Ciasto słonecznikowiec

4.8/5 (33 ocen)
Ciasto ze słonecznikiem to połączenie puszystego biszkoptu czekoladowego, słodkiego kremu kajmakowego i chrupiącego karmelizowanego słonecznika. Według mnie to świetny deser na każdą okazję. Jego wyjątkowy smak i efektowny wygląd robi wrażenie na wszystkich gościach, którzy już po pierwszym kęsie zaczynają myśleć o dokładce!

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

50 min + 40 min pieczenia

Ciasto słonecznikowiec

Opis przepisu

Ciasto słonecznikowiec to niezwykle smaczny wypiek. Idealny na różne uroczystości rodzinne, domówki czy święta. Składa się z czekoladowego biszkoptu, a także obłędnego kremu kajmakowo-słonecznikowego. Karmelizowany słonecznik nadaje lekkiej chrupkości. Całość smakuje fantastycznie!

Przepis na: Ciasto słonecznikowiec

Porady na start

  • W przepisie użyłam prostokątnej foremki o wymiarach 18 x 32 cm i ciasto wyszło mi dość wysokie. Jeśli używasz okrągłej tortownicy to polecam taką o średnicy 26-28 cm.
  • Polecam zajrzeć na mój przelicznik foremek jeżeli chcesz wykonać ciacho w dużo mniejszej czy większej blaszce.
  • Ja naponczowałam biszkopt odrobiną syropu wiśniowego rozpuszczonego w wodzie. Możesz także użyć nieco rozwodnionego espresso (ciasto uzyska wtedy lekko kawowy posmak) lub w wersji dla dorosłych likier advocatowy czy kawowy.

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

  • 6 dużych jajek
  • szczypta soli
  • 180 g cukru białego lub drobnego do wypieków
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g kakao extra ciemnego

Krem kajmakowy-słonecznikowy:

  • 200 g łuskanego słonecznika
  • 70 g cukru
  • opcjonalnie 1 łyżka płynnego miodu
  • 40 g masła
  • 3-4 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • 250 g mascarpone
  • 350 g kajmaku

Polewa czekoladowa:

  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • mała garść łuskanego słonecznika
Wyślij emailem

Jak zrobić ciasto słonecznikowiec?


Krok 1

masa na biszkopt czekoladowy

Ciasto słonecznikowiec zaczynamy od przygotowania czekoladowego biszkoptu. W tym wpisie – klik>> dokładnie opisałam swój sprawdzony przepis na biszkopt.

Biszkopt czekoladowy

Możesz go upiec zarówno dzień wcześniej, jak i w dniu składania całego ciasta.


Krok 2

biszkopt czekoladowy

Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 


Krok 3

dwa blaty biszkoptu kakaowego

Kroimy biszkopt na dwa blaty np. za pomocą zwykłego noża. Chociaż przyznaję, że sama używam noża strunowego z ząbkami, który najszybciej można kupić przez internet, a idealnie równiutko kroi biszkopty czy inne ciasta.

Blaty warto naponczować przestudzoną czarną herbatą lub tak jak ja kwaśniejszym sokiem z wiśni lub czarnej porzeczki (ja użyłam syrop wiśniowy nieco rozpuszczony w wodzie).


Krok 4

słonecznik z masłem i cukrem na patelni

Krem kajmakowy-słonecznikowy:

Na suchej patelni podprażamy przez chwilę słonecznik (około 200 g). Następnie dodajemy cukier (70 g), masło (40 g), mleko (3-4 łyżki), szczyptę soli, a także opcjonalnie płynny miód (1 płaska łyżka). Podgrzewamy na małym ogniu przez kilka minut, co chwilkę mieszając (aż cukier się ładnie skarmelizuje).


Krok 5

prażony słonecznik

Prażony słonecznik równomiernie przekładamy na papier do pieczenia i dociskamy za pomocą łyżki robiąc dość cienką, gęsto ubitą warstwę. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i lekko siekamy nożem. 


Krok 6

przygotowanie kremu kajmakowego

W jednej misce miksujemy schłodzoną śmietankę kremówkę (250 ml) z cukrem pudrem (1 płaska łyżka) i śmietan-fixem (w okresie letnim zastąp go żelatyną do deserów).

