Popękane ciasteczka cytrynowe

4.7/5 (260 ocen)
Te kruche popękane ciasteczka cytrynowe są niezwykle smaczne. Do tego świetnie wyglądają i ciężko poprzestać tylko na jednym. Koniecznie je wypróbuj!

Ilość porcji

20

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + pieczenie

Opis przepisu

Już kiedyś rzuciły mi się w oczy czekoladowe popękane ciasteczka obficie obtoczone w cukrze pudrze. Potem jakoś o nich zapomniałam, ale tak dzisiaj się zastanawiałam jakie ciasteczka z białą czekoladą i najlepiej dla kontrastu- nutką cytryny mogłabym przyrządzić dla jutrzejszych gości. Nagle mnie olśniło, że może nie byłyby głupie takie kruche popękane ciasteczka cytrynowe! 🙂 By podczas pieczenia tak fajnie popękały należy ciasto mocno schłodzić- a najlepiej przygotować je wieczorem i zostawić na noc w lodówce. Ciasteczka szybko się przygotowuje, krótko się piecze, a efekt końcowy wychodzi super.

Przepis na: Popękane ciasteczka cytrynowe

Składniki:

  • 100 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 350 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki cukru pudru do obtoczenia ciastek
Wyślij emailem

Popękane ciasteczka cytrynowe - przepis krok po kroku


Krok 1

Popękane ciasteczka cytrynowe robi się dość szybko, jednak chwilę zajmuje schłodzenie ciasta w lodówce, więc przeczytajcie najpierw dokładnie przepis.

Masło (100 g) roztapiamy w małym garnku (nie doprowadzamy do wrzenia).

Jeśli boicie się zwarzenia czekolady, to po prostu rozpuśćcie ją z masłem w kąpieli wodnej (w misce nad garnkiem z gotującą się wodą).


Krok 2

Zdejmujemy z palnika, po około 30 sekundach wrzucamy białą czekoladę (100 g, ja użyłam groszków czekoladowych). Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady.


Krok 3

Jajka (2 sztuki) miksujemy z cukrem (100 g) do powstania puszystej masy – przez około 3 minuty.


Krok 4

Dodajemy do jajek mąkę pszenną (350 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), przestudzoną czekoladę, sok z cytryny (2 łyżki), skórkę startą z jednej (najlepiej sparzonej i wyszorowanej) cytryny.

Całość mieszamy najpierw za pomocą łyżki.


Krok 5

Później zagniatamy na blacie gładkie ciasto – ja podsypałam blat dosłownie odrobiną mąki. Ciasto ma być lekko klejące, więc nie podsypujcie go większą ilością mąki.


Krok 6

Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 60 minut lub do lodówki na 2-3 godziny.


Krok 7

Po tym czasie od razu nastawiamy piekarnik na 190 stopni (góra-dół).

Ciasto formujemy w długi wałeczek i dzielimy sobie na równe kawałki. Tworzymy kuleczki za pomocą dłoni.


Krok 8

Obtaczamy każdą kuleczkę obficie w cukrze pudrze.


Krok 9

Ciasteczka układamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15-17 minut.

Przechowujemy np. szczelnym, plastikowym pojemniku z pokrywką. Smacznego!

Koniecznie pochwal się swoimi ciasteczkami w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane. Czekam na Wasze piękne wypieki!


Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 260

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
11 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Annn
Annn
6 dni temu

Ciastka przepyszne, proste w przygotowaniu, domownicy chwalili😊 bardzo ładnie wyglądają 🥰 kolejny raz nie zawiodłam się na Pani przepisach😊 pozdrawiam 🙂

IMG_20231201_110056.jpg
Izabela
Izabela
4 miesięcy temu

Czy blachę ustawiam na 2 półce od dolu?
Czy mogę prosić o odp niedługo muszę je wstawic😜

Kamila
Kamila
4 miesięcy temu

Ciasteczka bardzo prosto się robi, a wychodzą pyszne! dziękuję za przepis, właśnie tego trzeba mi było, delikatne i cytrynowe, mniam 🙂 z przepisu wyszły mi 24 ciasteczka:)

inbound1121455276906988782.jpg
Izabela
Izabela
4 miesięcy temu
Reply to  Kamila

A na której półce piekarnika należy umieścić blachę z ciasteczkami?

Monika
Monika
5 miesięcy temu

Jak najlepiej przechowywac ciasteczka?

Monika
Monika
5 miesięcy temu

Przepraszam, umknęło mi to. Dziękuję za odpowiedź