Makaron z pieczarkami

4.6/5 (334 ocen)
Makaron z pieczarkami przepis

Makaron z pieczarkami w aksamitnym sosie śmietanowym zrobisz w 15-20 minut! To danie jest pyszne, bardzo sycące i aromatyczne.

Makaron w sosie pieczarkowym

Muszę przyznać, że w ostatnim czasie coraz częściej przygotowuję bezmięsne obiady. Mogłabym non stop jeść makarony, naleśniki czy ryby. Dzisiejsza propozycja – makaron w sosie pieczarkowym to tani pomysł na obiad dla całej rodziny. Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć coś naprawdę pysznego i sycącego. Do tego dania fajnie pasuje makaron tagliatelle, pappardelle, penne czy nawet spaghetti.

Przepis na: Makaron z pieczarkami

Składniki:

  • 250 g makaronu pappardelle lub tagliatelle
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu czarnego lub cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego lub świeżego rozmarynu
Wyślij emailem

Makaron z pieczarkami


Krok 1

gotowanie makaronu

Makaron np. tagliatelle lub pappardelle (ok. 250 g) gotujemy w osolonej wodzie według wskazań producenta.


Krok 2

makaron tagliatelle

Odcedzamy z wrzątku, zalewamy zimną wodą i ponownie odcedzamy.


Krok 3

cebula i czosnek

Jak zrobić sos pieczarkowy?

Do przygotowania tego dania użyłam mniejszej patelni.

Na małej ilości oleju podsmażamy drobno posiekaną czerwoną cebulę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 średniej wielkości ząbki).


Krok 4

składniki na sos pieczarkowy

Dodajemy posiekane pieczarki (200 g) i smażymy na średnim ogniu przez około 3-4 minuty.


Krok 5

pieczarki na patelni

W miseczce lub większym kubku mieszamy śmietankę kremówkę (250 ml), a także mąkę pszenną (1 łyżeczkę np. czubatą). Całość mieszamy i wlewamy do pieczarek.


Krok 6

sos śmietankowy z pieczarkami

Sos na początku będzie mocno płynny, ale po chwili gotowania na małym ogniu stanie się nieco gęstszy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki (1 płaska łyżka), a także sól (1/2 łyżeczki, tak naprawdę dodajemy do smaku), pieprz czarny (szczypta). Ostatnio zaczęłam dodawać suszony rozmaryn (można też użyć świeżego), który super podkręca smak – wystarczy dodać większą szczyptę lub nawet 1/2 łyżeczki.


Krok 7

makaron z sosem śmietanowym

Do przygotowanego, gorącego sosu pieczarkowego dodajemy ugotowany i odcedzony makaron. Całość nieco mieszamy i przekładamy na talerze. Mi wyszły 3 porcje.

Wierzch można posypać odrobiną świeżej natki pietruszki lub nawet startym serem typu parmezan. Smacznego!


Makaron z pieczarkami

Makaron w sosie pieczarkowym

makaron w sosie śmietankowym i pieczarkami

makaron z pieczarkami

Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym

pieczarki z makaronem

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 334

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
18 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna
Katarzyna
1 miesiąc temu

Przepis super, ale skoro prowadzi Pani bloga kulinarnego to powinna Pani wiedzieć, że ryba to mięso i zdanie: “coraz częściej przygotowuję bezmięsne obiady. Mogłabym non stop jeść (…) ryby” jest bez sensu, poza tym wprowadza w błąd.

Anatolij
Anatolij
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Katarzyna

W kontekście piątkowego postu ryba to nie mięso, bo można ją jeść, więc wszystko się zgadza 🙂
I po co się czepiać?

Dominika
Dominika
5 miesięcy temu

Witam czy zamiast śmietanki można użyć jogurtu?

Jola
Jola
5 miesięcy temu

Niebo w gębie 😋👌

Andrzej 60+
Andrzej 60+
7 miesięcy temu

Po prostu poezja. Dziękuję Pani Bardzo.

Izabela
Izabela
1 rok temu

Wyszło obłędnie pyszne! 🥰 Kolejny przepis z Pani strony zapisany! ❤

Monika
Monika
1 rok temu

Pyszniutkie 😋

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Nie mam śmietanki 30 czym zastąpić ??

Danuta
Danuta
1 rok temu

Wszystko byłoby ok. tylko po co ta mąka?!
Wystarczy parmezan.

Sasanna
Sasanna
2 lat temu

Bardzo proste i szybkie danie. Dodanie odrobiny ostrego sera i świeżo zmielonego pieprzu czyni z niego pyszną propozycję na lekki letni obiad.

Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym

Szukasz pomysłu na pyszny, szybki obiad bez mięsa? W takim razie ten makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym będzie idealny! Wychodzi naprawdę rewelacyjny, a czas przygotowania to zaledwie 15-20 minut. Osobiście uwielbiam połączenie grzybów i makaronu, zwłaszcza jeżeli jest to pappardele lub tagliatelle. W tym daniu główną rolę jednak odgrywa sos śmietankowy. Przy jego przygotowywaniu wykorzystałem śmietanę kremówkę kremówkę 30%, co powoduje, że smak jest bardzo delikatny i aksamitny. Jestem przekonana, że ten makaron z pieczarkami podbije twoje serce i kubki smakowe!

Przepis na makaron z pieczarkami

Aby przygotować to proste, kremowe i sycące danie jakim jest makaron z pieczarkami, potrzebować będziemy: ulubiony makaron, pieczarki, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, mąkę pszenną, śmietankę kremówkę, rozmaryn suszony oraz sól i pieprz do smaku. Oczywiście są to składniki bazowe, ale możesz dodać to co akurat to co masz w kuchni i na co masz ochotę. Danie idealnie będzie pasować z dodatkiem kurczaka, szpinaku czy serem pleśniowym. W moim odczuciu jednak ten przepis na makaron z pieczarkami jest już pyszny sam w sobie!

Jak zrobić makaron z pieczarkami?

Musimy zacząć od ugotowania ulubionego makaronu. Następnie na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulkę wraz z czosnkiem, a następnie dodaj pieczarki. Smaż przez kilka minut. W tym czasie w miseczce wymieszaj śmietanę wraz z mąką pszenną i dodaj ją na patelnię. Dopraw ulubionymi przyprawami i przełóż makaron z pieczarkami na talerz. Wierz udekoruj natką pietruszki lub startym serem typu parmezan. Smacznego

RozwińZwiń