Zapiekanka z makaronem i paprykami to pyszny pomysł na obiad! Sycący, aromatyczny i do tego można go sobie przygotować na kilka dni do przodu. Jak dla mnie palce lizać! Zapiekanka z makaronem to też fajny pomysł na walkę z marnowaniem żywności. Można do niej dodać resztki różnych warzyw czy sera, które zalegają Ci w lodówce.
Zapiekanka makaronowa
Zapiekanka makaronowa znika zawsze w oka mgnieniu. Najlepiej smakuje na ciepło z ciągnącym się żółtym serem… Czy ktoś tego nie lubi? Jeżeli chodzi o sam makaron do zapiekanej to najczęściej korzystam ze wstążek, świderków czy penne. Używam po prostu taki kształt jaki aktualnie mam w szafce, więc nie musicie się sugerować, że ja użyłam tego konkretnego typu makaronu, a Wy kupiliście jakiś inny. Jestem pewna, że zapiekanka z makaronem posmakuje wszystkim Twoim domownikom.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Uwielbiamy domowe zapiekanki, więc staram się je jak najbardziej urozmaicać dodatkiem różnych warzyw. Najczęściej korzystam z tych sezonowych i co roku próbuje z nich wycisnąć ile tylko wlezie nowych przepisów. Czy może być coś lepszego jak młode ziemniaki z masłem i koperkiem już w kwietniu, ciasto jogurtowe ze świeżymi truskawkami w maju, szarlotka we wrześniu czy zupa dyniowa w październiku? W sumie mogłabym tak długo wymieniać, bo naprawdę warto jeść sezonowe owoce i warzywa. Dodatkowo polecam koniecznie robić sobie przetwory z polskich warzyw, kiedy jest na nie sezon. Dzięki temu w zimie możesz je wykorzystać do przygotowania wielu pysznych potraw. W sezonie zimowym niestety na półkach sklepowych dominują głównie produkty importowane, które zazwyczaj smakiem i wartościami odżywczymi nie dorównują wspaniałym polskim warzywom.
Szczerze mówiąc to rzadko kiedy mrożę owoce czy warzywa. Jednak często suszę plasterki owoców czy kiszę. Kiszone warzywa są nie tylko smaczne ale również wzmacniają nasz system odpornościowy, wspomagają florę bakteryjną oraz trawienie. To naturalne probiotyki.
Zapiekanka makaronowa z warzywami
W ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw” przygotowałam zapiekanką z makaronem, kolorowymi paprykami i moim ajwarem ze słoiczka (który robiłam na początku sierpnia tego roku). Oczywiście możecie go kupić w sklepie, ale pamiętajcie, że te domowe przetwory z sezonowych, soczystych owoców i warzyw są dużo smaczniejsze! Ja lubię nieco pikantne smaki, więc dodaję do niego papryczkę chili, a do tego czosnek, cebulę, oliwę z oliwek i opcjonalnie wsypuję paprykę słodką. Chwila roboty i gotowe! Potem taki domowy ajvar można dodawać do sosów, zapiekanek czy zupy (ostatnio do pizzy z patelni zamiast przecieru pomidorowego użyłam domowej roboty ajvaru i smakowała obłędnie).
Kampania Moc Polskich Warzyw jest sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Przepis na: Zapiekanka z makaronem i paprykami
Składniki:
- 250 g makaronu np. świderki
- 2-3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 350 g piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- 1 papryka czerwona, zielona oraz żółta
- 150 ml ajvaru paprykowego
- szczypta soli i pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 100 g mozzarelli
Dodatkowo:
Zobacz również:
Jak zrobić zapiekankę z makaronem?
Krok 1
Krok 2
Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki (200 g), paprykę czerwoną, zieloną i żółtą. Smażymy przez 5 minut co chwilkę mieszając.
Wlewamy ajvar paprykowy (150 ml). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), paprykę słodką (1/2 łyżeczki) oraz szczyptę ostrej. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Krok 3
Zawartość patelni przekładamy do większego naczynia żaroodpornego.
Krok 5
Komentarze