Jeśli nie mam czasu na przygotowanie trudnych, czasochłonnych ciast to piekę ekspresowe ciastka. Wystarczy tylko kilka minut żeby zrobić moje dwukolorowe ciasteczka z kawałkami czekolady! Wychodzą one kruchutkie, rozpływają się w ustach i naprawdę ciężko poprzestać na jednym i nie wziąć dokładki.
Ciasteczka budyniowe
To mój sprawdzony przepis na ciasteczka budyniowe, które nieco podrasowałam stawiając na oryginalny smak i ciekawy wygląd. Te ciastka są pyszne i smakują równie dobrze zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak i na drugi, czy trzeci dzień. Warto je jednak trzymać w zamkniętym, szczelnym pojemniku, jeśli mają poleżeć przez kilka dni. Chociaż szczerze mówiąc to wątpię żeby tyle w Waszym domu wyleżały. U mnie te ciasteczka budyniowe rozeszły się w kilka godzin.
Ciasteczka czekoladowe
Ciasteczka z kawałkami czekolady przygotowałam na bazie mąki pszennej, jednak równie dobrze możesz wymieszać ją z mąką krupczatką. Dzięki temu będą jeszcze bardziej kruche. Te proste do przygotowania ciasteczka czekoladowe bardzo ciekawie się prezentują na talerzu. Do 1/3 ciasta dodałam kakao, co fajnie zabarwiło moje ciastka. Na wierzchu ciasteczek, po stronie jasnej dodałam pokrojoną w kosteczkę czekoladę gorzką, a po kakaowej części ciastka dodałam czekoladę karmelową.
Jeśli jednak szukasz innych przepisów na ciasteczka to koniecznie wypróbuj:
Przepis na: Ciasteczka z kawałkami czekolady (dwukolorowe)
Składniki:
Ciasteczka:
- 310 g mąki pszennej tortowej
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- budyń waniliowy (40 g), proszek
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub prawdziwą z wanilią
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka śmietany 18%
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Zobacz również:
Jak zrobić ciasteczka czekoladowe?
Krok 1
Krok 2
Podzieliłam je na dwie części (większą i mniejszą).
Do większej dodałam łyżeczkę mąki pszennej, a do drugiej łyżeczkę kakao. Wyrobiłam osobno te dwa ciasta, aby powstały jednolite gładkie kulki. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut lub kilka minut do zamrażalnika.
Krok 3
Krok 4
Na kakaową część ciastka lekko wbijamy czekoladę karmelową pokrojona w kosteczkę, a w jasną część czekoladę gorzką (lub mleczną). Piec przez ok 15-17 min w temp 180 stopni (góra-dół), aż będą ładnie rumiane. Z przepisu wychodzi ok 25 ciasteczek (zależy od wielkości uformowanych ciasteczek).
Komentarze
Ciastka wyszły pyszne. Jak zrobilam- znikły od razu. Polecam👍🏻
Super, cieszę się 🙂
Ciastka wyszły twarde nie polecam
A jaka mąka została użyta i w jakiej ilości?
Te ciasteczka kuszą 🙂