Sernik Wielkanocny – idealny!

4.8/5 (505 ocen)
Sernik Wielkanocny to wyjątkowy wypiek, który zachwyca zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem. Jest to zdecydowanie wypiek, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. W końcu czym są Święta Wielkanocne bez serniczka?

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + 70 min pieczenia

sernik wielkanocny

Opis przepisu

Szukasz przepisu na sernik idealny? Zapraszam do wypróbowania mojego ulubionego Wielkanocnego wypieku – pysznego, aksamitnego sernika. Udekorowałam go polewą czekoladową oraz czekoladowymi jajeczkami. Sernik wielkanocny super się prezentuje i pięknie się kroi na talerzyki. Twoi goście oszaleją na jego punkcie już po pierwszym kęsie.

Pyszny sernik

Napisałam, że jest to sernik idealny, ponieważ moim zdaniem dawno nie wyszła mi tak smaczna, aromatyczna masa serowa. Z tego przepisu sernik nie opada, nie jest także napowietrzony poprzez ubijanie białek. Zanim zabierzesz się za jego wykonanie zapoznaj się najpierw z całym przepisem. Starałam się wszystko bardzo dokładnie opisać dodając dużo zdjęć krok po kroku, dzięki czemu nie powinieneś mieć jakichkolwiek problemów z jego wykonaniem.

Ciasta na Wielkanoc

Przy okazji szukasz sprawdzonych ciast na Wielkanoc? Dobrze się składa! Przygotowałam obszerny wpis- Ciasta na Wielkanoc >>, w którym znajdziesz sporo fajnych inspiracji. Dzięki tym ciastom i ciasteczkom Wielkanoc będzie smaczna jak nigdy dotąd. Jestem o tym przekonana!

Przepis na: Sernik Wielkanocny – idealny!

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 260 g mąki pszennej
  • 130 g zimnego masła
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka np. Wieluń lub Piątnica
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru np. drobnego
  • 6 dużych jajek
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej
  • 1 budyń waniliowy (proszek, ok. 40g) lub 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki przyprawy do sernika
  • opcjonalnie odrobina skórki pomarańczowej

Dodatkowo:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • czekoladowe jajeczka do dekoracji
  • 1 łyżka płatków migdałowych
Wyślij emailem
Wyślij smsem

Co zrobić, aby sernik wyszedł idealny, nie opadł, ani nie popękał?

Często mi piszecie wiadomości w stylu – “Dlaczego nie wychodzą mi serniki… Co mogę robić źle”. Przede wszystkim:

  • Trzeba się trzymać przepisu i stosować się do opisywanych wskazówek.
  • Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Kluczowy jest wysokiej jakości twaróg. Można go zmielić dwukrotnie w maszynce (jeśli używasz wiejskiego twarogu w kostce) lub użyć twarogu z wiaderka. Ja najczęściej używam firmy Wieluń Mój ulubiony, Piątnica, Mlekovita (Twaróg sernikowy premium), a unikam Włoszczowa, Polmlek, Pilos czy Vitello z Biedronki, Łowicki, Juliko.
  • Piekę serniki najczęściej w kąpieli wodnej. Na youtube jest sporo filmików jak najlepiej zabezpieczyć blaszkę. Jeśli boisz się tego zabiegu to włóż na dolnej półce piekarnika blaszkę z wodą – fajnie się sprawdza naczynie żaroodporne.
  • Sernik zawsze pieczemy na środkowej półce piekarnika. Chyba, że masz starszy piekarnik i np. bardziej Ci się przypala wierzch lub spód to musisz sam ocenić, w którym miejscu wypieki pieką Ci się najbardziej równomiernie.
  • Nie otwieramy piekarnik w trakcie pieczenia.
  • Nie wyjmujemy sernik od razu po skończeniu się czasu jego pieczenia.
  • Studzimy przy naprawdę lekko uchylonych drzwiczkach – ja często wkładam nawet drewnianą łyżkę w szczelinę drzwiczek piekarnika żeby ten dopływ zimnego powietrza był mały.

Sernik Wielkanocny – idealny! - przepis krok po kroku

Krok 1

składniki na kruchy spód

Kruche ciasto

Do miski wsypujemy mąkę pszenną (260 g), cukier puder (2 płaskie łyżki), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki), a także dodajemy zimne masło (130 g), żółtko oraz zimną wodę (1 łyżka).


Krok 2

ciasto na kruchy spód sernika

Zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy je do lodówki na 20-30 minut.


