Borówkowy sernik na zimno

4/5 (4 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

120 min

Borówkowy sernik na zimno

Lubisz serniki na zimno? Mam dla Was przepis petardę! Borówkowy sernik na zimno z galaretką w środku. Bardzo efektownie wygląda po przekrojeniu, a w smaku przypomina lekkie ptasie mleczko.

Przepis na: Borówkowy sernik na zimno

Składniki:

  • 1 galaretka o smaku owoce leśne
  • 350 ml wrzątku
  • 200 g borówek amerykańskich
  • 750 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka krystaliczna np. o smaku truskawkowym
  • 150 ml wrzątku
  • okrągłe biszkopty
Wyślij emailem

Borówkowy sernik na zimno - przepis krok po kroku


Krok 1

Borówkowy sernik na zimno

Miseczkę o pojemności do 500 ml wykładamy folią spozywczą, aby później łatwiej było wyciągnąć galaretkę. Galaretkę o smaku owoce leśne rozpuszczamy w 350 ml wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia, a żeby przyspieszyc proces to schładzamy w lodówce. Gdy powoli zacznie tężeć, wtedy dodajemy ok. 100 g borówek.


Krok 2

Borówkowy sernik na zimno

Gdy galaretka w miseczce całkiem stężeje, przekładamy na środek tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm).

Krok 3

Borówkowy sernik na zimno

Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 150 ml wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia, a żeby przyspieszyc proces to schładzamy w lodówce. Galaretka nie może całkiem stężeć,tylko powinna mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany.

Schłodzoną śmietankę kremówkę miksujemy z cukrem pudrem. Po chwili dodajemy mascarpone, nad miksujemy. Gdy galaretka będzie mieć odpowiednią konsystencję, wtedy wlewamy ją do masy śmietanowej.


Krok 4

Borówkowy sernik na zimno

Masę śmietanową dzielimy na dwie części. Do drugiej połowy nakładamy 100 g borówek i miksujemy do momentu puszczenia się soku z borówek.

Krok 5

Borówkowy sernik na zimno

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boki tortownicy również można wyłożyć papierem.

Dookoła galaretki z borówkami nakładamy jasną masę śmietanową. Biszkoptami wykładamy boki tortownicy. Następnie nakładamy masę śmietanowo-borówkową. Garść borówek nakładamy na wierzch sernika. Sernik chłodzimy najlepiej całą noc.


Borówkowy sernik na zimno

Borówkowy sernik na zimno

Borówkowy sernik na zimno

Borówkowy sernik na zimno

Borówkowy sernik na zimno

Średnia ocena 4 / 5. Ilość głosów: 4

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
ewelina
ewelina
5 lat temu

Przepis jest fantastyczny. Nie dosc ze sernik jest pyszny to nikt z moich gosci nie mogl uwierzyc, ze nie jest kupiony. Ja zamiast okraglych biszkoptow uzylam podluznych i dzieki temu ciasto wygladalo jeszcze lepiej.

Angela
Angela
5 lat temu

Wlasnie go zrobilam i wyszedl mega pyszny ;d

Weronika
Weronika
5 lat temu

Ale mi slinka leci, jak zwykle powalasz z tymi przepisami 🙂

Gabriela
Gabriela
5 lat temu

Wow jaki piekny serniczek na zimno ;p