Herbata zimowa

5/5 (17 ocen)
Wraz z nadejściem pierwszych chłodnych wieczorów, kieruję się do kuchni aby przygotować sobie herbatę zimową z pomarańczą, goździkami, sokiem malinowym, cynamonem, miodem i rozmarynem. Jej intensywny smak i przyjemny aromat sprawiają, że stanowi doskonałą towarzyszkę zimowych wieczorów.

Ilość porcji

2

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

5 min

Herbata zimowa

Gorąca, aromatyczna herbata zimowa to przepyszny napój, który można zaserwować w różnych wariacjach. Dodaj do niej swoje ulubione dodatki – ja bardzo lubię plasterki pomarańczy, domowy sok malinowy, miód, rozmaryn oraz goździki. Fajnie sprawdzi się także świeży imbir, cytryna, limonka, laska cynamonu czy anyż.

Przepis na: Herbata zimowa

Składniki:

  • 500-600 ml wrzątku
  • 2 saszetki czarnej herbaty
  • 1/2 pomarańczy
  • kilkanaście goździków
  • opcjonalnie 3 łyżki soku malinowego
  • opcjonalnie laska cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • opcjonalnie świeży rozmaryn
Wyślij emailem

Herbata zimowa przepis krok po kroku:

Krok 1

plasterki pomarańczy z goździkami

Herbata zimowa to coś naprawdę fantastycznego w takie zimne jesienne czy zimowe dni. To fajna alternatywa dla tradycyjnego grzańca – jeśli jesteś osobą niepijącą alkohol to ten przepis z pewnością Ci się przyda.

Możesz ją wykonać z wieloma dodatkami – osobiście piłam ją już chyba w każdej możliwej wariacji, ale tym razem chciałam Wam opisać taką klasyczną wersję. Jeśli nie masz jakiegoś wymienionego przeze mnie składnika to go po prostu pomiń – to nie jest ciasto, w którym pominięcie czegoś spowoduje zakalca.

Z przepisu wychodzą 2 herbaty w większych szklankach/kubkach o pojemności 350 ml.

Zanim zaparzymy herbatę, to przygotujmy sobie do niej dodatki. Pomarańczę kroimy w plasterki. W połowę plasterków wbijamy goździki (możesz wbić 3, a możesz więcej).

Jeśli lubisz świeży imbir, to możesz dodać mały kawałek 2 centymetrowy kawałek korzenia czy małą laskę cynamonu.


Krok 2

przygotowanie herbaty rozgrzewającej

Nastawiamy wodę w czajniku (około 500-600 ml).

Do każdego kubka wkładamy kilka plasterków pomarańczy i nieco świeżego rozmarynu. Wlewamy np. sok malinowy (1-2 łyżki) – sklepowy lub domowej roboty. Wrzucamy saszetkę czarnej herbaty i zalewamy wrzątkiem. Całość mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Pamiętajcie, że miód (np. wielokwiatowy, lipowy itp) dodajemy dopiero jak herbata nieco przestygnie. Najlepiej jeśli będzie mieć około 40 stopni (w temperaturze powyżej 60 stopni miód traci wiele swoich zdrowotnych właściwości).

Smacznego!

Zachęcam także do wypróbowania mojego przepisu na gorącą czekoladę


Herbata zimowa

Herbata zimowa przepis

Przepis na herbatę zimową

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 17

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments