Jest wśród Was ktoś kto lubi ciasto marchewkowe? Jeżeli tak to przygotowałam idealny przepis na ciasto marchewkowe z kremem, orzechami włoskimi i kawą cynamonową. Wierzch ciasta udekorowałam kremem na bazie śmietanki kremówki, mascarpone i małej ilości cynamonu. Nie jest za słodkie, a jego wielką zaletą jest prostota przygotowania. Chwila moment i ciasto jest gotowe! A do tego jak pięknie pachnie cynamonem oraz przyprawą do piernika… Przygotowałam dla Was filmik, aby jego wykonanie było jeszcze prostsze i bardziej efektywne 🙂
Przepis na: Ciasto marchewkowe z kremem, orzechami i kawą
Składniki:
Ciasto:
- 400 g startej marchewki
- 4 jajka (w temp. pokojowej)
- 200 g cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 260 g mąki
- 70 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki kawy cynamonowej TommyCafe
- 50 ml wrzątku
Dodatkowo:
- 250 ml śmietanki kremówki (schłodzona)
- 250 g mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- szczypta cynamonu
- kilka orzechów włoskich do dekoracji
Zobacz również:
Ciasto marchewkowe z kremem, orzechami i kawą - przepis krok po kroku
Krok 1
Wsypujemy wszystkie suche składniki, zmielone orzechy włoskie (ja je mieliłam w kielichowym blenderze), startą marchewkę oraz zimną kawę. Całość mieszamy łyżką lub miksujemy na małych obrotach miksera. Piec przez 45 minut w temp. 180 stopni.
Krok 2
Krok 3
Komentarze
Pięknie ci wyszło to ciasto, jest takie wysokie:)
Niesamowicie pyszne ciacho <3
ciacho zrobione, w smaku super tylko marchewke za grubo starlam