Krok 3

spód sernika wielkanocnego

Dno i boki tortownicy (moja o średnicy 24 cm) obkładamy papierem do pieczenia. Najlepiej najpierw ją delikatnie natłuścić masłem, aby papier się dobrze trzymał.

Schłodzone ciasto wykładamy na spód foremki. Nakłuwamy za pomocą widelca. Pieczemy przez około 15-17 minut w temperaturze 190 stopni.


Krok 4

sernik na wielkanoc

Masa serowa

W misce miksujemy miękkie masło (80 g) oraz cukier (1 szklanka)*.

*Jeśli chcesz bardziej mleczny smak masy serowej to zamiast szklanki cukru – dodaj 200 g mleka zagęszczonego słodzonego z puszki i pół szklanki cukru np. drobnego.


Krok 5

ciasta na wielkanoc

Miksujemy przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy twaróg (1 kg).

Możesz użyć twaróg z wiaderka lub samodzielnie zmielić dwukrotnie tłusty twaróg w kostce.


Krok 6

sernik wielkanocny przepis


Dodajemy stopniowo po jednym jajku (łącznie 6 dużych sztuk, nie ubijamy osobno białek!). Po dodaniu każdego delikatnie miksujemy przez około 15 sekund. Dodajemy też jedno białko, które nam zostało z kruchego ciasta.


Krok 7

składniki na sernik na wielkanoc

Dodajemy na końcu cukier z prawdziwą wanilią lub pastę waniliową (1 płaska łyżeczka), a także budyń waniliowy lub skrobię ziemniaczaną (3 łyżeczki). Opcjonalnie dodajemy przyprawę do sernika (1/2 łyżeczki) oraz skórkę pomarańczową (1 łyżeczka). Całość tylko delikatnie miksujemy jedynie do połączenia się składników.


Krok 8

masa serowa na sernik wielkanocny


Masę serową przekładamy na podpieczony spód. Wkładamy blaszkę na środkową półkę piekarnika. Na dolnej półce można włożyć inną blaszkę napełnioną wodą, aby w trakcie pieczenia było cały czas parowanie.

Pieczemy najpierw sernik przez 30 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie pieczemy przez 50 minut w temperaturze 155 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik w zamkniętym piekarniku przez 20 minut. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak sernik do całkowitego wystudzenia.

Po kilku godzinach, gdy sernik całkowicie przestygnie wtedy przygotowujemy polewę. W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę (nie doprowadzamy do wrzenia). Dodajemy posiekaną czekoladę i od razu zdejmujemy z palnika. Mieszamy aż powstanie jednolita polewa czekoladowa. Polewamy nią wierzch naszego sernika. Dekorujemy czekoladowymi jajeczkami i opcjonalnie odrobiną posiekanych płatków migdałowych.  


sernik wielkanocny

sernik na wielkanoc

sernik na wielkanoc

sernik wielkanocny przepis

prosty przepis na sernik

przepis na sernika

sernik przepis

sernik z wiaderka

ciasta na wielkanoc

ciasta na wielkanoc

pyszny sernik

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 505

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
127 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Daria
Daria
10 dni temu

Witam, piekłam sernik według instrukcji w zeszłym roku i w tym. Poprzednim razem wyszedł idealny, minimalnie opadł wierzch przy studzeniu. W tym roku mniej więcej w połowie czasu pieczenia sernika zaczął opadać jego środek, a pod sam koniec boki sernika wyrosły mniej więcej o raz tyle co głębokość blachy! Piekłam obydwa razy dokładnie według przepisu, z kąpielą wodną, także nie wiem co może być tego przyczyną…

Marcin
Marcin
10 dni temu

Wczoraj zrobiony z córką:) wyszedł… Jutro będzie pałaszowany. Kłopot tylko z kolorowymi jajeczkami byl. Ale przepis prosty i się udało. Pzdr

1000002840
Katarzyna
Katarzyna
11 dni temu

Hej, minął już czas pieczenia, na środku mam zapadnięty sernik z pływającą wodą:( jeszcze trochę go trzymam żeby złapał kolor, ale ten środek wygląda źle ;(
Jakieś rady?

