
Mój najlepszy przepis na ciasto 3 bit na herbatnikach. Ten deser jest po prostu obłędny! Jeżeli jest jeszcze jakaś osoba, która nie próbowała wykonać tego pysznego domowego ciasta 3 bit na herbatnikach to koniecznie musisz to nadrobić.
Oprócz maślanych herbatników, ciasto składa się z pysznej masy budyniowej, masy krówkowej i bitej śmietany na wierzchu. Wykonuję je kilka razy w roku! Sprawdza się świetnie na wszelkie okazje rodzinne, domówki, komunię itp.
Jeśli lubisz ciasta bez pieczenia to koniecznie wypróbuj:
Przepis na: Ciasto 3 bit na herbatnikach
Łącznie: 60 min + chłodzenie
Składniki:
- 1 duże opakowanie herbatników
- 1 masa krówkowa w puszce
- 4 jajka
- 1 l mleka
- 170 g cukru
- 32 g cukru waniliowego
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- śmietan-fix w proszku lub bita śmietana
- 400 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 kostki czekolady gorzkiej
Jak zrobić ciasto 3 bit?
Najwięcej czasu schodzi na masę budyniową więc od niej zaczynamy przepis. W rondelku gotujemy na małym ogniu 800 ml mleka mieszając, 200 ml miksujemy w drugim naczyniu z cukrami, mąką oraz jajkami. Gdy mleko będzie się “podnosić” to wlewamy naszą zmiksowaną masę. Mieszamy cały czas żeby się nie przypaliła, gotujemy na małym ogniu. Na początku budyń będzie bardzo rzadki, po około 4 minutach mieszania powinien się zrobić gęsty budyń.
Gorący budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Na prostokątnej foremce układamy pierwszą warstwę herbatników. Następnie rozsmarowujemy na niej masę krówkową. Na masę układamy kolejną warstwę petitków.
Masło ucieramy na jasny puch i następnie dodajemy po jednej łyżce przygotowaną wcześniej masę budyniową, dokładnie miksując.
Masę budyniową z masłem nakładamy na herbatniki i układamy na niej kolejną warstwę petitków.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z śmietan-fixem oraz cukrem pudrem. Nakładamy ubitą bitą śmietanę, a na wierzch ścieramy 3 kostki czekolady. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego!