Opis przepisu
Szukacie ciasta na Wielkanoc? W tej roli sprawdzi się idealnie Wielkanocne Ptasie Mleczko, w której w skład wchodzą: czekoladowe ciasto, lekka cytrynowa pianka, polewa czekoladowa oraz czekoladowe jajeczka na wierzchu. Całość nie jest za słodka, mdła, wręcz przeciwnie. Do piankowej masy możecie użyć dowolnej galaretki, ja użyłam cytrynowej, lecz równie dobrze możecie użyć pomarańczowej, wiśniowej.
Ciasta na Wielkanoc
Przepis na: Wielkanocne Ptasie mleczko
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 20 x 30 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 200 g masła
- 200 ml mleka
- 4 jajka
- 160 g cukru białego
- 320 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki kakao extra ciemne
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka cytrynowa:
- 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 350 g jogurtu greckiego
- 1 i 1/2 galaretki cytrynowej
- 300 ml wrzątku
Polewa czekoladowa:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- garść małych, czekoladowych jajeczek
Zobacz również:
Jak zrobić Ciasto wielkanocne Ptasie Mleczko?
Krok 1
Ciasto czekoladowe
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.
Roztapiamy masło (200 g) w małym garnku (na minimalnym ogniu). Dodajemy obie czekolady (łącznie 150 g) i mieszamy do momentu ich rozpuszczenia się. Zdejmujemy z ognia.
Krok 2
Wlewamy mleko (200 ml) i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Krok 3
W osobnej misce miksujemy na wysokich obrotach miksera 4 jajka z cukrem (160 g).
Krok 4
Ma powstać jasna, puszysta masa jajeczna (to powinno zająć około 5 minut).
Krok 5
Krok 6
Całość mieszamy za pomocą trzepaczki kuchennej lub łyżki jedynie do momentu połączenia się składników.
Krok 7
Ciasto przelewamy do foremki (u mnie mniejsza prostokątna – 20 x 30 cm, ale może być też tortownica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, na środkowej półce) do tzw. suchego patyczka.
Ciasto czekoladowe odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Krok 8
Krok 9
Krok 10
Pianka cytrynowa:
Galaretki (1 i 1/2 szt) rozpuszczamy we wrzątku (300 ml). Odstawiamy do przestudzenia – aż galaretka zacznie się robić lekko tężejąca.
Schłodzoną śmietankę (500 ml) miksujemy z cukrem pudrem (3 łyżki) aż zacznie się robić sztywna. Dodajemy gęsty jogurt grecki (350 g, lub np waniliowe serki homogenizowane), miksujemy przez chwilkę. Wlewamy tężejącą galaretkę i ponownie miksujemy do połączenia się składników.
Krok 11
PS. Jeśli wyjdzie bardzo rzadka to wkładamy miskę na chwilkę do lodówki zanim wylejesz ją do foremki, aby lekko stężała.
Piankę cytrynową wykładamy na czekoladowe ciasto.
Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Krok 12
Polewa czekoladowa
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (80 ml) – nie doprowadzamy jej do wrzenia. Zdejmujemy z palnika.
Wsypujemy drobno posiekaną czekoladę gorzką (100 g). Mieszamy do powstania jednolitej polewy czekoladowej. Gdy lekko przestygnie to oblewamy polewą wierzch ciasta.
Posypujemy pokrojonymi jajeczkami czekoladowymi (przed Wielkanocą można je kupić w większości sklepów).
Polecam także przejrzeć moje inne ciasta na Wielkanoc – znajdziesz w tym wpisie sporo inspiracji.
Komentarze
Pianka super, ale (moim zdaniem) ciasto powinno być “lżejsze” i biszkopt kakaowy np z 3 jajek, który można też lekko nasączyć, byłoby idealne. Ja na pewno wypróbuję tę konfigurację 🙂
Jak widać na załączonym zdjęciu wszystko się udało.Smakuje wyśmienicie. Jedna rada, ponieważ ciasto jest czekoladowe i trzymane w lodówce robi się twardsze ja przed podaniem wyjęłam je z wyprzedzeniem i ciasto super „oddało.”
