Łaciaty ucieraniec z serem i owocami to bardzo smaczny, efektowny wypiek. To taka popularna babka marmurkowa, ale z serowym i owocowym twistem. Całość smakuje naprawdę świetnie. Jestem pewna, że przypadnie Ci do gustu.
Przepis na: Łaciaty ucieraniec z serem i owocami
Składniki:
Ciasto:
- 270 g miękkiego masła
- 160 g cukru
- 5 dużych jajek (lub 6 małych)
- 280 g mąki pszennej np. typ 450-550
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka extra ciemnego kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
- 450 g twarogu w kostce np. półtłusty lub tłusty
- 2 duże jajka
- 1 budyń malinowy lub waniliowy (z cukrem)
- 80 g cukru
- 150 g owoców np. świeżych malin, borówek, jeżyn, truskawek itp
Zobacz również:
Łaciaty ucieraniec z serem i owocami przepis krok po kroku:
Krok 1
Składniki na ciasto łaciaty ucieraniec z serem i owocami powinny być w temperaturze pokojowej – wyjmij je około 2 godziny szybciej z lodówki.
Od razu można sobie przygotować czekoladę do ciasta ciemnego, aby zdążyła ostygnąć. Jednak jeśli chcesz to zamiast rozpuszczonej czekolady w śmietance dodaj po prostu 2 łyżki nutelli. W malutkim rondelku lub mikrofalówce podgrzewamy śmietankę kremówkę (50 ml). Zdejmujemy z palnika i dodajemy drobno posiekaną czekoladę gorzką (100 g). Mieszamy do powstania jednolitej polewy. Odstawiamy do ostygnięcia.
W misce miksujemy miękkie masło (270 g) z cukrem (160 g) przez kilka minut.
Krok 2
Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku (miksując przez około 20 sekund po dodaniu każdego kolejnego). Całość będzie wyglądała na nieco zwarzoną, ale taka ma być właśnie konsystencja.
Krok 3
Wsypujemy przesianą mąkę pszenną np. tortową (280 g) oraz proszek do pieczenia (1 lekko czubata łyżeczka).
Krok 4
Miksujemy dosłownie przez kilka sekund na najmniejszych obrotach miksera.
Krok 5
Połowę ciasta przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – moja w rozmiarze 26 x 26 cm.
Do pozostałego ciasta w misce dodajemy kakao (1 płaska łyżka) oraz przestudzoną czekoladę. Ponownie miksujemy przez chwilkę.
Krok 6
Na jasne ciasto nakładamy ciemne (w równych odstępach łyżka za łyżką). Lekko rozsmarowujemy, starając się nie wymieszać obu ciast.
Krok 7
Masa serowa:
Do miski dodajemy twaróg (450 g), jajka (2 duże sztuki), sypki budyń (u mnie malinowy z cukrem, ale możesz zastąpić waniliowym lub śmietankowym) oraz cukier (80 g).
Krok 8
Miksujemy do połączenia się składników (mi to zajęło maksymalnie minutę).
Krok 9
Na ciemne ciasto nakładamy łyżka za łyżką masę serową. Lekko rozsmarowujemy np. za pomocą patyczka do szaszłyków.
Krok 10
Nakładamy dowolne owoce – u mnie świeże truskawki, borówki, a także rozmrożone jeżyny (łącznie około 150-200 g).
Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie 10 minut w temperaturze 150 stopni. Od razu można wyciągnąć z piekarnika.
Krok 11
Ostygnięte ciasto można z wierzchu opcjonalnie oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Łaciaty ucieraniec z serem i owocami gotowy! Smacznego.
Zachęcam także do wypróbowania moich innych ciast z owocami – klik >>. Znajdziesz tam sporą dawkę słodkich inspiracji.
Komentarze