Wielkanocne Ptasie mleczko

4.6/5 (103 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Ptasie mleczko

Szukacie ciasta na Wielkanoc? W tej roli sprawdzi się idealnie Ptasie mleczko, w której w skład wchodzą: mocno czekoladowy biszkopt , owocowa pianka, polewa czekoladowa <3 Całość nie jest za słodka, mdła, wręcz przeciwnie. Do piankowej masy możecie użyć dowolnej galaretki, ja użyłam pomarańczowej, lecz równie dobrze możecie użyć cytrynowej, wiśniowej czy truskawkowej.

Poniżej są opisane dwa warianty na polewę czekoladową: jedna z żelatyną aby polewa się zbytnio nie kruszyła, a druga tradycyjna. Jak dla mnie jest to jedno z lepszych ciast jakie d tej pory zrobiłam i będzie mi bardzo miło jeżeli wypróbujecie ten przepis oraz podeślecie zdjęcie Waszego ciacha w komentarzu lub na Facebooku.

Ciasta na Wielkanoc

Przy okazji szukasz sprawdzonych ciast na Wielkanoc? Dobrze się składa! Przygotowałam obszerny wpis- Ciasta na Wielkanoc >>, w którym znajdziesz sporo fajnych inspiracji. Dzięki tym ciastom i ciasteczkom Wielkanoc będzie smaczna jak nigdy dotąd. Jestem o tym przekonana!

Przepis na: Wielkanocne Ptasie mleczko

Składniki:

Czekoladowy biszkopt:

  • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 50 g startej gorzkiej czekolady

Masa piankowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa
  • 1 szklanka wrzątku

Polewa czekoladowa (z żelatyną) :

  • 120 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wrzątku

Polewa czekoladowa (tradycyjna):

  • 120 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
Wyślij emailem

Wielkanocne Ptasie mleczko - przepis krok po kroku


Krok 1

Ptasie mleczko

Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić je na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Gdy masa będzie już ładnie ubita to dodać żółtka i dalej miksować. Po dodaniu wszystkich żółtek do piany wsypać mąkę wymieszaną z kakao oraz startą na drobnych oczkach czekoladę. Delikatnie wmieszać suche składniki. 


Krok 2

Ptasie mleczko

Masę przelać do tortownicy lub foremki (u mnie kwadratowa, o boku 24 cm)  wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C ok. 30 minut (warto sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony).


Krok 3

Ptasie mleczko

Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić i miksując wlewać zimną, tężejącą ale jeszcze płynną galaretkę. Dokładnie całość wymieszać. Gęstą masę wyłożyć na biszkopt i wyrównać.

Polewa z żelatyną: Rozpuszczamy w garnku masło lub margarynę, dodajemy cukier puder, a kiedy już się rozpuści, to zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i mieszamy. Po przestudzeniu polewa jest gotowa.

Polewa tradycyjna: Rozpuszczamy w garnku masło lub margarynę, dodajemy cukier puder, a kiedy już się rozpuści to zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i mieszam. Po przestudzeniu polewa jest gotowa.

Kiedy pianka cytrynowa całkowicie stężeje można wylać zimną polewę. Odstawić do stężenia najlepiej na całą noc. Smacznego!


Ptasie mleczko

Ptasie mleczko

Ptasie mleczko

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 103

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
8 miesięcy temu

Czy można upiec biszkopt dzień wcześniej? Nadal będzie świeży jak robiony w ten sam dzień?

Kasia
Kasia
1 rok temu

Witam, mam tylko czekoladę deserowa ile jej dodać? Pozdrawiam

Paula
Paula
5 lat temu

Proszę o wymiary blachy 🙂
Pozdrawiam

zdrowejedzonko
zdrowejedzonko
6 lat temu

Mój numer 1 wsród ciast zapraszam do mnie ! 🙂

Sabina K.
Sabina K.
6 lat temu

Moje ulubione ciacho!! Wszystko mi wyszło idealne i czuję, że będę je często wykonywac.

Agnieszka Ukleja-Sowa
Agnieszka Ukleja-Sowa
6 lat temu

jak rozpuścić w maśle cukier puder? Dawno nie miałam aż takiej wpadki w kuchni jak dziś… Chciałam zrobić polewę z żelatyną. Kiedy dodałam do masła cukier – ten nie chciał się rozpuścić (dopiero po fakcie zaczęłam się zastanawiać, czy to w ogóle jest możliwe, skoro rozpuszczone masło jest cieczą niepolarną) myślałam, że kakao jest emulgatorem, bo po jego dodaniu wszystko wyglądało na jednolite… Ale kiedy dodałam rozpuszczoną żelatynę – całość się rozwarstwiła. Masło z niewielką ilością kakao pozostało płynne, a reszta strasznie zgęstniała… Co zrobiłam nie tak??