Jajka z chrzanem

4.7/5 (14 ocen)
Jajka z chrzanem to tradycyjna potrawa wielkanocna, która łączy w sobie prostotę i wyrazisty smak. Stanowi idealny dodatek do wędlin, pasztetu oraz innych świątecznych specjałów.

Ilość porcji

5-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min

Jajka z chrzanem - chrzan z jajkiem

Jajka z chrzanem to obowiązkowa zakąska na moim świątecznym stole. Bez nich nie wyobrażam sobie Wielkanocy! Robi się je naprawdę ekspresowo, a razem ze świeżym pieczywem i wędliną smakują genialnie.

Przepis na: Jajka z chrzanem

Składniki:

  • 5-6 jajek
  • 2 nieco czubate łyżki gęstej śmietany 18%
  • 140 g chrzanu tartego ze słoiczka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3-4 cm chrzanu (korzeń)
Wyślij emailem

Jak zrobić chrzanem z jajkiem?


Krok 1

gotowanie jajek

Jajka z chrzanem są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Spokojnie możesz je wykonać dzień przed Wielkanocą.

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Wkładamy jajka do zimnej wody (ja je wkładam delikatnie za pomocą łyżki). Liczymy ich czas gotowania od momentu wrzenia wody. Jajka gotujemy 8-10 minut (w zależności od wielkości jajek). Po tym czasie wylewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą.


Krok 2

jajka bez skorupek

Po chwili wyciągamy jajka z wody, delikatnie obieramy ze skorupek. Płuczemy pod strumieniem wody żeby pozbyć się ewentualnych drobinek skorupek.


Krok 3

starte jajka

Jajka ścieramy na tarce o średnich oczkach (jeśli wolisz to możesz je zetrzeć na małych oczkach).  


Krok 4

składniki na jajka z chrzanem

Do małej miski dodajemy gęstą śmietanę (2 łyżki), chrzan tarty ze słoiczka (około 140 g), sól oraz pieprz (mała szczypta).

Tutaj taka mała rada, bo chrzan chrzanowi nie jest równy. Dodajemy go stopniowo – najlepiej zacząć od 100 g, wymieszać i ocenić jaki stopień ostrości chcecie uzyskać.

 


Krok 5

jajka z chrzanem ze świeżym chrzanem

Ja dodaję także zawsze kawałek świeżego chrzanu (około 3-4 cm korzenia) – ścieramy go na tarce na małych oczkach. Mieszamy i sprawdzamy ostrość.

PS. Jeśli przesadziliście z ilością chrzanu i całość jest dla Was zdecydowanie za ostra to dodaj więcej śmietany czy nawet majonezu.

Podajemy z pieczywem. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Zachęcam także do wypróbowania moich innych jajek wielkanocnych jak: faszerowane jajka czy jajka w sosie tatarskim. Jestem pewna, że te przekąski na zimno przypadną Ci do gustu! 


Chrzan z jajkiem

Jajka z chrzanem

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 14

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Chrzan z jajkiem do wędliny

Muszę przyznać, że to chrzan z jajkiem do wędliny to dodatek, który zawsze pojawia się u mnie na stole na Wielkanoc i jest chętnie zajadany przez cała rodzinkę. Jest też obecny na stole podczas wszelkich uroczystości rodzinnych i dzięki swojej wyrazistości jest idealnym dodatkiem właśnie do wszelkich wędlin. Mimo, że istnieje wiele wariantów tej odmiany, to powyżej przedstawiam Wam mój ulubiony przepis na chrzan z jajkiem. Wychodzi nie za ostry, ale jednak wyraźny w smaku. Jeżeli jednak preferujesz ostrzejsze smaki, jak np. mój mąż, to polecam dodać więcej świeżego, tartego chrzanu.

Chrzan z jajkiem i śmietaną

Chrzan z jajkiem to potrawa, która ma długą historię w polskiej kuchni. Jest to jedno z tych dań, które łączą się z tradycją Wielkanocy, chociaż oczywiście można je przygotować o każdej porze roku. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów kuchni polskiej są jej tradycyjne dania, które często łączą w sobie prostotę przygotowania z intensywnym, niepowtarzalnym smakiem. Chrzan z jajkiem i śmietaną jest właśnie takim daniem

RozwińZwiń