Zupy

Zupa koperkowa

Letnia zupa koperkowa to totalny klasyk (szczególnie w wakacje), który mogłabym jeść codziennie. Wystarczy kilka tanich składników i można stworzyć pyszną, sycącą zupę.

Domowa zupa koperkowa to nic innego zupa jarzynowa, jednak z większą ilością koperku. Smakuje obłędnie! To świetna zupa dla całej rodziny, którą wykonasz w maksymalnie 45 minut.

Przepis na: Zupa koperkowa

  Łącznie: 45 min 

Składniki:

  • 4 litry wody
  • 4 większe ziemniaki
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • 1 płaska łyżka soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżki mąki
  • magi do smaku

Jak zrobić zupę koperkową?

Wykonanie: 

Do średniej wielkości garnka wlewamy wodę, gotujemy. Do wrzątku wkładamy obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Dodajemy sól, pieprz, pokrojonego w większą kostkę selera, 1 łyżkę posiekanego lubczyku, pietruszki i 2 łyżki koperku. Gotujemy przez 35 minut na średnim ogniu. Po tym czasie w małej miseczce mieszamy 100 ml gotującej się zupy wraz ze śmietaną i mąką. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującej się wody. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę posiekanego koperku i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie dodajemy magi. Gotowe!


Zupa koperkowa z ziemniakami

Przepis na zupę koperkową

Zupa koperkowa

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button