Opis przepisu
Już kiedyś rzuciły mi się w oczy czekoladowe popękane ciasteczka obficie obtoczone w cukrze pudrze. Potem jakoś o nich zapomniałam, ale tak dzisiaj się zastanawiałam jakie ciasteczka z białą czekoladą i najlepiej dla kontrastu- nutką cytryny mogłabym przyrządzić dla jutrzejszych gości. Nagle mnie olśniło, że może nie byłyby głupie takie kruche popękane ciasteczka cytrynowe! 🙂 By podczas pieczenia tak fajnie popękały należy ciasto mocno schłodzić- a najlepiej przygotować je wieczorem i zostawić na noc w lodówce. Ciasteczka szybko się przygotowuje, krótko się piecze, a efekt końcowy wychodzi super.
Przepis na: Popękane ciasteczka cytrynowe
Składniki:
- 100 g masła
- 100 g białej czekolady
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 350 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki cukru pudru do obtoczenia ciastek
Zobacz również:
Popękane ciasteczka cytrynowe - przepis krok po kroku
Krok 1
Masło (100 g) roztapiamy w małym garnku (nie doprowadzamy do wrzenia).
Jeśli boicie się zwarzenia czekolady, to po prostu rozpuśćcie ją z masłem w kąpieli wodnej (w misce nad garnkiem z gotującą się wodą).
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Całość mieszamy najpierw za pomocą łyżki.
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Ciasto formujemy w długi wałeczek i dzielimy sobie na równe kawałki. Tworzymy kuleczki za pomocą dłoni.
Krok 8
Krok 9
Aby zachować świeżość ciasteczek, przechowujemy je po wystudzeniu w np. szczelnym, plastikowym pojemniku z pokrywką. Smacznego!
Koniecznie pochwal się swoimi ciasteczkami w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane. Czekam na Wasze piękne wypieki!
Komentarze
Ja zamiast białej czekolady dodałam mleczną bo taką miałam.
Ciasteczka pycha tylko jak dla mnie troszeczkę mało czuć cytrynkę ☺️
Ne pewno zrobię je jeszcze nie raz
Ekstra! ❤️ Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakowały! Następnym razem można spróbować dodać troszkę więcej soku z cytryny 🙂
Nie wiem co zrobiła źle, ale moje ciasteczka prawie w ogóle nie popękały.
Może były za słabo schłodzone, albo dosypała zbyt dużą ilość mąki… Ciężko mi jednoznacznie znaleźć przyczynę 🙂
Ile ciasteczka wytrzymują?
Jakiej wielkości mniej więcej mają być te kuleczki?
Mniej więcej o średnicy 3-4 cm 🙂
A na ile stopni nastawić piekarnik?
W kroku 7 jest informacja “Po tym czasie od razu nastawiamy piekarnik na 190 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).” 🙂
Jestem zachwycona. Co prawda zamiast białej czekolady dałam gorzką (innej nie miałam) i dodałam po prostu cała zmiksowaną cytrynę z miąższem zamiast soku, dla wyrazistszego smaku, tylko usunęłam tą białą skórkę. Napewno będą to ciasteczka które zrobię na święta, wielkie dzięki
Super! Bardzo się ciesze, że smakowały 🙂
Bardzo fajny i prosty przepis a ciasteczka pyszniutkie, polecam serdecznie 🙂
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu ❤️
Cytrynowe też pyszniutkie, kocham ciasteczka 🥰
Cieszę się, że posmakowały! ❤️
czy mleczna czekolada zamiast bialej tesz da rade?
Można spróbować, ponieważ konsystencja nie powinna się zmienić, chociaż sama nie próbowałam z mleczną i nie wiem jak będą smakować 🙂
cudowne, szybkie i pyszne, ale obtoczyć w cukrze pudrze polecam dopiero po upieczeniu bo nie zawsze wychodzą tak ładnie ^^
cieszę się, że smakowały 🙂
Ile około kcal ma jedno ciastko ?