Cieszę się, że smakowało 🙂
Polecam! Robiłam pierwszy raz, na zdjęciu jeszcze sernik królewski i ciasteczka jajeczka 😁 wszystko udane, każdemu smakuje, polecam! Jest Pani zdecydowanie moim odkryciem
Szczerze mówiąc ciężko mi wskazać po co bym sięgnęła jako pierwsze będąc u Pani w gościach 😛
Wszystko wygląda bardzo apetycznie 🙂
Może nie wygląda jak Pani Asi, ale ciasto zrobione w 100% z przepisu i w dokładnych proporcjach podanych przez Panią, wyszło idealnie! Dziękuję za ten przepis. ☺️ Na pewno będę do niego wracać. 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych! 🐣
Cieszę się, że wyszło i smakowało 🙂
Dzień dobry. Robiłam wczoraj ciasto według Pani przepisu jedynie co to dodałam masło i margarynę. Wydawało mi się że fajnie się upiekło więc dokończyłam resztę (góra ciasta super wyszła). Dzisiaj kroję ciasto a tu zakalec 🙁 Czy to może być przez margarynę?
Oj faktycznie brzydko wyszedł ten spód. Jest to zwykłe ciasto czekoladowe, które używam w kilku przepisach na blogu. Ciężko mi powiedzieć co poszło źle, ale przede wszystkim wygląda jakby było niedopieczone. Widocznie nie sprawdziła Pani patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Może piekarnik był słabo nagrzany i potrzebowało ciasto dłuższego pieczenia…
Dzień dobry, mniej więcej jakiej głębokości powinna być blachy? Bo niestety martwię się o to, że moja jest zbyt płytka. Z góry dziękuję za odpowiedź i smacznego jajka wielkanocnego.
Zawsze mozna dostosować ciasto do swojej formy, nawet jeśli jest płytka. I tak lekko ścinamy ciasto, aby uzyskać równy blat ciasta czekoladowego, a później nałoży Pani taką ilość pianki jaka się zmieści maksymalnie 🙂
Dziękuję ślicznie
Dzień dobry,
Czy ciasto wytrzyma przewożone 2 godziny w samochodzie bez lodówki?
Jasne, ja zazwyczaj przewożę wszystkie ciasta do swojego domu rodzinnego 2,5 godziny i nigdy się nic nie stało 🙂
Dziękuję bardzo! Wesołych Świąt! 😊
Wzajemnie 🙂
Witam, mam male pytanie, ile to jest 1 i 1/2 szt galaretki ? w gramach ?
Witam, skoro jedno opakowanie ma około 70g, to półtorej sztuki nieco ponad 100 g.
Dzień dobry, czy jogurt grecki powinien być w temperaturze pokojowej?
Nie, może być prosto z lodówki 🙂
Dziękuję! Jutro będę piekła 😁
Super 🙂
Czy zamiast śmietanki kremówki można użyć normalniej śmietanki(30%) ?
Śmietanka kremówka to jest właśnie potocznie śmietanka 30% 🙂
Wszystkim bardzo smakowało. Polewa wyszła mi zbyt gęsta i nie rozprowadziła się do końca po ostatniej wartswie. Dziękuję za przepis
Cieszę się, że smakowało 🙂
PS. Na wierzchu polewa się zwarzyła, dlatego ciężko bylo ją rozłożyć. Powinna być płynna 🙂
Ogólnie super, ale pomimo starannego wykonania przepisu, moja polewa nie ścięła się i pozostała płynna. Co mogło pójść nie tak?
Wyszła po prostu za rzadka polewa… Może proporcje jednak nie zostały prawidłowo odmierzone.
Pytanie odnośnie cukru. Dwa razy jest wypisany cukier puder (3 płaskie łyżki i 2 łyżki) tak ma być ? Czy to pomyłka i jeden z nich ma być cukrem zwykłym ? 2 łyżki cukru pudru widzę, że są wykorzystane w piance, ale nie widzę w którym momencie użyć 3 łyżek. Pozdrawiam 🐰🐣
W opisie wykonania jest wszystko prawidłowo wpisane 🙂
nie jest. W przepisie jest napisane dodać cukier i cukier 160g. w skladnikach na ciasto nie ma wymienionego innego cukru. prosze o korektę
Do ciasta dodajemy 160 g cukru białego, a do pianki 3 łyżki cukru pudru, tak jak jest to w składnikach i opisie.
