Opis przepisu
Ciasteczka choinki są maślane, kruche, a co więcej z dodatkiem zmielonych orzechów (ja użyłam laskowych, ale można zastąpić włoskimi czy pekan). Jeśli nie masz foremki w kształcie choinki to użyj po prostu innej – taką jaką posiadasz.
Ciasteczka orzechowe
To wyborne ciastka, które świetnie smakują udekorowane białą czekoladą. Idealne na święta Bożego Narodzenia jako alternatywa dla klasycznych pierniczków.
Przepis na: Ciasteczka choinki
Składniki:
Ciasto:
- 340 g mąki pszennej tortowej
- 1 jajko
- 180 g masła
- szczypta proszku do pieczenia
- 80 g cukru pudru
- opcjonalnie 1 łyżeczka gęstej śmietany 18%
- 100 g zmielonych orzechów np. laskowych, włoskich
Dodatkowo:
- 100 g białej czekolady
- 4-5 łyżek śmietanki kremówki 30%
- 20 g pistacji
- odrobina jadalnych płatków róży
Zobacz również:
Ciasteczka choinki przepis krok po kroku:
Krok 1
Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (340 g), cukier puder (80 g), proszek do pieczenia (szczypta), a także zmielone orzechy (ja użyłam laskowych, ale pasować też będą włoskie czy pekan). Dodajemy także jajko, pokrojone w kostkę zimne masło (180 g) oraz opcjonalnie gęstą śmietanę 18% (1 łyżeczka).
Krok 2
Krok 3
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki. Na początku będzie zimne, nieco twardawe, ale po chwili zagniatania nieco je ogrzejemy dłońmi. Stanie się wtedy bardziej plastyczne, jednak od razu uprzedzam, że jest ono dość kruche i może się rozwalać podczas wałkowania (ciasteczka po upieczeniu wyszły bardzo kruche i takie miały być).
Blat podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części i najpierw rozwałkowujemy jedną, a później drugą.
Rozwałkowujemy ciasto na około 5-8 mm. Za pomocą foremki wycinamy choineczki. Z ciasta, które zostało nam na blacie tworzymy ponownie kulę, rozwałkowujemy i wycinamy choinki. W zależności od rozmiaru użytych foremek oraz grubości rozwałkowania powinno nam powstać około 60-80 ciasteczek.
Krok 4
Ciasteczka choinki układamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. One nieco urosną w trakcie pieczenia, więc nie układaj ich zbyt blisko siebie.
Pieczemy przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).
Krok 5
Ciasteczka choinki odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy śmietankę z czekoladą białą. Mieszamy aż powstanie jednolita polewa, odstawiamy do przestudzenia i zgęstnienia. Polewamy ciasteczka czekoladą (ja rozsmarowywałam ją za pomocą pędzelka, albo można to zrobić także za pomocą łyżeczki na kratce do studzenia, aby polewa mogła sobie ewentualnie ściekać).
Opcjonalnie posypujemy ciastka zmielonymi pistacjami oraz posypujemy jadalnymi płatkami róży. Jeśli wolisz to możesz je posypać zmielonymi orzeszkami ziemnymi lub płatkami migdałowymi.
Wkładamy do lodówki, aby czekolada ostygła na ciasteczkach. Smacznego!
Zachęcam do wypróbowania moich innych przepisów na ciastka na Boże Narodzenie – polecam ciastka korzenne oraz ciastka świąteczne z konfiturą.
Komentarze
Przepyszne ciasteczka,jedne z najlepszych, robiłam w zeszłym roku na święta i w tym równiez robię ale z podwójnej porcji .Polecam całego serca
Bardzo się cieszę, że posmakowały 😍
U mnie też już gotowe ❤️
Super! 🙂
A jak długo można przechowywac? Można zrobić kilka dni przed świętami?
Nie wiem jak długo można przechowywać… Nigdy tego nie testuję, ale polecam upiec nawet dzisiaj, a udekorować przed samymi świętami, bo z polewą wytrzymają zdecydowanie krócej niż bez polewy 🙂 Życzę udanych wypieków!
Przepyszne!! Polecam ♥️
Superowe 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakowały ❤
Przepycha ♥️ zresztą jak każdy przepis
Zrobione z dwulatka także super łatwe !
Z taką pomocą nie mogły wyjść inaczej 😍 Super, że już pomaga w kuchni ❤️ Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego! 🤗
Wyszły pyszne 🙃 pistacji jak widać nie żałowałam, ale mam w domu dwóch miłośników tych orzechów😅 kolejny przepis od Ciebie zapisuje do ulubionych 😊
O faktycznie sporo tych pistacji 😛 Świetne!
Ciasteczka wyszły przepyszne, idealnie kruche i maślane. Po kilku dniach leżenia zrobiły się jeszcze pyszniejsze, nie zamieniając się w niejadalną skałę. Przepis bardzo prosty i szybki do zrobienia, jedyna rzecz jaką zmieniłam to z braku orzechów dodałam masło orzechowe. Zawsze korzystam z przepisów Pani Joasi, czy ze strony czy z ebooków świątecznych czy książki i wszystko wychodzi idealne i smaczne 🙂
Bardzo miło mi to czytac 🙂 Tak przy okazji superowe foremki do wykrawania ciasteczek!
Jak dlugo i w jaki sposob przechowywac takie ciasteczka?
Bez dekoracji pewnie 2-3 tygodnie 🙂 A przechowuje się tak jak wszystkie inne ciastka w jakimś szczelnym pojemniku, aby nie wyschły.