CiasteczkaSłodkości

Najlepszy przepis na maślane ciasteczka

Uwielbiasz domowe ciasteczka, lecz nie za bardzo Ci wychodzą? Przygotowałam najlepszy przepis na maślane, kruche ciasteczka, które jak już raz upieczesz to będziesz je przygotowywać duuuuużo częściej. Jest to bardzo prosty przepis, a nawet powiedziałabym, że stary jak świat, ale czasem takie mega łatwe do przygotowania rzeczy są sto razy lepsze niż takie udziwnione, gdzie na każdym kroku możesz zrobić jakąś wtopę.

W kruchych ciasteczkach, a także ogólnie ciastach, ważna jest przede wszystkim dobra mąka – krupczatka. Na drugim miejscu stoi zimne masło, zdecydowanie odradziłabym w tym przypadku margaryny, ponieważ właśnie ten maślany smak podczas pierwszego ugryzienia robi tu znaczący element.

To co… Jutro pieczesz ciasteczka? 🙂

Przepis na: Najlepszy przepis na maślane ciasteczka

 Łącznie: 25 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki (ok 320 g)
  • 150 g zimnego masła (3/4 kostki)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krok 1 

Mąkę, zimne masło, cukier puder, waniliowy, żółtko, proszek do pieczenia oraz śmietanę mieszamy łyżką i zagniatamy na gładkie, kruche ciasto.


Krok 2 

Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. (Najlepiej je podzielić na dwie części, ponieważ ciasteczek nie upieczecie na jednej blaszce, za jednym zamachem.)

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą szklanki kółka, foremki gwiazdki czy serduszka.  Piec około 15-20 minut w temp. 180 st. do ich lekkiego zarumienienia. Smacznego!


Print Friendly, PDF & Email
Tagi