Bez pieczeniaCiasta z owocamiDeserySłodkości

Ciasto bananowe bez pieczenia

Ciasto idealne na lato – pyszny ciasto bananowe bez pieczenia. Składa się z musu bananowego, masy śmietankowej i galaretki cytrynowej z warstwą bananów na wierzchu.

Na moim blogu jest już jeden przepis na bananowca (klik >>), jednak postanowiłam, że zrobię jeszcze lepszą wersję tego bananowego ciasta bez pieczenia. Mój bananowiec jest lekki, nie za słodki i mocno owocowy. Takie ciasta to ja bardzo lubię!

Przepis na: Ciasto bananowe bez pieczenia

Składniki:

Mus bananowy:
  • 5-6 dojrzałych bananów
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 400 ml gorącej wody
Masa śmietankowa:
  • 750 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 400 ml gorącej wody
Galaretka na wierzch:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 700 ml gorącej wody
  • 2 banany
  • sok z 1/3 cytryny

Dodatkowo:

  • 100 g herbatników maślanych
  • 100 g herbatników kakaowych
  • 100 g okrągłych lub podłużnych biszkoptów

Wykonanie:  

Ciasto bananowe bez pieczenia zaczynamy od wyłożenia spodu blaszki (u mnie 18×32 cm) okrągłymi biszkoptami.

Mus bananowy:

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika aż będzie lekko tężejąca. Banany blendujemy na gładki mus. Następnie dodajemy do nich galaretki i lekko miksujemy. Odstawiamy całość do lodówki aż masa lekko stężeje i dopiero wtedy wylewamy ją na biszkopty.

Masa śmietankowa:

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika aż będzie lekko tężejąca. Śmietankę miksujemy wraz z cukrem pudrem na sztywną masę. Wlewamy tężejące galaretki i lekko miksujemy.

Na mus bananowy nakładamy warstwę jasnych herbatników. Następnie wylewamy masę śmietankową i wkładamy do lodówki na 30 minut aż masa stężeje. Gdy tak się stanie, wtedy wykładamy na masę śmietankową kakaowe herbatniki.

Galaretka na wierzch:

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika aż będzie lekko tężejąca. Na kakaowe herbatniki układamy pokrojone plasterki bananów, które należy skropić cytryną. Na banany wylewamy tężejącą galaretkę. Całość chłodzimy całą noc w lodówce. Smacznego!

[/three_fourth_last]

Przepis na ciasto bananowe bez pieczenia na biszktopach

Bananowiec bez pieczenia

Ciasto bananowe bez pieczenia

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Przepis na ciasto bananowe bez pieczenia na biszktopach

W upalne dni nie mamy z reguły ochoty na jedzenie ciast pieczonych w piekarniku. Zdecydowanie chętniej sięgamy do ciast tzw. na zimno, dlatego specjalnie na takie okazje, przygotowałam przepis na ciasto bananowe bez pieczenia na biszktopach. Bananowiec wychodzi lekki, nie za słodki i mocno owocowy. Pamiętajmy jednak, żeby dobrze go schłodzić w lodówce!

Bananowiec bez pieczenia

Banany są na szczęście dostępne cały rok, mimo to, że pochodzą z importu. Nasz bananowiec bez pieczenia najlepiej będzie smakować z dojrzałymi bananami, czyli takimi, które dostały pomalutku czarne kropki. Jeżeli mamy dostęp do bananów tzw. bio, to tym lepiej 🙂

Close