Opis przepisu
Szukacie ciasta na Wielkanoc? W tej roli sprawdzi się idealnie Wielkanocne Ptasie Mleczko, w której w skład wchodzą: czekoladowe ciasto, lekka cytrynowa pianka, polewa czekoladowa oraz czekoladowe jajeczka na wierzchu. Całość nie jest za słodka, mdła, wręcz przeciwnie. Do piankowej masy możecie użyć dowolnej galaretki, ja użyłam cytrynowej, lecz równie dobrze możecie użyć pomarańczowej, wiśniowej.
Ciasta na Wielkanoc
Przepis na: Wielkanocne Ptasie mleczko
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 20 x 30 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 200 g masła
- 200 ml mleka
- 4 jajka
- 160 g cukru
- 320 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki kakao extra ciemne
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka cytrynowa:
- 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 350 g jogurtu greckiego
- 1 i 1/2 galaretki cytrynowej
- 300 ml wrzątku
Polewa czekoladowa:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- garść małych, czekoladowych jajeczek
Zobacz również:
Jak zrobić Ciasto wielkanocne Ptasie Mleczko?
Krok 1
Ciasto czekoladowe
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.
Roztapiamy masło (200 g) w małym garnku (na minimalnym ogniu). Dodajemy obie czekolady (łącznie 150 g) i mieszamy do momentu ich rozpuszczenia się. Zdejmujemy z ognia.
Krok 2
Wlewamy mleko (200 ml) i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Krok 3
W osobnej misce miksujemy na wysokich obrotach miksera 4 jajka z cukrem i cukrem (160 g).
Krok 4
Ma powstać jasna, puszysta masa jajeczna (to powinno zająć około 5 minut).
Krok 5
Krok 6
Całość mieszamy za pomocą trzepaczki kuchennej lub łyżki jedynie do momentu połączenia się składników.
Krok 7
Ciasto przelewamy do foremki (u mnie mniejsza prostokątna – 20 x 30 cm, ale może być też tortownica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, na środkowej półce) do tzw. suchego patyczka.
Ciasto czekoladowe odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Krok 8
Krok 9
Krok 10
Pianka cytrynowa:
Galaretki (1 i 1/2 szt) rozpuszczamy we wrzątku (300 ml). Odstawiamy do przestudzenia – aż galaretka zacznie się robić lekko tężejąca.
Schłodzoną śmietankę (500 ml) miksujemy z cukrem pudrem (3 łyżki) aż zacznie się robić sztywna. Dodajemy gęsty jogurt grecki (350 g, lub np waniliowe serki homogenizowane), miksujemy przez chwilkę. Wlewamy tężejącą galaretkę i ponownie miksujemy do połączenia się składników.
Krok 11
PS. Jeśli wyjdzie bardzo rzadka to wkładamy miskę na chwilkę do lodówki zanim wylejesz ją do foremki, aby lekko stężała.
Piankę cytrynową wykładamy na czekoladowe ciasto.
Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Krok 12
Polewa czekoladowa
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (80 ml) – nie doprowadzamy jej do wrzenia. Zdejmujemy z palnika.
Wsypujemy drobno posiekaną czekoladę gorzką (100 g). Mieszamy do powstania jednolitej polewy czekoladowej. Gdy lekko przestygnie to oblewamy polewą wierzch ciasta.
Posypujemy pokrojonymi jajeczkami czekoladowymi (przed Wielkanocą można je kupić w większości sklepów).
Polecam także przejrzeć moje inne ciasta na Wielkanoc – znajdziesz w tym wpisie sporo inspiracji.
Komentarze
Wszystkim bardzo smakowało. Polewa wyszła mi zbyt gęsta i nie rozprowadziła się do końca po ostatniej wartswie. Dziękuję za przepis
Cieszę się, że smakowało 🙂
PS. Na wierzchu polewa się zwarzyła, dlatego ciężko bylo ją rozłożyć. Powinna być płynna 🙂
Ogólnie super, ale pomimo starannego wykonania przepisu, moja polewa nie ścięła się i pozostała płynna. Co mogło pójść nie tak?
Wyszła po prostu za rzadka polewa… Może proporcje jednak nie zostały prawidłowo odmierzone.
