Szukacie ciasta na Wielkanoc? W tej roli sprawdzi się idealnie Ptasie mleczko, w której w skład wchodzą: mocno czekoladowy biszkopt , owocowa pianka, polewa czekoladowa <3 Całość nie jest za słodka, mdła, wręcz przeciwnie. Do piankowej masy możecie użyć dowolnej galaretki, ja użyłam pomarańczowej, lecz równie dobrze możecie użyć cytrynowej, wiśniowej czy truskawkowej.
Poniżej są opisane dwa warianty na polewę czekoladową: jedna z żelatyną aby polewa się zbytnio nie kruszyła, a druga tradycyjna. Jak dla mnie jest to jedno z lepszych ciast jakie d tej pory zrobiłam i będzie mi bardzo miło jeżeli wypróbujecie ten przepis oraz podeślecie zdjęcie Waszego ciacha w komentarzu lub na Facebooku.
Przepis na: Wielkanocne Ptasie mleczko
Liczba porcji: 12
Składniki:
Czekoladowy biszkopt:
- 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 50 g startej gorzkiej czekolady
Masa piankowa:
- 500 ml śmietanki 30 %
- 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa
- 1 szklanka wrzątku
Polewa czekoladowa (z żelatyną) :
- 120 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki wrzątku
Polewa czekoladowa (tradycyjna):
- 120 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić je na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Gdy masa będzie już ładnie ubita to dodać żółtka i dalej miksować. Po dodaniu wszystkich żółtek do piany wsypać mąkę wymieszaną z kakao oraz startą na drobnych oczkach czekoladę. Delikatnie wmieszać suche składniki.
Masę przelać do tortownicy lub foremki (u mnie kwadratowa, o boku 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C ok. 30 minut (warto sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony).
Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić i miksując wlewać zimną, tężejącą ale jeszcze płynną galaretkę. Dokładnie całość wymieszać. Gęstą masę wyłożyć na biszkopt i wyrównać.
Polewa z żelatyną: Rozpuszczamy w garnku masło lub margarynę, dodajemy cukier puder, a kiedy już się rozpuści, to zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i mieszamy. Po przestudzeniu polewa jest gotowa.
Polewa tradycyjna: Rozpuszczamy w garnku masło lub margarynę, dodajemy cukier puder, a kiedy już się rozpuści to zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i mieszam. Po przestudzeniu polewa jest gotowa.
Kiedy pianka cytrynowa całkowicie stężeje można wylać zimną polewę. Odstawić do stężenia najlepiej na całą noc. Smacznego!