Ciasta biszkoptowe i babkiPrzepisy na WielkanocSłodkości

Prosta babka wielkanocna

Babka wielkanocna to co roku hit w moim domu! Wychodzi wilgotna, puszysta i do tego smakuje obłędnie. Uwielbiam takie wypieki! Moja dwukolorowa, prosta babka wielkanocna jest ogólnie o smaku cytrynowym. Jednak do małej części ciasta dodałam roztopioną czekoladę i odrobinę kakao. To fajnie wpływa na końcowy efekt smakowy tej babki. Polecam ją wypróbować!

Przepis na babkę wielkanocną

Takie ciasta na Wielkanoc lubię najbardziej. Mój przepis na babkę wielkanocną nie powinien Wam sprawić żadnych trudności. To tanie i proste do zrobienia ciasto wychodzi za każdym razem rewelacyjne w smaku. Możesz je upiec w foremce na babkę tak jak ja, ale jeśli takiej nie posiadasz to możesz użyć najzwyklejszej keksówki. Moja babka wielkanocna cytrynowa z dodatkiem czekolady mlecznej znika z talerzy w oka mgnieniu!  Jestem pewna, że Wam posmakuje i będzie się pięknie prezentować na świątecznym stole.

Jeśli miałabym coś doradzić to najlepiej upiec tą babkę dzień przed Wielkanocą, ponieważ gdy jest świeżutka smakuje po prostu najlepiej. Żeby babka wielkanocna nie wyschła, można ją zawinąć za pomocą folii spożywczej, schować w szczelnym pudełku lub chociaż przykryć ściereczką.

Ciasta na Wielkanoc

Jeśli szukasz innych, sprawdzonych przepisów na Wielkanoc to koniecznie wypróbuj mój sernik wielkanocny lub wielkanocną babkę cytrynową z zajączkiem w środku. Odwiedź też mój obszerny wpis- Ciasta na Wielkanoc >>, w którym znajdziesz sporo fajnych inspiracji. Dzięki tym ciastom i ciasteczkom Wielkanoc będzie smaczna jak nigdy dotąd. Jestem o tym przekonana!

Przepis na: Prosta babka wielkanocna

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 220 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 320 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 dużej cytryny
  • skórka z 2 cytryn
  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kakao

Dodatkowo:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek wody
  • kilka migdałów do dekoracji

Babka wielkanocna – przepis krok po kroku:

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

ciasta na wielkanoc
Krok 1 

Roztapiamy na małym ogniu masło (250g) w mniejszym garnku i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.


Babka cytrynowa
Krok 2 

Jajka (5 szt) powinny być w temp. pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek. Wsypujemy cukier (220g) i cukier wanilinowy (20g) lub cukier z prawdziwą wanilią.


Babka cytrynowa
Krok 3

Żółtka miksujemy z cukrami aż powstanie puszysta masa (najlepiej na wysokich obrotach miksera przez 2-3 minuty).


przepis na babkę cytrynową
Krok 4

W osobnej misce białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywno. 


ciasta na wielkanoc
Krok 5

Dwie cytryny sparzamy polewając wrzątkiem i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Skórkę z obu ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.

Wyciskamy sok z 1 większej cytryny (lub 1,5 sztuki jeśli będziecie mieć mniejsze cytryny) i wlewamy do naszej masy jajecznej. Dodajemy mąkę pszenną (320 g), przestygnięte masło oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Na sam koniec dodajemy skórkę z dwóch cytryn i miksujemy przez kilka sekund do powstania jednolitej konsystencji. 


ciasto cytrynowe
Krok 6

Dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki.


babka wielkanocna
Krok 7

Mniej więcej 1/4 ciasta odlewamy do osobnej miski. Dodajemy do niej roztopioną w kąpieli wodnej i przestygniętą czekoladę (100g) oraz kakao (1 łyżeczka). Całość mieszamy tylko połączenia się składników.

Przekładamy ciasto jasne do foremki (u mnie średniej wielkości foremka do babki, ja ją wcześniej nieco natłuściłam miękkim masłem żeby później moja babka ładnie wychodziła z foremki).


babka wielkanocna
Krok 8

Następnie za pomocą łyżki nakładamy równomiernie ciasto czekoladowe.

Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.

Przestudzone ciasto wyjmujemy z foremki, przygotowujemy lukier (wystarczy wymieszać cukier puder i wodę, mieszać do momentu uzyskania jednolitego lukru) i polewamy nim wierzch babki.

Można także babkę udekorować migdałami lub czekoladowymi jajeczkami.

Jeśli jednak nie przepadasz za lukrem, to proponuję wierzch babki polać moją sprawdzoną polewą czekoladową.


babka wielkanocna

babka wielkanocna

babka wielkanocna

babka wielkanocna

babka wielkanocna

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 142

Oceń ten post jako pierwszy!

Babka wielkanocna cytrynowa

Wielkanoc już tuż, tuż, dlatego postanowiłam przygotować na bloga sporo świątecznych przepisów, które będą się pięknie prezentować na Waszym stole. Jestem ciekawa czy serwujecie u siebie klasyczne wypieki jak mazurki i serniki, czy bardziej nowoczesne. Moim obowiązkowym wypiekiem jest domowa babka wielkanocna. Co roku ją pięknie przyozdabiam i stawiam na środku stołu. Ta prosta babka wielkanocna cytrynowa dosyć, że super się prezentuje, to dodatkowo smakuje obłędnie. Wychodzi wilgotna i pięknie się kroi. Tylko jak zrobić babkę wielkanocną? To bardzo proste! Wystarczy, że będziesz się kluczowo trzymać mojego przepisu, który zawiera sporą ilość zdjęć krok po kroku.

Przepis na babkę wielkanocną

Mój przepis na babkę wielkanocną jest sprawdzony i bardzo prosty. Jestem pewna, że ta babka wyjdzie Wam za pierwszym razem. Tym razem przygotowałam babkę dwukolorową z dodatkiem roztopionej czekolady (można użyć mleczną lub gorzką). Wypróbuj mój przepis na babkę wielkanocną wilgotną, która zachwyci Twoich domowników. W moim domu znika w tempie błyskawicznym. Moim zdaniem to najlepsza babka wielkanocna jaka tylko może być.

Babka świąteczna

Jeśli szukasz przepisu na babkę świąteczną to dobrze trafiłaś/eś. Mam na blogu także sporo innych propozycji na wielkanocny stół, które są równie smaczne. Ja proponuję Wam wypróbować także sernik wielkanocny, ptasie mleczko czy mazurek kajmakowy. Jeśli chodzi o wytrawne przepisy to zachęcam Was do wypróbowania sałatki wielkanocnej, jajek faszerowanych czy żurku wielkanocnego.

Back to top button