Kompot z jabłek

4.8/5 (33 ocen)
Masz nadmiar jabłek i zastanawiasz się jak je wykorzystać? Skorzystaj w takim razie z tego pysznego przepisu na kompot z jabłek. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a wychodzi pyszny, orzeźwiający i pełen aromatu.

Ilość porcji

6-8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

kompot z jabłek

Pyszny, owocowy kompot to wspaniały napój po obiedzie. Najczęściej go przygotowuję w lecie, gdy mam w sadzie naprawdę sporo jabłek. Lekko schłodzony kompot z jabłek smakuje jak marzenie! Jest nie za słodki, taki w sam raz. Oczywiście jak chcesz to możesz całkiem zrezygnować z cukru podanego w przepisie lub zamienić go na inny słodzik (np. erytrytol czy miód), ale w moim odczuciu w takich proporcjach jest idealny.

Przepis na: Kompot z jabłek

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 2,5 litra wody
  • 4-5 łyżek cukru
  • kilka listków mięty
  • plasterek cytryny
  • szczypta cynamonu
Wyślij emailem

Jak zrobić kompot z jabłek?


Krok 1

jabłka na kompot

Kompot z jabłek to świetny, domowy napój. Potrzebujemy około 1 kilograma.

Ja nie obieram jabłek, tylko je myję. Jeśli chcesz to możesz to zrobić.


Krok 2

pokrojone jabłka na kompot

Jabłka kroimy na ćwiartki lub ósemki i usuwamy z nich gniazda nasienne.


Krok 3

Kompot z jabłek

W garnku zagotowujemy wodę. Wsypujemy cukier (4-5 łyżek) i mieszamy. Jeśli wolisz to zastąp cukier ksylitolem, stewią czy miodem. Ewentualnie pomiń ten krok, jeśli nie lubisz słodkich kompotów.

Wkładamy do wrzątku jabłka i gotujemy przez około 5-10 minut do momentu lekkiego rozgotowania owoców.

Zdejmujemy garnek z palnika.


Krok 4

jak zrobić kompot z jabłek

Dodajemy sok wyciśnięty z plasterka cytryny, kilka listków mięty czy melisy. Warto wsypać także szczyptę cynamonu – dla pięknego zapachu kompotu. Wystarczy dosłownie mała szczypta.

Kompot z jabłek gotowy! Smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Polecam wypróbować także moją domową lemoniadę na bazie cytryn i pomarańczy lub klasyczny kompot owocowy.  


Kompot z jabłek

Kompot z jabłek przepis

kompot jabłkowy

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 33

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Kompot z jabłek przepis

Przepis na kompot z jabłek jest znany w Polsce od wieków. Był on przygotowywany przez wiejskie rodziny jako sposób na wykorzystanie nadmiaru jabłek. W pierwotnej wersji składał się jedynie z wody i jabłek. Czasami był również przygotowywany z cukrem. W moim przepisie na kompot z jabłek trzymam się tych samych składników, ale dodaję również do smaku kilka listków mięty, plasterek cytryny oraz szczyptę cynamonu. Oczywiście kompot z jabłek nie jest przygotowywany tylko i wyłącznie w Polsce, lecz pojawia się właściwie w każdym kraju gdzie występują jabłka. Nic z resztą dziwnego, przepis na kompot z jabłek jest banalnie prosty. Można przygotować w kilku prostych krokach, i cieszyć się naturalnym smakiem i aromatem jabłek. To idealna alternatywa dla sztucznie słodzonych napojów owocowych i doskonały sposób na odświeżenie się.

Kompot jabłkowy

Muszę przyznać, że kompot jabłkowy najczęściej przygotowuje w lecie i jesieni. W moim domu rodzinnym jest wtedy bardzo duży urodzaj jabłek i w jakiś sposób trzeba go wykorzystać. Dla przykładu podczas ostatniej wizyty mamy otrzymałam 3 ogromne reklamówki jabłek. Oczywiście robię zawsze jakieś wypieki np. placek z jabłkami czy różne przetwory, ale zdecydowanie najszybciej jest zrobić kompot jabłkowy z cynamonem. Możesz go podawać ciepły lub schłodzony, w zależności od własnych upodobań. To doskonały napój na gorący letni dzień, który odświeża i gasi pragnienie. Możesz także eksperymentować z różnymi wariantami kompotu, dodając do niego inne owoce, takie jak gruszki czy jagody, aby uzyskać unikalne smaki i kolory.

RozwińZwiń