Ciasta biszkoptowe i babkiCiasta z owocamiSłodkości

Bananowa krówka na biszkopcie

Bananowa krówka bez pieczenia (klik >>) jest na moim blogu wielkim hitem. Tym razem przygotowałam jej lekko zmodyfikowaną wersję, o nazwie – Bananowa krówka na biszkopcie.

Ciasto jest po prostu obłędne w smaku. Składa się z biszkoptu, kremu budyniowego, warstwy bananów, masy kajmakowej i masy śmietanowej… Totalna petarda! Już jutro dzień dziecka, więc będzie to idealna okazja do wypróbowania tego ciasta. Sprawdzi się także świetnie na weekendowy wypiek, imieniny, czy jako ciasto na święta. Koniecznie wypróbujcie!

Przepis na: Bananowa krówka na biszkopcie

 Łącznie: 60 min + chłodzenie

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 duże jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem budyniowy:

  • 750 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 140 g cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy (proszek, ok. 40g)
  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła

Masa śmietanowa:

  • śmietan-fix w proszku lub bita śmietana
  • 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 duże opakowanie herbatników (ok. 250 g)
  • 1 mała masa kajmakowa w puszce (ok. 300 g)
  • 3 banany
  • odrobina soku z cytryny do skropienia bananów
  • płatki migdałowe do dekoracji

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę przez około 5 minut. Po chwili wsypujemy stopniowo cukier i nadal miksujemy aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i miksujemy na bardzo małych obrotach miksera przez ok. 30 sekund. Wsypujemy obie mąki i lekko mieszamy za pomocą trzepaczki. Masę przekładamy do foremki (u mnie kwadratowa, o rozmiarze 25 x 25 cm) i wyrównujemy wierzch. Piec przez ok. 23-25 minut w temp. 170 stopni do tzw. suchego patyczka.

Krem budyniowy:

W rondelku gotujemy na małym ogniu 500 ml mleka, 250 ml miksujemy w drugim naczyniu z cukrami, sypkim budyniem, mąką oraz żółtkami.

Gdy mleko będzie się “podnosić” to wlewamy naszą zmiksowaną masę. Mieszamy cały czas żeby się nie przypaliła, gotujemy na małym ogniu. Na początku budyń będzie bardzo rzadki i powstaną grudki, lecz po około 5 minutach mieszania powinien się zrobić gęsty. Gorący budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Banany kroimy w grubsze plasterki. Kropimy je odrobiną soku z cytryny.

Masło ucieramy na jasny puch. Dodajemy po łyżce masy budyniowej, dokładnie miksujemy.

Na zimny biszkopt wykładamy krem budyniowy, w niego wciskamy lekko plasterki bananów (równomiernie).  Nakładamy warstwę herbatników oraz rozsmarowujemy ok. 3/4 puszki masy kajmakowej. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na wysokich obrotach wraz z bitą śmietaną (w proszku) oraz cukrem pudrem. Wykładamy na wierzch ciastka.

Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni na rumiany kolor i gdy przestygną, wtedy posypujemy nimi  wierzch ciasta. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego!


bananowa krówka

ciasto bananowa krówka na biszkopcie

ciasto bananowa krówka

Bananowa krówka

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Ciasto bananowa krówka na biszkopcie

Ciasto bananowa krówka na biszkopcie jest naprawdę pyszne i sprawdzi się na każdą okazję. Zarówno jako niedzielny deser do kawy, jak również ciastko na imprezy okolicznościowe. Na upieczony biszkopt dodajemy krem budyniowy oraz warstwę bananów, a następnie porcję masy kajmakowej i masy śmietanowej… Wypróbuj koniecznie! Jeżeli lubisz takie ciastka to sprawdź również mój przepis na bananowiec bez pieczenia.

Close