Na śniadanie przygotowałam dzisiaj świetne dyniowe placuszki. Do tradycyjnego ciasta na placuszki dodałam własnoręcznie przygotowane puree z dyni, usmażyłam z obu stron. Po usmażeniu oprószyłam je lekko cukrem pudrem oraz podałam z ulubioną konfiturką!
Ten piękny porcelanowy zestaw do kawy marki Altom Design pochodzi ze sklepu Pięknowdomu.pl.
Przepis na: Dyniowe placuszki
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 100 g puree z dyni
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- konfitura Naturalnie owocowe Stovit
Zobacz również:
Dyniowe placuszki - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Dynię obieramy, kroimy, pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni, blendujemy na puree.
W misce miksujemy ze sobą wszystkie składniki na ciasto, pod koniec dodajemy puree z dyni.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, nakładamy każdy plaster jabłka zamoczony z obu stron w cieście. Smażymy po 2 minutki z każdej strony. Po ich przygotowaniu posypujemy lekko cukrem pudrem i podajemy z ulubioną konfiturą. Smacznego!
Komentarze
bajecznie pulchne Ci wyszły 🙂
http://www.zielonakuchnia.b…
bajecznie pulchne Ci wyszły 🙂
http://www.zielonakuchnia.blogspot.com