Ciasto z jeżynami

4.8/5 (100 ocen)
Lato to idealny czas, aby upiec coś wyjątkowego i wykorzystać przy tym pyszne, sezonowe owoce. Tym razem mój wybór padł na klasyczne ucierane ciasto z jeżynami i wyszło mega pyszne! Puszyste ciasto na bazie maślanki, lekko kwaskowate jeżyny oraz słodka kruszonka to połączenie, któremu nie sposób się oprzeć.

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 50 min pieczenia

Ciasto z jeżynami

Opis przepisu

Nie ma nic lepszego niż domowe ciasto, zwłaszcza gdy jest pyszne, a przy okazji banalnie proste do przygotowania. Ciasto z jeżynami na maślance właśnie takie jest! Wychodzi mięciutkie, puszyste, bardzo smaczne i świetnie się kroi po przestudzeniu. Samo jego przygotowanie powinno zająć Ci około 10 minut plus oczywiście pieczenie.

Proste ciasto z jeżynami

To proste ciasto maślankowe można podawać z różnymi owocami jak: maliny, truskawki, jagody, borówki, lecz tym razem postanowiłam je upiec z soczystymi jeżynami z własnej działki. Są one lekko kwaśne, ale w połączeniu ze słodkim ciastem i kruszonką smakują świetnie. Sezon na jeżyny nie jest zbyt długi, dlatego warto wykorzystać ten owoc w swojej kuchni. Jeżeli masz nadmiar jeżyn, to polecam również przygotować sobie dżem z jeżyn, który będzie idealnym dodatkiem do naleśników, ciast, śniadaniowych tostów czy deserów.

Przepis na: Ciasto z jeżynami

Porady na start

  • Składniki powinny być w temp. pokojowej – wyjmij je kilka godzin wcześniej z lodówki.
  • Owoce przed dodaniem na ciasto powinny być suche, dlatego umyj je w momencie wyjmowania składników z lodówki i odstaw do wyschnięcia.
  • Jeżeli używasz mrożonych owoców, to najpierw musisz je rozmrozić. Najlepiej zrobić to na sitku, aby od razu pozbyć się nadmiaru soku. Muszą być suche i w temp. pokojowej.
  • W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 18 x 32 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasto maślankowe:

  • 4 małe jajka (lub 3 duże)
  • 160 g cukru
  • 250 ml maślanki naturalnej
  • 120 g oleju
  • 350 g mąki pszennej np. tortowej
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 120 g mąki pszennej lub krupczatki
  • 60 g cukru
  • 60 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 350 g jeżyn
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Wyślij emailem

Jak zrobić ciasto z jeżynami?


Krok 1

jajka i cukier w żółtej misce

Ciasto maślankowe:

Wszystkie składniki na ciasto z jeżynami powinny być w temperaturze pokojowej – najlepiej je wyciągnąć kilka godzin szybciej z lodówki.

Zaczynamy od zmiksowania jajek (4 małe lub 3 duże) z cukrem białym (160 g). Pamiętaj, że miska i końcówki od miksera mają być czyste i całkiem suche.

Używamy miksera (najlepiej miksować na jego wysokich obrotach).


Krok 2

wymieszane mikserem jajka z cukrem w misce

Ma powstać jasna, puszysta masa – to powinno zająć około 4-5 minut.

Na tym etapie już nie będziemy korzystać z miksera tylko z trzepaczki.


Krok 3

przygotowanie masy do ciasta maślankowego

Wlewamy małym strużkiem olej (120 g) oraz maślankę (250 ml, naturalna). Mieszamy delikatnie dosłownie przez kilka sekund za pomocą trzepaczki.


Krok 4

mąka i masa na ciasto z maślanką w żółtej misce

Dodajemy mąkę pszenną np. tortową (350 g, najlepiej gdy będzie przesiana) oraz proszek do pieczenia (1 i 1/2 płaskiej łyżeczki).


