Jeżeli lubisz dynię i jej smak w daniach obiadowych to koniecznie przygotuj penne z dynią, fetą i pomidorami suszonymi. Makaron w połączeniu z wyrazistą fetą i słodką dynią stanowi genialne połączenie! 🙂
Przepis na: Penne z dynią, fetą i pomidorami suszonymi
Składniki:
- 200 g makaronu penne
- 150 g podsmażonej/upieczonej dyni
- kilka suszonych pomidorów
- garść liści świeżego szpinaku
- 1 łyżka sera Feta
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
Zobacz również:
Penne z dynią, fetą i pomidorami suszonymi - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Makaron penne gotujemy według wskazówek producenta.
Dynię kroimy na małą kosteczkę i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temp. 190 stopni C, lub podsmażamy na małej ilości oleju przez 7-10 minut, co chwilkę mieszając.
Ja dynię podsmażyłam na patelni. Następnie dodałam do niej pokrojone w mniejsze plasterki suszone pomidory, garść liści szpinaku, całość mieszamy. Pod koniec wlewamy śmietankę kremówkę i całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Do sosu dodajemy odcedzony makaron, a także posypujemy z wierzchu fetą. Smacznego!
Komentarze