Szukacie ciasta na Wielkanoc? W tej roli sprawdzi się idealnie Ptasie mleczko, w której w skład wchodzą: mocno czekoladowy biszkopt , owocowa pianka, polewa czekoladowa <3 Całość nie jest za słodka, mdła, wręcz przeciwnie. Do piankowej masy możecie użyć dowolnej galaretki, ja użyłam pomarańczowej, lecz równie dobrze możecie użyć cytrynowej, wiśniowej czy truskawkowej.
Poniżej są opisane dwa warianty na polewę czekoladową: jedna z żelatyną aby polewa się zbytnio nie kruszyła, a druga tradycyjna. Jak dla mnie jest to jedno z lepszych ciast jakie d tej pory zrobiłam i będzie mi bardzo miło jeżeli wypróbujecie ten przepis oraz podeślecie zdjęcie Waszego ciacha w komentarzu lub na Facebooku.
Ciasta na Wielkanoc
Przepis na: Wielkanocne Ptasie mleczko
Składniki:
Czekoladowy biszkopt:
- 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 50 g startej gorzkiej czekolady
Masa piankowa:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 %
- 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa
- 1 szklanka wrzątku
Polewa czekoladowa (z żelatyną) :
- 120 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki wrzątku
Polewa czekoladowa (tradycyjna):
- 120 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
Zobacz również:
Wielkanocne Ptasie mleczko - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Polewa z żelatyną: Rozpuszczamy w garnku masło lub margarynę, dodajemy cukier puder, a kiedy już się rozpuści, to zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i mieszamy. Po przestudzeniu polewa jest gotowa.
Polewa tradycyjna: Rozpuszczamy w garnku masło lub margarynę, dodajemy cukier puder, a kiedy już się rozpuści to zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i mieszam. Po przestudzeniu polewa jest gotowa.
Kiedy pianka cytrynowa całkowicie stężeje można wylać zimną polewę. Odstawić do stężenia najlepiej na całą noc. Smacznego!
Komentarze
Czy można upiec biszkopt dzień wcześniej? Nadal będzie świeży jak robiony w ten sam dzień?
Tak, ale najlepiej go czymś przykryć, aby zmniejszyć ryzyko wyschnięcia np. folią spożywczą 🙂
Witam, mam tylko czekoladę deserowa ile jej dodać? Pozdrawiam
No to czekolada deserowa to właśnie czekolada gorzka, więc 50 g 🙂
Proszę o wymiary blachy 🙂
Pozdrawiam
Mój numer 1 wsród ciast zapraszam do mnie ! 🙂
Moje ulubione ciacho!! Wszystko mi wyszło idealne i czuję, że będę je często wykonywac.
jak rozpuścić w maśle cukier puder? Dawno nie miałam aż takiej wpadki w kuchni jak dziś… Chciałam zrobić polewę z żelatyną. Kiedy dodałam do masła cukier – ten nie chciał się rozpuścić (dopiero po fakcie zaczęłam się zastanawiać, czy to w ogóle jest możliwe, skoro rozpuszczone masło jest cieczą niepolarną) myślałam, że kakao jest emulgatorem, bo po jego dodaniu wszystko wyglądało na jednolite… Ale kiedy dodałam rozpuszczoną żelatynę – całość się rozwarstwiła. Masło z niewielką ilością kakao pozostało płynne, a reszta strasznie zgęstniała… Co zrobiłam nie tak??
Ja od wielu lat wykonuję polewę właśnie w ten sposób. Ewidentnie doszło tu to rozwarstwienia masy bo prawdopodobnie doszło do jej zagotowania, a nalezy ją tylko podgrzewać… Nie mam innego wytłumaczenia na takie zjawisko, osobiscie nigdy nie miałam takiej sytuacji więc bardzo mi przykro 🙁