Ciasteczka orzechowe z dodatkiem masła orzechowego wychodzą bardzo kruche, a ich smak sprawia, że ciężko nie sięgnąć po następne i następne… Są ekspresowe do przygotowania! Ich wykonanie zajmuje około 3 minut, a następnie wstawiamy je do piekarnika. Domowe ciastka orzechowe z pewnością wyjdą Ci już za pierwszym razem.
Opowiem Wam przy okazji jak powstał pomysł na te ciasteczka… Ostatnio oglądałam jeden z moich ulubionych świątecznych filmów – Listy do M (pierwsza część została przeze mnie oglądnięta mnóstwo razy). Oczywiście obok stoi ubrana i zaświecona choinka, więc klimacik świąteczny już u mnie pełną parą… No i w trakcie oglądania filmu naszła mnie ochota na coś słodkiego z dodatkiem przyprawy piernikowej. Postanowiłam, że nieco przerobię ciasteczka maślane budyniowe na coś z dodatkiem orzechów. Miałam w szafce spory zapas orzechów laskowych (zwykle zamawiam takie większe opakowania na allegro), więc zabrałam się do robienia ciastek. Chciałam dodać Wam przepis na bloga, ale robiłam je wtedy nieco na oko i nie pozapisywałam sobie dokładnych proporcji, a poza tym na drugi dzień już praktycznie wszystkie zostały zjedzone i nie miałam co fotografować. Dlatego dopiero dzisiaj wzięłam się za ich ponowne upieczenie. Mam nadzieję, że Wam posmakują tak samo jak mi!
Ciasteczka
Jeśli jednak wolisz inne pomysły na ciasteczka to koniecznie wypróbuj podobne przepisy:
Przepis na: Ciasteczka orzechowe
Składniki:
Ciasto:
- 50 g orzechów włoskich lub laskowych
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 160 g zimnego masła
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka masła orzechowego
Dodatkowo:
- 50 g orzechów włoskich lub laskowych
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- opcjonalnie 2 łyżki śmietanki kremówki 30%
Zobacz również:
Ciasteczka orzechowe - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 4
Krok 5
Czekoladę gorzką lub mleczną (100 g) roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Jeśli chcielibyście, aby wyszła nieco płynniejsza czekolada to najlepiej dodać do niej około 2 łyżek śmietanki kremówki i dokładnie wymieszać.
Przestudzone ciasteczka polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy zmielonymi orzechami. Smacznego!
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Komentarze
Upiekłam jako test przed świętami i wyszły naprawdę rewelacyjne 🙂 bardzo kruchutkie, ale takie bardzo lubię
Bardzo się cieszę 🙂
To prawda, coś z gramaturą jest niedobrze podane. Faktycznie ciastka są bardzo delikatne . Przy zagniatania ciasto nie trzyma formy , nie jest jednolite . Przepis nie jest dobry.
Przed chwilą upiekłam te ciasteczka, są bardzo delikatne i rozlatują się nawet, gdy się je dotyka. W ustach sam proszek. Przepis wystawiła osoba, która jest początkująca i i nie zna się na pieczeniu i zachwyca się “byle czym”
Po płaskiej łyżeczce proszku czuć sam proszek? Początkująca raczej nie jestem – ten blog prowadzę od 2015 roku i jest na nim ponad 1300 przepisów 🙂 Jeżeli jednak jest Pani bardziej zaawansowana ode mnie, to tym bardziej te proste ciasteczka powinny wyjść. Zachęcam do ponownej analizy przepisu, ponieważ gdzieś musiała Pani popełnić błąd 🙂
“Ciasto rolujemy w kształt długiego sznurka i kroimy w równe paseczki. Z każdego paseczka formujemy okrągłe ciasteczko.” Nie bardzo to dla mnie jasne. Ten sznurek ma być jak sznurek do prania czy sznur do żelazka? I potem pokroić na “paseczki” jakiej długości? 5? 10 cm? I jak z tych paseczków ze sznurka mają wyjść okrągłe ciastka? Trzeba je zawinąć jakoś?
Po prostu całe ciasto trzeba podzielić sobie na równe kawałki i uformować okrągłe ciastka… Ja zazwyczaj sobie roluję ciasto na ciasteczka w dłuższy rulon i w taki sposób dzielę sobie na równe kawałki, które później w dłoniach łatwo ukształtować w okrągłe ciasteczko.
orzechy bez skorki czy z?
Ja użyłam laskowych ze skórką, ale można też użyć blanszowanych 🙂
Czy to ciasto nadaje się do wykrawania foremkami w różnych kształtach ?
Myślę, że nie powinno być problemu 🙂