W opisie ciasta była faktycznie literówka, bo wpisałam przez przypadek “cukier i cukier 160 g”. Wcześniej używałam łyżeczki cukru waniliowego, ale z niego zrezygnowałam na przestrzeni czasu jak piekłam to ciasto ponownie po kilku latach od publikacji.
Dzień dobry czy mogła by Pani podać przepis który został kilka dni temu usunięty? Nazywał się ptasie mleczko
Też już kupiłam wszystkie składniki potrzebne na ciasto z poprzedniego przepisu. W którym nie było w masie jogurtu greckiego a w nowym jest. Całkowicie zmieniony przepis , tak się nie robi.
Edytowałam tamten przepis i to jest to samo ciasto tylko wcześniej był kakaowy biszkopt, a teraz ciasto czekoladowe.
Dzień dobry. Bardzo proszę o wyjaśnienie- podane jest, ze ciasto czekoladowe należy przekroić na dwa blaty, ale studiując przepis, nie widzę wzmianki o użyciu drugiego blatu. Na opublikowanych zdjęciach również widnieje tylko jeden blat biszkoptu. Używamy tylko jedneo blatu, a podział na drugi blat, dotyczy tylko ścięcia górki biszkoptu jeśli taka wyrośnie? Pozdrawiam i dziękuję za świetne przepisy 🙂
Proponuję czytać ze zrozumieniem ..
..można zjeść
Przepraszam, chyba faktycznie trochę niefortunnie to opisałam 🙂 Ścinamy tylko górkę, aby wyrównać ciasto. Nie dzielimy tego na dwie części 🙂 Poprawiłam już w opisie tą informację. Również pozdrawiam i życzę udanych wypieków ❤️
Nie rozumiem po co mamy ścinać gorke z górnej czesci ciasta skoro korzystamy tylko z dolnej? Czy coś mi umknęło i korzystamy z obu części ciasta?
Aby była prosta powierzchnia.
.
Przepraszam, chyba faktycznie trochę niefortunnie to opisałam 🙂 Ścinamy tylko górkę, aby wyrównać ciasto. Nie dzielimy tego na dwie części 🙂
Jaki wymiar blachy?
20 x 30 cm 🙂
Witam,czy mąkę trzeba przesiać?
Witam, ja nie przesiewałam 🙂
Czy mąkę trzeba przesiać?
Można 🙂
Czy można upiec biszkopt dzień wcześniej? Nadal będzie świeży jak robiony w ten sam dzień?
Tak, ale najlepiej go czymś przykryć, aby zmniejszyć ryzyko wyschnięcia np. folią spożywczą 🙂
Witam, mam tylko czekoladę deserowa ile jej dodać? Pozdrawiam
No to czekolada deserowa to właśnie czekolada gorzka, więc 50 g 🙂
Proszę o wymiary blachy 🙂
Pozdrawiam
Mój numer 1 wsród ciast zapraszam do mnie ! 🙂
Moje ulubione ciacho!! Wszystko mi wyszło idealne i czuję, że będę je często wykonywac.
jak rozpuścić w maśle cukier puder? Dawno nie miałam aż takiej wpadki w kuchni jak dziś… Chciałam zrobić polewę z żelatyną. Kiedy dodałam do masła cukier – ten nie chciał się rozpuścić (dopiero po fakcie zaczęłam się zastanawiać, czy to w ogóle jest możliwe, skoro rozpuszczone masło jest cieczą niepolarną) myślałam, że kakao jest emulgatorem, bo po jego dodaniu wszystko wyglądało na jednolite… Ale kiedy dodałam rozpuszczoną żelatynę – całość się rozwarstwiła. Masło z niewielką ilością kakao pozostało płynne, a reszta strasznie zgęstniała… Co zrobiłam nie tak??
Ja od wielu lat wykonuję polewę właśnie w ten sposób. Ewidentnie doszło tu to rozwarstwienia masy bo prawdopodobnie doszło do jej zagotowania, a nalezy ją tylko podgrzewać… Nie mam innego wytłumaczenia na takie zjawisko, osobiscie nigdy nie miałam takiej sytuacji więc bardzo mi przykro 🙁