Opis przepisu
Zapraszam na mój najnowszy przepis – genialne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką! Jest obłędne w smaku, a do tego pięknie się kroi.
Powiem Wam, że osobiście to pieczenie ciasta drożdżowego sprawia mi wielką frajdę. Uwielbiam z nim pracować, przygotować przy jego użyciu różne wypieki jak np. drożdżówki (kocham drożdżówki z serem!), rogaliki drożdżowe czy zawijane ciasta drożdżowe z nadzieniem. Oczywiście można je także upiec na słono w formie domowej pizzy czy bułeczek mlecznych czy chleba (kto nie próbował, musi koniecznie wypróbować mój przepis na chleb pszenny!).
Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe upiekłam z truskawkami, rabarbarem i borówkami. Wierzch uzupełniłam maślaną kruszonką… Powiem Wam, że palce lizać! W przypadku ciast drożdżowych kluczowe jest odpowiednie wyrobienie ciasta, a także jego napuszenie. Gdy przygotujemy na starcie zły rozczyn drożdżowy (co w efekcie spowoduje, że ciasto w ogóle nie urośnie, ani nie podwoi objętości) lub po wyrobieniu ciasto wyjdzie twarde, ciężkie i zbite to znaczy, że upieczeniu nie będzie zbyt smaczne, ani miękkie. Dobrze wyrobione ciasto powinno być leciutkie, delikatnie klejące się do rąk (nie można przesadzać z ilością podsypywanej mąki, ponieważ to powoduje, że ciasto może wyjść twarde.
Przepis na: Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Składniki:
Rozczyn:
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 50 ml letniego mleka
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 370 g mąki pszennej
- 150 ml letniego mleka
- 2 żółtka
- 16 g cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- 50 g masła, roztopionego
- 80 g cukru lub cukru pudru
Dodatkowo:
- kruszonka do ciasta >>
- 150 g truskawek
- 100 g borówek amerykańskich
- 1 łodyga rabarbaru
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto drożdżowe?
Krok 1
W tym czasie dwa żółtka miksujemy z 16 g cukru wanilinowego na puszystą masę przez minimum minutę.
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (ok. 370g), cukier drobny (80g), a także wlewamy przestygnięte roztopione masło (50g), pozostałe letnie mleko (150 ml), ubite żółtka oraz wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 6
Komentarze
Polecam ciasto jest pyszne!
Pięknie wyszło 🙂
Czy można użyć owoców mrożonych?
Tak, tylko najpierw rozmrozić 🙂