
Makaron z pieczarkami w aksamitnym sosie śmietanowym zrobisz w 15-20 minut! To danie jest pyszne, bardzo sycące i aromatyczne.
Makaron w sosie pieczarkowym
Muszę przyznać, że w ostatnim czasie coraz częściej przygotowuję bezmięsne obiady. Mogłabym non stop jeść makarony, naleśniki czy ryby. Dzisiejsza propozycja – makaron w sosie pieczarkowym to tani pomysł na obiad dla całej rodziny. Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć coś naprawdę pysznego i sycącego. Do tego dania fajnie pasuje makaron tagliatelle, pappardelle, penne czy nawet spaghetti.
Przepis na: Makaron z pieczarkami
Łącznie: 20 min
Składniki:
- 250 g makaronu pappardelle lub tagliatelle
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu czarnego lub cytrynowego
- 1/2 łyżeczki suszonego lub świeżego rozmarynu
Makaron z pieczarkami przepis krok po kroku:
Makaron np. tagliatelle lub pappardelle (ok. 250 g) gotujemy w osolonej wodzie według wskazań producenta.
Odcedzamy z wrzątku, zalewamy zimną wodą i ponownie odcedzamy.
Jak zrobić sos pieczarkowy?
Do przygotowania tego dania użyłam mniejszej patelni.
Na małej ilości oleju podsmażamy drobno posiekaną czerwoną cebulę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 średniej wielkości ząbki).
Dodajemy posiekane pieczarki (200 g) i smażymy na średnim ogniu przez około 3-4 minuty.
W miseczce lub większym kubku mieszamy śmietankę kremówkę (250 ml), a także mąkę pszenną (1 łyżeczkę np. czubatą). Całość mieszamy i wlewamy do pieczarek.
Sos na początku będzie mocno płynny, ale po chwili gotowania na małym ogniu stanie się nieco gęstszy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki (1 płaska łyżka), a także sól (1/2 łyżeczki, tak naprawdę dodajemy do smaku), pieprz czarny (szczypta). Ostatnio zaczęłam dodawać suszony rozmaryn (można też użyć świeżego), który super podkręca smak – wystarczy dodać większą szczyptę lub nawet 1/2 łyżeczki.
Do przygotowanego, gorącego sosu pieczarkowego dodajemy ugotowany i odcedzony makaron. Całość nieco mieszamy i przekładamy na talerze. Mi wyszły 3 porcje.
Wierzch można posypać odrobiną świeżej natki pietruszki lub nawet startym serem typu parmezan. Smacznego!