladowe bardzo ciekawie się prezentują na talerzu. Do 1/3 ciasta dodałam kakao, co fajnie zabarwiło moje ciastka. Na wierzchu ciasteczek, po stronie jasnej dodałam pokrojoną w kosteczkę czekoladę gorzką, a po kakaowej części ciastka dodałam czekoladę karmelową.

Jeśli jednak szukasz innych przepisów na ciasteczka to koniecznie wypróbuj:

Przepis na: Ciasteczka z kawałkami czekolady (dwukolorowe)

Składniki:

Ciasteczka:

  • 310 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • budyń waniliowy (40 g), proszek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub prawdziwą z wanilią
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka śmietany 18%

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Jak zrobić ciasteczka czekoladowe?

ciastka czekoladowe
Krok 1:

Na stolnicę lub do miski wsypujemy 310 g mąki pszennej, łyżeczkę proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, 40 g sypkiego budyniu waniliowego. Następnie dodajemy 200 g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę, 2 żółtka oraz łyżkę śmietany 18%.


ciastka czekoladowe
Krok 2:

Z wszystkich tych składników zagniatamy zwarte ciasto.

Podzieliłam je na dwie części (większą i mniejszą).

Do większej dodałam łyżeczkę mąki pszennej, a do drugiej łyżeczkę kakao. Wyrobiłam osobno te dwa ciasta, aby powstały jednolite gładkie kulki. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut lub kilka minut do zamrażalnika.


ciasteczka dwukolorowe
Krok 3:

Oba ciasta wyciągamy z lodówki. Dzielimy na małe kuleczki (ok. 20 g) każda. Do jasnej kulki doklejamy palcami kakaową kulkę i ściskamy.


ciasteczka dwukolorowe
Krok 4:

Formujemy okrągłe ciastko i lekko spłaszczamy. Przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na kakaową część ciastka lekko wbijamy czekoladę karmelową pokrojona w kosteczkę, a w jasną część czekoladę gorzką (lub mleczną). Piec przez ok 15-17 min w temp 180 stopni (góra-dół), aż będą ładnie rumiane. Z przepisu wychodzi ok 25 ciasteczek (zależy od wielkości uformowanych ciasteczek).


Ciasteczka z kawałkami czekolady

ciasteczka dwukolorowe

Ciasteczka z kawałkami czekolady

Ciasteczka czekoladowe

ciasteczka dwukolorowe

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 38

Oceń ten post jako pierwszy!

Ciasteczka budyniowe

Zachęcam Was do wypróbowania mojego najnowszego przepisu na ciasteczka budyniowe w wersji dwukolorowej. Szczerze mówiąc nieco podrasowałam mój ostatnio dodany przepis na tradycyjne ciasteczka budyniowe, dzięki czemu uzyskałam bardzo ich ciekawy wygląd. Domowe ciastka budyniowe, dwukolorowe są naprawdę przepyszne i smakują równie dobrze tuż po upieczeniu, jak i także na drugi, czy nawet trzeci dzień. Jeżeli miałabym polecić, to najlepiej trzymać ciastka w zamkniętym pojemniku czy lunchboxie, jeżeli tylko chcesz, żeby były równie chrupiące jeszcze przez kilka dni.

Ciastka czekoladowe

Te proste do przygotowania ciasteczka czekoladowe prezentują się naprawdę świetnie na talerzu, rzucają się w oczy i znikają w oka mgnieniu. U mnie w domu zostały zjedzone w kilka godzin, a było naprawdę mało domowników. Do moich czekoladowych ciastek do 1/3 ciasta dodałam kakao, które naprawdę fajnie zabarwiło moje ciasteczka budyniowe. Ich wierzch udekorowałam czekoladą karmelową i gorzką. Jak dla mnie to jedne z najlepszych ciastek jakie do tej pory piekłam. Jeżeli tylko poszukujesz podobnych przepisów na kruche ciasteczka to bardzo serdecznie Cię zachęcam do wypróbowania kruchych ciastek z czekoladą (pieguski) lub ciastek owsianych lub ciasteczek z masłem orzechowym i czekoladą. Jeśli jednak nie chcesz się bawić w małe ciasteczka to wypróbuj mój sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe lub tradycyjnego murzynka z polewą czekoladową.

Back to top button