Ciasteczka orzechowe

4.8/5 (269 ocen)
Ciasteczka orzechowe przepis

Ciasteczka orzechowe z dodatkiem masła orzechowego wychodzą bardzo kruche, a ich smak sprawia, że ciężko nie sięgnąć po następne i następne… Są ekspresowe do przygotowania! Ich wykonanie zajmuje około 3 minut, a następnie wstawiamy je do piekarnika. Domowe ciastka orzechowe z pewnością wyjdą Ci już za pierwszym razem.

Opowiem Wam przy okazji jak powstał pomysł na te ciasteczka… Ostatnio oglądałam jeden z moich ulubionych świątecznych filmów – Listy do M (pierwsza część została przeze mnie oglądnięta mnóstwo razy). Oczywiście obok stoi ubrana i zaświecona choinka, więc klimacik świąteczny już u mnie pełną parą… No i w trakcie oglądania filmu naszła mnie ochota na coś słodkiego z dodatkiem przyprawy piernikowej. Postanowiłam, że nieco przerobię ciasteczka maślane budyniowe na coś z dodatkiem orzechów. Miałam w szafce spory zapas orzechów laskowych (zwykle zamawiam takie większe opakowania na allegro), więc zabrałam się do robienia ciastek. Chciałam dodać Wam przepis na bloga, ale robiłam je wtedy nieco na oko i nie pozapisywałam sobie dokładnych proporcji, a poza tym na drugi dzień już praktycznie wszystkie zostały zjedzone i nie miałam co fotografować. Dlatego dopiero dzisiaj wzięłam się za ich ponowne upieczenie. Mam nadzieję, że Wam posmakują tak samo jak mi!

Ciasteczka

Jeśli jednak wolisz inne pomysły na ciasteczka to koniecznie wypróbuj podobne przepisy:

Przepis na: Ciasteczka orzechowe

Składniki:

Ciasto:

  • 50 g orzechów włoskich lub laskowych
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 160 g zimnego masła
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka masła orzechowego

Dodatkowo:

  • 50 g orzechów włoskich lub laskowych
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • opcjonalnie 2 łyżki śmietanki kremówki 30%
Wyślij emailem

Ciasteczka orzechowe - przepis krok po kroku


Krok 1

Zaczynamy od zmielenia orzechów. Ja użyłam orzechów laskowych (50 g). Jeśli chcecie to możecie je zastąpić włoskimi, pekan lub w ostateczności ziemnymi.


Krok 2

Do miski wsypujemy wcześniej zmielone orzechy, mąkę pszenną (300 g), a następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło (160 g), 2 żółtka, cukier puder (1/3 szklanki), przyprawę do piernika (1 płaska łyżeczka), proszek do pieczenia (1 bardzo płaska łyżeczka), a także masło orzechowe (1 czubata łyżka). 


Krok 3

Zagniatamy wszystkie składniki na zwarte, jednolite ciasto.


Krok 4

Ciasto rolujemy w kształt długiego sznurka i kroimy w równe paseczki. Z każdego paseczka formujemy okrągłe ciasteczko. Przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 17-20 min w temperaturze 180 stopni (u mnie góra-dół, z termoobiegiem), aż będą ładnie rumiane. Z przepisu wychodzi około 20 ciasteczek (zależy od wielkości uformowanych ciasteczek).


Krok 5

Jeśli chcecie to dodatkowo można udekorować ciastka roztopioną czekoladą i posypać posiekanymi lub zmielonymi orzechami laskowymi. Jednak już same w sobie te ciastka są bardzo smaczne.

Czekoladę gorzką lub mleczną (100 g) roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Jeśli chcielibyście, aby wyszła nieco płynniejsza czekolada to najlepiej dodać do niej około 2 łyżek śmietanki kremówki i dokładnie wymieszać.

Przestudzone ciasteczka polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy zmielonymi orzechami. Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>


Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 269

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
11 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa T
Ewa T
19 dni temu

Upiekłam jako test przed świętami i wyszły naprawdę rewelacyjne 🙂 bardzo kruchutkie, ale takie bardzo lubię

Marta
Marta
19 dni temu

To prawda, coś z gramaturą jest niedobrze podane. Faktycznie ciastka są bardzo delikatne . Przy zagniatania ciasto nie trzyma formy , nie jest jednolite . Przepis nie jest dobry.

Ula
Ula
1 rok temu

Przed chwilą upiekłam te ciasteczka, są bardzo delikatne i rozlatują się nawet, gdy się je dotyka. W ustach sam proszek. Przepis wystawiła osoba, która jest początkująca i i nie zna się na pieczeniu i zachwyca się “byle czym”

Berenika
Berenika
1 rok temu

“Ciasto rolujemy w kształt długiego sznurka i kroimy w równe paseczki. Z każdego paseczka formujemy okrągłe ciasteczko.” Nie bardzo to dla mnie jasne. Ten sznurek ma być jak sznurek do prania czy sznur do żelazka? I potem pokroić na “paseczki” jakiej długości? 5? 10 cm? I jak z tych paseczków ze sznurka mają wyjść okrągłe ciastka? Trzeba je zawinąć jakoś?

KUba
KUba
1 rok temu

orzechy bez skorki czy z?

Paulina
Paulina
1 rok temu

Czy to ciasto nadaje się do wykrawania foremkami w różnych kształtach ?

Przepis na kruche ciasteczka orzechowe

Te pyszne ciastka orzechowe są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu. Są świetnym pomysłem na szybki smakołyk, gdy odwiedzają nas niespodziewani goście lub jeżeli napadnie nas z nienacka chęć na coś słodkiego 🙂 Czas przygotowania to zaledwie 3 min plus oczywiście czas pieczenia w piekarniku. Z powyższego przepisu wychodzi około 20 ciastek. Serdecznie polecam!

Kruche ciasteczka orzechowe – składniki:

Aby przygotoweć te apetyczne ciasteczka orzechowe, potrzebować będziemy:

  • mielone orzechy włoskie lub laskowe (100 g)
  • mąka pszenna (300 g)
  • zimne masło (160 g)
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka masła orzechowego

Dodatkowo:

  • orzechy włoskie lub laskowe (50 g)
  • czekolada gorzka lub mleczna (100 g)
  • opcjonalnie 2 łyżki śmietanki kremówki 30%

Jak zrobić mocno orzechowe ciasteczka ?

Do miski dodajemy 300 g mąki pszennej, 160 g masła, 1 łyżeczka masła orzechowego, 2 żółtka, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1/3 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz 100 g zmielonych orzechów. Ciasto rozwałkować należy za pomocą wałka i za pomocą foremki wyciąć okrągłe ciastka. Jeżeli nie mamy foremki to możemy zrolować ciasto na ciasteczka orzechowe do postaci rulonu i powycinać nożem ciastka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do piecznia. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 min. Po upieczeniu nasze pięknie pachnące orzechowe ciasteczka polecam udekorować polewą czekoladową i orzechami włoskimi lub po prostu posypać cukrem pudrem.

RozwińZwiń