Ciasto idealne na lato – pyszny ciasto bananowe bez pieczenia. Składa się z musu bananowego, masy śmietankowej i galaretki cytrynowej z warstwą bananów na wierzchu.
Na moim blogu jest już jeden przepis na bananowca (klik >>), jednak postanowiłam, że zrobię jeszcze lepszą wersję tego bananowego ciasta bez pieczenia. Mój bananowiec jest lekki, nie za słodki i mocno owocowy. Takie ciasta to ja bardzo lubię!
Przepis na: Ciasto bananowe bez pieczenia
Składniki:
- 5-6 dojrzałych bananów
- 2 galaretki cytrynowe
- 400 ml gorącej wody
- 750 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 400 ml gorącej wody
- 2 galaretki cytrynowe
- 700 ml gorącej wody
- 2 banany
- sok z 1/3 cytryny
Dodatkowo:
- 100 g herbatników maślanych
- 100 g herbatników kakaowych
- 100 g okrągłych lub podłużnych biszkoptów
Zobacz również:
Ciasto bananowe bez pieczenia - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Ciasto bananowe bez pieczenia zaczynamy od wyłożenia spodu blaszki (u mnie 18×32 cm) okrągłymi biszkoptami.
Mus bananowy:
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika aż będzie lekko tężejąca. Banany blendujemy na gładki mus. Następnie dodajemy do nich galaretki i lekko miksujemy. Odstawiamy całość do lodówki aż masa lekko stężeje i dopiero wtedy wylewamy ją na biszkopty.
Masa śmietankowa:
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika aż będzie lekko tężejąca. Śmietankę miksujemy wraz z cukrem pudrem na sztywną masę. Wlewamy tężejące galaretki i lekko miksujemy.
Na mus bananowy nakładamy warstwę jasnych herbatników. Następnie wylewamy masę śmietankową i wkładamy do lodówki na 30 minut aż masa stężeje. Gdy tak się stanie, wtedy wykładamy na masę śmietankową kakaowe herbatniki.
Galaretka na wierzch:
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika aż będzie lekko tężejąca. Na kakaowe herbatniki układamy pokrojone plasterki bananów, które należy skropić cytryną. Na banany wylewamy tężejącą galaretkę. Całość chłodzimy całą noc w lodówce. Smacznego!
Komentarze