Wiosenna sałatka

4.7/5 (26 ocen)
Wiosenna sałatka to idealne połączenie koloru, świeżości i lekkości. Tortellini, chrupiące warzywa i kremowy sos sprawiają, że jest nie tylko smaczna, ale też bardzo sycąca. Dodatkowo wierzch zdobią czerwone jajka faszerowane – efektowne i oryginalne.

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min

wiosenna sałatka

Wiosenna sałatka z tortellini, kukurydzą i rzodkiewką to moja najnowsza propozycja na sycącą przystawkę. Kolorowa i bardzo smaczna. Jest nieco nietypowa, ponieważ jej wierzch udekorowałam barwionymi na różowo jajkami faszerowanymi. Jestem pewna, że będzie się bardzo rzucać w oczy na Twoim wielkanocnym stole!

Ta wiosenna sałatka jest bardzo efektowna, ciekawa w smaku, a także chrupiąca. Właśnie tej chrupkości nadają jej posiekane  rzodkiewki, świeży ogórek, a także kukurydza Złocista Bonduelle – która idealnie pasuje do wielu dań, sałatek, zapiekanek, czy surówek. Jest ona naprawdę uniwersalna, a także naturalnie słodka (bez dodatku cukru) z chrupiącymi, soczystymi ziarnami w intensywnym żółtym kolorze.

Przepis na: Wiosenna sałatka

Składniki:

Zalewa:

  • 2 średniej wielkości buraki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 litr wody
  • 100 ml octu jabłkowego

Sałatka:

  • 5 dużych jajek
  • 4 garści rukoli lub roszponki
  • 1/2 długiego, świeżego ogórka
  • 170 g kukurydzy Złocistej Bonduelle
  • pęczek rzodkiewki
  • 150 g tortellini np. ze szpinakiem i ricottą
  • większa garść kiełków z rzodkiewki
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżka musztardy miodowej
  • 1/2 łyżeczki świeżego koperku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Wyślij emailem

Jak zrobić wiosenną sałatkę?


Krok 1

buraki w zalewie

Wiosenna sałatka z tortellini jest prosta i efektowna. Jej wierzch udekorowałam barwionymi na różowo jajkami faszerowanymi. Jednak jeśli tylko chcesz to prostu ugotuj jajka w sposób klasyczny, posiekaj je w kostkę i wyłóż jako górną warstwę. Wtedy pomiń etap przygotowywania buraczanej zalewy.

Zalewa:

Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy je do rondelka. Dodajemy także cukier (1 łyżka), sól (1 łyżeczka), 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, a także wlewamy wodę (1 litr). 


Krok 2

ugotowane buraki

Gotujemy przez około 20-25 minut na średniej mocy palnika. Zdejmujemy z ognia i po lekkim ostygnięciu wlewamy ocet jabłkowy (100 ml). Mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  


Krok 3

gotowanie jajek

W tym czasie gotujemy jajka na twardo – ja użyłam 5 sztuk (docelowo są nam potrzebne 3-4 sztuki, ale czasem się zdarza, że jajko może być mikroskopijnie pęknięte, czy pęknie podczas wkładania do garnka i podczas gotowania brzydko się wybrzuszy, lekko wypłynie ugotowane białko itp). Jeśli chcesz to od razu ugotuj tylko 3 duże jajka.

Wkładamy jajka do zimnej wody (ja je wkładam delikatnie za pomocą łyżki). Liczymy ich czas gotowania od momentu wrzenia wody. Jajka gotujemy 8-10 minut (w zależności od wielkości jajek). Po tym czasie wylewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą.

Po chwili wyciągamy jajka z wody, delikatnie obieramy ze skorupek. Płuczemy pod strumieniem wody żeby pozbyć się ewentualnych drobinek skorupek.


Krok 4

farbowanie jajek w zalewie z buraków

Ostygnięte jajka wkładamy do naszej zalewy buraczanej na około 60 minut. Oczywiście można wyłowić jajka nawet po 30 minutach, ale ich kolor nie będzie tak intensywny.

Tortellini (około 100-150 g, u mnie ze szpinakiem i ricottą) gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazań producenta.  


Krok 5

przygotowanie sosu do sałatki

Sos:

Przygotowujemy sobie sos. Do miseczki dodajemy majonez (4 lekko czubate łyżki), przeciśnięty przez praskę czosnek (1 mały ząbek), musztardę (1 płaska łyżka), posiekany koperek (1/2 łyżeczki), a także szczyptę soli oraz pieprzu czarnego (najlepiej świeżo zmielonego). Mieszamy przez chwilkę za pomocą łyżeczki.  


Krok 6

rzodkiewki z tortellini w miseczce

Przygotowujemy sobie szklaną miskę (moja średniej wielkości). Na dnie układamy 2 garści rukoli lub roszponki. Następnie wsypujemy połowę posiekanego pęczka rzodkiewek, a także ostygnięte tortellini.  


Krok 7

warstwowa wiosenna sałatka

Wsypujemy warstwę kukurydzy Złocistej Bonduelle.

Następnie nakładamy warstwę sosu (połowa porcji), ponownie 2 garści rukoli, pokrojonego w kostkę świeżego ogórka, pozostałe posiekane rzodkiewki, a także pozostały sos.

Wierzch dekorujemy kiełkami z rzodkiewek.


Krok 8

czerwone jajka pokrojone w połówki

Jajka wyjmujemy z zalewy, kroimy na połówki.  


Krok 9

farsz do jajek

Wyciągamy z jajek żółtka. Przekładamy je do miseczki. Dodajemy do nich 2 płaskie łyżki majonezu, a także szczyptę soli i pieprzu. Rozdrabiamy całość za pomocą widelca i przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.


Krok 10

wiosenna sałatka z czerwonymi jajkami

Połówki jajek układamy na wierzchu sałatki. Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy wgłębienia jajek.

Sałatka wiosenna gotowa!

Jeśli szukasz podobnych, warstwowych sałatek, to bardzo polecam Ci wypróbować sałatkę gyros, sałatkę meksykańską lub leśną polanę. 


Wiosenna sałatka z kukurydzą

wiosenna sałatka przepis

Przepis na wiosenną sałatkę

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 26

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia
Natalia
22 dni temu

Świetny przepis, niesamowicie dużo kolorów. Różowe jajka, pyszna żółta kukurydza, trochę zieleni, aż chce się jeść. 😀