Makaron z pieczarkami w aksamitnym sosie śmietanowym zrobisz w 15-20 minut! To danie jest pyszne, bardzo sycące i aromatyczne.
Makaron w sosie pieczarkowym
Muszę przyznać, że w ostatnim czasie coraz częściej przygotowuję bezmięsne obiady. Mogłabym non stop jeść makarony, naleśniki czy ryby. Dzisiejsza propozycja – makaron w sosie pieczarkowym to tani pomysł na obiad dla całej rodziny. Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć coś naprawdę pysznego i sycącego. Do tego dania fajnie pasuje makaron tagliatelle, pappardelle, penne czy nawet spaghetti.
Przepis na: Makaron z pieczarkami
Składniki:
- 250 g makaronu pappardelle lub tagliatelle
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu czarnego lub cytrynowego
- 1/2 łyżeczki suszonego lub świeżego rozmarynu
Zobacz również:
Makaron z pieczarkami
Krok 1
Krok 3
Jak zrobić sos pieczarkowy?
Do przygotowania tego dania użyłam mniejszej patelni.
Na małej ilości oleju podsmażamy drobno posiekaną czerwoną cebulę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 średniej wielkości ząbki).
Krok 5
W miseczce lub większym kubku mieszamy śmietankę kremówkę (250 ml), a także mąkę pszenną (1 łyżeczkę np. czubatą). Całość mieszamy i wlewamy do pieczarek.
Krok 6
Sos na początku będzie mocno płynny, ale po chwili gotowania na małym ogniu stanie się nieco gęstszy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki (1 płaska łyżka), a także sól (1/2 łyżeczki, tak naprawdę dodajemy do smaku), pieprz czarny (szczypta). Ostatnio zaczęłam dodawać suszony rozmaryn (można też użyć świeżego), który super podkręca smak – wystarczy dodać większą szczyptę lub nawet 1/2 łyżeczki.
Krok 7
Do przygotowanego, gorącego sosu pieczarkowego dodajemy ugotowany i odcedzony makaron. Całość nieco mieszamy i przekładamy na talerze. Mi wyszły 3 porcje.
Wierzch można posypać odrobiną świeżej natki pietruszki lub nawet startym serem typu parmezan. Smacznego!
Komentarze
Witam czy zamiast śmietanki można użyć jogurtu?
Jogurt się brzydko zetnie, dlatego najlepiej się sprawdza śmietanka 🙂
Niebo w gębie 😋👌
Po prostu poezja. Dziękuję Pani Bardzo.
Bardzo się cieszę, że posmakował ❤️
Wyszło obłędnie pyszne! 🥰 Kolejny przepis z Pani strony zapisany! ❤
Super ❤ Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Pyszniutkie 😋
Cieszę się, że smakuje 😍
Nie mam śmietanki 30 czym zastąpić ??
Ewentualnie śmietanę 18% można użyć ale całkiem nie można zrezygnować ze śmietany w przypadku tego sosu.
Wszystko byłoby ok. tylko po co ta mąka?!
Wystarczy parmezan.
Po to żeby zagęścić sos 🙂 Ja robiłam sos pieczarkowy, a nie serowy.
Bardzo proste i szybkie danie. Dodanie odrobiny ostrego sera i świeżo zmielonego pieprzu czyni z niego pyszną propozycję na lekki letni obiad.
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