Ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym

4.7/5 (131 ocen)

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

15 min

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym i orzechami włoskimi to przepyszny wypiek. Uwielbiam je piec i jeść! Puszyste, mięciutkie ciasto pięknie pachnące cynamonem w połączeniu z delikatnym kremem to coś fantastycznego.

Przepis na: Ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym

Składniki:

Ciasto marchewkowe:

  • 5 jajek
  • 220 g cukru
  • 140 g oleju
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 350 g marchewki (waga po obraniu)
  • opcjonalnie 50 g orzechów włoskich

Krem cynamonowy:

  • 350 g mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • większa szczypta cynamonu
  • 50 g orzechów włoskich do dekoracji
Wyślij emailem

Ciasto marchewkowe z kremem przepis krok po kroku:


Krok 1

ciasta z marchewką

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki (jeśli tego nie zrobisz to niestety tak jak przy ciastach jogurtowych jest duża szansa powstania zakalca).

5 jajek miksujemy z cukrem (około 220 g) na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut.


Krok 2

szybki wypiek

Miksujemy do momentu uzyskania puszystej, jasnej masy jajecznej. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy olej (140 g). Miksujemy tylko przez kilka sekund.


Krok 3

jesienne ciasto

Wsypujemy mąkę pszenną (280 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka) oraz cynamon (1 płaska łyżeczka).

Całość mieszamy bardzo delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki (nie mieszamy zbyt długo tylko do połączenia się składników).


Krok 4

ciasto marchewkowe z orzechami

Marchewki (ok. 350 g, waga po obraniu) ścieramy na tarce o małych oczkach.


Krok 5

ciasto marchewkowe z mascarpone

Do ciasta dodajemy startą marchewkę, a następnie ponownie delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki (tylko do połączenia się składników). Opcjonalnie można dorzucić około 50 g drobno posiekanych lub nawet zmielonych orzechów włoskich.


Krok 6

marchewkowe ciasto

Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 26 cm). Piec przez 50-55 minut w temp. 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) do tzw suchego patyczka.

Po przestygnięciu, ciasto marchewkowe dekorujemy kremem cynamonowym. Wystarczy zmiksować schłodzone mascarpone (350-400 g)  z cukrem pudrem (2 płaskie łyżki) i szczyptą cynamonu do powstania sztywnego kremu.

Nakładamy krem na wierzch ciasta marchewkowego i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Ciasto marchewkowe z kremem przechowujemy w lodówce. Smacznego!


Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe przepis

Ciasto marchewkowe przepis

Ciasto marchewkowe z kremem

przepis na ciasto marchewkowe

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 131

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
20 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ada
Ada
3 miesięcy temu

Jaki typ mąki najlepiej dodać?

Aga
Aga
1 rok temu

Czy jak tak urosło podczas pieczenia z “górką” to jest ok ? 🫣

1000012471.jpg
Paulina
Paulina
1 rok temu

Zrobiłam wczoraj pięknie wyrosło niestety po wystudzeniu mi opadl…:(

Aga
Aga
1 rok temu
W odpowiedzi do  Paulina

Mi niestety też opadł 🙁 a wszystko robiłam jak w przepisie 🙁

Gabriela
Gabriela
1 rok temu

Czy zamiast mascarpone może być serek Philadelphia?

Ewelina
Ewelina
1 rok temu

W większości przepisu jest jabłko lub mus jabłkowy, co ono daje? I dlaczego Ty go nie dodajesz? Pytam z ciekawości bo zawsze robię z Twoich przepisów ❤️ i teraz też będę je robić właśnie jutro

Justyna
Justyna
1 rok temu

Bardzo pyszne ciasteczko👌Napewno zostanie z nami na długo🥰

Snapchat-57914682.jpg
igorek85
igorek85
1 rok temu

А масло какое?

igorek85
igorek85
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Спасибо за быстрый ответ. Я просто не понял, растительное или сливочное.

Natalia
Natalia
1 rok temu

Ciasto wychodzi przepyszne, puszyste, ale jednocześnie wilgotne. Osobiście daje mniej cukru. Proste, szybkie i mega smaczne!🙂

Agata
Agata
1 rok temu

Wychodzi doskonale😊 długo zachowuje wilgoć i w przeciwieństwie do innych przepisów na ciasta marchewkowe, z tego jeszcze nigdy nie wyszedł mi zakalec ❤