
Babka wielkanocna to co roku hit w moim domu! Wychodzi wilgotna, puszysta i do tego smakuje obłędnie. Uwielbiam takie wypieki! Moja dwukolorowa, prosta babka wielkanocna jest ogólnie o smaku cytrynowym. Jednak do małej części ciasta dodałam roztopioną czekoladę i odrobinę kakao. To fajnie wpływa na końcowy efekt smakowy tej babki. Polecam ją wypróbować!
Przepis na babkę wielkanocną
Takie ciasta na Wielkanoc lubię najbardziej. Mój przepis na babkę wielkanocną nie powinien Wam sprawić żadnych trudności. To tanie i proste do zrobienia ciasto wychodzi za każdym razem rewelacyjne w smaku. Możesz je upiec w foremce na babkę tak jak ja, ale jeśli takiej nie posiadasz to możesz użyć najzwyklejszej keksówki. Moja babka wielkanocna cytrynowa z dodatkiem czekolady mlecznej znika z talerzy w oka mgnieniu! Jestem pewna, że Wam posmakuje i będzie się pięknie prezentować na świątecznym stole.
Jeśli miałabym coś doradzić to najlepiej upiec tą babkę dzień przed Wielkanocą, ponieważ gdy jest świeżutka smakuje po prostu najlepiej. Żeby babka wielkanocna nie wyschła, można ją zawinąć za pomocą folii spożywczej, schować w szczelnym pudełku lub chociaż przykryć ściereczką.
Ciasta na Wielkanoc
Jeśli szukasz innych, sprawdzonych przepisów na Wielkanoc to koniecznie wypróbuj mój sernik wielkanocny lub wielkanocną babkę cytrynową z zajączkiem w środku. Odwiedź też mój obszerny wpis- Ciasta na Wielkanoc >>, w którym znajdziesz sporo fajnych inspiracji. Dzięki tym ciastom i ciasteczkom Wielkanoc będzie smaczna jak nigdy dotąd. Jestem o tym przekonana!
Przepis na: Prosta babka wielkanocna
Składniki:
Ciasto:
- 250 g masła
- 5 jajek
- 220 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 320 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 dużej cytryny
- skórka z 2 cytryn
- 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka kakao
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 5 łyżek wody
- kilka migdałów do dekoracji
Babka wielkanocna – przepis krok po kroku:
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Roztapiamy na małym ogniu masło (250g) w mniejszym garnku i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Jajka (5 szt) powinny być w temp. pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek. Wsypujemy cukier (220g) i cukier wanilinowy (20g) lub cukier z prawdziwą wanilią.
Żółtka miksujemy z cukrami aż powstanie puszysta masa (najlepiej na wysokich obrotach miksera przez 2-3 minuty).
W osobnej misce białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywno.
Dwie cytryny sparzamy polewając wrzątkiem i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Skórkę z obu ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
Wyciskamy sok z 1 większej cytryny (lub 1,5 sztuki jeśli będziecie mieć mniejsze cytryny) i wlewamy do naszej masy jajecznej. Dodajemy mąkę pszenną (320 g), przestygnięte masło oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Na sam koniec dodajemy skórkę z dwóch cytryn i miksujemy przez kilka sekund do powstania jednolitej konsystencji.
Dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki.
Mniej więcej 1/4 ciasta odlewamy do osobnej miski. Dodajemy do niej roztopioną w kąpieli wodnej i przestygniętą czekoladę (100g) oraz kakao (1 łyżeczka). Całość mieszamy tylko połączenia się składników.
Przekładamy ciasto jasne do foremki (u mnie średniej wielkości foremka do babki, ja ją wcześniej nieco natłuściłam miękkim masłem żeby później moja babka ładnie wychodziła z foremki).
Następnie za pomocą łyżki nakładamy równomiernie ciasto czekoladowe.
Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.
Przestudzone ciasto wyjmujemy z foremki, przygotowujemy lukier (wystarczy wymieszać cukier puder i wodę, mieszać do momentu uzyskania jednolitego lukru) i polewamy nim wierzch babki.
Można także babkę udekorować migdałami lub czekoladowymi jajeczkami.
Jeśli jednak nie przepadasz za lukrem, to proponuję wierzch babki polać moją sprawdzoną polewą czekoladową.
Wyszła super! Przepyszna
Cieszę się 🙂
Za rok też ją upiekę. Babka urosła jak marzenie 🙂
To hit moich swiat! Wczoraj wszystkim bardzo smakowalo 🙂 A mam dwie lewe ręce do pieczenia, wolę zdecydowanie gotowac niz piec…