Popękane ciasteczka cytrynowe

4.5/5 (340 ocen)
Te kruche popękane ciasteczka cytrynowe są niezwykle smaczne. Do tego świetnie wyglądają i ciężko poprzestać tylko na jednym. Koniecznie je wypróbuj!

Ilość porcji

20

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + pieczenie

Opis przepisu

Już kiedyś rzuciły mi się w oczy czekoladowe popękane ciasteczka obficie obtoczone w cukrze pudrze. Potem jakoś o nich zapomniałam, ale tak dzisiaj się zastanawiałam jakie ciasteczka z białą czekoladą i najlepiej dla kontrastu- nutką cytryny mogłabym przyrządzić dla jutrzejszych gości. Nagle mnie olśniło, że może nie byłyby głupie takie kruche popękane ciasteczka cytrynowe! 🙂 By podczas pieczenia tak fajnie popękały należy ciasto mocno schłodzić- a najlepiej przygotować je wieczorem i zostawić na noc w lodówce. Ciasteczka szybko się przygotowuje, krótko się piecze, a efekt końcowy wychodzi super.

Przepis na: Popękane ciasteczka cytrynowe

Składniki:

  • 100 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 350 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki cukru pudru do obtoczenia ciastek
Wyślij emailem

Popękane ciasteczka cytrynowe - przepis krok po kroku


Krok 1

Popękane ciasteczka cytrynowe robi się dość szybko, jednak chwilę zajmuje schłodzenie ciasta w lodówce, więc przeczytajcie najpierw dokładnie przepis.

Masło (100 g) roztapiamy w małym garnku (nie doprowadzamy do wrzenia).

Jeśli boicie się zwarzenia czekolady, to po prostu rozpuśćcie ją z masłem w kąpieli wodnej (w misce nad garnkiem z gotującą się wodą).


Krok 2

Zdejmujemy z palnika, po około 30 sekundach wrzucamy białą czekoladę (100 g, ja użyłam groszków czekoladowych). Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady.


Krok 3

Jajka (2 sztuki) miksujemy z cukrem (100 g) do powstania puszystej masy – przez około 3 minuty.


Krok 4

Dodajemy do jajek mąkę pszenną (350 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), przestudzoną czekoladę, sok z cytryny (2 łyżki), skórkę startą z jednej (najlepiej sparzonej i wyszorowanej) cytryny.

Całość mieszamy najpierw za pomocą łyżki.


Krok 5

Później zagniatamy na blacie gładkie ciasto – ja podsypałam blat dosłownie odrobiną mąki. Ciasto ma być lekko klejące, więc nie podsypujcie go większą ilością mąki.


Krok 6

Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 60 minut lub do lodówki na 2-3 godziny.


Krok 7

Po tym czasie od razu nastawiamy piekarnik na 190 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).

Ciasto formujemy w długi wałeczek i dzielimy sobie na równe kawałki. Tworzymy kuleczki za pomocą dłoni.


Krok 8

Obtaczamy każdą kuleczkę obficie w cukrze pudrze.


Krok 9

Ciasteczka układamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15-17 minut na środkowej półce.

Aby zachować świeżość ciasteczek, przechowujemy je po wystudzeniu w np. szczelnym, plastikowym pojemniku z pokrywką. Smacznego!

Koniecznie pochwal się swoimi ciasteczkami w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane. Czekam na Wasze piękne wypieki!


Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 340

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
51 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
26 dni temu

Ja zamiast białej czekolady dodałam mleczną bo taką miałam.
Ciasteczka pycha tylko jak dla mnie troszeczkę mało czuć cytrynkę ☺️
Ne pewno zrobię je jeszcze nie raz

20241219_210903
Agnieszka
Agnieszka
30 dni temu

Nie wiem co zrobiła źle, ale moje ciasteczka prawie w ogóle nie popękały.

IMG_6297
Natalia
Natalia
1 miesiąc temu

Ile ciasteczka wytrzymują?

Ania
Ania
1 miesiąc temu

Jakiej wielkości mniej więcej mają być te kuleczki?

Karolina
Karolina
1 miesiąc temu

A na ile stopni nastawić piekarnik?