Pytanie odnośnie cukru. Dwa razy jest wypisany cukier puder (3 płaskie łyżki i 2 łyżki) tak ma być ? Czy to pomyłka i jeden z nich ma być cukrem zwykłym ? 2 łyżki cukru pudru widzę, że są wykorzystane w piance, ale nie widzę w którym momencie użyć 3 łyżek. Pozdrawiam 🐰🐣
W opisie wykonania jest wszystko prawidłowo wpisane 🙂
Dzień dobry czy mogła by Pani podać przepis który został kilka dni temu usunięty? Nazywał się ptasie mleczko
Też już kupiłam wszystkie składniki potrzebne na ciasto z poprzedniego przepisu. W którym nie było w masie jogurtu greckiego a w nowym jest. Całkowicie zmieniony przepis , tak się nie robi.
Edytowałam tamten przepis i to jest to samo ciasto tylko wcześniej był kakaowy biszkopt, a teraz ciasto czekoladowe.
Dzień dobry. Bardzo proszę o wyjaśnienie- podane jest, ze ciasto czekoladowe należy przekroić na dwa blaty, ale studiując przepis, nie widzę wzmianki o użyciu drugiego blatu. Na opublikowanych zdjęciach również widnieje tylko jeden blat biszkoptu. Używamy tylko jedneo blatu, a podział na drugi blat, dotyczy tylko ścięcia górki biszkoptu jeśli taka wyrośnie? Pozdrawiam i dziękuję za świetne przepisy 🙂
Przepraszam, chyba faktycznie trochę niefortunnie to opisałam 🙂 Ścinamy tylko górkę, aby wyrównać ciasto. Nie dzielimy tego na dwie części 🙂 Poprawiłam już w opisie tą informację. Również pozdrawiam i życzę udanych wypieków ❤️
Nie rozumiem po co mamy ścinać gorke z górnej czesci ciasta skoro korzystamy tylko z dolnej? Czy coś mi umknęło i korzystamy z obu części ciasta?
Przepraszam, chyba faktycznie trochę niefortunnie to opisałam 🙂 Ścinamy tylko górkę, aby wyrównać ciasto. Nie dzielimy tego na dwie części 🙂
Jaki wymiar blachy?
20 x 30 cm 🙂
Witam,czy mąkę trzeba przesiać?
Witam, ja nie przesiewałam 🙂
Czy mąkę trzeba przesiać?
Można 🙂
Czy można upiec biszkopt dzień wcześniej? Nadal będzie świeży jak robiony w ten sam dzień?
Tak, ale najlepiej go czymś przykryć, aby zmniejszyć ryzyko wyschnięcia np. folią spożywczą 🙂
Witam, mam tylko czekoladę deserowa ile jej dodać? Pozdrawiam
No to czekolada deserowa to właśnie czekolada gorzka, więc 50 g 🙂
Proszę o wymiary blachy 🙂
Pozdrawiam
Mój numer 1 wsród ciast zapraszam do mnie ! 🙂
Moje ulubione ciacho!! Wszystko mi wyszło idealne i czuję, że będę je często wykonywac.
jak rozpuścić w maśle cukier puder? Dawno nie miałam aż takiej wpadki w kuchni jak dziś… Chciałam zrobić polewę z żelatyną. Kiedy dodałam do masła cukier – ten nie chciał się rozpuścić (dopiero po fakcie zaczęłam się zastanawiać, czy to w ogóle jest możliwe, skoro rozpuszczone masło jest cieczą niepolarną) myślałam, że kakao jest emulgatorem, bo po jego dodaniu wszystko wyglądało na jednolite… Ale kiedy dodałam rozpuszczoną żelatynę – całość się rozwarstwiła. Masło z niewielką ilością kakao pozostało płynne, a reszta strasznie zgęstniała… Co zrobiłam nie tak??
Ja od wielu lat wykonuję polewę właśnie w ten sposób. Ewidentnie doszło tu to rozwarstwienia masy bo prawdopodobnie doszło do jej zagotowania, a nalezy ją tylko podgrzewać… Nie mam innego wytłumaczenia na takie zjawisko, osobiscie nigdy nie miałam takiej sytuacji więc bardzo mi przykro 🙁