Ciasteczka maślane budyniowe

4.3/5 (201 ocen)
Ciasteczka maślane przepis

Nie masz pomysłu na szybkie ciastka do kawusi? W takim razie koniecznie wypróbuj moje ciasteczka maślane budyniowe, które rozpływają się w ustach. Znikają w oka mgnieniu!

Ciasteczka maślane pięknie pachną wanilią (to dzięki dodaniu do ciasta sypkiego budyniu waniliowego). Moi domownicy je uwielbiają! Co więcej jak je ostatnio zaserwowałam rodzicom, to tato w pierwszej chwili myślał, że są to ciastka ze sklepu, a jak się zapytałam jak mu smakują moje ciasteczka to nie mógł uwierzyć, że sama je upiekłam! Faktycznie te ciasteczka maślane są przeeepyszne!

Ciasteczka budyniowe

Jestem pewna, że zakochasz się w nich już po pierwszym kęsie. Dlatego od razu uprzedzam, że ciasteczka budyniowe warto upiec w podwojonej porcji. To takie tanie, codzienne ciastka do kawy, które przygotujesz w kilka minut z ogólnodostępnych składników.

Ciasteczka

Jeśli jednak wolisz inne pomysły na ciasteczka to koniecznie wypróbuj:

Przepis na: Ciasteczka maślane budyniowe

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • budyń waniliowy (40 g), proszek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub prawdziwą z wanilią
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 18%
Wyślij emailem

Jak zrobić ciasteczka budyniowe?


Krok 1

kruche ciastka

Na stolnicę lub do miski wsypujemy 320 g mąki pszennej , łyżeczkę proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, 40 g sypkiego budyniu waniliowego. Następnie dodajemy 200 g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę, 2 żółtka oraz łyżkę śmietany 18%.


Krok 2

ciastka maślane

Z wszystkich tych składników zagniatamy zwarte ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę czasu.


Krok 3

ciastka maślane

Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy np. na dwie części. Każdą rolujemy w kształt długiego sznurka i kroimy w równe paseczki. Z każdego paseczka formujemy okrągłe ciasteczka. Przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciasteczko opcjonalnie dekorujemy widelcem, delikatnie go wbijając w ciastka. Piec przez ok 17-20 min w temp 180 stopni, aż będą ładnie rumiane. Z przepisu wychodzi ok 30 ciasteczek (zależy od wielkości uformowanych ciasteczek).

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>


ciasteczka maślane

ciasteczka maślane

ciasteczka maślane

ciastka budyniowe

Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów: 201

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Maciek
Maciek
2 miesięcy temu

Czy jeśli pominę śmietanę, ciastka nadal wyjdą odpowiednio zwarte, czy też będą zbyt kruche? Akurat nie mam jej pod ręką i nie bardzo mam czym zastąpić

Maciek
Maciek
2 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Pewnie z dodatkiem śmietany wyszłyby nieco gładsze, ale i tak są jednocześnie odpowiednio kruche i miękkie. I smaczne! Bardzo dziękuję za super przepis

Dominika
Dominika
3 miesięcy temu

A myślisz, że można by dodać budyn np o smaku pistacji?

Lidia
Lidia
4 miesięcy temu

Jaka jest łączna waga ciasteczek po upieczeniu?

Kruche ciastka

Jeśli tylko nie masz pomysłu na ekspresowe ciasteczka do popołudniowej kawusi to przychodzę Ci z pomocą! Zapraszam do wypróbowania kruche ciastka maślane, które wręcz rozpływają się w ustach. W moim domu znikają niesamowicie szybko, a nawet bym powiedziała, że w oka mgnieniu. Goście także byli zachwyceni tymi kruchymi ciastkami. Są tak pyszne, że ciężko poprzestać tylko na jednym, czy dwóch… Wciągają jak chipsy! Jak zjesz jednego to już przepadasz i ciężko ci się oderwać. Koniecznie wypróbuj też moje inny, jednak podobny przepis na najlepsze ciasteczka maślane (klik).

Ciastka maślane

Ciastka maślane cudownie pachną wanilią (to dzięki dodaniu do ciasta proszku budyniu waniliowego). Sama po spróbowaniu jednego ciasteczka byłam zdziwiona ich smakiem, a co więcej mój tato był przekonany, że są to ciastka z jakiejś cukierni. Są rewelacyjne w smaku! Te tanie ciasteczka maślane można upiec z ogólnodostępnych składników w niecałe kilka minut. Jestem przekonana, że zakochasz się w tych ciasteczkach już po pierwszym kęsie. Dlatego chciałabym Cię uprzedzić, że te pyszne ciasteczka budyniowe warto upiec w podwojonej porcji (z jednej porcji wychodzi około 30 średniej wielkości okrągłych ciastek).

Ciasteczka budyniowe

Moje ciasteczka budyniowe warto przed upieczeniem lekko wcisnąć za pomocą widelca tworząc fajny wzorek na ich wierzchu. Jeżeli szukasz podobnych przepisów na domowe ciasteczka to koniecznie wypróbuj moje kruche ciastka z czekoladą (pieguski), ciastka owsiane lub ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą.

RozwińZwiń