Zupa koperkowa

4.1/5 (50 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

45 min

Zupa koperkowa

Letnia zupa koperkowa to totalny klasyk (szczególnie w wakacje), który mogłabym jeść codziennie. Wystarczy kilka tanich składników i można stworzyć pyszną, sycącą zupę.

Domowa zupa koperkowa to nic innego zupa jarzynowa, jednak z większą ilością koperku. Smakuje obłędnie! To świetna zupa dla całej rodziny, którą wykonasz w maksymalnie 45 minut.

Przepis na: Zupa koperkowa

Składniki:

  • 4 litry wody
  • 4 większe ziemniaki
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • 1 płaska łyżka soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżki mąki
  • magi do smaku
Wyślij emailem

Zupa koperkowa - przepis krok po kroku


Wykonanie: 

Do średniej wielkości garnka wlewamy wodę, gotujemy. Do wrzątku wkładamy obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Dodajemy sól, pieprz, pokrojonego w większą kostkę selera, 1 łyżkę posiekanego lubczyku, pietruszki i 2 łyżki koperku. Gotujemy przez 35 minut na średnim ogniu. Po tym czasie w małej miseczce mieszamy 100 ml gotującej się zupy wraz ze śmietaną i mąką. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującej się wody. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę posiekanego koperku i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie dodajemy magi. Gotowe!


Zupa koperkowa z ziemniakami

Przepis na zupę koperkową

Zupa koperkowa

Średnia ocena 4.1 / 5. Ilość głosów: 50

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
bialy7
bialy7
2 lat temu

Sprawdźcie sobie skład i przepis bo coś jest nie tak z ilością łyżek koperku 🙂
Zupa pyszna 🙂

Martyna Pietruszka
Martyna Pietruszka
3 lat temu

Bardzo lubię taką koperkową – szczególnie wiosną, kiedy jest gotowana z młodymi jarzynkami. Jest bardzo delikatna i pyszniutka!

https://prostepesto.pl/zupa

Beata Sko
Beata Sko
4 lat temu

uwielbiam tę zupę, przypomina mi jak na wakacjach wyjeżdżałam na wieś do rodziny i były zawsze świeże warzywa z ogrodu

Zupa koperkowa przepis

Przepis na zupę koperkową, podobnie jak w przypadku wielu zup, jest prosty do przygotowania. Jej wykonanie to maksymalnie 45 min i oczywiście możesz przygotować porcję na dwa dni, aby nie musieć wracać jutro do kuchni 🙂 Ogólnie ciepłe zupy potrafią naprawdę zaspokoić głód, ponieważ są bardzo sycące. Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na zupy, które możesz przygotować jak już zupa koperkowa się skończy 🙂

Zupa koperkowa z ziemniakami

Są różne wersje zupy koperkowej: z makaronem, z ryżem, z pulpecikami, lanymi kluskami, z jajkiem i wiele innych. Mi osobiście najbardziej smakuje zupa koperkowa z ziemniakami. Jednak ziemniaczki na obiad Polacy bardzo sobie upodobali 🙂 Nikt mi przecież nie powie, że jest coś bardziej Polskiego jak schabowy z ziemniakami w niedzielę 🙂

Przepis na zupę koperkową

Aby zrobić przepis na zupę koperkową musim zagotować wodę w garnku, a następnie wrzucić do niego pokrojone w kostkę warzywa oraz posiekany lubczyk, pietruszkę i koperek. Następnie całość gotujemy przez 35 minut na średnim ogniu. Po tym czasie w małej miseczce mieszamy gotującej się zupy wraz ze śmietaną i mąką, które mieszamy i wlewamy ponownie do zupy. Na sam koniec dodajemy 1 łyżkę posiekanego koperku. Możemy również doprawić do smaku wedle uznania solą i pieprzem.

RozwińZwiń