Dynia jest teraz moim największym źródłem inspiracji! Oto mój kolejny przepis z jej udziałem, czyli jabłka w cieście dyniowym! 🙂
Są to cienkie plasterki jabłka, które moczymy z każdej strony w cieście (dodałam do niego ugotowaną, zblendowaną dynię), a następnie smażymy z obu stron na patelni na małej ilości tłuszczu. Coś naprawdę pysznego.
Ten piękny porcelanowy zestaw do kawy marki Altom Design pochodzi ze sklepu Pięknowdomu.pl.
Przepis na: Jabłka w cieście dyniowym!
Łącznie: 15 min
Liczba porcji: 12
Składniki :
- 1 jajko
- 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 100 g zblendowanej, ugotowanej dyni
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki oleju
- 1,5 szklanki mąki
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 duże jabłka
W misce miksujemy ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki ok. 0,5-1 cm (usuwamy gniazda nasienne).
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, nakładamy każdy plaster jabłka zamoczony z obu stron w cieście. Smażymy po 2 minutki z każdej strony. Po ich przygotowaniu posypujemy lekko cukrem pudrem. Smacznego!