
Nie masz pomysłu na szybkie ciastka do kawusi? W takim razie koniecznie wypróbuj moje ciasteczka maślane budyniowe, które rozpływają się w ustach. Znikają w oka mgnieniu!
Ciasteczka maślane pięknie pachną wanilią (to dzięki dodaniu do ciasta sypkiego budyniu waniliowego). Moi domownicy je uwielbiają! Co więcej jak je ostatnio zaserwowałam rodzicom, to tato w pierwszej chwili myślał, że są to ciastka ze sklepu, a jak się zapytałam jak mu smakują moje ciasteczka to nie mógł uwierzyć, że sama je upiekłam! Faktycznie te ciasteczka maślane są przeeepyszne!
Ciasteczka budyniowe
Jestem pewna, że zakochasz się w nich już po pierwszym kęsie. Dlatego od razu uprzedzam, że ciasteczka budyniowe warto upiec w podwojonej porcji. To takie tanie, codzienne ciastka do kawy, które przygotujesz w kilka minut z ogólnodostępnych składników.
Ciasteczka
Jeśli jednak wolisz inne pomysły na ciasteczka to koniecznie wypróbuj:
- Kruche ciastka z czekoladą (pieguski) >>
- Ciastka owsiane>>
- Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą >>
Przepis na: Ciasteczka maślane budyniowe
Składniki:
- 320 g mąki pszennej tortowej
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- budyń waniliowy (40 g), proszek
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub prawdziwą z wanilią
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 18%
Jak zrobić ciasteczka budyniowe?
Na stolnicę lub do miski wsypujemy 320 g mąki pszennej , łyżeczkę proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, 40 g sypkiego budyniu waniliowego. Następnie dodajemy 200 g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę, 2 żółtka oraz łyżkę śmietany 18%.
Z wszystkich tych składników zagniatamy zwarte ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę czasu.
Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy np. na dwie części. Każdą rolujemy w kształt długiego sznurka i kroimy w równe paseczki. Z każdego paseczka formujemy okrągłe ciasteczka. Przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciasteczko opcjonalnie dekorujemy widelcem, delikatnie go wbijając w ciastka. Piec przez ok 17-20 min w temp 180 stopni, aż będą ładnie rumiane. Z przepisu wychodzi ok 30 ciasteczek (zależy od wielkości uformowanych ciasteczek).
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.