Opis przepisu
Szukasz przepisu na sernik idealny? Zapraszam do wypróbowania mojego ulubionego Wielkanocnego wypieku – pysznego, aksamitnego sernika. Udekorowałam go polewą czekoladową oraz czekoladowymi jajeczkami. Sernik wielkanocny super się prezentuje i pięknie się kroi na talerzyki. Twoi goście oszaleją na jego punkcie już po pierwszym kęsie.
Pyszny sernik
Napisałam, że jest to sernik idealny, ponieważ moim zdaniem dawno nie wyszła mi tak smaczna, aromatyczna masa serowa. Z tego przepisu sernik nie opada, nie jest także napowietrzony poprzez ubijanie białek. Zanim zabierzesz się za jego wykonanie zapoznaj się najpierw z całym przepisem. Starałam się wszystko bardzo dokładnie opisać dodając dużo zdjęć krok po kroku, dzięki czemu nie powinieneś mieć jakichkolwiek problemów z jego wykonaniem.
Ciasta na Wielkanoc
Przy okazji szukasz sprawdzonych ciast na Wielkanoc? Dobrze się składa! Przygotowałam obszerny wpis- Ciasta na Wielkanoc >>, w którym znajdziesz sporo fajnych inspiracji. Dzięki tym ciastom i ciasteczkom Wielkanoc będzie smaczna jak nigdy dotąd. Jestem o tym przekonana!
Przepis na: Sernik Wielkanocny – idealny!
Składniki:
Kruche ciasto:
- 260 g mąki pszennej
- 130 g zimnego masła
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka np. Wieluń lub Piątnica
- 80 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru np. drobnego
- 6 dużych jajek
- 1 białko
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej
- 1 budyń waniliowy (proszek, ok. 40g) lub 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki przyprawy do sernika
- opcjonalnie odrobina skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- czekoladowe jajeczka do dekoracji
- 1 łyżka płatków migdałowych
Zobacz również:
Co zrobić, aby sernik wyszedł idealny, nie opadł, ani nie popękał?
Często mi piszecie wiadomości w stylu – “Dlaczego nie wychodzą mi serniki… Co mogę robić źle”. Przede wszystkim:
- Trzeba się trzymać przepisu i stosować się do opisywanych wskazówek.
- Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
- Kluczowy jest wysokiej jakości twaróg. Można go zmielić dwukrotnie w maszynce (jeśli używasz wiejskiego twarogu w kostce) lub użyć twarogu z wiaderka. Ja najczęściej używam firmy Wieluń Mój ulubiony, Piątnica, Mlekovita (Twaróg sernikowy premium), a unikam Włoszczowa, Polmlek, Pilos czy Vitello z Biedronki, Łowicki, Juliko.
- Piekę serniki najczęściej w kąpieli wodnej. Na youtube jest sporo filmików jak najlepiej zabezpieczyć blaszkę. Jeśli boisz się tego zabiegu to włóż na dolnej półce piekarnika blaszkę z wodą – fajnie się sprawdza naczynie żaroodporne.
- Sernik zawsze pieczemy na środkowej półce piekarnika. Chyba, że masz starszy piekarnik i np. bardziej Ci się przypala wierzch lub spód to musisz sam ocenić, w którym miejscu wypieki pieką Ci się najbardziej równomiernie.
- Nie otwieramy piekarnik w trakcie pieczenia.
- Nie wyjmujemy sernik od razu po skończeniu się czasu jego pieczenia.
- Studzimy przy naprawdę lekko uchylonych drzwiczkach – ja często wkładam nawet drewnianą łyżkę w szczelinę drzwiczek piekarnika żeby ten dopływ zimnego powietrza był mały.
Sernik Wielkanocny – idealny! - przepis krok po kroku
Krok 1
Kruche ciasto
Do miski wsypujemy mąkę pszenną (260 g), cukier puder (2 płaskie łyżki), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki), a także dodajemy zimne masło (130 g), żółtko oraz zimną wodę (1 łyżka).
Krok 3
Dno i boki tortownicy (moja o średnicy 24 cm) obkładamy papierem do pieczenia. Najlepiej najpierw ją delikatnie natłuścić masłem, aby papier się dobrze trzymał.
Schłodzone ciasto wykładamy na spód foremki. Nakłuwamy za pomocą widelca. Pieczemy przez około 15-17 minut w temperaturze 190 stopni.
