Ciasteczka choinki

4.7/5 (86 ocen)
Jeżeli potrzebujesz dorobić trochę słodkości na święta, a niekoniecznie spędzić dużo czasu w kuchni, to te ciasteczka choinki będą idealnym wyborem! Banalne w przygotowaniu, a przy tym naprawdę rewelacyjne w smaku.

Ilość porcji

60-80

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + chłodzenie 1 h

Ciasteczka choinki

Opis przepisu

Ciasteczka choinki są maślane, kruche, a co więcej z dodatkiem zmielonych orzechów (ja użyłam laskowych, ale można zastąpić włoskimi czy pekan). Jeśli nie masz foremki w kształcie choinki to użyj po prostu innej – taką jaką posiadasz.

Ciasteczka orzechowe

To wyborne ciastka, które świetnie smakują udekorowane białą czekoladą. Idealne na święta Bożego Narodzenia jako alternatywa dla klasycznych pierniczków.

Przepis na: Ciasteczka choinki

Składniki:

Ciasto:

  • 340 g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 180 g masła
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 80 g cukru pudru
  • opcjonalnie 1 łyżeczka gęstej śmietany 18%
  • 100 g zmielonych orzechów np. laskowych, włoskich

Dodatkowo:

  • 100 g białej czekolady
  • 4-5 łyżek śmietanki kremówki 30%
  • 20 g pistacji
  • odrobina jadalnych płatków róży
Wyślij emailem

Ciasteczka choinki przepis krok po kroku:


Krok 1

składniki na ciastka choinki - masło, mąka pszenna, proszek do pieczenia, żółtka, cukier puder oraz zmielone orzechy

Ciasteczka choinki są naprawdę bardzo proste do przygotowania. Ja użyłam foremki w kształcie choinki, ale pamiętaj, że nie musi być dokładnie taka sama jak moja.

Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (340 g), cukier puder (80 g), proszek do pieczenia (szczypta), a także zmielone orzechy (ja użyłam laskowych, ale pasować też będą włoskie czy pekan). Dodajemy także jajko, pokrojone w kostkę zimne masło (180 g) oraz opcjonalnie gęstą śmietanę 18% (1 łyżeczka). 


Krok 2

gotowe ciasto na ciastka choinki

Zagniatamy ciasto. Jeśli powstanie gładka kula, wtedy owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.


Krok 3

Wycinanie ciasteczek za pomocą foremki w kształcie choinki

Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki. Na początku będzie zimne, nieco twardawe, ale po chwili zagniatania nieco je ogrzejemy dłońmi. Stanie się wtedy bardziej plastyczne, jednak od razu uprzedzam, że jest ono dość kruche i może się rozwalać podczas wałkowania (ciasteczka po upieczeniu wyszły bardzo kruche i takie miały być).

Blat podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części i najpierw rozwałkowujemy jedną, a później drugą.

Rozwałkowujemy ciasto na około 5-8 mm. Za pomocą foremki wycinamy choineczki. Z ciasta, które zostało nam na blacie tworzymy ponownie kulę, rozwałkowujemy i wycinamy choinki. W zależności od rozmiaru użytych foremek oraz grubości rozwałkowania powinno nam powstać około 60-80 ciasteczek.


Krok 4

ciastka choinki przed upieczeniem

Ciasteczka choinki układamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. One nieco urosną w trakcie pieczenia, więc nie układaj ich zbyt blisko siebie.

Pieczemy przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).


Krok 5

Orzechowe ciasteczka choinki po upieczeniu

Ciasteczka choinki odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy śmietankę z czekoladą białą. Mieszamy aż powstanie jednolita polewa, odstawiamy do przestudzenia i zgęstnienia. Polewamy ciasteczka czekoladą (ja rozsmarowywałam ją za pomocą pędzelka, albo można to zrobić także za pomocą łyżeczki na kratce do studzenia, aby polewa mogła sobie ewentualnie ściekać).

Opcjonalnie posypujemy ciastka zmielonymi pistacjami oraz posypujemy jadalnymi płatkami róży. Jeśli wolisz to możesz je posypać zmielonymi orzeszkami ziemnymi lub płatkami migdałowymi.

Wkładamy do lodówki, aby czekolada ostygła na ciasteczkach. Smacznego!

Zachęcam do wypróbowania moich innych przepisów na ciastka na Boże Narodzenie – polecam ciastka korzenne oraz ciastka świąteczne z konfiturą.


Ciasteczka choinki

Orzechowe ciasteczka choinki

Ciasteczka choinki

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 86

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
16 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
13 dni temu

Przepyszne ciasteczka,jedne z najlepszych, robiłam w zeszłym roku na święta i w tym równiez robię ale z podwójnej porcji .Polecam całego serca

Kamila
Kamila
11 miesięcy temu

U mnie też już gotowe ❤️

IMG_4175
Agnieszka
Agnieszka
11 miesięcy temu

A jak długo można przechowywac? Można zrobić kilka dni przed świętami?

Ania
Ania
11 miesięcy temu

Przepyszne!! Polecam ♥️

IMG_20231217_173746.jpg
Kasia
Kasia
11 miesięcy temu

Przepycha ♥️ zresztą jak każdy przepis
Zrobione z dwulatka także super łatwe !

IMG_20231213_153918.jpg
Kasia
Kasia
11 miesięcy temu

Wyszły pyszne 🙃 pistacji jak widać nie żałowałam, ale mam w domu dwóch miłośników tych orzechów😅 kolejny przepis od Ciebie zapisuje do ulubionych 😊

20231212_195425~2.jpg
Gabriela
Gabriela
11 miesięcy temu

Ciasteczka wyszły przepyszne, idealnie kruche i maślane. Po kilku dniach leżenia zrobiły się jeszcze pyszniejsze, nie zamieniając się w niejadalną skałę. Przepis bardzo prosty i szybki do zrobienia, jedyna rzecz jaką zmieniłam to z braku orzechów dodałam masło orzechowe. Zawsze korzystam z przepisów Pani Joasi, czy ze strony czy z ebooków świątecznych czy książki i wszystko wychodzi idealne i smaczne 🙂

IMG_6656.jpeg
Marta
Marta
1 rok temu

Jak dlugo i w jaki sposob przechowywac takie ciasteczka?