
Pewnie zauważyliście jak kocham drożdżowe wypieki i mogłabym je piec codziennie. Drożdżówki z serem i borówkami to pomysł na pyszny wypiek dla dzieci jak i dorosłych. Są puchate, mięciutkie, delikatne w smaku, a do tego boskie nadzienie serowe… Coś pysznego!
Tym razem moje drożdżówki z serem postanowiłam wzbogacić borówkami amerykańskimi (jednak możecie je zastąpić malinami, jagodami czy jagodami). Jak dla mnie to prawdziwy hit! Takie cieplutkie smakują fenomenalnie.
Jeśli szukasz podobnych przepisów na drożdżowe wypieki to koniecznie wypróbuj drożdżówki grzebyki, puchate bułeczki czy krakowskie drożdżówki z serem.
Przepis na: Drożdżówki z serem i borówkami
Przygotowanie: 70 min
Pieczenie: 25min
Łącznie: 95 min
Liczba porcji: 12
Składniki:
Rozczyn:
- 25 g drożdży świeżych
- 50 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
Ciasto:
- 200 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 60 g cukru pudru
- 100 g rozpuszczonego masła
- Dodatkowo: jajko do posmarowania
Składniki na masę serową
- 500 g twarogu sernikowego lub twarogu chudego w kostce
- 2 żółtka
- 60 g cukru z prawdziwą wanilią
- garść borówek amerykańskich
Do miseczki kruszymy 25 g świeżych drożdży, dodajemy łyżkę cukru, mąki oraz 50 ml letniego mleka. Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (500g), przestygnięte roztopione masło (100g), cukier puder (60g), pozostałe letnie mleko (200 ml), jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. W tym czasie powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Do miseczki dodajemy 500 g twarogu sernikowego lub twarogu w kostce (wystarczy wtedy go nieco zblendować za pomocą widelca lub blendera), 2 żółtka oraz 60 g cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie dodajemy cukier wanilinowy). Całość mieszamy za pomocą łyżki. Naszą masę serową odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środku rozwałkowanego ciasta obficie smarujemy masą serową (krawędzi ciasta nie smarujemy masą żeby było później je łatwiej skleić). Wierzch posypujemy równomiernie garścią borówek.
Zwijamy roladę zlepiając krańce ciasta. Następnie kroimy w równych odstępach.
Drożdżówki układamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch i boki smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Pieczemy przez ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu oprószamy je lekko cukrem pudrem lub opcjonalnie lukrem. Smacznego!