Bez pieczeniaSłodkości

Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia) to kolejny hit na moim blogu. Widziałam na internecie kilka przepisów na to ciacho, lecz połączyłam ostatecznie kilka pomysłów w jeden. W taki oto sposób powstało niesamowicie smaczne Kinder Bueno na maślanych herbatnikach, może nawet lepsze niż sam batonik.

Od razu uprzedzam, że ciasto nie należy do najtańszych. W porównaniu np. do ciast jogurtowych z truskawkami, gdzie ich koszt wyniesie średnio 10-15 zł,składniki na ciasto Kinder Bueno są nieco droższe. Tak jak w przypadku Kinder Country, 3 Bita itp.

To przepyszne ciacho powstało z bardzo ważnej dla mnie okazji, a mianowicie mojej 8 rocznicy związku z narzeczonym, z którym chodzę od 2 klasy liceum i za 2 tygodnie biorę ślub. Dzisiaj odbieramy obrączki, przy okazji mamy rocznicę, więc ciasto musiało być zaplanowane i nietypowe! 🙂 Robiłam je pierwszy raz i na bank będzie się u mnie co jakiś czas powtarzać. Teraz tylko odliczanie do ślubu! <3 Miłego dnia Kochani!!!

Przepis na: Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

 Łącznie: 60 min

Składniki:

Masa czekoladowo-mleczna:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g zimnego serka mascarpone
  • 400 ml zimnej śmietanki 30%
  • 1 szklanka mleka w proszku

Masa budyniowo-orzechowa:

  • 1 l mleka
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru białego
  • 32 g cukru waniliowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (proszek)
  • 200 g miękkiego masła
  • 80 g orzechów laskowych blanszowanych (ja kupiłam od razu podprażone, firma Bakalland)

Dodatkowo:

  • 400 g herbatników maślanych (w zależności od wielkości blaszki)
  • 4-5 łyżek Nutelli lub kremu czekoladowego
  • 20 g orzechów laskowych blanszowanych
  • 3-4 batoniki Kinder Bueno

Krok 1 

Masa budyniowo-orzechowa: Zaczynamy od domowego kremu budyniowego: większość mleka gotujemy w garnku, w osobnym naczyniu miksujemy żółtka, jajka z cukrami, mąką, sypkimi proszkami budyniu oraz pozostałym mlekiem. Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka. Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Następnie gdy zacznie masa gęstnieć to ściągamy ją z palnika, miksujemy lub mieszamy ręcznie łyżką aż do momentu powstania gęstego budyniu. Ważne, aby ją dosyć długo mieszać, żeby nie było żadnych grudek, a smak mąki nie był wyczuwalny. Odstawiamy w zimne miejsce do całkowitego przestygnięcia (po 20 minutach chłodzenia, wkładam do lodówki żeby szybciej budyń przestygł).


Krok 2

Herbatniki nakładamy na spód foremki (u mnie foremka o wymiarach 16 x 28 cm). Następnie nakładamy ok. 3 łyżek kremu czekoladowego lub Nutelli, dajemy kolejną warstwę herbatników.


Krok 3

Masa czekoladowo-mleczna: Czekoladę gorzką roztapiamy np. w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce z 2 łyżkami mleka, odstawiamy do przestygnięcia. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu miksujemy śmietankę kremówkę, po chwili dodajemy przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę oraz mleko w proszku, dokładnie miksujemy. Do mascarpone dodajemy ubitą śmietankę, całość mieszamy za pomocą szpatułki.

Na herbatniki nakładamy masę czekoladowo-mleczną, wierzch wyrównujemy, nakładamy kolejną warstwę herbatników.


Krok 4

Masło ucieramy na wysokich obrotach na jasny puch. Gdy budyń będzie całkiem zimny, wtedy dodajemy do masła po łyżce budyniu, aż powstanie jednolity krem. Pod koniec dodajemy zmielone w blenderze orzechy laskowe (część zmieliłam bardzo drobno, niektóre tylko posiekałam,aby masa była lekko chrupiąca, a orzechy wyczuwalne).


Krok 5

Na herbatniki nakładamy masę budyniowo – orzechową, a także nakładamy ostatnią warstwę herbatników.


Krok 6

Wierzch ciasto lekko rozsmarowałam odrobiną kremu czekoladowego, udekorowałam zmielonymi orzechami laskowymi oraz pokrojonymi batonikami Kinder Bueno. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!


Print Friendly, PDF & Email
Tagi