CiastaCzekoladaPrzepisy na WielkanocPrzepisy świąteczneSernikiSłodkości

Sernik Wielkanocny – idealny!

Szukasz przepisu na sernik idealny? Zapraszam do wypróbowania mojego ulubionego Wielkanocnego wypieku – pysznego, aksamitnego sernika. Udekorowałam go polewą czekoladową oraz czekoladowymi jajeczkami. Sernik wielkanocny super się prezentuje i pięknie się kroi na talerzyki. Twoi goście oszaleją na jego punkcie już po pierwszym kęsie.

Pyszny sernik

Napisałam, że jest to sernik idealny, ponieważ moim zdaniem dawno nie wyszła mi tak smaczna, aromatyczna masa serowa. Z tego przepisu sernik nie opada, nie jest także napowietrzony poprzez ubijanie białek. Zanim zabierzesz się za jego wykonanie zapoznaj się najpierw z całym przepisem. Starałam się wszystko bardzo dokładnie opisać dodając dużo zdjęć krok po kroku, dzięki czemu nie powinieneś mieć jakichkolwiek problemów z jego wykonaniem.

Co zrobić, aby sernik wyszedł idealny, nie opadł, ani nie popękał?

Często mi piszecie wiadomości w stylu – “Dlaczego nie wychodzą mi serniki… Co mogę robić źle”. Przede wszystkim:

  • Trzeba się trzymać przepisu i stosować się do opisywanych wskazówek.
  • Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Kluczowy jest wysokiej jakości twaróg. Można go zmielić dwukrotnie w maszynce (jeśli używasz wiejskiego twarogu w kostce) lub użyć twarogu z wiaderka. Ja najczęściej używam firmy Wieluń Mój ulubiony, Piątnica, Mlekovita (Twaróg sernikowy premium), a unikam Włoszczowa, Polmlek, Pilos czy Vitello z Biedronki, Łowicki, Juliko.
  • Piekę serniki najczęściej w kąpieli wodnej. Na youtube jest sporo filmików jak najlepiej zabezpieczyć blaszkę. Jeśli boisz się tego zabiegu to włóż na dolnej półce piekarnika blaszkę z wodą – fajnie się sprawdza naczynie żaroodporne.
  • Sernik zawsze pieczemy na środkowej półce piekarnika. Chyba, że masz starszy piekarnik i np. bardziej Ci się przypala wierzch lub spód to musisz sam ocenić, w którym miejscu wypieki pieką Ci się najbardziej równomiernie.
  • Nie otwieramy piekarnik w trakcie pieczenia.
  • Nie wyjmujemy sernik od razu po skończeniu się czasu jego pieczenia.
  • Studzimy przy naprawdę lekko uchylonych drzwiczkach – ja często wkładam nawet drewnianą łyżkę w szczelinę drzwiczek piekarnika żeby ten dopływ zimnego powietrza był mały.

Ciasta na Wielkanoc

Przy okazji szukasz sprawdzonych ciast na Wielkanoc? Dobrze się składa! Przygotowałam obszerny wpis- Ciasta na Wielkanoc >>, w którym znajdziesz sporo fajnych inspiracji. Dzięki tym ciastom i ciasteczkom Wielkanoc będzie smaczna jak nigdy dotąd. Jestem o tym przekonana!

Przepis na: Sernik Wielkanocny – idealny!

 Przygotowanie: 20 min  Pieczenie: 65-70 min  Łącznie: 85 min

 Liczba porcji: 14-16

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 260 g mąki pszennej
  • 130 g zimnego masła
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka np. Wieluń lub Piątnica
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru np. drobnego
  • 6 dużych jajek
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej
  • 1 budyń waniliowy (proszek, ok. 40g) lub 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki przyprawy do sernika
  • opcjonalnie odrobina skórki pomarańczowej

Dodatkowo:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • czekoladowe jajeczka do dekoracji
  • 1 łyżka płatków migdałowych

składniki na kruchy spód
Krok 1 

Kruche ciasto

Do miski wsypujemy mąkę pszenną (260 g), cukier puder (2 płaskie łyżki), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki), a także dodajemy zimne masło (130 g), żółtko oraz zimną wodę (1 łyżka).


ciasto na kruchy spód sernika
Krok 2 

Zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy je do lodówki na 20-30 minut.


spód sernika wielkanocnego
Krok 3 

Dno i boki tortownicy (moja o średnicy 24 cm) obkładamy papierem do pieczenia. Najlepiej najpierw ją delikatnie natłuścić masłem, aby papier się dobrze trzymał.

