Opis przepisu
Koniecznie wypróbuj mój przepis na rogaliki grzebyki! Mięciutkie, maślane ciasto drożdżowe, a do tego ulubione nadzienie np. marmolada wieloowocowa czy z różą, gęsty dżem lub krem czekoladowy typu nutella… Coś pysznego!
Rogaliki przepis
Te rogaliki świetnie smakują zaraz po lekkim przestygnięciu, ale równie dobrze możesz je zabrać ze sobą na drugi dzień do pracy czy zapakować dzieciom do szkoły zamiast kupować im drożdżówki w sklepie. Pamiętaj tylko żeby je przechowywać w jakimś szczelnym pojemniku lub chociaż przykryj je ściereczką, aby zapobiec ewentualnemu wyschnięciu (jeśli mają poleżeć kilka dni). Domowe rogaliki drożdżowe można z wierzchu oprószyć cukrem pudrem, czy oblać ekspresowym lukrem np. cytrynowym.
Przepis na: Przepis na rogaliki grzebyki z marmoladą
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 100 ml letniego mleka
Ciasto:
- 520 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 80 g cukru białego lub pudru
- ok. 200 ml letniego mleka
- 70 g roztopionego lub miękkiego masła
Dodatkowo:
- marmolada lub gęsty dżem
- roztrzepane jajko
- lukier do dekoracji
Zobacz również:
Przepis na rogaliki grzebyki z marmoladą – krok po kroku:
Krok 1
Rozczyn drożdżowy:
Do kubka kruszymy świeże drożdże (20 g lub 10 g suchych), a następnie dodajemy cukier (łyżka), letnie mleko (100 ml, nie gorące) i mąkę (dwie płaskie łyżki). Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłe mleko itp.)
Krok 2
Ciasto na rogaliki:
Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką – hak do ciast drożdżowych.
Dodajemy do miski mąkę pszenną (520 g), żółtka (2 szt), cukier biały lub cukier puder (80 g), letnie mleko (około 200 ml), a także miękkie lub roztopione masło (70 g). Na sam koniec dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez 5-7 minut.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski i lekko wyrabiamy na blacie lub stolnicy. Wałkujemy na kształt podłużnego prostokąta (około 15 x 100 cm). Za pomocą noża dzielimy ciasto na równe kawałki (mi wyszło około 10 rogalików, 15 x 10cm). Każdy nasz wycięty kawałek ciasta dzielimy sobie na trzy części – kraniec pierwszej części lekko spłaszczamy i nakładamy po łyżeczce nadzienia (może to być marmolada, gęsty dżem czy nutella), środek zostawiamy pusty, a trzecią część nacinamy tworząc paseczki.
Nadzienie chowamy w cieście dobrze sklejając brzegi, aby w trakcie pieczenia nie wypłynęło. Turlamy ciasto w kierunku do wyciętych paseczków. Naciętymi bokami równomiernie otulamy zrobiony rulon. Mocno dociskamy końcówki ciasta, aby nadzienie nie miało jak wypłynąć ze środka) po czym formujemy rogalika, kierując końce do środka i lekko je dociskamy palcami.
Krok 6
Po przestygnięciu oprószamy rogaliki cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem (wystarczy wymieszać cukier puder z małą ilością wody). Gotowe!
Koniecznie wypróbuj ten przepis na rogaliki grzebyki – jeśli tylko wolisz to uformuj je w sposób tradycyjny (wystarczy rozwałkować ciasto w większe koło, powycinać trójkąty i zwijać).
Komentarze
Te rogaliki wprost uwielbiamy ! Robię dwa razy w tygodniu i mam wrażenie ,że za każdym razem smakują jeszcze bardziej bo coraz szybciej znikają z talerza 🙂 pychotka
Bardzo się cieszę, że tak smakują ❤️ Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków 🙂
Rogaliki wychodzą pyszne, wszyscy się zachwycają smakiem 😄 Przepis jest bardzo dokładnie rozpisany, nawet początkująca osoba sobie ze wszystkim poradzi 🫢
Bardzo się w takim razie cieszę, że przepis przypadł do gustu ❤
Świetny przepis, dokładnie rozpisany. Bułeczki wyglądają bardziej efektownie niż zwykle rogaliki 🙂
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu ❤