Ciasta drożdżoweCiasta z owocamiSłodkości

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Zapraszam na mój najnowszy przepis – genialne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką! Jest obłędne w smaku, a do tego pięknie się kroi.

Powiem Wam, że osobiście to pieczenie ciasta drożdżowego sprawia mi wielką frajdę. Uwielbiam z nim pracować, przygotować przy jego użyciu różne wypieki jak np. drożdżówki (kocham drożdżówki z serem!),  rogaliki drożdżowe czy zawijane ciasta drożdżowe z nadzieniem. Oczywiście można je także upiec na słono w formie domowej pizzy czy bułeczek mlecznych czy chleba (kto nie próbował, musi koniecznie wypróbować mój przepis na chleb pszenny!).

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe upiekłam z truskawkami, rabarbarem i borówkami. Wierzch uzupełniłam maślaną kruszonką… Powiem Wam, że palce lizać! W przypadku ciast drożdżowych kluczowe jest odpowiednie wyrobienie ciasta, a także jego napuszenie. Gdy przygotujemy na starcie zły rozczyn drożdżowy (co w efekcie spowoduje, że ciasto w ogóle nie urośnie, ani nie podwoi objętości) lub po wyrobieniu ciasto wyjdzie twarde, ciężkie i zbite to znaczy, że upieczeniu nie będzie zbyt smaczne, ani miękkie. Dobrze wyrobione ciasto powinno być leciutkie, delikatnie klejące się do rąk (nie można przesadzać z ilością podsypywanej mąki, ponieważ to powoduje, że ciasto może wyjść twarde.

Przepis na: Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

 Przygotowanie:  90 min  Pieczenie: 35-40 min  Łącznie: 130 min

Składniki:

Rozczyn:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml letniego mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

Ciasto:

  • 370 g mąki pszennej
  • 150 ml letniego mleka
  • 2 żółtka
  • 16 g cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 50 g masła, roztopionego
  • 80 g cukru lub cukru pudru

Dodatkowo:


Jak zrobić ciasto drożdżowe?

jak zrobić ciasto drożdżowe
Krok 1

Do miseczki kruszymy 30 g świeżych drożdży, dodajemy łyżkę cukru, dwie płaskie łyżki mąki pszennej oraz wlewamy 50 ml letniego mleka. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie dwa żółtka miksujemy z 16 g cukru wanilinowego na puszystą masę przez minimum minutę.

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (ok. 370g), cukier drobny (80g), a także wlewamy przestygnięte roztopione masło (50g), pozostałe letnie mleko (150 ml), ubite żółtka oraz wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. 


jak zrobić ciasto drożdżowe
Krok 2 

Ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (możesz piec w większej foremce np. 20×35 cm, ja piekłam w kwadratowej 26×26 cm). Całość wyrównujemy i spłaszczamy za pomocą dłoni. Ciasto odstawiamy na 10 minut do lekkiego napuszenia.


owoce do ciasta
Krok 3 

Umyte truskawki kroimy w połówki lub ćwiartki, rabarbar kroimy w cienkie paseczki, a borówki jedynie płuczemy pod zimną wodą.


placek drozdzowy
Krok 4

Nakładamy owoce na wierzch ciasta, jednak pamiętaj żeby truskawki i rabarbar mocniej wciskać w ciasto. Drożdżowe wypieki dosyć mocno rosną i potrafią wypchać owoce z siebie, więc najlepiej te większe, twardsze owoce wbić w ciasto, a borówki tylko wysypać na wierzch.


kruszonka do ciasta
Krok 5 

Kruszonkę przygotowujemy z tego przepisu (klik) >>.


ciasto z owocami
Krok 6 

Wierzch posypujemy maślaną kruszonką. Pieczemy przez ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni (góra-dół). Smacznego! 


ciasto drożdżowe

ciasto drożdżowe z owocami

ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email
Back to top button