Opis przepisu
Nie ma nic lepszego niż domowe ciasto, zwłaszcza gdy jest pyszne, a przy okazji banalnie proste do przygotowania. Ciasto z jeżynami na maślance właśnie takie jest! Wychodzi mięciutkie, puszyste, bardzo smaczne i świetnie się kroi po przestudzeniu. Samo jego przygotowanie powinno zająć Ci około 10 minut plus oczywiście pieczenie.
Proste ciasto z jeżynami
To proste ciasto maślankowe można podawać z różnymi owocami jak: maliny, truskawki, jagody, borówki, lecz tym razem postanowiłam je upiec z soczystymi jeżynami z własnej działki. Są one lekko kwaśne, ale w połączeniu ze słodkim ciastem i kruszonką smakują świetnie. Sezon na jeżyny nie jest zbyt długi, dlatego warto wykorzystać ten owoc w swojej kuchni. Jeżeli masz nadmiar jeżyn, to polecam również przygotować sobie dżem z jeżyn, który będzie idealnym dodatkiem do naleśników, ciast, śniadaniowych tostów czy deserów.
Przepis na: Ciasto z jeżynami
Porady na start
- Składniki powinny być w temp. pokojowej – wyjmij je kilka godzin wcześniej z lodówki.
- Owoce przed dodaniem na ciasto powinny być suche, dlatego umyj je w momencie wyjmowania składników z lodówki i odstaw do wyschnięcia.
- Jeżeli używasz mrożonych owoców, to najpierw musisz je rozmrozić. Najlepiej zrobić to na sitku, aby od razu pozbyć się nadmiaru soku. Muszą być suche i w temp. pokojowej.
- W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 18 x 32 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasto maślankowe:
- 4 małe jajka (lub 3 duże)
- 160 g cukru
- 250 ml maślanki naturalnej
- 120 g oleju
- 350 g mąki pszennej np. tortowej
- 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 120 g mąki pszennej lub krupczatki
- 60 g cukru
- 60 g zimnego masła
Dodatkowo:
- 350 g jeżyn
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto z jeżynami?
Krok 1
Ciasto maślankowe:
Wszystkie składniki na ciasto z jeżynami powinny być w temperaturze pokojowej – najlepiej je wyciągnąć kilka godzin szybciej z lodówki.
Zaczynamy od zmiksowania jajek (4 małe lub 3 duże) z cukrem białym (160 g). Pamiętaj, że miska i końcówki od miksera mają być czyste i całkiem suche.
Używamy miksera (najlepiej miksować na jego wysokich obrotach).
Krok 2
Na tym etapie już nie będziemy korzystać z miksera tylko z trzepaczki.
Krok 3
Wlewamy małym strużkiem olej (120 g) oraz maślankę (250 ml, naturalna). Mieszamy delikatnie dosłownie przez kilka sekund za pomocą trzepaczki.
Krok 4
Dodajemy mąkę pszenną np. tortową (350 g, najlepiej gdy będzie przesiana) oraz proszek do pieczenia (1 i 1/2 płaskiej łyżeczki).
Krok 5
Krok 6
Ciasto przekładamy do foremki.
W ciastach jogurtowych czy z dodatkiem kefiru, maślanki – zwykle posypuję owoce skrobią ziemniaczaną (około 1 łyżeczka) przed nałożeniem na ciasto.
Krok 7
Krok 8
Maślana kruszonka:
Na wierzch ciasta z jeżynami polecam Wam wykonać ekspresową, maślaną kruszonkę do ciasta – oczywiście nie jest ona obowiązkowa. Wsypujemy mąkę (120 g), cukier (60 g) i zimne masło (60 g) do miski, a następnie używając palców łączymy i rozcieramy wszystkie składniki aż powstaną drobne kawałki ciasta (trwa to około pół minuty). Posypujemy kruszonką wierzch ciasta.
Ciasto z jeżynami na maślance pieczemy przez około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka) do tzw. suchego patyczka.
Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie zobacz moje CIASTA Z OWOCAMI.
Komentarze
Czy maślankę można zamienić na kefir naturalny?
Osobiście tego nie testowałam, ale można zaryzykować 🙂