Krok 4
Masa serowa
W misce miksujemy miękkie masło (80 g) oraz cukier (1 szklanka)*.
*Jeśli chcesz bardziej mleczny smak masy serowej to zamiast szklanki cukru – dodaj 200 g mleka zagęszczonego słodzonego z puszki i pół szklanki cukru np. drobnego.
Krok 5
Miksujemy przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy twaróg (1 kg).
Możesz użyć twaróg z wiaderka lub samodzielnie zmielić dwukrotnie tłusty twaróg w kostce.
Krok 6
Dodajemy stopniowo po jednym jajku (łącznie 6 dużych sztuk, nie ubijamy osobno białek!). Po dodaniu każdego delikatnie miksujemy przez około 15 sekund. Dodajemy też jedno białko, które nam zostało z kruchego ciasta.
Krok 7
Dodajemy na końcu cukier z prawdziwą wanilią lub pastę waniliową (1 płaska łyżeczka), a także budyń waniliowy lub skrobię ziemniaczaną (3 łyżeczki). Opcjonalnie dodajemy przyprawę do sernika (1/2 łyżeczki) oraz skórkę pomarańczową (1 łyżeczka). Całość tylko delikatnie miksujemy jedynie do połączenia się składników.
Krok 8
Masę serową przekładamy na podpieczony spód. Wkładamy blaszkę na środkową półkę piekarnika. Na dolnej półce można włożyć inną blaszkę napełnioną wodą, aby w trakcie pieczenia było cały czas parowanie.
Pieczemy najpierw sernik przez 30 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie pieczemy przez 50 minut w temperaturze 155 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik w zamkniętym piekarniku przez 20 minut. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak sernik do całkowitego wystudzenia.
Po kilku godzinach, gdy sernik całkowicie przestygnie wtedy przygotowujemy polewę. W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę (nie doprowadzamy do wrzenia). Dodajemy posiekaną czekoladę i od razu zdejmujemy z palnika. Mieszamy aż powstanie jednolita polewa czekoladowa. Polewamy nią wierzch naszego sernika. Dekorujemy czekoladowymi jajeczkami i opcjonalnie odrobiną posiekanych płatków migdałowych.
Komentarze
Jest to mój ulubiony sernik. Zawsze wychodzi równy i nigdy nie pęka. A w smaku jest idealny.Odczarowała mi pani sernik. Bo zawsze miałam z nim pod górkę. Dziękuję pięknie 😊.
Bardzo miło mi to czytac <3 wyszedl pieknie!
Wspaniały przepis uwielbiam serniki .z tego przepisu wyszedł mi najlepszy .piekłam z sera mój ulubiony Wielun .dziękuję za przepis.
Super, cieszę się 🙂 Widzę, że serniczek wyszedł wysoki i równiutki. Tylko nie wiem czy to kwestia zdjęcia, ale nie zwarzyła się polewa czekoladowa?
Tak trochę się zwarzyla ale w smaku była dobra.
Rozumiem 🙂
Sernik faktycznie nie opadł, co bardzo rzadko mi sie zdarza. Smakuje wybornie i jest bardzo sycący. Za poradą, włożyłam na dolną półkę blaszkę z wodą. Ciasta nie podpiekałam, masę serową wyłożyłam na surowe, co zawsze robie.
Dziękuję za przepis 😊
Wyszedł naprawdę rewelacyjny! ❤️❤️ Bardzo się cieszę, że sernik smakował i że nie opadł 🙂 Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków!
To nasza wersja świąteczna. Był przepyszny
Serniczek wyszedł rewelacyjnie 🙂
Czy ser musi być w temperaturze pokojowej…zapomniałam wyjąć z lodówki
Tak, powinien 🙂
Czekamy co wyjdzie…zawsze mi serniki nie wychodzą..
Jak sprawdzić beż otwierania piekarnika czy jest juz dobrze ścięty?
Najlepiej po wyglądzie, jak jest blady to znaczy, że musi jeszcze być pieczony 🙂
Mogę potwierdzić. Zawsze wychodzi 🙂 jedynie opadł ale nie dostosowałam się do temperatury pokojowej sera. Ale i tak zjawiskowy!
No to bardzo się ciesze, że wyszedł w takim razie 🙂 Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków!