Katarzyna
Katarzyna
9 dni temu

Finalnie trzymałam go dłużej aż
ten środek się podniósł i wyrównał do brzegów, które podwoiły swoją wysokość, potem i tak wszystko opadło mniej więcej na wysokość surowej masy z początku pieczenia. W smaku niczego nie brakowało, a ile było emocji podczas pieczenia ;))))

Monika
Monika
11 dni temu

Dzień dobry, zachęcona pozytywnymi opiniami postanowiłam, że spróbuję upiec ten sernik na święta 🙂 Mam tylko jedno pytanie, zamiast twarogu kupiłam twarożek kanapkowo-sernikowy z wielunia, na opakowaniu jest napisane, że nie wymaga dodatku masła i mam teraz mętlik w głowie, dodać masło czy nie 😅 Będę wdzięczna za pomoc!

Monika
Monika
11 dni temu

Dziękuję za odpowiedź, będzie więc z masłem jak przepis przykazał 😁 Wesołych i pysznych Świąt!

Dorota
Dorota
13 dni temu

Helpunku. Jutro chcę upiec ten serniczek w tortownicy 26 cm. Czy muszę podnosić papierem rant tortownicy? Pytam, aby mi ciacho z formy nie uciekło 😀

Magdalena
Magdalena
12 dni temu
Reply to  Dorota

Ja wczoraj pieklamw foremce 26cm. Ranty tortownicy wylozone papierem, sernik wyrosl ale nie uciekl:)

Dorota
Dorota
12 dni temu

Ślicznie dziękuję 😊

Aneta
Aneta
14 dni temu

Witam, czy można użyć roztopionego masła ?

Magdalena
Magdalena
15 dni temu

Czy budyn z cukrem czy bez? Dziekuje:)

Monika
Monika
16 dni temu

Czy zamiast kąpieli wodnej można wybrac program pieczenia z parą?

Klaudia
Klaudia
17 dni temu

Ten sernik nigdy mnie nie zawiódł! I wracam do niego nie tylko na Wielkanoc ☺️

Screenshot_20240323_175317_Gallery
Bogumiła
Bogumiła
20 dni temu

Pierwszy raz widzę przepis na sernik gdzie dodaje się całe jajka.zawsze uważałam, że ubite białka dodają lekkość sernikowi

Magda
Magda
20 dni temu

Zamierzam robić Pani sernik na tegoroczne święta. Jeśli przygotuję go w piątek a polewę i dekoracje wykonam w sobotę to czy sernik będzie równie smaczny w niedzielę i poniedziałek wielkanocny?
Pozdrawiam 🙂

Agata
Agata
23 dni temu

Czy ktoś robił w piekarniku gazowym?
Mam stary piekarnik i piecze tylko dołem, czy coś z tego wyjdzie?

Edyta
Edyta
12 dni temu
Reply to  Agata

Ja robiłam i piekłam już nie jeden sernik z przepisu pani Joasi w piekarniku gazowym. Zawsze daję na spód naczynie z wodą.

Ania
Ania
28 dni temu

Witam,jakbym dodała do masy pokrojone brzoskwinie z puszki,? Myśli Pani że by się udał?

Irena Smith
Irena Smith
29 dni temu

W przepisie napisałaś o pieczeniu w piekarniku góra dół, a jak polecisz pieczenie w piekarniku z termoobiegiem?

Iwona
Iwona
29 dni temu

Czy ser z wiaderka można zastąpić serem z kostki bez laktozy?
Jaki rozmiar foremki?

Monika
Monika
2 miesięcy temu

Czy można upiec bez spodu?

Emilia
Emilia
11 miesięcy temu

Jest to mój ulubiony sernik. Zawsze wychodzi równy i nigdy nie pęka. A w smaku jest idealny.Odczarowała mi pani sernik. Bo zawsze miałam z nim pod górkę. Dziękuję pięknie 😊.

img1681244065456.jpg
Ela
Ela
11 miesięcy temu

Wspaniały przepis uwielbiam serniki .z tego przepisu wyszedł mi najlepszy .piekłam z sera mój ulubiony Wielun .dziękuję za przepis.

20230407_235003.jpg
Ela
Ela
11 miesięcy temu

Tak trochę się zwarzyla ale w smaku była dobra.

