
Bułeczki drożdżowe z czekoladą to jeden z moich ulubionych wypieków. Uwielbiam takie mięciutkie, puchate ciasto drożdżowe przełożone czekoladą czy marmoladą. Palce lizać! Tym razem rozwałkowane ciasto drożdżowe przełożyłam kremem czekoladowym i posypałam drobno posiekanymi orzechami laskowymi. Gdybym miała w ręku stoper to mogłabym powiedzieć jak szybko zniknęły jeszcze ciepłe z blachy!
Bułeczki drożdżowe
Domowe bułeczki drożdżowe są bardzo proste do przygotowania, a zwijanie ciasta posmarowanego kremem czekoladowym w rulonik również nie sprawi Wam żadnych trudności. Jeżeli jednak wolisz ciasto przełożyć innym dodatkiem to zapraszam Cię do odwiedzenia mojego przepisu na drożdżówki z serem i borówkami.
Przepis na: Bułeczki drożdżowe z czekoladą
Przygotowanie: 70 min
Pieczenie: 25min
Łącznie: 95 min
Liczba porcji: 8
Składniki:
Rozczyn:
- 25 g drożdży świeżych
- 50 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
Ciasto:
- 150 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
- 450 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 70 g cukru pudru
- 70 g rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
- krem czekoladowy np. nutella
- garść orzechów laskowych
Do miseczki kruszymy 25 g świeżych drożdży, dodajemy łyżkę cukru, mąki oraz 50 ml letniego mleka. Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (450g), przestygnięte roztopione masło (70g), cukier puder (70g), pozostałe letnie mleko (150 ml), jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. W tym czasie powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na powierzchni rozwałkowanego ciasta smarujemy warstwę kremu czekoladowego (krawędzi ciasta nie smarujemy masą żeby było później je łatwiej skleić). Wierzch posypujemy drobno posiekanymi orzechami laskowymi (możecie opcjonalnie dodać orzeszki ziemne).
Zwijamy roladę zlepiając krańce ciasta. Następnie kroimy w równych odstępach.
Drożdżówki układamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Opcjonalnie po upieczeniu oprószamy je lekko cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą. Smacznego!