Odwrócona zapiekanka z makaronem to pyszny pomysł na obiad w nieco kreatywnej postaci. Niesamowicie smaczna, wyrazista w smaku i do tego sycąca… Coś pysznego! Skąd nazwa odwrócona zapiekanka z makaronem? Ponieważ farsz na bazie serowego makaronu ukrywamy pod plasterkami szynki. Do tego domowy sos pomidorowy (ja użyłam krojonych pomidorów z puszki, jednak równie dobrze możecie użyć świeżych pomidorów np. malinowych)… Pychota!
Zapiekanka makaronowa
Muszę przyznać, że uwielbiam domowe zapiekanki i żeby mi się tak szybko nie znudziły, staram się je jak najczęściej urozmaicać. To naprawdę niesamowicie prosty i szybki do przygotowania przepis, w którym jednym z głównych składników jest makaron. W tym przypadku, w ramach akcji #lubellałączy chciałabym Was zachęcić do wspólnego gotowania i przetestowania mojej pysznej zapiekanki! W tym przepisie użyłam mini kokardki marki Lubella, które świetnie się sprawdzają do tego typu dań 🙂
Aktualnie spędzamy wspólnie dużo więcej czasu we własnych domach, dlatego to dobry moment na udoskonalanie swoich zdolności kulinarnych i tworzenie świetnych dań we własnej kuchni! Warto zaangażować swoje dzieci, partnera do tworzenia świetnych dań czy np. kolacji we dwoje. Pamiętaj, że przecież nie musisz wychodzić do żadnej restauracji żeby móc zjeść coś naprawdę smacznego 🙂 Ta bardzo pozytywna kampania ma na celu zachęcenie do spędzania wolnego czasu ze swoimi najbliższymi tworząc przy okazji pyszne dania, które następnie będziecie mogli razem zjeść przy stole. Ja sama staram się jeść jak najczęściej posiłków razem z mężem przy jednym stole. Niestety nie zawsze się to udaje ze względu na nasze różne godziny pracy w dni robocze, ale na weekendach jemy praktycznie wszystko razem. Myślę, że niby taki głupi nawyk, bo przecież można zjeść samemu przeglądając telefon czy oglądając ulubiony serial, jednak jak dla mnie jedzenie wspólnych posiłków, a co za tym idzie rozmowy choćby “jak Ci minął dzień” jest bardzo ważne dla związku.
Przepis na: Odwrócona zapiekanka z makaronem
Składniki:
Sos pomidorowy:
- 700 g pomidorów krojonych z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanej bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
Farsz:
- 150 g makaronu mini kokardki Lubella
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- 150 g mozzarelli
- opcjonalnie 50 g mozzarelli w zalewie
- opcjonalnie 100 g serka topionego np. gouda
Dodatkowo:
- 200 g szynki np. konserwowej (najlepiej dłuższe plasterki)
- 50 g mozzarelli
Zobacz również:
Jak zrobić zapiekankę z makaronem?
Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię dodajemy 700 g krojonych pomidorów z puszki, przeciśnięte 2 ząbki czosnku, łyżeczkę posiekanej świeżej bazylii, a także soli i papryki słodkiej. Smażymy na małym ogniu przez 7-10 minut aż sok z pomidorów nieco wyparuje i zacznie powstawać gęsty sos. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Do wrzącej wody (ok.1,5-2 l) wsypujemy łyżeczkę soli i wrzucamy makaron. Gotujemy według wskazań producenta aż będzie al dente.
Na dno rozgrzanej patelni nalewamy 250 ml śmietanki kremówki. Dodajemy łyżeczkę ziół prowansalskich, przeciśnięte 2 ząbki czosnku, 150 g startej mozzarelli i opcjonalnie 100 g serka topionego np. Gouda. Całość dokładnie mieszamy i gdy ser zacznie się rozpuszczać to od razu dodajemy odcedzony makaron. Całość tylko mieszamy i smażymy aż makaron połączy się z serem, a farsz stanie się nieco gęsty. Jeśli użyjecie zamiast mozzarelli inne sery to mogą się one mało rozpuścić pod wpływem temperatury. Najlepiej się tu sprawdzi właśnie starta mozzarella lub mozzarella w zalewie (kulka), która również się świetnie roztapia i sprawi, że farsz makaronowy będzie z ciągnącym się serem.
Na dno naczynia żaroodpornego nakładamy 3/4 gęstego sosu pomidorowego. Na dłuższe plasterki (chodzi o pokrojone w dłuższy prostokąt) szynki np. konserwowej nakładamy po łyżce ciepłego farszu. Zwijamy w rulonik, starając się, żeby farsz zbytnio nie wylatywał bokami. Gotowe ruloniki przekładamy na sos pomidorowy. Ja ułożyłam je równomiernie w dwóch rzędach naczynia żaroodpornego, ale dużo zależy od szerokości plasterków szynki i wielkości użytego naczynia do zapiekania.
Wierzch polewamy odrobiną sosu pomidorowego, który nam został i posypujemy startą mozzarellą. Opcjonalnie wierzch można jeszcze posypać kilkoma posiekanymi listkami świeżej bazylii. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temp. 180-190 stopni. Smacznego!
Komentarze