Beata
Beata
11 miesięcy temu

Sernik faktycznie nie opadł, co bardzo rzadko mi sie zdarza. Smakuje wybornie i jest bardzo sycący. Za poradą, włożyłam na dolną półkę blaszkę z wodą. Ciasta nie podpiekałam, masę serową wyłożyłam na surowe, co zawsze robie.
Dziękuję za przepis 😊

IMG_20230408_182421_edit_357309196712664.jpg
Ania
Ania
11 miesięcy temu

To nasza wersja świąteczna. Był przepyszny

inbound7308394319745560752.jpg
Natalia
Natalia
1 rok temu

Czy ser musi być w temperaturze pokojowej…zapomniałam wyjąć z lodówki

Natalia
Natalia
1 rok temu

Czekamy co wyjdzie…zawsze mi serniki nie wychodzą..
Jak sprawdzić beż otwierania piekarnika czy jest juz dobrze ścięty?

Natalia
Natalia
1 rok temu
Reply to  Natalia

Mogę potwierdzić. Zawsze wychodzi 🙂 jedynie opadł ale nie dostosowałam się do temperatury pokojowej sera. Ale i tak zjawiskowy!

Ewa
Ewa
1 rok temu

Przepis beznadziejny. Wszystko robione zgodnie z przepisem, krok po kroku, spód kompletnie nie upieczony pomimo podpieknia. Sernik totalnie biały, dobrze że masa twarogowa się ścieła. W smaku przeciętny.

IMG_20230408_083945.jpg
Monika
Monika
1 rok temu

Mam pytanie o kąpiel wodną? Ile trzeba nalać wody do tego naczynia, czy za szybko nie wyparuje?

Gabriela
Gabriela
1 rok temu

Skąd te piękne jajka do dekoracji? 🙂

Weronika
Weronika
1 rok temu

Ile może postać w lodówce? wytrzyma z 5 dni? 🙂

Kamila
Kamila
1 rok temu

Dzień dobry. Jaka powinna być średnica tortownicy?

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Czy jeśli tortownica będzie 28 cm to przekłada się to na długość pieczenia?

Elzbieta
Elzbieta
1 rok temu

Witam,czy można zrobić polewę z białej czekolady?

Barbara
Barbara
1 rok temu

Niestety trochę mi opadł ale podejrzewam że to przez ser który użyłam, ale poza tym w smaku pycha taki wilgotny…do polewy dodałam jeszcze łyżkę masła orzechowego i super wzbogaciło smak

IMG_20230312_141154.jpg
Dorota
Dorota
1 rok temu

Pierwszy raz wyszedł mi taki ładny sernik, bez pęknięć, nie opadł, a w smaku… obłędny!

Emilia
Emilia
1 rok temu

Sernik przepyszny. Zostały tylko okruchy na talerzu. Sernik to zawsze była moja zmora. Aż trafiłam na Twój przepis i nie jest już taki straszny.

Joanna
Joanna
1 rok temu

Wszystko zgodnie z przepisem temperatura, czas, piekarnik nowy więc raczej z temperaturą nie oszukuje :/ aaa sernik z gory całkowicie biały, taki ma byc? Zaczął sie studzić, ale martwię sie ze wyjdzie niedopieczony 🙁

Michalina
Michalina
1 rok temu

Przepyszny sernik. Najlepszy jaki do tej pory zrobiłam:) Cała rodzina się nim zachwycała. Zdecydowanie polecam.

20220417_091640.jpg
Ania
Ania
1 rok temu

Najlepsze przepisy, proste do zrealizowania 🙂 bardzo lubię do nich wracać 🙂 polecam!

133936.jpg
Aldona
Aldona
1 rok temu

Dzień dobry,
Sernik wyszedł idealny. Trzymałam się ściśle przepisu

inbound1496518733719256860.jpg
Beata
Beata
1 rok temu

Pyszny serniczek, pięknie wyrasta, idealny na każda okazję.

IMG_20220417_095201.jpg
Magdalena
Magdalena
1 rok temu

Przepyszny serniczek, idealny na świąteczny stół i nie tylko

zawsze_siudka
Ola
1 rok temu

Wyszedl przepyszny!

inbound3344988387501717654.jpg
Anna
Anna
1 rok temu

Pyszny serniczek

IMG_20220416_073501057_HDR.jpg
Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Mnie niestety opadł po wyłączeniu piekarnika…. wszystko robiłam według przepisu, według dodatkowych wskazówek…

Natalia
Natalia
1 rok temu

Pyszny i przepiękny ❤️

Anna
Anna
1 rok temu
Martyna
Martyna
1 rok temu

Witam, właśnie upiekłam serniczek wyszedł super! Mam pytanie czy trzeba go trzymać w lodówce już po wystygnięciu ? Dziękuję za przepis. Mój pierwszy sernik w życiu i wszystkim smakuje ❤️

Anita
Anita
1 rok temu

Witam. Masę serową wlewamy na przestudziony kruchy spod czy gorący??

