Ciasteczka korzenne z białą czekoladą i posiekanymi płatkami migdałowymi są obłędnie smaczne. Do tego jak one pachną… Wychodzą bardzo kruche, rozpływające się w ustach. Są maślane z dodatkiem sypkiego budyniu waniliowego (raczej nie używam w swoich wypiekach margaryny). To naprawdę ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pierniczków (koniecznie wypróbuj moje nadziewane pierniczki świąteczne).
Domowe ciasteczka korzenne mają jedną kluczową przewagę nad pierniczkami. Zrobisz je naprawdę szybciutko. To ciastka z serii – łapie Cię mały głód na coś słodkiego do kawy. Chwila roboty, do piekarnika i zajadasz przepyszne ciasteczka do popołudniowe kawusi. Uwielbiam je jeść w jesienne czy zimowe dni.
Upieczone i przestygnięte ciastka korzenne moczyłam w przygotowanej polewie z białej czekolady oraz nieco zmielonymi płatkami migdałowymi. Jeżeli chcesz, to z tego etapu możesz po prostu zrezygnować. One już same w sobie są niezwykle smaczne 🙂
Przepis na: Ciasteczka korzenne
Składniki:
Ciasto:
- 340 g mąki pszennej tortowej
- 200 g zimnego masła
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka kakao
- budyń waniliowy (40 g), proszek
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub prawdziwą z wanilią
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki śmietany 18%
Dodatkowo:
- 120 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki
- płatki migdałowe (3-4 łyżki)
Zobacz również:
Jak zrobić ciasteczka korzenne?
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
W malutkim garnku podgrzewamy śmietankę kremówkę (niecałe 100 ml) na bardzo małym ogniu. Gdy śmietanka będzie gorąca, wtedy dodajemy posiekaną czekoladę białą (około 120 g). Zdejmujemy z ognia i mieszamy do powstania jednolitej polewy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Równie dobrze możecie do miseczki wlać śmietankę i podgrzać ją w mikrofalówce. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do powstania jednolitej polewy (już jej nie zagotowujemy).
W blenderze nieco mielimy płatki migdałowe (około 3 łyżki) lub drobno siekamy za pomocą noża.
Ciastka przekładamy np. na tackę do studzenia. Każde zanurzamy z jednej strony w polewie czekoladowej i posypujemy posiekanymi płatkami migdałowymi. Układamy na kratce, aby nadmiar czekolady spłynął z ciastka. Gotowe!
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania, to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Komentarze