Bez pieczeniaSernikiSłodkości

Borówkowy sernik na zimno

Lubisz serniki na zimno? Mam dla Was przepis petardę! Borówkowy sernik na zimno z galaretką w środku. Bardzo efektownie wygląda po przekrojeniu, a w smaku przypomina lekkie ptasie mleczko.

Przepis na: Borówkowy sernik na zimno

 Łącznie: 120 min

Składniki:

  • 1 galaretka o smaku owoce leśne
  • 350 ml wrzątku
  • 200 g borówek amerykańskich
  • 750 ml śmietanki kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka krystaliczna np. o smaku truskawkowym
  • 150 ml wrzątku
  • okrągłe biszkopty

Krok 1 

Miseczkę o pojemności do 500 ml wykładamy folią spozywczą, aby później łatwiej było wyciągnąć galaretkę. Galaretkę o smaku owoce leśne rozpuszczamy w 350 ml wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia, a żeby przyspieszyc proces to schładzamy w lodówce. Gdy powoli zacznie tężeć, wtedy dodajemy ok. 100 g borówek.


Krok 2

Gdy galaretka w miseczce całkiem stężeje, przekładamy na środek tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm).

Krok 3

Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 150 ml wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia, a żeby przyspieszyc proces to schładzamy w lodówce. Galaretka nie może całkiem stężeć,tylko powinna mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany.

Schłodzoną śmietankę kremówkę miksujemy z cukrem pudrem. Po chwili dodajemy mascarpone, nad miksujemy. Gdy galaretka będzie mieć odpowiednią konsystencję, wtedy wlewamy ją do masy śmietanowej.


Krok 4

Masę śmietanową dzielimy na dwie części. Do drugiej połowy nakładamy 100 g borówek i miksujemy do momentu puszczenia się soku z borówek.

Krok 5

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boki tortownicy również można wyłożyć papierem.

Dookoła galaretki z borówkami nakładamy jasną masę śmietanową. Biszkoptami wykładamy boki tortownicy. Następnie nakładamy masę śmietanowo-borówkową. Garść borówek nakładamy na wierzch sernika. Sernik chłodzimy najlepiej całą noc.


Print Friendly, PDF & Email