
Szukasz przepisu na sernika idealnego? Zapraszam do wypróbowania mojego tegorocznego Wielkanocnego wypieku – pysznego, aksamitnego sernika. Udekorowałam go polewą czekoladową oraz czekoladowymi jajeczkami. Super się prezentuje i pięknie się kroi na talerzyki.
Napisałam, że jest to sernik idealny, ponieważ moim zdaniem dawno nie wyszła mi tak smaczna, aromatyczna masa serowa. Z tego przepisu sernik nie opada, nie jest także napowietrzony poprzez ubijanie białek.
Pieczenie sernika w kąpieli wodnej
Należy zacząć od dokładnego zabezpieczenia foremki, w której będziesz piec sernik, a mianowicie folią aluminiową owinąć blaszkę dookoła (foremka będzie stała w wodzie, a ważne jest to, aby woda nie dostała się do środka).
Owiniętą folią foremkę należy włożyć do większego naczynia, które można umieścić w piekarniku (jak np. naczynie żaroodporne, większa blaszka).
Następnie wlewamy gorącą wodę (najlepiej wrzątek) do większej foremki (woda powinna sięgać minimum do połowy foremki z masą na sernik). Pieczemy sernik w temperaturze i czasie opisanym w przepisie.
Ciasta na Wielkanoc
Przepis na: Sernik Wielkanocny – idealny!
Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 65-70 min
Łącznie: 85 min
Liczba porcji: 14-16
Składniki:
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej lub krupczatki
- 120 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka np. Wieluń
- 60 g miękkiego masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- 6 jajek
- 1 białko
- 32 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 budyń waniliowy
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki przyprawy do sernika
Dodatkowo:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- kilka czekoladowych jajeczek
Jak zrobić sernik Wielkanocny?
Wykonanie:
Składniki na kruche ciasto wsypujemy do miski, zagniatamy kruche ciasto. Następnie wkładamy je do zamrażalnika na minimum 30 minut. Podpiekamy kruchy spód w foremce (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) przez około 15 minut w temp. 180 stopni.
Miękkie masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Po chwili dodajemy twaróg i lekko miksujemy. Stopniowo dodajemy po jednym jajku (dodaj też pozostałe białko z ciasta), dokładnie miksując przez 10 sekund po każdym. Pod koniec wsypujemy sypki budyń i przyprawę do sernika. Całość lekko mieszamy.
Na gorący, podpieczony spód wylewamy masę serową. Pieczemy w kąpieli wodnej lub piekarniku parowym przez 65-70 minut w temp. 170 stopni (10 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temp. do 140 stopni). Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Gdy sernik będzie zimny, wtedy przygotowujemy polewę. W małym garnku rozpuszczamy czekoladę, wlewamy śmietankę kremówkę i mieszamy na bardzo małym ogniu. Lekko przestudzoną polewę wylewamy na wierzch sernika. Dekorujemy czekoladowymi jajeczkami Wielkanocnymi lub startą czekoladą.