Ciasta drożdżoweSłodkości

Puchate domowe jagodzianki

Domowe jagodzianki to jedne z moich ulubionych drożdżówek. Jeżeli zaczyna się tylko sezon na borówki/ jagody to od razu zaczynam od przygotowania tych pysznych drożdżowych wypieków. Są naprawdę przepyszne, puchate i sprawdzają się jako świetne drugie śniadanie do szkoły, pracy czy na studia. Zdecydowanie najlepsze są takie cieplutkie wyciągnięte prosto z piekarnika, ale na drugi dzień ciasto dalej jest sprężyste i miękkie. Jeżeli zamierzasz przygotować ich większą ilość to polecam je przykryć lub zamknąć w szczelnym pojemniku.

Przepis na: Puchate domowe jagodzianki

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 90 min

Obiady - Po Prostu Pycha Liczba porcji: 14

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 80 g masła, roztopionego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g jagód lub borówek amerykańskich
  • 1 konfitura z jagód Stovit
  • roztrzepane jajko (przed samym pieczeniem)
  • lukier lub cukier puder do oprószenia (po upieczeniu)

jagodzianki prosty przepis
Krok 1 

Do miseczki wkruszamy drożdże. Dodajemy łyżkę cukru, mleko oraz łyżkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Do pozostałej mąki dodajemy resztę składników i wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę czasu, przykryte ściereczką, aż ciasto zdecydowanie zwiększy swoją objętość.


jagodzianki z borówkami
Krok 2

Następnie wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy, dzielimy na 12-16 równych części. Każdą delikatnie rozwałkujemy i na środek nakładamy łyżkę konfitury z jagód i kilka borówek. Formujemy okrągłe bułeczki i zlepiamy placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą drożdżówkę umieszczamy złączeniem w dół na blacie stołu. Gotowe domowe jagodzianki układamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do podwojenia objętości na około 15 minut.

Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 25 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Przestudzone oblewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!


prosty przepis na jagodzianki

Proste domowe jagodzianki

domowe jagodzianki

Puchate domowe jagodzianki

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Domowe jagodzianki przepis

Powiem szczerze, że znacznie bardziej wolę własnoręcznie zrobione domowe jagodzianki, niż te kupne w sklepie. Jak zaczyna się tylko sezon na borówki/ jagody to od razu zabieram się za ich pieczenie 🙂 Jeżeli szukasz przepisu na domowe jagodzianki, to koniecznie wypróbuj mój przepis.

Jak zrobić jagodzianki?

Pewnie wiele osób zastanawia się jak zrobić jagodzianki? Przepis nie jest wcale taki trudny. Wystarczy dobrze wyrobić ciasto drożdżowe i dać mu wyrosnąć. Następnie tworzymy z niego niewielkie placuszki, na których środek dajemy łyżkę konfitury z jagód i kilka borówek. Zlepiamy nasze jagodzianki i smarujemy roztrzepanym jajkiem przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy około 20-25 min.

Close