
Ciasteczka orzechowe z dodatkiem masła orzechowego wychodzą bardzo kruche, a ich smak sprawia, że ciężko nie sięgnąć po następne i następne… Są ekspresowe do przygotowania! Ich wykonanie zajmuje około 3 minut, a następnie wstawiamy je do piekarnika. Domowe ciastka orzechowe z pewnością wyjdą Ci już za pierwszym razem.
Opowiem Wam przy okazji jak powstał pomysł na te ciasteczka… Ostatnio oglądałam jeden z moich ulubionych świątecznych filmów – Listy do M (pierwsza część została przeze mnie oglądnięta mnóstwo razy). Oczywiście obok stoi ubrana i zaświecona choinka, więc klimacik świąteczny już u mnie pełną parą… No i w trakcie oglądania filmu naszła mnie ochota na coś słodkiego z dodatkiem przyprawy piernikowej. Postanowiłam, że nieco przerobię ciasteczka maślane budyniowe na coś z dodatkiem orzechów. Miałam w szafce spory zapas orzechów laskowych (zwykle zamawiam takie większe opakowania na allegro), więc zabrałam się do robienia ciastek. Chciałam dodać Wam przepis na bloga, ale robiłam je wtedy nieco na oko i nie pozapisywałam sobie dokładnych proporcji, a poza tym na drugi dzień już praktycznie wszystkie zostały zjedzone i nie miałam co fotografować. Dlatego dopiero dzisiaj wzięłam się za ich ponowne upieczenie. Mam nadzieję, że Wam posmakują tak samo jak mi!
Ciasteczka
Jeśli jednak wolisz inne pomysły na ciasteczka to koniecznie wypróbuj podobne przepisy:
- Kruche ciastka z czekoladą (pieguski) >>
- Ciastka owsiane>>
- Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą >>
Przepis na: Ciasteczka orzechowe
Składniki:
Ciasto:
- 100 g orzechów włoskich lub laskowych
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 160 g zimnego masła
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka masła orzechowego
Dodatkowo:
- 50 g orzechów włoskich lub laskowych
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- opcjonalnie 2 łyżki śmietanki kremówki 30%
Ciasteczka orzechowe – przepis krok po kroku:
Zaczynamy od zmielenia orzechów. Ja użyłam orzechów laskowych (100 g). Jeśli chcecie to możecie je zastąpić włoskimi, pekan lub w ostateczności ziemnymi.
Do miski wsypujemy wcześniej zmielone orzechy, mąkę pszenną (300 g), a następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło (160 g), 2 żółtka, cukier puder (1/3 szklanki), przyprawę do piernika (1 płaska łyżeczka), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), a także masło orzechowe (1 czubata łyżeczka).
Zagniatamy wszystkie składniki na zwarte, jednolite ciasto.
Ciasto rolujemy w kształt długiego sznurka i kroimy w równe paseczki. Z każdego paseczka formujemy okrągłe ciasteczko. Przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 17-20 min w temperaturze 180 stopni (u mnie góra-dół, z termoobiegiem), aż będą ładnie rumiane. Z przepisu wychodzi około 20 ciasteczek (zależy od wielkości uformowanych ciasteczek).
Jeśli chcecie to dodatkowo można udekorować ciastka roztopioną czekoladą i posypać posiekanymi lub zmielonymi orzechami laskowymi. Jednak już same w sobie te ciastka są bardzo smaczne.
Czekoladę gorzką lub mleczną (100g) roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Jeśli chcielibyście, aby wyszła nieco płynniejsza czekolada to najlepiej dodać do niej około 2 łyżek śmietanki kremówki i dokładnie wymieszać.
Przestudzone ciasteczka polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy zmielonymi orzechami. Smacznego!
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.