Żurek Wielkanocny to tradycyjna potrawa, bez której nie wyobrażam sobie świątecznego obiadu. W ciągu roku możemy go jeść wiele razy, ale na Wielkanoc ta zupa smakuje wyjątkowo 🙂 Ugotowany żurek podajemy obowiązkowo na śniadanie wielkanocne, a także na obiad dodając do niego święcone jajko pokrojone na połówki. Możecie go przygotować na kupnym lub domowym zakwasie na żurek. To naprawdę pyszny i lekko kwaśny żurek. U mnie podaje się go również z marchewką, ale możecie z niej ewentualnie zrezygnować. Jestem pewna, że Wam bardzo posmakuje!
Jeżeli szukasz innych przepisów na Wielkanoc to koniecznie wypróbuj:
Przepis na: Żurek Wielkanocny
Składniki:
- 3 l wody
- 1 łyżeczka soli
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka korzeń
- mały seler
- 1 cebula
- kawałek pora
- natka pietruszki
- 400 g wędzonych żeberek
- 500 g białej kiełbasy parzonej
- 200 g kiełbasy zwyczajnej
- 150-200 g wędzonego boczku
- 700 ml zakwasu na żurek
- 1 płaska łyżka suszonego majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
- 6-8 ugotowanych jajek do żurku
Zobacz również:
Jak zrobić żurek Wielkanocny?
Krok 1
Żurek wielkanocny to obowiązkowa potrawa na moim świątecznym stole. Jest bardzo prosty do wykonania. Zazwyczaj dzień wcześniej np. w piątek gotuję sobie bulion, a następnego dnia dodaję kiełbasy oraz zakwas.
Do garnka wlewamy 3 litry wody. Gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy włoszczyznę: marchewki (2 duże sztuki) pokrojone w plasterki lub kostkę, selera (1 mała sztuka lub 1/2 większego), pietruszki (korzeń, duża sztuka), kawałek pora oraz obraną cebulę. Wsypujemy sól (1 płaska łyżeczka), pieprz (większa szczypta lub kilka ziarenek), posiekaną natkę pietruszki (1 łyżka), ziele angielskie (kilka ziarenek), a także opcjonalnie świeży lub suszony lubczyk (1 łyżeczka). Jeśli macie np. domowej roboty vegetę to również oczywiście możecie ją dodać – np. łyżeczkę.
Krok 2
Dodajemy także wędzone żeberka (ewentualnie zastąp wędzonym boczkiem w kawałku, około 300-400 g).
Bulion gotujemy przez około 60-90 minut na małym ogniu.
Po tym czasie bulion można odcedzić od warzyw i przelewając go po prostu do innego garnka. Ja zazwyczaj zostawiam sobie w zupie jedynie małą ilość marchewki, ale to już kwestia Waszego gustu.
Krok 3
Ja użyłam kiełbasy parzonej (około 500 g), a także zwyczajnej (około 200 g). Zazwyczaj używam także surowego boczku wędzonego (150-200 g), ale jeśli chcecie to możecie go pominąć.
Krok 4
Najpierw na małej ilości oleju podsmażamy pokrojony drobno boczek, a po chwili dodajemy pokrojone w plasterki kiełbasy.
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Po tym czasie wlewamy zakwas – może być zarówno domowy, jak i sklepowy (najlepiej około 700 ml). Czasami dodaję także 1-2 płaskie łyżki mąki żytniej typ 200, żeby żurek wyszedł bardziej gęsty.
Gotujemy przez 2-3 minuty. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Krok 8
Na samym końcu gotujemy sobie jajka na twardo – tutaj już kwestia dla ilu domowników chcesz zaserwować tą smaczną zupę. Jednak trzeba liczyć po jednym lub dwóch jajkach na osobę.
Wkładamy jajka do zimnej wody (ja je wkładam delikatnie za pomocą łyżki). Liczymy ich czas gotowania od momentu wrzenia wody. Jajka gotujemy 8-10 minut (w zależności od wielkości jajek). Po tym czasie wylewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą.
Po chwili wyciągamy jajka z wody, delikatnie obieramy ze skorupek. Płuczemy pod strumieniem wody żeby pozbyć się ewentualnych drobinek skorupek.
Żurek podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami – najlepiej pokroić je na połówki lub ćwiartki. Smacznego!
Przepisy na Wielkanoc
Zapraszam do wypróbowania moich innych sprawdzonych przepisów na Wielkanoc. Dużą popularnością cieszą się jajka w sosie tatarskim, sałatka z jajkiem oraz jajka faszerowane.
Komentarze
Witam ,ciekawa dla czego 600ml zakwasu a nie jak wszystkie sprzedawane gotowce 500ml .Co zrobic z 400ml? kupic następny to zostanie 300ml.
No to trzeba było użyć 500 ml i tyle… Ja czasami przygotowuję domowy zakwas i odlewam tyle ile potrzebuję 🙂
Czy kiełbasa biała surowa czy parzona?
Surowa 🙂
Nawet babcia mnie pochwaliła, że zurek zrobiłam najlepszy jak do tej pory <3 Kocham Twojego bloga! Wszytsko mi wychodzi za pierwszym razem :P
Pierwszy raz robilam samodzielnie zurek i muszę przyznac, ze wyszedl fantastycznie 😛 Mąż jadł aż mu się uszy trzesly…. hihi
dziękuję za przepis! żurek wyszedł perfekcyjny!
Super 🙂
Ja zrobiłam i wyszedł pyszny! Polecam!