Ciasto z borówkami amerykańskimi

4.5/5 (114 ocen)
ciasto z borówkami

Przed Wami prosty przepis na ciasto z borówkami amerykańskimi. Jest to szybkie do przygotowania ciasto ucierane, które jest niesamowicie proste, a do tego jakie smaczne… Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Ciasto z borówkami jest lekko wilgotne, mięciutkie i delikatne w smaku.

To zdecydowanie najprostszy przepis na ciasto z borówkami jaki tylko istnieje. Jest niezawodne i sprawdzone przeze mnie wielokrotnie. Zamiast borówek, możesz przygotować to ciasto z jagodami, malinami czy porzeczkami i będzie równie smaczne.

Uwielbiam ciasta z owocami, a w szczególności o tej porze roku, kiedy świeżych owoców nie brakuje. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu!

PS. Jeżeli masz nadmiar borówek to możesz wykorzystać je do zrobienia jagodzianek lub borówkowego sernika na zimno 🙂

Przepis na: Ciasto z borówkami amerykańskimi

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g twarogu np. półtłustego
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g jagód lub borówek amerykańskich
  • cukier puder do oprószenia
Wyślij emailem

Ciasto z borówkami amerykańskimi - przepis krok po kroku


Krok 1

składniki na ciasto ucierane z borówkami

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

Nastaw piekarnik do temp. 180 stopni C.

Jajka w temperaturze pokojowej miksuj wraz z cukrem na jasny puch przez 5 minut.


Krok 2

mąka do ciasta borówkowego

Gdy masa będzie puszysta, a cukier dobrze rozbity, wtedy dodaj olej, mleko oraz twaróg i miksuj na małych obrotach miksera przez 2 minuty. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj całość za pomocą trzepaczki.


Krok 3

borówki do ciasta

Dodaj świeże jagody lub borówki i również wymieszaj za pomocą trzepaczki.


Krok 4

Przepis na ciasto z borówkami

Mniejszą keksówkę (o długości 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem. Ciasto przelej do keksówki, a wierzch wyrównaj. Piecz przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem.

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>


ciasto-z-borowkami

ciasto-z-borowkami

ciasto-z-borowkami

ciasto-z-jagodami

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 114

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
18 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
6 miesięcy temu

Wyszedł mi paskudny zakalec, jedynie co robiłam inaczej to dałam zimne jajka prosto z lodówki – nie wierzę że to tylko z ich powodu. Już mnie zdziwiło, ze nie ubił się żaden puch z cukru i jajek przez te 5minut, było lejące jak na naleśniki. Piekłam nawet dodatkowe 5 minut i później jeszcze 10, a ciasto surowe. No niestety przepis jest ryzykowny, jednym się uda innym nie, szkoda borówek.

16923488114412287165629718708084.jpg
Weronika
Weronika
8 miesięcy temu

a na dużą foremkę ile muszę zwiększyć składniki, na taką prostokątną ?

Anna
Anna
1 rok temu

Czy twaróg musi być rozgnieciony?

Kasia
Kasia
3 lat temu

Czy twaróg trzeba rozgnieść?

Morgana
Morgana
3 lat temu

A ja nigdy mrożonych owoców wcześniej nie rozmrażam!

Same się w cieście “ocieplą” stopniowo podczas pieczenia:)
Ciasta się udają i są pyszne:)
Wczoraj piekłam właśnie marmurkowe z mrożonymi truskawkami, już go nie ma:)
Zapraszam, przepis wkrótce na moim blogu:)

aga261
aga261
3 lat temu

A czy można dodać mrożone borówki? Skoro składniki mają być ciepłe to muszę czekać aż się rozmrożą?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
Reply to  aga261

Można dodać borówki z zamrażalnika, ale koniecznie trzeba je rozmrozić i odcedzić z nadmiaru wody. Nie dodaje się nigdy zamrozonych owoców do ciasta 🙂

Luiza
Luiza
4 lat temu

Dzisiaj rano upieczone, rewelka! Jak cos zostanie po pracy to dodam fotkę ;p pozdrowienia z Gdanska!

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  Luiza

Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂 Pozdrowienia z Krakowa!

Anna EL
Anna EL
4 lat temu

Mialo byc proste i pyszne, a wyszło gumowate i niedobre, mimo ze wszystko robilam wg przepisu, nawet pieklam troche dluzej, co poszlo nie tak ?? https://uploads.disquscdn.c

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  Anna EL

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia co mogło pójść aż tak źle… Może ciasto było za długo miksowane lub były zimne składniki?

Wiktoria D.
Wiktoria D.
4 lat temu

Robilam je dzisiaj juz 4 raz! To najlepsze ciacho na swiecie, dzięki za przepis!

Kasia
Kasia
4 lat temu

Dodam, że piekłam już je 4 razy pod rząd! Z borówkami i czarną porzeczką ostatnio ;]

Kasia
Kasia
4 lat temu

To ciasto jest po prostu przepyszne! Ja jako początkująca z pieczeniem bez problemu je zrobiłam i było przeeeeeepyszne :))

Małgorzata
Małgorzata
4 lat temu

Robiłam ciasto i wszystko było dokładnie tak jak w przepisie do czasu aż dodałam mąkę. Zrobiła się gęsta breja której nie szło rozmieszac trzepaczką. Więc co zrobiłam nie tak? Dałam nawet 4 jajka.

Ciasto z borówkami

Borówki w Polsce mają dosyć krótki sezon – mniej więcej od początku lipca do końca września. Warto jednak w tym okresie wykorzystywać je w naszym jadłospisie tak często jak tylko możemy, ponieważ oprócz tego, że są pyszne, to są również zdrowe i pozytywnie wpływają na nasz wzrok. Jeżeli akurat już masz borówki, to koniecznie wypróbuj ten przepis na bardzo proste ciasto z borówkami amerykańskimi. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie aby użyć jagód i stworzyć tym samym ciasto jagodowe 🙂

Szybki placek z borówkami

Najważniejsza sprawa: wszystkie produkty muszą być w temp. pokojowej! W innym przypadku przepis może nie wyjść. Samo jednak przygotowanie masy na placek z borówkami zajmuje nam tylko ok. 10 – 15 min. Następnie pieczemy w piekarniku przez ok 45-50 min. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem i zabieramy się do zajadania! 🙂

 

RozwińZwiń