Łaciaty ucieraniec z serem i owocami

5/5 (1 ocen)
Łaciaty ucieraniec z serem i owocami to ciasto, które wygląda efektownie, a robi się je naprawdę prosto. Połączenie dwóch rodzajów ciasta – jasnego i czekoladowego – przełamane kremową masą serową i świeżymi owocami daje świetny smak i ciekawy wygląd.

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

Łaciaty ucieraniec z serem i owocami

Łaciaty ucieraniec z serem i owocami to bardzo smaczny, efektowny wypiek. To taka popularna babka marmurkowa, ale z serowym i owocowym twistem. Całość smakuje naprawdę świetnie. Jestem pewna, że przypadnie Ci do gustu.

Przepis na: Łaciaty ucieraniec z serem i owocami

Składniki:

Ciasto:

  • 270 g miękkiego masła
  • 160 g cukru
  • 5 dużych jajek (lub 6 małych)
  • 280 g mąki pszennej np. typ 450-550
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka extra ciemnego kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo: 

  • 450 g twarogu w kostce np. półtłusty lub tłusty
  • 2 duże jajka
  • 1 budyń malinowy lub waniliowy (z cukrem)
  • 80 g cukru
  • 150 g owoców np. świeżych malin, borówek, jeżyn, truskawek itp
Wyślij emailem

Łaciaty ucieraniec z serem i owocami przepis krok po kroku:


Krok 1

Składniki na ciasto łaciaty ucieraniec z serem i owocami powinny być w temperaturze pokojowej – wyjmij je około 2 godziny szybciej z lodówki.

Od razu można sobie przygotować czekoladę do ciasta ciemnego, aby zdążyła ostygnąć. Jednak jeśli chcesz to zamiast rozpuszczonej czekolady w śmietance dodaj po prostu 2 łyżki nutelli. W malutkim rondelku lub mikrofalówce podgrzewamy śmietankę kremówkę (50 ml). Zdejmujemy z palnika i dodajemy drobno posiekaną czekoladę gorzką (100 g). Mieszamy do powstania jednolitej polewy. Odstawiamy do ostygnięcia.

W misce miksujemy miękkie masło (270 g) z cukrem (160 g) przez kilka minut.


Krok 2

Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku (miksując przez około 20 sekund po dodaniu każdego kolejnego). Całość będzie wyglądała na nieco zwarzoną, ale taka ma być właśnie konsystencja.


Krok 3

Wsypujemy przesianą mąkę pszenną np. tortową (280 g) oraz proszek do pieczenia (1 lekko czubata łyżeczka).  


Krok 4

Miksujemy dosłownie przez kilka sekund na najmniejszych obrotach miksera.


Krok 5

Połowę ciasta przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – moja w rozmiarze 26 x 26 cm.

Do pozostałego ciasta w misce dodajemy kakao (1 płaska łyżka) oraz przestudzoną czekoladę. Ponownie miksujemy przez chwilkę.  


Krok 6

Na jasne ciasto nakładamy ciemne (w równych odstępach łyżka za łyżką). Lekko rozsmarowujemy, starając się nie wymieszać obu ciast.


Krok 7

Masa serowa:

Do miski dodajemy twaróg (450 g), jajka (2 duże sztuki), sypki budyń (u mnie malinowy z cukrem, ale możesz zastąpić waniliowym lub śmietankowym) oraz cukier (80 g). 


Krok 8

ciasto ucierane z serem i owocami

Miksujemy do połączenia się składników (mi to zajęło maksymalnie minutę).


Krok 9

ciasto ucierane z serem i owocami

Na ciemne ciasto nakładamy łyżka za łyżką masę serową. Lekko rozsmarowujemy np. za pomocą patyczka do szaszłyków.


Krok 10

ucieraniec z serem i owocami

Nakładamy dowolne owoce – u mnie świeże truskawki, borówki, a także rozmrożone jeżyny (łącznie około 150-200 g).

Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie 10 minut w temperaturze 150 stopni. Od razu można wyciągnąć z piekarnika.  


Krok 11

Łaciaty ucieraniec z serem i owocami

Ostygnięte ciasto można z wierzchu opcjonalnie oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

Łaciaty ucieraniec z serem i owocami gotowy! Smacznego.

Zachęcam także do wypróbowania moich innych ciast z owocami – klik >>. Znajdziesz tam sporą dawkę słodkich inspiracji.


Łaciaty ucieraniec z serem i owocami

Łaciaty ucieraniec z serem i owocami

Łaciaty ucieraniec z serem i owocami

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments