vitamoc blendery
vitamoc blendery
Bez pieczeniaSłodkości

Bananowa krówka (bez pieczenia)

Osłodzę Ci teraz dzień! Jeżeli stoisz to lepiej usiądź, bo przygotowałam istną ambrozję dla podniebienia. Jest to bananowa krówka bez pieczenia. Składa się z kilku warstw herbatników, kremu budyniowego, masy kajmakowej, a także dużej ilości bananów. Jeżeli jesteś łasuchem, za którym co chwilę chodzi coś słodkiego to koniecznie zapisz sobie ten przepis.

Przepis na: Bananowa krówka (bez pieczenia)

 Łącznie: 45 min +chłodzenie

Składniki:

  • 1 duże opakowanie herbatników
  • 1 mała masa kajmakowa w puszce (ok. 350 g)
  • 1 l mleka
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 160 g cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 220 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • śmietan-fix w proszku lub bita śmietana
  • 500 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 banany
  • odrobina soku z cytryny do skropienia bananów
  • płatki migdałowe do dekoracji

Bananowa krówka
Krok 1 

Najwięcej czasu schodzi na masę budyniową więc od niej zaczynamy. W rondelku gotujemy na małym ogniu 800 ml mleka, 200 ml miksujemy w drugim naczyniu z cukrami, mąką oraz jajkami.


Bananowa krówka
Krok 2 

Gdy mleko będzie się “podnosić” to wlewamy naszą zmiksowaną masę. Mieszamy cały czas żeby się nie przypaliła, gotujemy na małym ogniu. Na początku budyń będzie bardzo rzadki, po około 4 minutach mieszania powinien się zrobić gęsty budyń. Gorący budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.


Bananowa krówka
Krok 3

Banany kroimy w grubsze plasterki. Kropimy je odrobiną soku z cytryny.


Bananowa krówka
Krok4

Masło ucieramy na jasny puch.


Krok 5

Dodajemy po łyżce masy budyniowej, dokładnie miksujemy..


Bananowa krówka
Krok 6

W prostokątnej foremce (u mnie o wymiarach 18 x 30 cm) wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Na nią nakładamy połowę kremu budyniowego.


Bananowa krówka - przygotowanie
Krok 7

Wyrównujemy i układamy na niej banany, lekko dociskamy palcem, aby je zanurzyć w krem. Nakładamy kolejną warstwę herbatników oraz rozsmarowujemy ok. 3/4 puszki masy kajmakowej.


Bananowa krówka - przygotowanie
Krok 8

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na wysokich obrotach wraz z bitą śmietaną (w proszku) oraz cukrem pudrem. Masa ma być gęsta.


Bananowa krówka - przygotowanie
Krok 9

Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni na rumiany kolor.


Bananowa krówka - przepis
Krok 10

Na masę kajmakową nakładamy kolejną warstwę herbatników. Nakładamy pozostałą część kremu budyniowego. Znowu nakładamy warstwę herbatników, a na nią bitą śmietanę, posypujemy płatkami migdałowymi na wierzch. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego!


Bananowa krówka - przepis

Bananowa krówka

Bananowa krówka

Bananowa krówka

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close