Jajka z chrzanem to obowiązkowa zakąska na moim świątecznym stole. Bez nich nie wyobrażam sobie Wielkanocy! Robi się je naprawdę ekspresowo, a razem ze świeżym pieczywem i wędliną smakują genialnie.
Przepis na: Jajka z chrzanem
Składniki:
- 5-6 jajek
- 2 nieco czubate łyżki gęstej śmietany 18%
- 140 g chrzanu tartego ze słoiczka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 3-4 cm chrzanu (korzeń)
Zobacz również:
Jak zrobić chrzanem z jajkiem?
Krok 1
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Wkładamy jajka do zimnej wody (ja je wkładam delikatnie za pomocą łyżki). Liczymy ich czas gotowania od momentu wrzenia wody. Jajka gotujemy 8-10 minut (w zależności od wielkości jajek). Po tym czasie wylewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą.
Krok 2
Po chwili wyciągamy jajka z wody, delikatnie obieramy ze skorupek. Płuczemy pod strumieniem wody żeby pozbyć się ewentualnych drobinek skorupek.
Krok 3
Krok 4
Tutaj taka mała rada, bo chrzan chrzanowi nie jest równy. Dodajemy go stopniowo – najlepiej zacząć od 100 g, wymieszać i ocenić jaki stopień ostrości chcecie uzyskać.
Krok 5
Ja dodaję także zawsze kawałek świeżego chrzanu (około 3-4 cm korzenia) – ścieramy go na tarce na małych oczkach. Mieszamy i sprawdzamy ostrość.
PS. Jeśli przesadziliście z ilością chrzanu i całość jest dla Was zdecydowanie za ostra to dodaj więcej śmietany czy nawet majonezu.
Podajemy z pieczywem. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Zachęcam także do wypróbowania moich innych jajek wielkanocnych jak: faszerowane jajka czy jajka w sosie tatarskim. Jestem pewna, że te przekąski na zimno przypadną Ci do gustu!
Komentarze