Katarzyna
Katarzyna
1 miesiąc temu

Jestem zachwycona. Co prawda zamiast białej czekolady dałam gorzką (innej nie miałam) i dodałam po prostu cała zmiksowaną cytrynę z miąższem zamiast soku, dla wyrazistszego smaku, tylko usunęłam tą białą skórkę. Napewno będą to ciasteczka które zrobię na święta, wielkie dzięki

IMG_1270
Dosia
Dominika
2 miesięcy temu

Bardzo fajny i prosty przepis a ciasteczka pyszniutkie, polecam serdecznie 🙂

Agnieszka
Agnieszka
2 miesięcy temu

Cytrynowe też pyszniutkie, kocham ciasteczka 🥰

20241015_153422
Anianiania
Anianiania
3 miesięcy temu

czy mleczna czekolada zamiast bialej tesz da rade?

Róża
Róża
3 miesięcy temu

cudowne, szybkie i pyszne, ale obtoczyć w cukrze pudrze polecam dopiero po upieczeniu bo nie zawsze wychodzą tak ładnie ^^

Tosia
Tosia
4 miesięcy temu

Ile około kcal ma jedno ciastko ?

Oskar
Oskar
5 miesięcy temu

Ciastka przepyszne bardzo łatwe oraz krótkie w przygotowaniu z pewnością zrobię za jakiś czas je. Porada: nie zawsze ten cukier puder wychodzi jak na zdjęciu

Anna
Anna
6 miesięcy temu

Przepyszne i proste w wykonaniu

1000005808
Kamila
Kamila
7 miesięcy temu

Świetne ciasteczka do porannej kawy 🍪

IMG_20240522_114244
Jola
Jola
7 miesięcy temu

Świetny przepis! Wczoraj zrobiłam z podwójnej porcji i wyszło mi ok. 60, więc chyba zrobiłam mniejsze. Dałam połowę cukru, ponieważ stwierdziłam, że 2 białe czekolady dadzą wystarczająco dużo słodyczy i faktycznie ciastka wyszły przepyszne! Dałam ksylitol, który jest w smaku mniej słodki, więc jeśli ktoś daje zwykły cukier, to polecam dodać jeszcze mniej, niż połowę. Uformowałam wałki jeszcze przed włożeniem do zamrażarki, więc potem nie musiałam męczyć się z formowaniem twardego ciasta. Stanowczo będę piekła w przyszłości – przepis warty zapamiętania.

Julka
Julka
9 miesięcy temu

Robiłam dzisiaj ciasteczka, przepis fajny, prosty i smaczny 🙂 jednak, jeśli ktoś, tak jak ja, nie lubi mega słodkich rzeczy, to polecam dać mniej cukru. Mimo, że dałam mniej cukru, niż w przepisie i więcej cytryny, to ciastka nadal są bardzo słodkie i mało cytrynowe, następnym razem jeszcze bardziej zmienię te proporcje, ale wiadomo to zależy od indywidualnych upodobań:)

Oli
Oli
11 miesięcy temu

Potrzebuje szybką odpowiedź!!! Czy można zrobić bez czekolady?

Danuta
Danuta
11 miesięcy temu

Moje mają trochę inny wygląd 😉 ale są pyszne 😋

IMG_20240128_131431
Kulinarna Gosia
Kulinarna Gosia
11 miesięcy temu

Bardzo ciekawe ciasteczka 🙂

Ivanna
Ivanna
1 rok temu

Bardzo smaczne ciasteczka,bardzo łatwe,mój syn nawet był ciekał jak one popękają i był zachwycony. Dziękuję za przepis

Karolina
Karolina
1 rok temu

Czy zamiast cytryny mogę dodać skórkę z pomarańczy?

Annn
Annn
1 rok temu

Ciastka przepyszne, proste w przygotowaniu, domownicy chwalili😊 bardzo ładnie wyglądają 🥰 kolejny raz nie zawiodłam się na Pani przepisach😊 pozdrawiam 🙂

IMG_20231201_110056.jpg
Izabela
Izabela
1 rok temu

Czy blachę ustawiam na 2 półce od dolu?
Czy mogę prosić o odp niedługo muszę je wstawic😜

Kamila
Kamila
1 rok temu

Ciasteczka bardzo prosto się robi, a wychodzą pyszne! dziękuję za przepis, właśnie tego trzeba mi było, delikatne i cytrynowe, mniam 🙂 z przepisu wyszły mi 24 ciasteczka:)

inbound1121455276906988782.jpg
Izabela
Izabela
1 rok temu
W odpowiedzi do  Kamila

A na której półce piekarnika należy umieścić blachę z ciasteczkami?

Monika
Monika
1 rok temu

Jak najlepiej przechowywac ciasteczka?

Monika
Monika
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Przepraszam, umknęło mi to. Dziękuję za odpowiedź