Ciasta ucieraneCiasta z owocamiSłodkości

Ciasto z borówkami amerykańskimi

Przed Wami prosty przepis na ciasto z borówkami amerykańskimi. Jest to szybkie do przygotowania ciasto ucierane, które jest niesamowicie proste, a do tego jakie smaczne… Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Ciasto jest lekko wilgotne, mięciutkie i delikatne w smaku.

To zdecydowanie najprostszy przepis na ciasto z borówkami jaki tylko istnieje. Jest niezawodne i sprawdzone przeze mnie wielokrotnie. Zamiast borówek, możesz przygotować to ciasto z jagodami i będzie równie smaczne.

Uwielbiam ciasta z owocami, a w szczególności o tej porze roku, kiedy świeżych owoców nie brakuje. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu!

PS. Jeżeli masz nadmiar borówek to możesz wykorzystać je do zrobienia jagodzianek lub borówkowego sernika na zimno 🙂

Przepis na: Ciasto z borówkami amerykańskimi

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g twarogu np. półtłustego
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g jagód lub borówek amerykańskich
  • cukier puder do oprószenia

Jak zrobić ciasto z borówkami?

składniki na ciasto ucierane z borówkami
Krok 1 

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

Nastaw piekarnik do temp. 180 stopni C.

Jajka w temperaturze pokojowej miksuj wraz z cukrem na jasny puch przez 5 minut.


mąka do ciasta borówkowego
Krok 2 

Gdy masa będzie puszysta, a cukier dobrze rozbity, wtedy dodaj olej, mleko oraz twaróg i miksuj na małych obrotach miksera przez 2 minuty. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj całość za pomocą trzepaczki.


borówki do ciasta
Krok 3 

Dodaj świeże jagody lub borówki i również wymieszaj za pomocą trzepaczki.


Przepis na ciasto z borówkami
Krok 4 

Mniejszą keksówkę (o długości 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem. Ciasto przelej do keksówki, a wierzch wyrównaj. Piecz przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem.


ciasto jagodowe

Ciasto borówkowe

Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami amerykańskimi

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Proste ciasto z borówkami amerykańskimi

Borówki w Polsce mają dosyć krótki sezon – mniej więcej od początku lipca do końca września. Warto jednak w tym okresie wykorzystywać je w naszym jadłospisie tak często jak tylko możemy, ponieważ oprócz tego, że są pyszne, to są również zdrowe i pozytywnie wpływają na nasz wzrok. Jeżeli akurat już masz borówki, to koniecznie wypróbuj ten przepis na bardzo proste ciasto z borówkami amerykańskimi. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie aby użyć jagód i stworzyć tym samym ciasto jagodowe 🙂

Szybki placek z borówkami

Najważniejsza sprawa: wszystkie produkty muszą być w temp. pokojowej! W innym przypadku przepis może nie wyjść. Samo jednak przygotowanie masy na placek z borówkami zajmuje nam tylko ok. 10 – 15 min. Następnie pieczemy w piekarniku przez ok 45-50 min. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem i zabieramy się do zajadania! 🙂

 

Close