Opis przepisu
Ciasto słonecznikowiec to niezwykle smaczny wypiek. Idealny na różne uroczystości rodzinne, domówki czy święta. Składa się z czekoladowego biszkoptu, a także obłędnego kremu kajmakowo-słonecznikowego. Karmelizowany słonecznik nadaje lekkiej chrupkości. Całość smakuje fantastycznie!
Przepis na: Ciasto słonecznikowiec
Porady na start
- W przepisie użyłam prostokątnej foremki o wymiarach 18 x 32 cm i ciasto wyszło mi dość wysokie. Jeśli używasz okrągłej tortownicy to polecam taką o średnicy 26-28 cm.
- Polecam zajrzeć na mój przelicznik foremek jeżeli chcesz wykonać ciacho w dużo mniejszej czy większej blaszce.
- Ja naponczowałam biszkopt odrobiną syropu wiśniowego rozpuszczonego w wodzie. Możesz także użyć nieco rozwodnionego espresso (ciasto uzyska wtedy lekko kawowy posmak) lub w wersji dla dorosłych likier advocatowy czy kawowy.
Składniki:
- 6 dużych jajek
- szczypta soli
- 180 g cukru białego lub drobnego do wypieków
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 40 g kakao extra ciemnego
Krem kajmakowy-słonecznikowy:
- 200 g łuskanego słonecznika
- 70 g cukru
- opcjonalnie 1 łyżka płynnego miodu
- 40 g masła
- 3-4 łyżki mleka
- szczypta soli
- 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 250 g mascarpone
- 350 g kajmaku
Polewa czekoladowa:
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- mała garść łuskanego słonecznika
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto słonecznikowiec?
Krok 1
Ciasto słonecznikowiec zaczynamy od przygotowania czekoladowego biszkoptu. W tym wpisie – klik>> dokładnie opisałam swój sprawdzony przepis na biszkopt.
Biszkopt czekoladowy
Możesz go upiec zarówno dzień wcześniej, jak i w dniu składania całego ciasta.
Krok 2
Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krok 3
Kroimy biszkopt na dwa blaty np. za pomocą zwykłego noża. Chociaż przyznaję, że sama używam noża strunowego z ząbkami, który najszybciej można kupić przez internet, a idealnie równiutko kroi biszkopty czy inne ciasta.
Blaty warto naponczować przestudzoną czarną herbatą lub tak jak ja kwaśniejszym sokiem z wiśni lub czarnej porzeczki (ja użyłam syrop wiśniowy nieco rozpuszczony w wodzie).
Krok 4
Krem kajmakowy-słonecznikowy:
Na suchej patelni podprażamy przez chwilę słonecznik (około 200 g). Następnie dodajemy cukier (70 g), masło (40 g), mleko (3-4 łyżki), szczyptę soli, a także opcjonalnie płynny miód (1 płaska łyżka). Podgrzewamy na małym ogniu przez kilka minut, co chwilkę mieszając (aż cukier się ładnie skarmelizuje).
Krok 5
Prażony słonecznik równomiernie przekładamy na papier do pieczenia i dociskamy za pomocą łyżki robiąc dość cienką, gęsto ubitą warstwę. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i lekko siekamy nożem.
Krok 6
W jednej misce miksujemy schłodzoną śmietankę kremówkę (250 ml) z cukrem pudrem (1 płaska łyżka) i śmietan-fixem (w okresie letnim zastąp go żelatyną do deserów).
Z kolei w drugiej miksujemy przez chwilkę schłodzone mascarpone (250 g) z kajmakiem (350 g).
Krok 7
Krok 8
Nakładamy krem kajmakowo-słonecznikowy i wyrównujemy.
Krok 9
Polewa czekoladowa:
W małym rondelku podgrzewamy 70 ml śmietanki kremówki. Zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobniutko posiekaną gorzką czekoladę (100 g). Mieszamy do powstania jednolitej polewy.
Wierzch ciasta oblewamy polewą czekoladową i posypujemy podprażonym na suchej patelni słonecznikiem (dosłownie mała garść).
Ciasto słonecznikowiec wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny przed rozkrojeniem.
Przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Komentarze
To ciacho zachwyciło wszystkich moich gości! Cos rewelacyjnego.
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Ciasto poprostu obledne !!!! Polecam! Pycha !!!
Super, bardzo mi miło to czytać 🙂