
Przed Wami prosty przepis na ciasto z borówkami amerykańskimi. Jest to szybkie do przygotowania ciasto ucierane, które jest niesamowicie proste, a do tego jakie smaczne… Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Ciasto z borówkami jest lekko wilgotne, mięciutkie i delikatne w smaku.
To zdecydowanie najprostszy przepis na ciasto z borówkami jaki tylko istnieje. Jest niezawodne i sprawdzone przeze mnie wielokrotnie. Zamiast borówek, możesz przygotować to ciasto z jagodami, malinami czy porzeczkami i będzie równie smaczne.
Uwielbiam ciasta z owocami, a w szczególności o tej porze roku, kiedy świeżych owoców nie brakuje. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu!
PS. Jeżeli masz nadmiar borówek to możesz wykorzystać je do zrobienia jagodzianek lub borówkowego sernika na zimno 🙂
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Nastaw piekarnik do temp. 180 stopni C. Jajka w temperaturze pokojowej miksuj wraz z cukrem na jasny puch przez 5 minut. Gdy masa będzie puszysta, a cukier dobrze rozbity, wtedy dodaj olej, mleko oraz twaróg i miksuj na małych obrotach miksera przez 2 minuty. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj całość za pomocą trzepaczki.
Dodaj świeże jagody lub borówki i również wymieszaj za pomocą trzepaczki.
Mniejszą keksówkę (o długości 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem. Ciasto przelej do keksówki, a wierzch wyrównaj. Piecz przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem. Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Przepis na: Ciasto z borówkami amerykańskimi
Składniki:
Jak zrobić ciasto z borówkami?
Czy twaróg trzeba rozgnieść?
A ja nigdy mrożonych owoców wcześniej nie rozmrażam!
Same się w cieście “ocieplą” stopniowo podczas pieczenia:)
Ciasta się udają i są pyszne:)
Wczoraj piekłam właśnie marmurkowe z mrożonymi truskawkami, już go nie ma:)
Zapraszam, przepis wkrótce na moim blogu:)
A czy można dodać mrożone borówki? Skoro składniki mają być ciepłe to muszę czekać aż się rozmrożą?
Można dodać borówki z zamrażalnika, ale koniecznie trzeba je rozmrozić i odcedzić z nadmiaru wody. Nie dodaje się nigdy zamrozonych owoców do ciasta 🙂
Dzisiaj rano upieczone, rewelka! Jak cos zostanie po pracy to dodam fotkę ;p pozdrowienia z Gdanska!
Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂 Pozdrowienia z Krakowa!
Mialo byc proste i pyszne, a wyszło gumowate i niedobre, mimo ze wszystko robilam wg przepisu, nawet pieklam troche dluzej, co poszlo nie tak ?? https://uploads.disquscdn.c…
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia co mogło pójść aż tak źle… Może ciasto było za długo miksowane lub były zimne składniki?
Robilam je dzisiaj juz 4 raz! To najlepsze ciacho na swiecie, dzięki za przepis!
Dodam, że piekłam już je 4 razy pod rząd! Z borówkami i czarną porzeczką ostatnio ;]
To ciasto jest po prostu przepyszne! Ja jako początkująca z pieczeniem bez problemu je zrobiłam i było przeeeeeepyszne :))
Robiłam ciasto i wszystko było dokładnie tak jak w przepisie do czasu aż dodałam mąkę. Zrobiła się gęsta breja której nie szło rozmieszac trzepaczką. Więc co zrobiłam nie tak? Dałam nawet 4 jajka.