
Przed Wami prosty przepis na ciasto z borówkami amerykańskimi. Jest to szybkie do przygotowania ciasto ucierane, które jest niesamowicie proste, a do tego jakie smaczne… Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Ciasto z borówkami jest lekko wilgotne, mięciutkie i delikatne w smaku.
To zdecydowanie najprostszy przepis na ciasto z borówkami jaki tylko istnieje. Jest niezawodne i sprawdzone przeze mnie wielokrotnie. Zamiast borówek, możesz przygotować to ciasto z jagodami, malinami czy porzeczkami i będzie równie smaczne.
Uwielbiam ciasta z owocami, a w szczególności o tej porze roku, kiedy świeżych owoców nie brakuje. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu!
PS. Jeżeli masz nadmiar borówek to możesz wykorzystać je do zrobienia jagodzianek lub borówkowego sernika na zimno 🙂
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Nastaw piekarnik do temp. 180 stopni C. Jajka w temperaturze pokojowej miksuj wraz z cukrem na jasny puch przez 5 minut. Gdy masa będzie puszysta, a cukier dobrze rozbity, wtedy dodaj olej, mleko oraz twaróg i miksuj na małych obrotach miksera przez 2 minuty. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj całość za pomocą trzepaczki. Dodaj świeże jagody lub borówki i również wymieszaj za pomocą trzepaczki. Mniejszą keksówkę (o długości 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem. Ciasto przelej do keksówki, a wierzch wyrównaj. Piecz przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem.Przepis na: Ciasto z borówkami amerykańskimi
Składniki:
Jak zrobić ciasto z borówkami?