Żurek Wielkanocny

4.6/5 (117 ocen)
Żurek wielkanocny to jedna z tych potraw, bez których trudno wyobrazić sobie świąteczne śniadanie. Podany z białą kiełbasą i jajkiem, najlepiej na domowym zakwasie, jest prawdziwą klasyką polskiej kuchni. Każdy dom ma swoją wersję, ale jedno się nie zmienia: żurek zawsze smakuje najlepiej przy wspólnym stole.

Ilość porcji

6-8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min

Żurek Wielkanocny

Żurek Wielkanocny to tradycyjna potrawa, bez której nie wyobrażam sobie świątecznego obiadu. W ciągu roku możemy go jeść wiele razy, ale na Wielkanoc ta zupa smakuje wyjątkowo 🙂 Ugotowany żurek podajemy obowiązkowo na śniadanie wielkanocne, a także na obiad dodając do niego święcone jajko pokrojone na połówki. Możecie go przygotować na kupnym lub domowym zakwasie na żurek. To naprawdę pyszny i lekko kwaśny żurek. U mnie podaje się go również z marchewką, ale możecie z niej ewentualnie zrezygnować. Jestem pewna, że Wam bardzo posmakuje!

Jeżeli szukasz innych przepisów na Wielkanoc to koniecznie wypróbuj:

Przepis na: Żurek Wielkanocny

Składniki:

  • 3 l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka korzeń
  • mały seler
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • natka pietruszki
  • 400 g wędzonych żeberek
  • 500 g białej kiełbasy parzonej
  • 200 g kiełbasy zwyczajnej
  • 150-200 g wędzonego boczku
  • 700 ml zakwasu na żurek
  • 1 płaska łyżka suszonego majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml śmietanki 30%

Dodatkowo:

  • 6-8 ugotowanych jajek do żurku
Wyślij emailem

Jak zrobić żurek Wielkanocny?


Krok 1

Żurek wielkanocny to obowiązkowa potrawa na moim świątecznym stole. Jest bardzo prosty do wykonania. Zazwyczaj dzień wcześniej np. w piątek gotuję sobie bulion, a następnego dnia dodaję kiełbasy oraz zakwas.

Do garnka wlewamy 3 litry wody. Gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy włoszczyznę: marchewki (2 duże sztuki) pokrojone w plasterki lub kostkę, selera (1 mała sztuka lub 1/2 większego), pietruszki (korzeń, duża sztuka), kawałek pora oraz obraną cebulę. Wsypujemy sól (1 płaska łyżeczka), pieprz (większa szczypta lub kilka ziarenek), posiekaną natkę pietruszki (1 łyżka), ziele angielskie (kilka ziarenek), a także opcjonalnie świeży lub suszony lubczyk (1 łyżeczka). Jeśli macie np. domowej roboty vegetę to również oczywiście możecie ją dodać – np. łyżeczkę.


Krok 2

Dodajemy także wędzone żeberka (ewentualnie zastąp wędzonym boczkiem w kawałku, około 300-400 g).

Bulion gotujemy przez około 60-90 minut na małym ogniu.

Po tym czasie bulion można odcedzić od warzyw i przelewając go po prostu do innego garnka. Ja zazwyczaj zostawiam sobie w zupie jedynie małą ilość marchewki, ale to już kwestia Waszego gustu.


Krok 3

W przypadku użycia surowej białej kiełbasy, trzeba ją wcześniej ugotować przez 10 minut w bulionie.

Ja użyłam kiełbasy parzonej (około 500 g), a także zwyczajnej (około 200 g). Zazwyczaj używam także surowego boczku wędzonego (150-200 g), ale jeśli chcecie to możecie go pominąć.


Krok 4

Najpierw na małej ilości oleju podsmażamy pokrojony drobno boczek, a po chwili dodajemy pokrojone w plasterki kiełbasy.


Krok 5

Podsmażone mięso zdejmujemy z ognia.  


Krok 6

Mięso dodajemy do bulionu. Gotujemy przez około 15 minut.  


Krok 7

Dodajemy także suszony majeranek (1 płaska łyżka), liście laurowe (4-5 sztuk), ewentualnie 2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i gotujemy przez około 10-15 minut.

Po tym czasie wlewamy zakwas – może być zarówno domowy, jak i sklepowy (najlepiej około 700 ml). Czasami dodaję także 1-2 płaskie łyżki mąki żytniej typ 200, żeby żurek wyszedł bardziej gęsty.