Z kolei w drugiej miksujemy przez chwilkę schłodzone mascarpone (250 g) z kajmakiem (350 g). 


Krok 7

krem kajmakowy-słonecznikowy

Do masy kajmakowej dodajemy za pomocą łyżki ubitą śmietankę oraz posiekany słonecznik. Lekko mieszamy za pomocą łyżki.  


Krok 8

warstwa krem kajmakowego ze słonecznikiem

Dolny blat biszkoptu wkładamy ponownie do blaszki z zamykanymi bokami.

Nakładamy krem kajmakowo-słonecznikowy i wyrównujemy.


Krok 9

warstwa polewy czekoladowej ze słonecznikiem

Przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy.

Polewa czekoladowa:

W małym rondelku podgrzewamy 70 ml śmietanki kremówki. Zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobniutko posiekaną gorzką czekoladę (100 g). Mieszamy do powstania jednolitej polewy.

Wierzch ciasta oblewamy polewą czekoladową i posypujemy podprażonym na suchej patelni słonecznikiem (dosłownie mała garść).

Ciasto słonecznikowiec wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny przed rozkrojeniem.

Przechowujemy w lodówce. Smacznego!


Ciasto słonecznikowe

Ciasto słonecznikowiec

Ciasto ze słonecznikiem

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 33

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marzena
Marzena
17 dni temu

To ciacho zachwyciło wszystkich moich gości! Cos rewelacyjnego.

Elżbieta
Elżbieta
24 dni temu

Ciasto poprostu obledne !!!! Polecam! Pycha !!!

Ciasto ze słonecznikiem

Moim zdaniem ciasto ze słonecznikiem jest jednym z tych ciast, które ładnie się prezentują na talerzu, ale efekt wow robią dopiero po spróbowaniu. Dużą rolę odgrywa tutaj masa kajmakowa, która jest przepyszna! Trzeba mieć naprawdę silną wolę, aby nie wyjadać go prosto z miski, kiedy robimy to ciasto słonecznikowiec. W niej znajduje się między innymi podprażony, karmelizowany słoneczniki, od którego ciasto zawdzięcza swoją nazwę.

Ciasto ze słonecznikiem i masą krówkową

Jeśli jesteś fanem masy krówkowej, to ten przepis na ciasto ze słonecznikiem i masą krówkową jest dla Ciebie! Generalnie masa krówkowa w wypiekach jest bardzo wdzięczna i często można za jej pomocą stworzyć przepyszne desery i ciacha. U mnie na blogu chyba najpopularniejszym jej wykorzystaniem jest Sernik z kajmakiem, ale również można przygotować takie ciekawy deser jak ciasto krówka. Nie mogę też zapomnieć oczywiście o klasyku, który pojawia się u mnie na każde święta Wielkanocne czyli Mazurku kajmakowym. Jeżeli miałaś/eś okazję wypróbować któreś z tych deserów, to jestem przekonana, że to ciasto ze słonecznikiem również przypadnie Ci do gustu.

Ciasto słonecznikowe

Zawsze mam problem z wyborem słodkości na święta, ale w tym roku już wiem co pojawi się na pewno na moim świątecznym stole – Ciasto słonecznikowe! Po próbie generalnej za pierwszym razem ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia, ponieważ tak szybko ciacho znikało. Jego przygotowanie wymaga trochę czasu, ponieważ musimy upiec biszkopt i poczekać aż wystygnie, ale efekt końcowy jest wart poświęcenia tego czasu. Na końcu otrzymujemy ciacho, które przyciąga wzrok eleganckim wyglądem i podbija serca gości swoim smakiem.

Ciasto z prażonym słonecznikiem

Karmelizowany, prażony słonecznik w ciastku? Nawet nie zdawałam sobie sprawy jaki to świetny dodatek! Ciasto z prażonym słonecznikiem to propozycja dla tych, którzy lubią zaskakiwać swoich gości niebanalnymi połączeniami. Czekoladowy biszkopt stanowi idealną bazę, a prażony słonecznik nadaje chrupkości, która świetnie łączy się z kajmakową słodyczą.

RozwińZwiń