Opis przepisu
Babka wielkanocna to co roku hit w moim domu! Wychodzi wilgotna, puszysta i do tego smakuje obłędnie. Uwielbiam takie wypieki! Moja dwukolorowa, prosta babka wielkanocna jest ogólnie o smaku cytrynowym. Jednak do małej części ciasta dodałam roztopioną czekoladę i odrobinę kakao. To fajnie wpływa na końcowy efekt smakowy tej babki. Polecam ją wypróbować!
Przepis na babkę wielkanocną
Takie ciasta na Wielkanoc lubię najbardziej. Mój przepis na babkę wielkanocną nie powinien Wam sprawić żadnych trudności. To tanie i proste do zrobienia ciasto wychodzi za każdym razem rewelacyjne w smaku. Możesz je upiec w foremce na babkę tak jak ja, ale jeśli takiej nie posiadasz to możesz użyć najzwyklejszej keksówki. Moja babka wielkanocna cytrynowa z dodatkiem czekolady mlecznej znika z talerzy w oka mgnieniu! Jestem pewna, że Wam posmakuje i będzie się pięknie prezentować na świątecznym stole.
Jeśli miałabym coś doradzić to najlepiej upiec tą babkę dzień przed Wielkanocą, ponieważ gdy jest świeżutka smakuje po prostu najlepiej. Żeby babka wielkanocna nie wyschła, można ją zawinąć za pomocą folii spożywczej, schować w szczelnym pudełku lub chociaż przykryć ściereczką.
Ciasta na Wielkanoc
Jeśli szukasz innych, sprawdzonych przepisów na Wielkanoc to koniecznie wypróbuj mój sernik wielkanocny lub wielkanocną babkę cytrynową z zajączkiem w środku. Odwiedź też mój obszerny wpis- Ciasta na Wielkanoc >>, w którym znajdziesz sporo fajnych inspiracji. Dzięki tym ciastom i ciasteczkom Wielkanoc będzie smaczna jak nigdy dotąd. Jestem o tym przekonana!
Przepis na: Prosta babka wielkanocna
Składniki:
Ciasto:
- 250 g masła
- 5 jajek
- 220 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 320 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 dużej cytryny
- skórka z 2 cytryn
- 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka kakao
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 5 łyżek wody
- kilka migdałów do dekoracji
Zobacz również:
Jak zrobić babkę wielkanocną?
Krok 1
Roztapiamy na małym ogniu masło (250 g) w mniejszym garnku i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Krok 2
Krok 3
Krok 5
Wyciskamy sok z 1 większej cytryny (lub 1,5 sztuki jeśli będziecie mieć mniejsze cytryny) i wlewamy do naszej masy jajecznej. Dodajemy mąkę pszenną (320 g), przestygnięte masło oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Na sam koniec dodajemy skórkę z dwóch cytryn i miksujemy przez kilka sekund do powstania jednolitej konsystencji.
Krok 7
Przekładamy ciasto jasne do foremki (u mnie średniej wielkości foremka do babki, ja ją wcześniej nieco natłuściłam miękkim masłem żeby później moja babka ładnie wychodziła z foremki).
Krok 8
Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.
Przestudzone ciasto wyjmujemy z foremki, przygotowujemy lukier (wystarczy wymieszać cukier puder i wodę, mieszać do momentu uzyskania jednolitego lukru) i polewamy nim wierzch babki.
Można także babkę udekorować migdałami lub czekoladowymi jajeczkami.
Jeśli jednak nie przepadasz za lukrem, to proponuję wierzch babki polać moją sprawdzoną polewą czekoladową.
Komentarze
Polecam, wyszła bardzo dobra 😊
Bardzo się cieszę, że posmakowała 😍
Czy można upiec babkę w keksówce? Jeśli tak to ile czasu piec?
Jasne, że można. Tyle samo czasu bym obstawiała, ale trzeba pilnować pod koniec pieczenia 🙂
Super, dziękuję 🙂
Wyglonda pysznie
Dziękuję 🙂
Wyszła super! Przepyszna
Cieszę się 🙂
Za rok też ją upiekę. Babka urosła jak marzenie 🙂
To hit moich swiat! Wczoraj wszystkim bardzo smakowalo 🙂 A mam dwie lewe ręce do pieczenia, wolę zdecydowanie gotowac niz piec…