Gotujemy przez 2-3 minuty. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.


Krok 8

jajka na twardo do żurku

Na samym końcu gotujemy sobie jajka na twardo – tutaj już kwestia dla ilu domowników chcesz zaserwować tą smaczną zupę. Jednak trzeba liczyć po jednym lub dwóch jajkach na osobę.

Wkładamy jajka do zimnej wody (ja je wkładam delikatnie za pomocą łyżki). Liczymy ich czas gotowania od momentu wrzenia wody. Jajka gotujemy 8-10 minut (w zależności od wielkości jajek). Po tym czasie wylewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą.

Po chwili wyciągamy jajka z wody, delikatnie obieramy ze skorupek. Płuczemy pod strumieniem wody żeby pozbyć się ewentualnych drobinek skorupek.

Żurek podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami – najlepiej pokroić je na połówki lub ćwiartki. Smacznego!

Przepisy na Wielkanoc

Zapraszam do wypróbowania moich innych sprawdzonych przepisów na Wielkanoc. Dużą popularnością cieszą się jajka w sosie tatarskim, sałatka z jajkiem oraz jajka faszerowane.


Żurek Wielkanocny

Żurek Wielkanocny

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 117

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Cezary
Cezary
1 rok temu

Witam ,ciekawa dla czego 600ml zakwasu a nie jak wszystkie sprzedawane gotowce 500ml .Co zrobic z 400ml? kupic następny to zostanie 300ml.

Monika
Monika
3 lat temu

Czy kiełbasa biała surowa czy parzona?

Sabina Kobyla
Sabina Kobyla
5 lat temu

Nawet babcia mnie pochwaliła, że zurek zrobiłam najlepszy jak do tej pory <3 Kocham Twojego bloga! Wszytsko mi wychodzi za pierwszym razem :P

Kamila G.
Kamila G.
5 lat temu

Pierwszy raz robilam samodzielnie zurek i muszę przyznac, ze wyszedl fantastycznie 😛 Mąż jadł aż mu się uszy trzesly…. hihi

Ola Pszeniczniak
Ola Pszeniczniak
5 lat temu

dziękuję za przepis! żurek wyszedł perfekcyjny!

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  Ola Pszeniczniak

Super 🙂

Kasia
Kasia
5 lat temu

Ja zrobiłam i wyszedł pyszny! Polecam!

Przepis na żurek wielkanocny

Podczas okresu świąt wielkanocnych zawsze przygotowujemy wiele potraw np. jajka faszerowane, babkę cytrynową czy inne potrawy. Pamiętajmy jednak o najważniejszej potrawie! Mój przepis na żurek wielkanocny jest naprawdę przepyszny i jestem przekonana, że Twoim gościom również posmakuje. U mnie podaje się go co najmniej dwa razy – na śniadanie i na obiad.

Żurek wielkanocny na zakwasie

Powyższy przepis na żurek wielkanocny na zakwasie jest typowym daniem wielkanocnym. Znajdziemy w nim między innymi biała kiełbasę, boczek, pietruszkę, seler, przyprawy, marchewkę oraz dużą ilość zakwasu. Ja najbardziej lubię żurek wielkanocny na zakwasie domowym, ale wiem, że nie każdy ma czas przygotować go minimum 5 dni wcześniej. Możecie bez problemu przygotować żurek wielkanocny na zakwasie kupnym, ze sklepu. Nie oszczędzajmy jednak na nim, ponieważ to on nadaje charakterystycznego smaku. Raz do roku na święta warto wydać kilka złotych więcej 🙂

Żurek na Wielkanoc

Ile regionów to tyle rodzajów żurków na Wielkanoc. Możemy w nim znaleźć różne składniki takie jak: ziemniaki gotowane, puree z ziemniaków, jajka, kiełbasę białą, kiełbasę zwykła, boczek, marchewkę, chrzan czy grzybami. Wszystko jest kwestią smaku i tradycji w domu. Jednak bezapelacyjnie żurek na Wielkanoc jest potrawą, która musi się znaleźć na świątecznym stole. Żurek wielkanocny podajemy w gustownych talerzach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby w ciągu całego roku przygotować go i podać np. w chlebku. W takim zestawieniu również smakuje wyśmienicie.