Schłodzone ciasto wykładamy na spód foremki. Nakłuwamy za pomocą widelca. Pieczemy przez około 15-17 minut w temperaturze 190 stopni.


sernik na wielkanoc
Krok 4 

Masa serowa

W misce miksujemy miękkie masło (80 g) oraz cukier (1 szklanka)*.

*Jeśli chcesz bardziej mleczny smak masy serowej to zamiast szklanki cukru – dodaj 200 g mleka zagęszczonego słodzonego z puszki i pół szklanki cukru np. drobnego.


ciasta na wielkanoc
Krok 5 

Miksujemy przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy twaróg (1 kg).

Możesz użyć twaróg z wiaderka lub samodzielnie zmielić dwukrotnie tłusty twaróg w kostce.


sernik wielkanocny przepis
Krok 6

Dodajemy stopniowo po jednym jajku (łącznie 6 dużych sztuk, nie ubijamy osobno białek!). Po dodaniu każdego delikatnie miksujemy przez około 15 sekund. Dodajemy też jedno białko, które nam zostało z kruchego ciasta.


składniki na sernik na wielkanoc
Krok 7 

Dodajemy na końcu cukier z prawdziwą wanilią lub pastę waniliową (1 płaska łyżeczka), a także budyń waniliowy lub skrobię ziemniaczaną (3 łyżeczki). Opcjonalnie dodajemy przyprawę do sernika (1/2 łyżeczki) oraz skórkę pomarańczową (1 łyżeczka). Całość tylko delikatnie miksujemy jedynie do połączenia się składników.


masa serowa na sernik wielkanocny
Krok 8

Masę serową przekładamy na podpieczony spód. Wkładamy blaszkę na środkową półkę piekarnika. Na dolnej półce można włożyć inną blaszkę napełnioną wodą, aby w trakcie pieczenia było cały czas parowanie.

Pieczemy najpierw sernik przez 30 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie pieczemy przez 50 minut w temperaturze 155 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik w zamkniętym piekarniku przez 20 minut. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak sernik do całkowitego wystudzenia.

Po kilku godzinach, gdy sernik całkowicie przestygnie wtedy przygotowujemy polewę. W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę (nie doprowadzamy do wrzenia). Dodajemy posiekaną czekoladę i od razu zdejmujemy z palnika. Mieszamy aż powstanie jednolita polewa czekoladowa. Polewamy nią wierzch naszego sernika. Dekorujemy czekoladowymi jajeczkami i opcjonalnie odrobiną posiekanych płatków migdałowych.  


sernik wielkanocny

sernik na wielkanoc

sernik na wielkanoc

sernik wielkanocny przepis

prosty przepis na sernik

przepis na sernika

sernik przepis

sernik z wiaderka

ciasta na wielkanoc

ciasta na wielkanoc

pyszny sernik

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 467

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
52 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Emilia
22 dni temu

Sernik przepyszny. Zostały tylko okruchy na talerzu. Sernik to zawsze była moja zmora. Aż trafiłam na Twój przepis i nie jest już taki straszny.

Joanna
27 dni temu

Wszystko zgodnie z przepisem temperatura, czas, piekarnik nowy więc raczej z temperaturą nie oszukuje :/ aaa sernik z gory całkowicie biały, taki ma byc? Zaczął sie studzić, ale martwię sie ze wyjdzie niedopieczony 🙁

Michalina
1 miesiąc temu

Przepyszny sernik. Najlepszy jaki do tej pory zrobiłam:) Cała rodzina się nim zachwycała. Zdecydowanie polecam.

Ania
1 miesiąc temu

Najlepsze przepisy, proste do zrealizowania 🙂 bardzo lubię do nich wracać 🙂 polecam!

Aldona
1 miesiąc temu

Dzień dobry,
Sernik wyszedł idealny. Trzymałam się ściśle przepisu

Beata
1 miesiąc temu

Pyszny serniczek, pięknie wyrasta, idealny na każda okazję.

Magdalena
1 miesiąc temu

Przepyszny serniczek, idealny na świąteczny stół i nie tylko

Ola
1 miesiąc temu

Wyszedl przepyszny!

