Opis przepisu
Już kiedyś rzuciły mi się w oczy czekoladowe popękane ciasteczka obficie obtoczone w cukrze pudrze. Potem jakoś o nich zapomniałam, ale tak dzisiaj się zastanawiałam jakie ciasteczka z białą czekoladą i najlepiej dla kontrastu- nutką cytryny mogłabym przyrządzić dla jutrzejszych gości. Nagle mnie olśniło, że może nie byłyby głupie takie kruche popękane ciasteczka cytrynowe! 🙂 By podczas pieczenia tak fajnie popękały należy ciasto mocno schłodzić- a najlepiej przygotować je wieczorem i zostawić na noc w lodówce. Ciasteczka szybko się przygotowuje, krótko się piecze, a efekt końcowy wychodzi super.
Przepis na: Popękane ciasteczka cytrynowe
Składniki:
- 100 g masła
- 100 g białej czekolady
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 350 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki cukru pudru do obtoczenia ciastek
Zobacz również:
Popękane ciasteczka cytrynowe - przepis krok po kroku
Krok 1
Masło (100 g) roztapiamy w małym garnku (nie doprowadzamy do wrzenia).
Jeśli boicie się zwarzenia czekolady, to po prostu rozpuśćcie ją z masłem w kąpieli wodnej (w misce nad garnkiem z gotującą się wodą).
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Całość mieszamy najpierw za pomocą łyżki.
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Ciasto formujemy w długi wałeczek i dzielimy sobie na równe kawałki. Tworzymy kuleczki za pomocą dłoni.
Krok 8
Krok 9
Przechowujemy np. szczelnym, plastikowym pojemniku z pokrywką. Smacznego!
Koniecznie pochwal się swoimi ciasteczkami w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane. Czekam na Wasze piękne wypieki!
Komentarze
Ciastka przepyszne, proste w przygotowaniu, domownicy chwalili😊 bardzo ładnie wyglądają 🥰 kolejny raz nie zawiodłam się na Pani przepisach😊 pozdrawiam 🙂
Piękne wyszły te ciasteczka ❤️ Bardzo dziękuję za miłe słowa i życzę smacznego 🙂 Również pozdrawiam serdecznie!
Czy blachę ustawiam na 2 półce od dolu?
Czy mogę prosić o odp niedługo muszę je wstawic😜
Na środkowej 🙂
Ciasteczka bardzo prosto się robi, a wychodzą pyszne! dziękuję za przepis, właśnie tego trzeba mi było, delikatne i cytrynowe, mniam 🙂 z przepisu wyszły mi 24 ciasteczka:)
A na której półce piekarnika należy umieścić blachę z ciasteczkami?
Cieszę się, że smakowały 🙂
Jak najlepiej przechowywac ciasteczka?
Pisałam o tym w ostatnim kroku: “Przechowujemy np. szczelnym, plastikowym pojemniku z pokrywką.” 🙂
Przepraszam, umknęło mi to. Dziękuję za odpowiedź
Proszę bardzo! 🙂