Aneta
Aneta
1 rok temu

Czy zamiast cukru z prawdziwa wanilia , Można użyć laski wanilii?

Olga
Olga
1 rok temu

Mój trzeci sernik w życiu (od debiutu niezmiennie z przepisów Asi :)) i zachwycił gości. W moim wydaniu z ciasteczkowym spodem bez pieczenia, ale pasowało. Masa serowa gładka, nie tak puszysta jak przy serniku z białą czekoladą, ale to inne ciacho 🙂 Super się sprawdza ta kąpiel wodna! Polecam serdecznie.

IMG-20220410-WA0017.jpg
Krysia
Krysia
1 rok temu

Sernik no idealny! Nic dodać nic ująć. Wyszedł piękny, taki mięciutki ale i kruchy. Przepis mistrzostwo. Aż wstyd się przyznać, ale jak zacznie się jeść to ciężko się odsunąć .

Maria
Maria
2 lat temu

Fantastyczny!! Jak każdy Twój serniczek

4913F917-903B-4840-ABDC-371A95EEFEA1.jpeg
Patrycja
Patrycja
2 lat temu

Planuję zrobić sernik, ale tylko z połowy porcji, ponieważ mam tylko małą tortownicę. Czy powinnam zmienić wtedy czas pieczenia i temperaturę czy zostwaif bez zmian?

Małgosia
Małgosia
2 lat temu

Najlepszy sernik na świecie! Puszysty i kremowy Przepis pięknie i dokładnie napisany, nie ma szans na pomyłkę kiedy trzymamy się wskazówek. Dziekuje Asiu

Justyna
Justyna
2 lat temu

A gdzie można kupić takie kolorowe jajeczka do dekoracji w sklepach widziałam czekoladowe ale o tradycyjnym wyglądzie czekolady

Sernik Wielkanocny z czekoladowymi jajeczkami

Jeżeli szukasz pomysłu na świąteczne wypieki, to polecam wypróbować mój przepis na sernik Wielkanocny z czekoladowymi jajeczkami na czekoladowej polewie! Aż ślinka sama cieknie 🙂 Sernik wyszedł genialny i polecam go wypróbować w najbliższe święta! Jeżeli tylko zastosujesz się do wszystkich powyższych wskazówek, to z pewnością wyjdzie Ci taki sam, a goście przy stole będą zachwyceni takim pysznym wypiekiem na wielkanocnym stole. Pamiętaj jednak, że najważniejsze aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Jak zrobić sernik Wielkanocny?

Zastanawiasz się co przygotować z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych? W takim razie koniecznie wypróbuj ten przepis na puszysty sernik Wielkanocny! Jest po prostu idealny – puszysty i delikatny! Wierzch sernika udekorowałam czekoladowymi jajeczkami, które w świątecznym czasie możemy dostać niemal w każdym sklepie spożywczym. Jeżeli uda Ci się dostać jajka z kolorową skorupką, to będzie wyglądać najbardziej okazale, ale sernik Wielkanocny będzie wyglądać równie dobrze, jeżeli będą to zwyczajne czekoladowe jajka.

Przepis na sernik Wielkanocny

Sernik to jedno z najbardziej popularnych tradycyjnych wypieków w Polsce. Jest to pyszne, kremowe i delikatne ciacho, które zachwyca swoim smakiem i aromatem. W okresie świątecznym oczywiście nie może go zabraknąć na żadnym Polskim stole. U mnie oczywiście też się pojawia co roku i tym razem chciałam się podzielić moim sprawdzonym przepisem na sernik Wielkanocny. Z pewnością zasmakuje każdemu i zostanie doceniony przez wszystkich miłośników tradycyjnych polskich smaków. Jednym z powodów, dla których sernik Wielkanocny jest tak popularny, jest jego uniwersalność. Można go podawać jako ciasto na świątecznym stole, ale również na różne okazje przez cały rok. Można także zmieniać dekoracje i eksperymentować z różnymi wersjami, by odkryć swoją ulubioną wersję. Jest to doskonały sposób na zaskoczenie gości podczas świątecznego spotkania, dlatego też, warto poświęcić trochę czasu i energii na przygotowanie idealnego sernika Wielkanocnego, by cieszyć się jego smakiem i konsystencją z rodziną i przyjaciółmi.

RozwińZwiń