Pyszny, owocowy kompot to wspaniały napój po obiedzie. Najczęściej go przygotowuję w lecie, gdy mam w sadzie naprawdę sporo jabłek. Lekko schłodzony kompot z jabłek smakuje jak marzenie! Jest nie za słodki, taki w sam raz. Oczywiście jak chcesz to możesz całkiem zrezygnować z cukru podanego w przepisie lub zamienić go na inny słodzik (np. erytrytol czy miód), ale w moim odczuciu w takich proporcjach jest idealny.
Przepis na: Kompot z jabłek
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 2,5 litra wody
- 4-5 łyżek cukru
- kilka listków mięty
- plasterek cytryny
- szczypta cynamonu
Zobacz również:
Jak zrobić kompot z jabłek?
Krok 1
Kompot z jabłek to świetny, domowy napój. Potrzebujemy około 1 kilograma.
Ja nie obieram jabłek, tylko je myję. Jeśli chcesz to możesz to zrobić.
Krok 2
Jabłka kroimy na ćwiartki lub ósemki i usuwamy z nich gniazda nasienne.
Krok 3
W garnku zagotowujemy wodę. Wsypujemy cukier (4-5 łyżek) i mieszamy. Jeśli wolisz to zastąp cukier ksylitolem, stewią czy miodem. Ewentualnie pomiń ten krok, jeśli nie lubisz słodkich kompotów.
Wkładamy do wrzątku jabłka i gotujemy przez około 5-10 minut do momentu lekkiego rozgotowania owoców.
Zdejmujemy garnek z palnika.
Krok 4
Dodajemy sok wyciśnięty z plasterka cytryny, kilka listków mięty czy melisy. Warto wsypać także szczyptę cynamonu – dla pięknego zapachu kompotu. Wystarczy dosłownie mała szczypta.
Kompot z jabłek gotowy! Smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Polecam wypróbować także moją domową lemoniadę na bazie cytryn i pomarańczy lub klasyczny kompot owocowy.
Komentarze