MakaronyObiadyPrzepisy z kurczakiemZapiekanki

Zapiekanka z makaronem i paprykami

Zapiekanka z makaronem i paprykami to pyszny pomysł na obiad! Sycący, aromatyczny i do tego można go sobie przygotować na kilka dni do przodu. Jak dla mnie palce lizać! Zapiekanka z makaronem to też fajny pomysł na walkę z marnowaniem żywności. Można do niej dodać resztki różnych warzyw czy sera, które zalegają Ci w lodówce.

Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa znika zawsze w oka mgnieniu. Najlepiej smakuje na ciepło z ciągnącym się żółtym serem… Czy ktoś tego nie lubi? Jeżeli chodzi o sam makaron do zapiekanej to najczęściej korzystam ze wstążek, świderków czy penne. Używam po prostu taki kształt jaki aktualnie mam w szafce, więc nie musicie się sugerować, że ja użyłam tego konkretnego typu makaronu, a Wy kupiliście jakiś inny. Jestem pewna, że zapiekanka z makaronem posmakuje wszystkim Twoim domownikom.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Uwielbiamy domowe zapiekanki, więc staram się je jak najbardziej urozmaicać dodatkiem różnych warzyw. Najczęściej korzystam z tych sezonowych i co roku próbuje z nich wycisnąć ile tylko wlezie nowych przepisów. Czy może być coś lepszego jak młode ziemniaki z masłem i koperkiem już w kwietniu, ciasto jogurtowe ze świeżymi truskawkami w maju, szarlotka we wrześniu czy zupa dyniowa w październiku? W sumie mogłabym tak długo wymieniać, bo naprawdę warto jeść sezonowe owoce i warzywa. Dodatkowo polecam koniecznie robić sobie przetwory z polskich warzyw, kiedy jest na nie sezon. Dzięki temu w zimie możesz je wykorzystać do przygotowania wielu pysznych potraw. W sezonie zimowym niestety na półkach sklepowych dominują głównie produkty importowane, które zazwyczaj smakiem i wartościami odżywczymi nie dorównują wspaniałym polskim warzywom.pomysł na obiad

Szczerze mówiąc to rzadko kiedy mrożę owoce czy warzywa. Jednak często suszę plasterki owoców czy kiszę. Kiszone warzywa są nie tylko smaczne ale również wzmacniają nasz system odpornościowy, wspomagają florę bakteryjną oraz trawienie. To naturalne probiotyki.

Zapiekanka makaronowa z warzywami

W ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw” przygotowałam zapiekanką z makaronem, kolorowymi paprykami i moim ajwarem ze słoiczka (który robiłam na początku sierpnia tego roku). Oczywiście możecie go kupić w sklepie, ale pamiętajcie, że te domowe przetwory z sezonowych, soczystych owoców i warzyw są dużo smaczniejsze! Ja lubię nieco pikantne smaki, więc dodaję do niego papryczkę chili, a do tego czosnek, cebulę, oliwę z oliwek i opcjonalnie wsypuję paprykę słodką. Chwila roboty i gotowe! Potem taki domowy ajvar można dodawać do sosów, zapiekanek czy zupy (ostatnio do pizzy z patelni zamiast przecieru pomidorowego użyłam domowej roboty ajvaru i smakowała obłędnie).

pomysł na obiad

Kampania Moc Polskich Warzyw jest sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Przepis na: Zapiekanka z makaronem i paprykami

Składniki:

  • 250 g makaronu np. świderki
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 350 g piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona, zielona oraz żółta
  • 150 ml ajvaru paprykowego
  • szczypta soli i pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 100 g mozzarelli

Dodatkowo:


Jak zrobić zapiekankę z makaronem?

Wykonanie:

zapiekanka makaronowa
Krok 1:

Makaron (250g) gotujemy w osolonej wodzie. Czas gotowania odczytujemy ze wskazań producenta, jednak ja proponuję o 2-3 minuty go skrócić.


zapiekanka makaronowa
Krok 2:

Na większą, rozgrzaną patelnię nalewamy olej (2-3 łyżki). Wsypujemy posiekaną drobno cebulę i smażymy do momentu jej zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka (350g) i smażymy na małym ogniu. Posypujemy przyprawą do kurczaka (1/2 łyżeczki), ziołami prowansalskimi (1/2 łyżeczki) i smażymy na średnim ogniu przez około 4-5 minut.

Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki (200g), paprykę czerwoną, zieloną i żółtą. Smażymy przez 5 minut co chwilkę mieszając.

Wlewamy ajvar paprykowy (150 ml). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), paprykę słodką (1/2 łyżeczki) oraz szczyptę ostrej. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.


zapiekanka makaronowa
Krok 3:

Dodajemy odcedzony makaron i dusimy pod przykryciem przez 2-3 minutki (na małym ogniu).

Zawartość patelni przekładamy do większego naczynia żaroodpornego.


zapiekanka makaronowa
Krok 4:

Wierzch polewamy przygotowanym sosem beszamelowym (przepis znajdziecie tutaj klik >>). 


pomysł na obiad
Krok 5:

Następnie posypujemy startą mozzarellą (ok. 100g). Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni. Pieczemy przez 20-25 minut.


Zapiekanka z makaronem

Zapiekanka z makaronem

Zapiekanka z makaronem

Zapiekanka z makaronem

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 75

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button