Przepis beznadziejny. Wszystko robione zgodnie z przepisem, krok po kroku, spód kompletnie nie upieczony pomimo podpieknia. Sernik totalnie biały, dobrze że masa twarogowa się ścieła. W smaku przeciętny.
To że Pani nie wyszedł sernik to nie jest powód do napisania, że przepis jest beznadziejny. W tamtym roku po publikacji przepisu piekło go kilka tysięcy osób i zbierał same pochlebne opinie.
Mam pytanie o kąpiel wodną? Ile trzeba nalać wody do tego naczynia, czy za szybko nie wyparuje?
Tak 1/4 obętosci naczynia 🙂
Skąd te piękne jajka do dekoracji? 🙂
Przed swietami jajeczka mozna znalezc w wiekszosci sklepów albo zamowic przez internet 🙂
Ile może postać w lodówce? wytrzyma z 5 dni? 🙂
Ja wszystkie serniki przechowuje w lodówce do 5 dni 🙂 Ile dłużej może postać to nie wiem, bo nigdy nie miałam okazji żeby coś się uchowało dłużej 😛
Dzień dobry. Jaka powinna być średnica tortownicy?
Jest napisane w kroku 3 – 24 cm 🙂
Czy jeśli tortownica będzie 28 cm to przekłada się to na długość pieczenia?
Raczej nie trzeba będzie wydłuzac czasu, jak cos to 5-10 minut dluzej 🙂
Witam,czy można zrobić polewę z białej czekolady?
Witam, oczywiście 🙂
Niestety trochę mi opadł ale podejrzewam że to przez ser który użyłam, ale poza tym w smaku pycha taki wilgotny…do polewy dodałam jeszcze łyżkę masła orzechowego i super wzbogaciło smak
I tak wyglada rewelacyjnie 😍 ale faktycznie jakość sera ma ogromne znaczenie wiec to może być przyczyną 🙂 smacznego!
Pierwszy raz wyszedł mi taki ładny sernik, bez pęknięć, nie opadł, a w smaku… obłędny!
No to w takim razie bardzo się cieszę, że taki ładny wyszedł i że smakował 🤗
Sernik przepyszny. Zostały tylko okruchy na talerzu. Sernik to zawsze była moja zmora. Aż trafiłam na Twój przepis i nie jest już taki straszny.
No to bardzo się cieszę w takim razie, że udało się zrobić i że smakował 🙂
Wszystko zgodnie z przepisem temperatura, czas, piekarnik nowy więc raczej z temperaturą nie oszukuje :/ aaa sernik z gory całkowicie biały, taki ma byc? Zaczął sie studzić, ale martwię sie ze wyjdzie niedopieczony 🙁
Piekarnik może być nowy, ale też trzeba wziąć pod uwagę, że nie każdy piecze tak samo. Moi rodzice też mają nowy z electroluxa i muszę w nim piec w temp o 20 stopni więcej niż w moim domowym. Jeśli się widzi, że ciasto (w tym przypadku sernik) jest blady i widocznie gołym okiem niedopieczony to trzeba było go dłużej trzymać w piekarniku żeby po rozkrojeniu się nie rozpłynął.
Przepyszny sernik. Najlepszy jaki do tej pory zrobiłam:) Cała rodzina się nim zachwycała. Zdecydowanie polecam.
Śliczniutki! 🙂 Cieszę się, że sernik Wielkanocny smakował całej rodzince 🙂
Najlepsze przepisy, proste do zrealizowania 🙂 bardzo lubię do nich wracać 🙂 polecam!
Cudownie wyszedł serniczek 🙂 Dzięki za miłe słowa!
Dzień dobry,
Sernik wyszedł idealny. Trzymałam się ściśle przepisu
Ekstra!
Pyszny serniczek, pięknie wyrasta, idealny na każda okazję.
Oj tak, idealny na każdą możliwą okazję 🙂
Przepyszny serniczek, idealny na świąteczny stół i nie tylko
Dzięki wielkie 🙂
Wyszedl przepyszny!
