CiasteczkaSłodkości

Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne z białą czekoladą i posiekanymi płatkami migdałowymi są obłędnie smaczne. Do tego jak one pachną… Wychodzą bardzo kruche, rozpływające się w ustach. Są maślane z dodatkiem sypkiego budyniu waniliowego (raczej nie używam w swoich wypiekach margaryny). To naprawdę ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pierniczków (koniecznie wypróbuj moje nadziewane pierniczki świąteczne).

Domowe ciasteczka korzenne mają jedną kluczową przewagę nad pierniczkami. Zrobisz je naprawdę szybciutko. To ciastka z serii – łapie Cię mały głód na coś słodkiego do kawy. Chwila roboty, do piekarnika i zajadasz przepyszne ciasteczka do popołudniowe kawusi. Uwielbiam je jeść w jesienne czy zimowe dni.

Upieczone i przestygnięte ciastka korzenne moczyłam w przygotowanej polewie z białej czekolady oraz nieco zmielonymi płatkami migdałowymi. Jeżeli chcesz, to z tego etapu możesz po prostu zrezygnować. One już same w sobie są niezwykle smaczne 🙂

Przepis na: Ciasteczka korzenne

Składniki:

Ciasto:

  • 340 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka kakao
  • budyń waniliowy (40 g), proszek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub prawdziwą z wanilią
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki śmietany 18%

Dodatkowo:

  • 120 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • płatki migdałowe (3-4 łyżki)

Jak zrobić ciasteczka korzenne?

ciasteczka korzenne
Krok 1:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną (340 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), cukier puder (1/2 szklanki), cukier waniliowy (1 łyżeczka), sypki budyń waniliowy (40 g), kakao (1 łyżeczka) oraz przyprawę do piernika (1 łyżeczka). Następnie dodajemy zimne masło (200 g) pokrojone w małą kostkę, 2 żółtka oraz śmietanę 18% (3 łyżeczki).


Przepis na kruche ciasteczka korzenne
Krok 2:

Z wszystkich tych składników zagniatamy zwarte, jednolite ciasto, tak abyśmy mogli z niego uformować kulę. Gdyby jednak ciasto było cały czas kleiste, to możemy lekko podsypać je mąką. Owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 40 minut lub do zamrażalnika na 10 minut.


kruche ciasteczka korzenne przed upieczeniem
Krok 3:

Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy w jeden dłuższy rulonik. Kroimy w równe paseczki. Z każdego paseczka formujemy okrągłe ciasteczka. Przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min w temp 180 stopni (góra-dół, z termoobiegiem), aż będą ładnie rumiane. Z przepisu wychodzi ok. 30 ciasteczek (zależy od wielkości uformowanych ciasteczek).


Kruche ciastka korzenne z polewą
Krok 4:

Polewę można zrobić w mikrofalówce lub w garnku.

W malutkim garnku podgrzewamy śmietankę kremówkę (niecałe 100 ml) na bardzo małym ogniu. Gdy śmietanka będzie gorąca, wtedy dodajemy posiekaną czekoladę białą (około 120 g). Zdejmujemy z ognia i mieszamy do powstania jednolitej polewy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Równie dobrze możecie do miseczki wlać śmietankę i podgrzać ją w mikrofalówce. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do powstania jednolitej polewy (już jej nie zagotowujemy).

W blenderze nieco mielimy płatki migdałowe (około 3 łyżki) lub drobno siekamy za pomocą noża.

Ciastka przekładamy np. na tackę do studzenia. Każde zanurzamy z jednej strony w polewie czekoladowej i posypujemy posiekanymi płatkami migdałowymi. Układamy na kratce, aby nadmiar czekolady spłynął z ciastka. Gotowe!

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania, to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>


Ciasteczka korzenne

Kruche ciasteczka korzenne

Ciastka korzenne - przepis krok po kroku

Ciasteczka korzenne

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 27

Oceń ten post jako pierwszy!

Kruche ciasteczka korzenne

Korzystając z tego przepisu, możesz mieć pewność, że kruche ciasteczka korzenne wyjdą pyszne i aromatyczne! Dodatkowo nie potrzebujesz żadnej foremki, a podczas pieczenia ciastka uniosą tak wspaniały zapach po całym domu, że wszystkim domownikom zaczyna cieknąć ślinka 🙂 Czas przygotowania to w sumie około 25 min, z czego samo przygotowanie zajmie max 10 min, a pozostały czas to chłodzenie w zamrażarce (10 min) oraz pieczenie (15 min). Ciasto możesz ewentualnie chłodzić w lodówce, ale wtedy czas wydłuży się o około 30 min.

Ciastka korzenne – przepis krok po kroku

Aby zrobić te kruche ciasteczka korzenne, potrzebować będziesz zaledwie kilku składników: mąkę pszenną, zimne masło, przyprawę do piernika, kakao, żółtka, budyń waniliowy w proszku, cukier waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Wszystkie składniki na ciastka korzenne mieszamy w misce, aż do powstania jednolitego, zwartego ciasta. Wkładamy do zamrażalnika lub do lodówki w celu schłodzenia, a następnie jeszcze raz wyrabiamy ciasto. Tym razem formujemy z niego podłużny rulon, który kroimy za pomocą noża na mniejsze części, dzięki czemu nie zostaną nam żadne resztki ciasta. Wycięte ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem i dociskamy, aby otrzymały okrągłą formę. Mogą jednak przybierać dowolne kształty, jeżeli masz ochotę stworzyć coś fajnego 🙂

Korzenne kruche ciasteczka – ile piec w piekarniku?

Nasze ciasteczka korzenne wkładamy na ok. 15 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół, z termoobiegiem). Możemy wykorzystać ten czas do przygotowania polewy lub innej dekoracji na wierzch. Ja zrobiłam polewę na bazie śmietanki kremówki i białej czekolady, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby udekorować je lukrem czy też posypać cukrem pudrem. Ciastka korzenne smakują świetnie w każdej wersji, nawet solo 🙂

Back to top button