Nie masz pomysłu na szybkie ciastka do kawusi? W takim razie koniecznie wypróbuj moje ciasteczka maślane budyniowe, które rozpływają się w ustach. Znikają w oka mgnieniu!
Ciasteczka maślane pięknie pachną wanilią (to dzięki dodaniu do ciasta sypkiego budyniu waniliowego). Moi domownicy je uwielbiają! Co więcej jak je ostatnio zaserwowałam rodzicom, to tato w pierwszej chwili myślał, że są to ciastka ze sklepu, a jak się zapytałam jak mu smakują moje ciasteczka to nie mógł uwierzyć, że sama je upiekłam! Faktycznie te ciasteczka maślane są przeeepyszne!
Ciasteczka budyniowe
Jestem pewna, że zakochasz się w nich już po pierwszym kęsie. Dlatego od razu uprzedzam, że ciasteczka budyniowe warto upiec w podwojonej porcji. To takie tanie, codzienne ciastka do kawy, które przygotujesz w kilka minut z ogólnodostępnych składników.
Ciasteczka
Jeśli jednak wolisz inne pomysły na ciasteczka to koniecznie wypróbuj:
Przepis na: Ciasteczka maślane budyniowe
Składniki:
- 320 g mąki pszennej tortowej
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- budyń waniliowy (40 g), proszek
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub prawdziwą z wanilią
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 18%
Zobacz również:
Jak zrobić ciasteczka budyniowe?
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Komentarze
Czy jeśli pominę śmietanę, ciastka nadal wyjdą odpowiednio zwarte, czy też będą zbyt kruche? Akurat nie mam jej pod ręką i nie bardzo mam czym zastąpić
W razie czego proszę się ratować dodatkowym żółtkiem gdyby ciasto nie było zwarte 🙂
Pewnie z dodatkiem śmietany wyszłyby nieco gładsze, ale i tak są jednocześnie odpowiednio kruche i miękkie. I smaczne! Bardzo dziękuję za super przepis
Super, dobrze, że wyszły 🙂
A myślisz, że można by dodać budyn np o smaku pistacji?
Można spróbować, jednak nie liczyłabym na jakiś wyczuwalny smak pistacjowy… Chociaż może jestem w błędzie 🙂
Jaka jest łączna waga ciasteczek po upieczeniu?
Niestety nie ważyłam ich po upieczeniu 🙁