Opis przepisu
Ciasto z jeżynami jest mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Świetnie się kroi po przestudzeniu.
Jeżyny przepisy
To proste ciasto ucierane można podawać z różnymi owocami jak maliny, śliwki, borówki, lecz tym razem postanowiłam je upiec z soczystymi jeżynami z własnej działki. Są one lekko kwaśne, ale w połączeniu ze słodkim ciastem i lukrem smakują świetnie.
Oczywiście jeśli macie ochotę to ciasto z jeżynami można dodatkowo zaserwować z maślaną kruszonką (i wtedy lukier pominąć).
Przepis na: Ciasto z jeżynami
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 5 jajek
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 400 g jeżyn
- lukier
Zobacz również:
Ciasto z jeżynami - przepis krok po kroku
Krok 5
Krok 6
Komentarze