Opis przepisu
Bananowa krówka bez pieczenia (klik >>) jest na moim blogu wielkim hitem. Tym razem przygotowałam jej lekko zmodyfikowaną wersję, o nazwie – Bananowa krówka na biszkopcie.
Ciasto jest po prostu obłędne w smaku. Bananowa krówka na biszkopcie składa się z biszkoptu, kremu budyniowego, warstwy bananów, masy kajmakowej i masy śmietanowej… Totalna petarda! Już jutro dzień dziecka, więc będzie to idealna okazja do wypróbowania tego ciasta. Sprawdzi się także świetnie na weekendowy wypiek, imieniny, czy jako ciasto na święta. Koniecznie wypróbujcie bananową krówkę na biszkopcie!
Przepis na: Bananowa krówka na biszkopcie
Składniki:
Biszkopt:
- 3 duże jajka (osobno białka i żółtka)
- 1/2 szklanki cukru drobnego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem budyniowy:
- 750 ml mleka
- 4 żółtka
- 140 g cukru
- 32 g cukru waniliowego
- 1 budyń waniliowy (proszek, ok. 40g)
- 150 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
Masa śmietanowa:
- śmietan-fix w proszku lub bita śmietana
- 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
- 2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 duże opakowanie herbatników (ok. 250 g)
- 1 mała masa kajmakowa w puszce (ok. 300 g)
- 3 banany
- odrobina soku z cytryny do skropienia bananów
- płatki migdałowe do dekoracji
Zobacz również:
Bananowa krówka na biszkopcie - przepis krok po kroku
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę przez około 5 minut. Po chwili wsypujemy stopniowo cukier i nadal miksujemy aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i miksujemy na bardzo małych obrotach miksera przez ok. 30 sekund. Wsypujemy obie mąki i lekko mieszamy za pomocą trzepaczki. Masę przekładamy do foremki (u mnie kwadratowa, o rozmiarze 25 x 25 cm) i wyrównujemy wierzch. Piec przez ok. 23-25 minut w temp. 170 stopni do tzw. suchego patyczka.
Krem budyniowy:
W rondelku gotujemy na małym ogniu 500 ml mleka, 250 ml miksujemy w drugim naczyniu z cukrami, sypkim budyniem, mąką oraz żółtkami.
Gdy mleko będzie się “podnosić” to wlewamy naszą zmiksowaną masę. Mieszamy cały czas żeby się nie przypaliła, gotujemy na małym ogniu. Na początku budyń będzie bardzo rzadki i powstaną grudki, lecz po około 5 minutach mieszania powinien się zrobić gęsty. Gorący budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Banany kroimy w grubsze plasterki. Kropimy je odrobiną soku z cytryny.
Masło ucieramy na jasny puch. Dodajemy po łyżce masy budyniowej, dokładnie miksujemy.
Na zimny biszkopt wykładamy krem budyniowy, w niego wciskamy lekko plasterki bananów (równomiernie). Nakładamy warstwę herbatników oraz rozsmarowujemy ok. 3/4 puszki masy kajmakowej. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na wysokich obrotach wraz z bitą śmietaną (w proszku) oraz cukrem pudrem. Wykładamy na wierzch ciastka.
Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni na rumiany kolor i gdy przestygną, wtedy posypujemy nimi wierzch ciasta. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego!
Komentarze
W przepisie jest błąd za dużo gram mąki na masę budyniową, chyba powinno być 15 gram? Bo 150 to zdecydowanie za dużo.
Nie ma żadnego błędu 🙂 15 gramów to jedna łyżeczka mąki…
Dzień dobry. Czyli ile gran tej mąki? Pozdrawiam 🙂
Gramatura jest podana w składnikach 🙂 Również pozdrawiam 🙂
Proszę spojrzeć, jest 150 gram napisane, a nie 15 gram
Ślinka mi cieknie od samego patrzenia 🙂
Od tego właśnie jestem, żeby przygotowywać takie przepisy! 🙂 Polecam wypróbować, wyszło naprawdę pyszne!