Prosta babka wielkanocna

4.7/5 (228 ocen)
Babka wielkanocna to tradycyjne ciasto, które w Polsce stanowi nieodłączny element świątecznego stołu w czasie Wielkanocy. To delikatne, wilgotne i aromatyczne ciasto od lat podbija nasze serca w świątecznym okresie.

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + 45 min pieczenia

babka wielkanocna przepis

Opis przepisu

Babka wielkanocna to co roku hit w moim domu! Wychodzi wilgotna, puszysta i do tego smakuje obłędnie. Uwielbiam takie wypieki! Moja dwukolorowa, prosta babka wielkanocna jest ogólnie o smaku cytrynowym. Jednak do małej części ciasta dodałam roztopioną czekoladę i odrobinę kakao. To fajnie wpływa na końcowy efekt smakowy tej babki. Polecam ją wypróbować!

Przepis na babkę wielkanocną

Takie ciasta na Wielkanoc lubię najbardziej. Mój przepis na babkę wielkanocną nie powinien Wam sprawić żadnych trudności. To tanie i proste do zrobienia ciasto wychodzi za każdym razem rewelacyjne w smaku. Możesz je upiec w foremce na babkę tak jak ja, ale jeśli takiej nie posiadasz to możesz użyć najzwyklejszej keksówki. Moja babka wielkanocna cytrynowa z dodatkiem czekolady mlecznej znika z talerzy w oka mgnieniu!  Jestem pewna, że Wam posmakuje i będzie się pięknie prezentować na świątecznym stole.

Jeśli miałabym coś doradzić to najlepiej upiec tą babkę dzień przed Wielkanocą, ponieważ gdy jest świeżutka smakuje po prostu najlepiej. Żeby babka wielkanocna nie wyschła, można ją zawinąć za pomocą folii spożywczej, schować w szczelnym pudełku lub chociaż przykryć ściereczką.

Ciasta na Wielkanoc

Jeśli szukasz innych, sprawdzonych przepisów na Wielkanoc to koniecznie wypróbuj mój sernik wielkanocny lub wielkanocną babkę cytrynową z zajączkiem w środku. Odwiedź też mój obszerny wpis- Ciasta na Wielkanoc >>, w którym znajdziesz sporo fajnych inspiracji. Dzięki tym ciastom i ciasteczkom Wielkanoc będzie smaczna jak nigdy dotąd. Jestem o tym przekonana!

Przepis na: Prosta babka wielkanocna

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 220 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 320 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 dużej cytryny
  • skórka z 2 cytryn
  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kakao

Dodatkowo:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek wody
  • kilka migdałów do dekoracji
Wyślij emailem

Jak zrobić babkę wielkanocną?


Krok 1

ciasta na wielkanoc

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Roztapiamy na małym ogniu masło (250 g) w mniejszym garnku i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.


Krok 2

Babka cytrynowa

Jajka (5 szt) powinny być w temp. pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek. Wsypujemy cukier (220 g) i cukier wanilinowy (20g) lub cukier z prawdziwą wanilią.


Krok 3

Babka cytrynowa

Żółtka miksujemy z cukrami aż powstanie puszysta masa (najlepiej na wysokich obrotach miksera przez 2-3 minuty).


Krok 4

przepis na babkę cytrynową

W osobnej misce białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywno. 


Krok 5

ciasta na wielkanoc

Dwie cytryny sparzamy polewając wrzątkiem i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Skórkę z obu ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.

Wyciskamy sok z 1 większej cytryny (lub 1,5 sztuki jeśli będziecie mieć mniejsze cytryny) i wlewamy do naszej masy jajecznej. Dodajemy mąkę pszenną (320 g), przestygnięte masło oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Na sam koniec dodajemy skórkę z dwóch cytryn i miksujemy przez kilka sekund do powstania jednolitej konsystencji. 


Krok 6

ciasto cytrynowe

Dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki.


Krok 7

babka wielkanocna

Mniej więcej 1/4 ciasta odlewamy do osobnej miski. Dodajemy do niej roztopioną w kąpieli wodnej i przestygniętą czekoladę (100 g) oraz kakao (1 łyżeczka). Całość mieszamy tylko połączenia się składników.

Przekładamy ciasto jasne do foremki (u mnie średniej wielkości foremka do babki, ja ją wcześniej nieco natłuściłam miękkim masłem żeby później moja babka ładnie wychodziła z foremki).


Krok 8

babka wielkanocna

Następnie za pomocą łyżki nakładamy równomiernie ciasto czekoladowe.

Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.

Przestudzone ciasto wyjmujemy z foremki, przygotowujemy lukier (wystarczy wymieszać cukier puder i wodę, mieszać do momentu uzyskania jednolitego lukru) i polewamy nim wierzch babki.

Można także babkę udekorować migdałami lub czekoladowymi jajeczkami.

Jeśli jednak nie przepadasz za lukrem, to proponuję wierzch babki polać moją sprawdzoną polewą czekoladową.


babka wielkanocna

babka wielkanocna

babka wielkanocna

babka wielkanocna

babka wielkanocna

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 228

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
11 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna
Justyna
8 miesięcy temu

Polecam, wyszła bardzo dobra 😊

Julia
Julia
1 rok temu

Czy można upiec babkę w keksówce? Jeśli tak to ile czasu piec?

