Placek z jabłkami to proste, szybkie do przygotowania ciasto, które wychodzi mięciutkie, puszyste i przepyszne. To klasyczne ciasto ucierane, które składa się z kilku składników, które zwykle mam w swojej kuchni tj. masło, cukier, jajka, mąka i proszek do pieczenia. Placek z jabłkami możemy przygotowywać przez cały rok, ponieważ jabłek u nas nie brakuje w żadnej porze roku, ale u mnie pojawia się najczęściej w lecie oraz jesieni, kiedy w moim domu rodzinnym następuje urodzaj jabłek.
Co ważne placek wyjdzie z każdego rodzaju jabłek, jednak smak będzie się oczywiście delikatnie różnić. Odmiana Gala jest bardziej słodka niż np. Papierówka, której smak jest bardziej kwaśny. Możesz poeksperymentować z różnymi rodzajami, aby znaleźć idealną odmianę dla siebie.
Przepis na: Placek z jabłkami
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 5 jajek (w temp. pokojowej!)
- 230 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 3 większe jabłka
- szczypta cynamonu
- kilka kropli soku z cytryny
Zobacz również:
Placek z jabłkami przepis krok po kroku:
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
Placek z jabłkami przygotowuje się dość szybko, więc można od razu włączyć piekarnik – temperatura 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Miękkie masło (250 g) miksujemy na wysokich obrotach miksera przez około minutę. Po tym czasie wsypujemy cukier biały (łącznie 150 g, może być np. drobny do wypieków, ale może być zwykły). Ucieramy przez około 2-3 minuty.
Krok 2
Po tym czasie dodajemy po jednym jajku (łącznie 5 dużych jajek, a po dodaniu każdego miksujemy przez chwilkę na średnich obrotach miksera).
Krok 3
Krok 4
Dodajemy przesianą mąkę pszenną np. tortową (230 g) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka).
Krok 5
Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Krok 6
Krok 7
Trzy większe jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Następnie kroimy w mniejsze plasterki. Przekładamy do miseczki, posypujemy szczyptą cynamonu i polewamy odrobiną soku z cytryny.
Krok 8
Jabłka układamy równomiernie na cieście, lekko je wbijając.
Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).
Placek z jabłkami gotowy! Po lekkim przestygnięciu można je od razu kroić. Smacznego!
Daj znać w komentarzu jak Ci smakowało to ciacho! Zdjęcia jak najbardziej mile widziane.
Polecam wypróbować także szarlotkę z bezą i kruszonką oraz szarlotkę z budyniem. Dużą popularnością na blogu cieszy się także zapiekany ryż z jabłkami.
Komentarze
Witam Pani Asiu😊,,Placek z jabłkami” z Pani przepisu rewelacja…Niby zwykły placek z jabłkami(zaznaczam nie przepadam za ciastami suchymi z owocami) a smakuje naprawdę wyśmienicie.Delikatne ,wilgotne ciasto i co ważne proste i szybkie w wykonaniu.Dziękuję za przepis i pozdrawiam 😊😊
Witam serdecznie! Wygląda bardzo apetycznie 😍😍 Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że ciacho posmakowało ❤️ Również pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych wypieków 🙂