Nie obliczam kaloryczności wypieków 🙂
Ciastka przepyszne bardzo łatwe oraz krótkie w przygotowaniu z pewnością zrobię za jakiś czas je. Porada: nie zawsze ten cukier puder wychodzi jak na zdjęciu
Przepyszne i proste w wykonaniu
Rewelka 🙂
Świetne ciasteczka do porannej kawy 🍪
Rewelacja 🙂
Świetny przepis! Wczoraj zrobiłam z podwójnej porcji i wyszło mi ok. 60, więc chyba zrobiłam mniejsze. Dałam połowę cukru, ponieważ stwierdziłam, że 2 białe czekolady dadzą wystarczająco dużo słodyczy i faktycznie ciastka wyszły przepyszne! Dałam ksylitol, który jest w smaku mniej słodki, więc jeśli ktoś daje zwykły cukier, to polecam dodać jeszcze mniej, niż połowę. Uformowałam wałki jeszcze przed włożeniem do zamrażarki, więc potem nie musiałam męczyć się z formowaniem twardego ciasta. Stanowczo będę piekła w przyszłości – przepis warty zapamiętania.
Bardzo dziękuję za komentarz i podzieleniem się swoim doświadczeniem 🙂 Odczucie słodkiego smaku jest dla każdego inne, dlatego dla osób lubiących mniej słodkie wypieki takie te informacje będą pomocne 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych wypieków ❤️
Robiłam dzisiaj ciasteczka, przepis fajny, prosty i smaczny 🙂 jednak, jeśli ktoś, tak jak ja, nie lubi mega słodkich rzeczy, to polecam dać mniej cukru. Mimo, że dałam mniej cukru, niż w przepisie i więcej cytryny, to ciastka nadal są bardzo słodkie i mało cytrynowe, następnym razem jeszcze bardziej zmienię te proporcje, ale wiadomo to zależy od indywidualnych upodobań:)
Dokładnie, to zależy od indywidualnych preferencji, dla mnie są ok pod względem proporcji 🙂
Potrzebuje szybką odpowiedź!!! Czy można zrobić bez czekolady?
Nie robiłam nigdy bez…
Moje mają trochę inny wygląd 😉 ale są pyszne 😋
Najważniejsze, że smakują ❤️ Dziękuję za zdjęcie!
Bardzo ciekawe ciasteczka 🙂
Dziękuję ❤️
Bardzo smaczne ciasteczka,bardzo łatwe,mój syn nawet był ciekał jak one popękają i był zachwycony. Dziękuję za przepis
Niezmiernie miło mi to czytać 🙂
Czy zamiast cytryny mogę dodać skórkę z pomarańczy?
Można 🙂
Ciastka przepyszne, proste w przygotowaniu, domownicy chwalili😊 bardzo ładnie wyglądają 🥰 kolejny raz nie zawiodłam się na Pani przepisach😊 pozdrawiam 🙂
Piękne wyszły te ciasteczka ❤️ Bardzo dziękuję za miłe słowa i życzę smacznego 🙂 Również pozdrawiam serdecznie!
Czy blachę ustawiam na 2 półce od dolu?
Czy mogę prosić o odp niedługo muszę je wstawic😜
Na środkowej 🙂
Ciasteczka bardzo prosto się robi, a wychodzą pyszne! dziękuję za przepis, właśnie tego trzeba mi było, delikatne i cytrynowe, mniam 🙂 z przepisu wyszły mi 24 ciasteczka:)
A na której półce piekarnika należy umieścić blachę z ciasteczkami?
Cieszę się, że smakowały 🙂
Jak najlepiej przechowywac ciasteczka?
Pisałam o tym w ostatnim kroku: “Przechowujemy np. szczelnym, plastikowym pojemniku z pokrywką.” 🙂
Przepraszam, umknęło mi to. Dziękuję za odpowiedź
Proszę bardzo! 🙂