Anna
1 miesiąc temu

Pyszny serniczek

Ewelina
1 miesiąc temu

Mnie niestety opadł po wyłączeniu piekarnika…. wszystko robiłam według przepisu, według dodatkowych wskazówek…

Natalia
1 miesiąc temu

Pyszny i przepiękny ❤️

Anna
1 miesiąc temu
Martyna
1 miesiąc temu

Witam, właśnie upiekłam serniczek wyszedł super! Mam pytanie czy trzeba go trzymać w lodówce już po wystygnięciu ? Dziękuję za przepis. Mój pierwszy sernik w życiu i wszystkim smakuje ❤️

Anita
1 miesiąc temu

Witam. Masę serową wlewamy na przestudziony kruchy spod czy gorący??

Aneta
1 miesiąc temu

Czy zamiast cukru z prawdziwa wanilia , Można użyć laski wanilii?

Olga
1 miesiąc temu

Mój trzeci sernik w życiu (od debiutu niezmiennie z przepisów Asi :)) i zachwycił gości. W moim wydaniu z ciasteczkowym spodem bez pieczenia, ale pasowało. Masa serowa gładka, nie tak puszysta jak przy serniku z białą czekoladą, ale to inne ciacho 🙂 Super się sprawdza ta kąpiel wodna! Polecam serdecznie.

Krysia
1 miesiąc temu

Sernik no idealny! Nic dodać nic ująć. Wyszedł piękny, taki mięciutki ale i kruchy. Przepis mistrzostwo. Aż wstyd się przyznać, ale jak zacznie się jeść to ciężko się odsunąć .

Maria
1 miesiąc temu

Fantastyczny!! Jak każdy Twój serniczek

Patrycja
1 miesiąc temu

Planuję zrobić sernik, ale tylko z połowy porcji, ponieważ mam tylko małą tortownicę. Czy powinnam zmienić wtedy czas pieczenia i temperaturę czy zostwaif bez zmian?

Małgosia
1 miesiąc temu

Najlepszy sernik na świecie! Puszysty i kremowy Przepis pięknie i dokładnie napisany, nie ma szans na pomyłkę kiedy trzymamy się wskazówek. Dziekuje Asiu

Justyna
1 miesiąc temu

A gdzie można kupić takie kolorowe jajeczka do dekoracji w sklepach widziałam czekoladowe ale o tradycyjnym wyglądzie czekolady

Barbara
1 miesiąc temu

Czy mozna ten sernik upiec bez spodu?

Patrycja
1 miesiąc temu

Wygląda obłędnie na nadchodzące święta będzie idealny

Justyna
1 miesiąc temu

Dzien dobry, czy sernik wielkanocny można upiec na innym spodzie? Chodzi mi o bardziej miękkim, chciałabym zadowolić babcie

Ola
1 miesiąc temu

Witam, jaką czy upieczony sernik w termoobiedu nie wyjdzie? Czy przy termoobiegu mają być takie same temperatury pieczenia? Pozdrawiam. Ola

Ola
1 miesiąc temu
Odpowiedź do  Asia z Po Prostu Pycha

Cudownie, dziękuję za info

Aneta
1 miesiąc temu

Dzień dobry, chciałbym upiec sernik z przepisu jednak nie mam większego naczynia do którego mogłabym włożyć tortownicę z woda . Czy wystarczy jak naczynie z woda położę poniżej tortownicy ?

Sernik Wielkanocny z czekoladowymi jajeczkami

Jeżeli szukasz pomysłu na świąteczne wypieki, to polecam wypróbować mój przepis na sernik Wielkanocny z czekoladowymi jajeczkami na czekoladowej polewie! Aż ślinka sama cieknie 🙂 Sernik wyszedł genialny i polecam go wypróbować w najbliższe święta! Jeżeli tylko zastosujesz się do wszystkich powyższych wskazówek, to z pewnością wyjdzie Ci taki sam, a goście przy stole będą zachwyceni takim pysznym wypiekiem na wielkanocnym stole. Pamiętaj jednak, że najważniejsze aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Jak zrobić sernik Wielkanocny?

Zastanawiasz się co przygotować z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych? W takim razie koniecznie wypróbuj ten przepis na puszysty sernik Wielkanocny! Jest po prostu idealny – puszysty i delikatny! Wierzch sernika udekorowałam czekoladowymi jajeczkami, które w świątecznym czasie możemy dostać niemal w każdym sklepie spożywczym. Jeżeli uda Ci się dostać jajka z kolorową skorupką, to będzie wyglądać najbardziej okazale, ale sernik Wielkanocny będzie wyglądać równie dobrze, jeżeli będą to zwyczajne czekoladowe jajka.

Back to top button