Opis przepisu
Pewnie zauważyliście jak kocham drożdżowe wypieki i mogłabym je piec codziennie. Drożdżówki z serem i borówkami to pomysł na pyszny wypiek dla dzieci jak i dorosłych. Są puchate, mięciutkie, delikatne w smaku, a do tego boskie nadzienie serowe… Coś pysznego!
Tym razem moje drożdżówki z serem postanowiłam wzbogacić borówkami amerykańskimi (jednak możecie je zastąpić malinami, jagodami czy jagodami). Jak dla mnie to prawdziwy hit! Takie cieplutkie smakują fenomenalnie.
Jeśli szukasz podobnych przepisów na drożdżowe wypieki to koniecznie wypróbuj drożdżówki grzebyki, puchate bułeczki czy krakowskie drożdżówki z serem.
Przepis na: Drożdżówki z serem i borówkami
Składniki:
Rozczyn:
- 25 g drożdży świeżych
- 50 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
Ciasto:
- 200 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 60 g cukru pudru
- 100 g rozpuszczonego masła
- Dodatkowo: jajko do posmarowania
Składniki na masę serową
- 500 g twarogu sernikowego lub twarogu chudego w kostce
- 2 żółtka
- 60 g cukru z prawdziwą wanilią
- garść borówek amerykańskich
Zobacz również:
Drożdżówki z serem i borówkami - przepis krok po kroku
Krok 1
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (500g), przestygnięte roztopione masło (100g), cukier puder (60g), pozostałe letnie mleko (200 ml), jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. W tym czasie powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Krok 2
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środku rozwałkowanego ciasta obficie smarujemy masą serową (krawędzi ciasta nie smarujemy masą żeby było później je łatwiej skleić). Wierzch posypujemy równomiernie garścią borówek.
Krok 4
Komentarze