Julia
Julia
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Super, dziękuję 🙂

Teresa
Teresa
1 rok temu

Wyglonda pysznie

Sylwia
Sylwia
2 lat temu

Wyszła super! Przepyszna

received_942887236389811.jpeg
Sabina
Sabina
3 lat temu

Za rok też ją upiekę. Babka urosła jak marzenie 🙂

Pola
Pola
3 lat temu

To hit moich swiat! Wczoraj wszystkim bardzo smakowalo 🙂 A mam dwie lewe ręce do pieczenia, wolę zdecydowanie gotowac niz piec…

Babka wielkanocna cytrynowa

Wielkanoc już tuż, tuż, dlatego postanowiłam przygotować na bloga sporo świątecznych przepisów, które będą się pięknie prezentować na Waszym stole. Jestem ciekawa czy serwujecie u siebie klasyczne wypieki jak mazurki i serniki, czy bardziej nowoczesne. Moim obowiązkowym wypiekiem jest domowa babka wielkanocna. Co roku ją pięknie przyozdabiam i stawiam na środku stołu. Ta prosta babka wielkanocna cytrynowa dosyć, że super się prezentuje, to dodatkowo smakuje obłędnie. Wychodzi wilgotna i pięknie się kroi. Tylko jak zrobić babkę wielkanocną? To bardzo proste! Wystarczy, że będziesz się kluczowo trzymać mojego przepisu, który zawiera sporą ilość zdjęć krok po kroku.

Przepis na babkę wielkanocną

Mój przepis na babkę wielkanocną jest sprawdzony i bardzo prosty. Jestem pewna, że ta babka wyjdzie Wam za pierwszym razem. Tym razem przygotowałam babkę dwukolorową z dodatkiem roztopionej czekolady (można użyć mleczną lub gorzką). Wypróbuj mój przepis na babkę wielkanocną wilgotną, która zachwyci Twoich domowników. W moim domu znika w tempie błyskawicznym. Moim zdaniem to najlepsza babka wielkanocna jaka tylko może być.

W Polsce, tradycyjnie babkę wielkanocną spożywa się w Niedzielę Wielkanocną, podczas śniadania wielkanocnego. Zgodnie z tradycją, babka powinna być podana na stole w kawałkach, a każdy gość powinien dostać swoją porcję. W niektórych regionach Polski, babka wielkanocna jest również podawana na inne okazje, takie jak chrzciny czy wesela.

Babka świąteczna

Jeśli szukasz przepisu na babkę świąteczną to dobrze trafiłaś/eś. Mam na blogu także sporo innych propozycji na wielkanocny stół, które są równie smaczne. Ja proponuję Wam wypróbować także sernik wielkanocnyptasie mleczko czy mazurek kajmakowy. Jeśli chodzi o wytrawne przepisy to zachęcam Was do wypróbowania sałatki wielkanocnej, jajek faszerowanych czy żurku wielkanocnego.

Babka wielkanocna to wspaniały wypiek, który zawsze kojarzy się z polską tradycją wielkanocną. Jednak nie tylko w Polsce ta słodka, wilgotna babka cieszy się popularnością. Na całym świecie istnieją różne warianty babki, a każdy kraj ma swoje unikalne przepisy i dodatki smakowe. W niektórych krajach dodaje się do niej rodzynki, w innych migdały lub orzechy. Babka wielkanocna może mieć też różne kształty i dekoracje, takie jak lukier, orzechy czy suszone owoce. Bez względu na dodatki, jedno jest pewne – babka wielkanocna to pyszny wypiek, który doskonale sprawdzi się na świątecznym stole.

Oprócz babki wielkanocnej, na świątecznym stole często pojawiają się inne wypieki, takie jak serniki, mazurki czy ciasta. Jednak każdy kraj i region ma swoje unikalne potrawy, które kojarzą się z Wielkanocą. W niektórych krajach popularne są np. baranki wielkanocne, w innych – ciasta drożdżowe z makiem lub orzechami. W Polsce, oprócz babki wielkanocnej, bardzo popularny jest sernik. Bez względu na to, jakie potrawy znajdą się na świątecznym stole, Wielkanoc to czas radości, rodzinnego spotkania i dzielenia się smakołykami.

Babka wielkanocna wilgotna

W Polsce, tradycyjnie babkę wielkanocną spożywa się w Niedzielę Wielkanocną, podczas śniadania wielkanocnego. Zgodnie z tradycją, babka powinna być podana na stole w kawałkach, a każdy gość powinien dostać swoją porcję. W zależności od regionu, przepisy na babkę wielkanocną mogą się różnić. Jednak w większości przypadków składniki pozostają podobne, a różnice dotyczą raczej dodatków smakowych. Babka wielkanocna wilgotna to jeden z najważniejszych elementów polskiej tradycji wielkanocnej. Symbolizuje ona odrodzenie i nadzieję oraz kształt kołacza – symbol życia i kontynuacji pokolenia.

RozwińZwiń