Ciasto z jeżynami

4.6/5 (74 ocen)

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 50 min pieczenia

ciasto z jeżynami

Opis przepisu

Ciasto z jeżynami jest mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Świetnie się kroi po przestudzeniu.

Jeżyny przepisy

To proste ciasto ucierane można podawać z różnymi owocami jak maliny, śliwki, borówki, lecz tym razem postanowiłam je upiec z soczystymi jeżynami z własnej działki. Są one lekko kwaśne, ale w połączeniu ze słodkim ciastem i lukrem smakują świetnie.

Oczywiście jeśli macie ochotę to ciasto z jeżynami można dodatkowo zaserwować z maślaną kruszonką (i wtedy lukier pominąć).

Przepis na: Ciasto z jeżynami

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 5 jajek
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 400 g jeżyn
  • lukier
Wyślij emailem

Ciasto z jeżynami - przepis krok po kroku


Krok 1

placek z owocami

Masło (200 g) roztapiamy w garnku (na małym ogniu).


Krok 2

ciasto ucierane

Jajka (5 szt) miksujemy z cukrem (180 g) na wysokich obrotach miksera.  


Krok 3

przepis na ciasto ucierane

Po około 3-4 minutach powinna powstać jasna, puszysta masa.


Krok 4

ciasto z owocami

Następnie dodajemy mąkę pszenną (300 g) wymieszaną z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka).


Krok 5

placek z jeżynami

Wlewamy także przestudzone masło. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki jedynie do momentu połączenia się składników.


Krok 6

ciasto z owocami przepis

Foremkę (u mnie kwadratowa blaszka o boku 25 cm) smarujemy lekko tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszki.


Krok 7

ciasto z owocami

Układamy jeżyny na cieście. Pieczemy przez około 50-55 minut w temperaturze 170 stopni.


Krok 8

ciasto ucierane

Przestudzone ciasto polewamy przygotowanym lukrem.


Ciasto z jeżynami

Ciasto z jeżynami

jeżyny przepisy

ciasta z jezynami

ciasto z jeżynami

ciasto z owocami

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 74

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments