Letnia zupa koperkowa to totalny klasyk (szczególnie w wakacje), który mogłabym jeść codziennie. Wystarczy kilka tanich składników i można stworzyć pyszną, sycącą zupę.
Domowa zupa koperkowa to nic innego zupa jarzynowa, jednak z większą ilością koperku. Smakuje obłędnie! To świetna zupa dla całej rodziny, którą wykonasz w maksymalnie 45 minut.
Przepis na: Zupa koperkowa
Składniki:
- 4 litry wody
- 4 większe ziemniaki
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego lubczyku
- 1 płaska łyżka soli
- szczypta pieprzu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 2 łyżki mąki
- magi do smaku
Zobacz również:
Zupa koperkowa - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Do średniej wielkości garnka wlewamy wodę, gotujemy. Do wrzątku wkładamy obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Dodajemy sól, pieprz, pokrojonego w większą kostkę selera, 1 łyżkę posiekanego lubczyku, pietruszki i 2 łyżki koperku. Gotujemy przez 35 minut na średnim ogniu. Po tym czasie w małej miseczce mieszamy 100 ml gotującej się zupy wraz ze śmietaną i mąką. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującej się wody. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę posiekanego koperku i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie dodajemy magi. Gotowe!
Komentarze
Sprawdźcie sobie skład i przepis bo coś jest nie tak z ilością łyżek koperku 🙂
Zupa pyszna 🙂
Bardzo lubię taką koperkową – szczególnie wiosną, kiedy jest gotowana z młodymi jarzynkami. Jest bardzo delikatna i pyszniutka!
https://prostepesto.pl/zupa…
uwielbiam tę zupę, przypomina mi jak na wakacjach wyjeżdżałam na wieś do rodziny i były zawsze świeże warzywa z ogrodu