Super! 🙂
Pyszny serniczek
Super wyszedł! Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakuje 🙂
Mnie niestety opadł po wyłączeniu piekarnika…. wszystko robiłam według przepisu, według dodatkowych wskazówek…
Pyszny i przepiękny ❤️
Cieszę się, że sernik smakuje 🙂
Witam, właśnie upiekłam serniczek wyszedł super! Mam pytanie czy trzeba go trzymać w lodówce już po wystygnięciu ? Dziękuję za przepis. Mój pierwszy sernik w życiu i wszystkim smakuje ❤️
Super! Cieszę się, że za pierwszym razem wyszedł i że wszystkim smakuje 🙂 Po wystygnięciu najlepiej trzymać w lodówce, ponieważ dłużej będzie dobry. Można przez dzień, dwa trzymać poza lodówką i też mu nic nie będzie 🙂
Witam. Masę serową wlewamy na przestudziony kruchy spod czy gorący??
Witam, na gorący 🙂
Czy zamiast cukru z prawdziwa wanilia , Można użyć laski wanilii?
Tak, tylko same nasionka wanilii w takim razie 🙂
Mój trzeci sernik w życiu (od debiutu niezmiennie z przepisów Asi :)) i zachwycił gości. W moim wydaniu z ciasteczkowym spodem bez pieczenia, ale pasowało. Masa serowa gładka, nie tak puszysta jak przy serniku z białą czekoladą, ale to inne ciacho 🙂 Super się sprawdza ta kąpiel wodna! Polecam serdecznie.
Ja widzę, że rośnie mi tutaj spora konkurencja! 🙂 Każdy kolejny sernik jest coraz piękniejszy! Dziękuję bardzo za zdjęcie i cieszę się, że ten serniczek też smakuje 🙂
Sernik no idealny! Nic dodać nic ująć. Wyszedł piękny, taki mięciutki ale i kruchy. Przepis mistrzostwo. Aż wstyd się przyznać, ale jak zacznie się jeść to ciężko się odsunąć .
Bardzo się cieszę, że smakuje! 🙂 Mam tak samo, dlatego najczęściej robię jak spodziewam się gości, którzy pomogą w zjedzeniu 😀
Fantastyczny!! Jak każdy Twój serniczek
Bardzo się cieszę, że smakują! 🙂
Planuję zrobić sernik, ale tylko z połowy porcji, ponieważ mam tylko małą tortownicę. Czy powinnam zmienić wtedy czas pieczenia i temperaturę czy zostwaif bez zmian?
Temperaturę na pewno zostawić taką samą, ale pieczenie skróciłabym o ok. 10-15 minut. Ciężko niestety to dokładnie określić przy zmniejszeniu proporcji, trzeba wypróbować 🙂
Najlepszy sernik na świecie! Puszysty i kremowy Przepis pięknie i dokładnie napisany, nie ma szans na pomyłkę kiedy trzymamy się wskazówek. Dziekuje Asiu
Dziękuję! Bardzo się cieszę, że wyszedł i smakował 🙂
A gdzie można kupić takie kolorowe jajeczka do dekoracji w sklepach widziałam czekoladowe ale o tradycyjnym wyglądzie czekolady
Ja kupiłam w Auchan 🙂
Czy mozna ten sernik upiec bez spodu?
Bez spodu to raczej polecam sernik wiedeński: https://poprostupycha.com.pl/przepis/sernik-wiedenski/ 🙂
Wygląda obłędnie na nadchodzące święta będzie idealny
Super! Mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
Dzien dobry, czy sernik wielkanocny można upiec na innym spodzie? Chodzi mi o bardziej miękkim, chciałabym zadowolić babcie
Można np. zrobić spód ciasteczkowy z herbatników 🙂 Chociaż szczerze ten spód nie wychodzi jakiś twardy 🙂
Witam, jaką czy upieczony sernik w termoobiedu nie wyjdzie? Czy przy termoobiegu mają być takie same temperatury pieczenia? Pozdrawiam. Ola
Raczej serników nie powinno się piec w termoobiegu, ponieważ ta funkcja wysusza sernik i powoduje pęknięcia. Najlepiej korzystać z opcji góra-dół, jednak jeżeli zdecydujesz się na termoobieg, to pamiętaj o naczyniu z wodą oraz obniżeniu temperatury o 10-20 stopni 🙂
Cudownie, dziękuję za info
Proszę bardzo 🙂
Dzień dobry, chciałbym upiec sernik z przepisu jednak nie mam większego naczynia do którego mogłabym włożyć tortownicę z woda . Czy wystarczy jak naczynie z woda położę poniżej tortownicy ?
Tak jak najbardziej 🙂 Tortownicy nie zanurzamy w wodzie, tylko na innej blaszce (poniżej blaszki na której jest tortownica) dajemy naczynie z wodą 🙂