Ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym i orzechami włoskimi to przepyszny wypiek. Uwielbiam je piec i jeść! Puszyste, mięciutkie ciasto pięknie pachnące cynamonem w połączeniu z delikatnym kremem to coś fantastycznego.
Przepis na: Ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym
Składniki:
Ciasto marchewkowe:
- 5 jajek
- 220 g cukru
- 140 g oleju
- 280 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 350 g marchewki (waga po obraniu)
- opcjonalnie 50 g orzechów włoskich
Krem cynamonowy:
- 350 g mascarpone
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- większa szczypta cynamonu
- 50 g orzechów włoskich do dekoracji
Zobacz również:
Ciasto marchewkowe z kremem przepis krok po kroku:
Krok 1
5 jajek miksujemy z cukrem (około 220 g) na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut.
Krok 2
Krok 3
Całość mieszamy bardzo delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki (nie mieszamy zbyt długo tylko do połączenia się składników).
Krok 4
Marchewki (ok. 350 g, waga po obraniu) ścieramy na tarce o małych oczkach.
Krok 5
Krok 6
Po przestygnięciu, ciasto marchewkowe dekorujemy kremem cynamonowym. Wystarczy zmiksować schłodzone mascarpone (350-400 g) z cukrem pudrem (2 płaskie łyżki) i szczyptą cynamonu do powstania sztywnego kremu.
Nakładamy krem na wierzch ciasta marchewkowego i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Ciasto marchewkowe z kremem przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Komentarze
Jaki typ mąki najlepiej dodać?
pszenna np. tortowa typ 500-550 🙂
Czy jak tak urosło podczas pieczenia z “górką” to jest ok ? 🫣
Ciasto marchewkowe tylko delikatnie powinno wyrosnąć. To wygląda raczej jak biszkopt, a nie marchewkowe… Coś poszło nie tak.
Zrobiłam wczoraj pięknie wyrosło niestety po wystudzeniu mi opadl…:(
Mi niestety też opadł 🙁 a wszystko robiłam jak w przepisie 🙁
Czy zamiast mascarpone może być serek Philadelphia?
Szczerze to nie próbowałam, ale myślę, że można 🙂
W większości przepisu jest jabłko lub mus jabłkowy, co ono daje? I dlaczego Ty go nie dodajesz? Pytam z ciekawości bo zawsze robię z Twoich przepisów ❤️ i teraz też będę je robić właśnie jutro
Bardzo mi w takim razie miło 🥰 Istnieją różne przepisy na ciasto marchewkowe, ale ja w moim po prostu nie używam jabłka, ponieważ nie uważam, żeby było potrzebne. Jest to tylko dodatek smakowy 🙂
Bardzo pyszne ciasteczko👌Napewno zostanie z nami na długo🥰
Pięknie wyszło ❤️ dzięki za zdjęcie!
А масло какое?
Zwykły olej, rzepakowy 🙂
Спасибо за быстрый ответ. Я просто не понял, растительное или сливочное.
Proszę bardzo 🙂
Ciasto wychodzi przepyszne, puszyste, ale jednocześnie wilgotne. Osobiście daje mniej cukru. Proste, szybkie i mega smaczne!🙂
No to się bardzo cieszę 🙂
Wychodzi doskonale😊 długo zachowuje wilgoć i w przeciwieństwie do innych przepisów na ciasta marchewkowe, z tego jeszcze nigdy nie wyszedł mi zakalec ❤
Bardzo się w takim razie cieszę, że przepis przypadł do gustu! ❤