Bez pieczeniaSernikiSłodkości

Cytrynowy śnieżny puch!

Cytrynowy śnieżny puch to genialny sernik na zimno! Użyłam na jego spód okrągłe biszkopciki. Jest bardzo kremowy, cytrynowy, a do tego pięknie się kroi.

Przepis na: Cytrynowy śnieżny puch!

  Łącznie: 20 min + chłodzenie

Składniki :

  • 1 kg twarogu sernikowego np. z wiaderka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 śnieżki w proszku
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki soku z wyciśniętej cytryny
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 400 ml wrzącej wody
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 150 g okrągłych biszkoptów

Wykonanie:

Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia na kilka godzin. Gdy galaretka nie będzie już płynna, lecz tężejąca, wtedy zaczynamy ubijać śnieżki. Śnieżki zalewamy mlekiem i ubijamy do momentu uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodajemy do niej cukier puder oraz twaróg. Wystudzoną galaretkę wraz z sokiem z cytryny wlewamy do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą. Okrągłe biszkopty układamy w tortownicy (u mnie o średnicy 26 cm). Na nie wylewamy masę, równamy wierzch. Wiórki kokosowe podprażyć na suche patelni przez około 3 minutki (aż lekko zbrązowieją). Gdy przestygną, wtedy posypujemy nimi wierzch ciasta. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc.


Cytrynowy śnieżny puch

Cytrynowy śnieżny puch

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ciasto śnieżny puch

Ciasto śnieżny puch to rodzaj sernika na zimno z galaretką cytrynową na spodzie z biszkoptów. Z reguły najbardziej jest lubiane przez osoby, które nie przepadają za bardzo słodkimi deserami lub też przez osoby uwielbiające cytrusy. Cytrynowy śnieżny puch to ciasto bardzo proste do przygotowania, dlatego nawet najwięksi amatorzy gotowania sobie z nim poradzą 🙂

Close