Krok 5

masa na ciasto na maślance w żółtej misce

Całość mieszamy za pomocą trzepaczki lub łyżki tylko do połączenia się składników. Ciasta z dodatkiem maślanki nie lubią zbyt długiego mieszania – może to wpłynąć na powstanie zakalca. 


Krok 6

Jeżyny na ciasto

Przygotowujemy sobie blaszkę – moja o wymiarach 18 x 32 cm. Spód wykładamy papierem do pieczenia. Następnie spód oraz boki lekko natłuszczamy i oprószamy delikatnie mąką lub bułką tartą.

Ciasto przekładamy do foremki.

W ciastach jogurtowych czy z dodatkiem kefiru, maślanki – zwykle posypuję owoce skrobią ziemniaczaną (około 1 łyżeczka) przed nałożeniem na ciasto.


Krok 7

Na wierzchu ciasta układamy równomiernie jeżyny (lekko je wbijamy w ciasto). Możesz użyć zarówno świeżych jak i całkowicie rozmrożonych owoców (najlepiej rozmrażać na sitku, aby pozbyć się od razu nadmiaru soku).


Krok 8

ciasto z jeżynami i kruszonką przed upieczeniem

Maślana kruszonka:

Na wierzch ciasta z jeżynami polecam Wam wykonać ekspresową, maślaną kruszonkę do ciasta – oczywiście nie jest ona obowiązkowa. Wsypujemy mąkę (120 g), cukier (60 g) i zimne masło (60 g) do miski, a następnie używając palców łączymy i rozcieramy wszystkie składniki aż powstaną drobne kawałki ciasta (trwa to około pół  minuty). Posypujemy kruszonką wierzch ciasta.

Ciasto z jeżynami na maślance pieczemy przez około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka) do tzw. suchego patyczka.

Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie zobacz moje CIASTA Z OWOCAMI.  


Ciasto z jeżynami

Ciasto z jeżynami przepis

ciasto ucierane z jeżynami

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 100

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Dominika
Dominika
1 miesiąc temu

Czy maślankę można zamienić na kefir naturalny?

Ciasto ucierane z jeżynami

Szukając prostego i pysznego deseru na letnie dni, warto moim zdaniem zwrócić uwagę na ciasto ucierane z jeżynami. Ten klasyczny przepis, zawsze mnie zachwyca swoją delikatnością i smakiem świeżych owoców. Pojawia się u mnie regularnie w okresie letnim, kiedy tylko zaczyna się sezon na jeżyny. Zwłaszcza, że w moich rodzinnych stronach moi bliscy mają całkiem pokaźną ilość tych owocowych krzewów, więc co roku otrzymuję od nich sporą ilość, którą wykorzystuję w swojej kuchni. Ciasto ucierane z jeżynami to wypiek, który zawsze przypada do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Kluczem do idealnego ciasta ucieranego jest odpowiednia konsystencja masy – lekka, puszysta i dobrze napowietrzona. Co więcej, przygotowanie go nie wymaga wiele czasu ani specjalnych umiejętności kulinarnych, ale trzeba się trzymać kilku ważnych wskazówek, które zawarłam w przepisie, aby nie powstał nam zakalec.

Szybkie ciasto z jeżynami

Nie masz za wiele czasu, ale masz ochotę na coś słodkiego? W takim razie to szybkie ciasto z jeżynami będzie idealnym wyborem! Całkowity czas przygotowania ciasta, od momentu rozpoczęcia ucieranego ciasta po wyjęcie gotowego ciasta z piekarnika, zajmuje około godziny, z czego samo przygotowanie masy trwa mniej więcej 10 minut. To sprawia, że jest to idealny przepis na szybki deser, kiedy goście zapowiadają się w ostatniej chwili lub gdy masz ochotę na coś słodkiego po ciężkim dniu, ale nie chcesz spędzać za wiele czasu w kuchni. Szybkie ciasto z jeżynami łączy w sobie wszystkie zalety domowych wypieków – jest proste, smaczne i bazuje na świeżych, sezonowych owocach. Dodatkowo kruszonka na wierzchu swoją słodyczą idealnie balansuje lekką kwaskowatość jeżyn.

RozwińZwiń