Opis przepisu
Dopiero pokazywałam Wam różne propozycje na Święta Bożego Narodzenia, a już się powoli zbliżamy do Wielkanocy… Czas leci nieubłaganie!
Chciałabym Wam zaprezentować genialne ciasto CYTRYNOWIEC na herbatnikach (bez pieczenia), który dosyć, że pięknie się prezentuje, to jeszcze lepiej smakuje. Mimo, że wygląda na bardzo skomplikowane to jest naprawdę proste do przygotowania. Lekkie jak chmurka, delikatne w smaku… No po prostu pycha!
Ciasto cytrynowiec składa się z masy serowo-cytrynowej, śmietankowo-cytrynowej oraz śmietankowej. Ja użyłam do niego maślanych herbatników, lecz równie dobrze możecie do niego użyć krakersów.
Do mojego ciasta cytrynowiec użyłam śmietanki łowickiej UHT z zakrętką 36%. Bardzo lubię ją używać do ciast na zimno, a także wszelkiej maści deserów. Ubija się fenomenalnie, a co ciekawe można ją bez problemu nawet ubić w słoiku do bitej śmietany!
Śmietankę z mleczarni Łowicz możecie kupić w każdym większym sklepie.
Przepis na: Ciasto cytrynowiec (bez pieczenia)
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 25 x 25 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Masa serowo-cytrynowa:
- 500 g twarogu sernikowego np. z wiaderka
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z wyciśniętej cytryny
- 2 galaretki cytrynowe
- 350 ml wrzącej wody
Masa śmietanowo-cytrynowa:
- 700 ml śmietanki łowickiej UHT z zakrętką 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
- 200 ml wrzącej wody
Masa śmietanowa:
- 300 ml śmietanki łowickiej UHT z zakrętką 36%
- 1-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 200 g herbatników maślanych
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml wrzątku
Zobacz również:
Ciasto cytrynowiec (bez pieczenia) - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Masa serowo-cytrynowa:
Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 350 ml wrzątku i odstawiamy do momentu aż będą tężejące.
Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z wyciśniętej cytryny. Wlewamy galaretki i całość miksujemy.
Spód foremki (u mnie o rozmiarze 25×25 cm) wykładamy papierem do pieczenia i tworzymy pierwszą warstwę herbatników. Wylewamy na nią gęstą masę (jeżeli byłaby rzadka, to musimy odczekać chwilkę aż chwilkę stężeje), wyrównujemy i układamy kolejną warstwę herbatników.
Kolejne dwie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i gdy będą tężejące wylewamy nimi herbatniki tworząc kolejną warstwę. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Masa śmietankowo-cytrynowa:
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Odstawiamy do momentu aż będzie tężejąca.
Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wlewamy tężejącą galaretkę i lekko miksujemy. Wykładamy ją na kolejną warstwę herbatników.
Masa śmietankowa:
Układamy ostatnią warstwę herbatników. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch naszego ciasta. Całość wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!
Wpis powstał przy współpracy z mleczarnią Łowicz.
Komentarze
czy ser z wiaderka można zastąpić mascarpone?
Nie robiłam osobiście takiej zamiany, więc ciężko mi powiedzieć 🙂
Jak długo mozna przechowywać?
Myślę, że maksymalnie 3-4 dni 🙂
W jakich proporcjach rozpuścić galaretkę z pierwszej części przepisu? W 500ml?
W 350 ml 🙂 Poprawiłam już również w przepisie aby była jasność 🙂
Jakiego sera z wiaderka Pani użyła? Jakiej firmy? Martwię się aby nie kupić takiego który będzie za rzadki.
Pozdrawiam
NAjczęściej korzystam z sera Wielun moj ulubiony… Jest dostępny w wiekszych sklepach np. Carrefour 🙂