Przepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczne

Idealne ciasto na pierogi!

Polacy bardzo lubią jeść pierogi i nierzadko uznaje się je za nasze danie narodowe, którym lubimy się chwalić gdy przyjeżdżają do nas znajomi obcokrajowcy. Można je zamówić praktycznie w każdej restauracji, lecz największa radocha jest wtedy, kiedy je zrobimy sami w domu. Szczególnie lubię je lepić na Święta i uważam, że pierogi to obowiązkowe danie wigilijne, bez którego Święta nie byłyby takie same jak powinny.

Jednak coraz mniej osób lepi samodzielnie pierogi. Wiele osób myśli, że jest to niesamowicie pracochłonne i skomplikowane. W rzeczywistości nie jest to takie trudne jak wygląda, a satysfakcja z samodzielnie przyrządzonych pierogów gwarantowana! Najważniejsze jest ciasto… Więc przygotowałam Wam poradnik jak zrobić idealne ciasto na pierogi.

Mam nadzieję, że dzięki temu poradnikowi, w tym roku dużo więcej osób przygotuje pierogi samodzielnie, czy to pierogi ruskie, czy z kapustą i grzybami.

Poniżej podsyłam kilka moich uwag:

  • Do przygotowania ciasta używam zazwyczaj mąki poznańskiej lub z Lubelli do pierogów (typ 500), są to jedne z najlepszych mąk, dzięki czemu rozwałkowane ciasto jest cieniutkie, a podczas gotowania ciasto się nie rozkleja;
  • Wymieszanie gorącej wody z odpowiednią mąką to totalna podstawa. Jest sporo przepisów na pierogi, przetestowałam już wszystkie, ale z jajkiem i miękkim masłem wychodzą najsmaczniejsze.
  • Dolewaj wodę stopniowo, wyrabiając ciasto będziesz wiedzieć czy trzeba jej jeszcze odrobinę dolać czy dosypać mąki (jednak gdy przesadzisz z dosypywaniem mąki to ciasto będzie po ugotowaniu twarde);
  • Dolewana woda musi być koniecznie gorąca, jednak nie może to być wrzątek;
  • Przynajmniej 10 minut wyrabiamy ciasto, jednak najpierw należy nożem siekać składniki;
  • Wyrobione ciasto musi poleżeć przykryte przez minimum 10 minut, aby stało się bardziej elastyczne;
  • Do ciasta nigdy nie dodajemy margaryny, lecz masło o minimalnej zawartości tłuszczu 82 %;
  • Ciasto rozwałkowujemy cienko i szybko wycinamy kółka za pomocą szklanki, nakładamy farsz, gdy ulepimy minimum 10 pierogów to wrzucamy je do wrzątku (gdy zbyt długo będą leżakować nasze ulepione pierogi to ciasto też może wyjść twarde);
  • Gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch, minimum 2-3 minutki;

Przepis na: Idealne ciasto na pierogi!

 Liczba porcji: ok. 50-60 pierogów

Składniki:

  • 500 g mąki typ 500 (np. Poznańska lub z Lubelli, specjalna do pierogów)
  • 2 jajka
  • 200 ml gorącej wody
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 płaska łyżka soli

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

Krok 1

Idealne ciasto na pierogi 2

Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy małe wgłębienie, a do jego środka dodajemy jajka, sól, miękkie masło.


Krok 2

Idealne ciasto na pierogi 3

Siekamy nożem dolewając stopniowo gorącą wodę.


Krok 3

Idealne ciasto na pierogi 4

Wyrabiamy gładkie, delikatne ciasto przez minimum 10 minut.


Krok 4

Idealne ciasto na pierogi 5

Ciasto powinno “zabrać” całą wsypaną mąkę. Powinno być elastyczne, nieklejące się już do rąk.


Krok 5

Idealne ciasto na pierogi 6

Gotowe ciasto odstawiamy do chwilowego leżakowania pod przykryciem przez minimum 10 minut. Teraz mamy już przygotowane Idealne ciasto na pierogi i możemy zacząć lepić nasze pierożki.


ciasto na pierogi wiigilijne

ciasto na pierogi wiigilijne 2

ciasto na pierogi wiigilijne 3

Idealne ciasto na pierogi

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Przepis na idealne ciasto na pierogi

Pierogi są jednym z najpopularniejszych dań w Polsce i ciężko temu zaprzeczyć 🙂 Każda gospodyni ma swój przepis zarówno na ciasto jak i farsz. Przetestowałam wiele przepisów na ciasto do pierogów i w końcu metodą prób i błędów, odkryłam przepis na idealne ciasto na pierogi.

Jak zrobić ciasto na pierogi?

Nie jest to w cale takie trudne jak by się wydawało 🙂 Ważne aby trzymać się powyższych wytycznych i rozwałkować ciasto na pierogi wystarczająco cienko. Można spróbować wrzucić pierwszą partię i spróbować czy pierożki smakują tak jakbyśmy chcieli.

Close