Kopytka z batatów

4.8/5 (146 ocen)

Ilość porcji

3-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

40 min

Kopytka z batatów przepis

Kopytka z batatów oraz ziemniaków polane masłem szałwiowym i posypane startym na drobnych oczkach parmezanem są obłędnie smaczne i turbo proste do zrobienia! Uwielbiam ich smak oraz zapach. Z kilku składników można wyczarować naprawdę genialny obiad. Do tego tani i sycący.

Jak zrobić kopytka?

Może już próbowaliście mój sprawdzony, taki podstawowy przepis na kopytka? Robię je co jakiś czas jako dodatek do gulaszu węgierskiego czy strogonowa. Tym razem przygotowałam kopytka z dodatkiem puree z batatów. Ugotowane i poduszone bataty mają dość podobną konsystencję co ziemniaki. Nadają jednak fajniejszego smaku i koloru kopytkom. Koniecznie wypróbuj!

Jeśli lubisz szpinak, to koniecznie wypróbuj kopytka ze szpinakiem w roli głównej.

Przepis na: Kopytka z batatów

Składniki:

Kopytka:

  • 500 g batatów (1 duża sztuka)
  • 200 g ziemniaków
  • 180 g mąki pszennej
  • 120 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • opcjonalnie szczypta curry i gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

  • 50 g masła
  • 3/4 łyżeczki suszonej szałwii lub kilka świeżych listków
  • szczypta soli i pieprzu
Wyślij emailem

Jak zrobić kopytka z batatów?


Krok 1

kopytka z batatów i ziemniaków

Do przygotowania domowych kopytek będą potrzebne przede wszystkim ugotowane ziemniaki i bataty.

Ziemniaki (200 g) i bataty (500 g) – (waga po obraniu) obieramy, kroimy w większą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez około 25-30 minut. Odcedzamy i odstawiamy na około 30 minut do przestudzenia. Po tym czasie dusimy je za pomocą tłuczka do ziemniaków.


Krok 2

Ciasto na kopytka z batatów

Do poduszonych warzyw dodajemy mąkę pszenną (180 g) i skrobię (120 g). Mieszamy lekko za pomocą łyżki. Następnie dodajemy jajko, sól (płaską łyżeczkę), a także pieprz czarny (1/4 łyżeczki).

Opcjonalnie można także dodać szczyptę curry i gałki muszkatołowej. 


Krok 3

kopytka ziemniaczane z batatami

Blat lekko podsypujemy mąką i szybko zagniatamy ręcznie gładkie ciasto (gdyby byłoby bardzo klejące, a zależy to głównie od odmiany ziemniaków i tego czy są np. wodniste, wtedy podsyp odrobinę więcej mąki, tylko nie wolno przesadzić, bo wyjdą twarde kopytka po ugotowaniu).

Dzielimy je na 2 części. Każdą część rolujemy w kształt długiego sznurka. Za pomocą noża kroimy każdy pasek w poprzek (na ukośne kawałki) w odległości ok. 2-3 cm. Najlepiej najpierw uformować i ugotować pierwszą część kopytek, a później zrobić tak samo z pozostałym ciastem.

Ucięte kopytka lekko oprószamy mąką.  


Krok 4

kopytka z batatów przepis

Kopytka wrzucamy delikatnie, najlepiej partiami do lekko osolonego wrzątku. Wkładamy je ostrożnie do wody, raz przemieszać łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotujemy chwilę, ok. 1- 1,5 min. od momentu wypłynięcia na wierzch wrzątku. Wyciągamy łyżką cedzakową. Patent mojej babci na kopytka jest taki, że najlepiej po wyciągnięciu ich z wrzątku, zanurzyć je w zimnej wodzie nalanej np do garnka obok. Wtedy nie są tak klejące po ugotowaniu.

Masło szałwiowe

Gotowe, ciepłe kopytka z batatów zwykle polewam masłem szałwiowym i posypuję startym parmezanem. Na małą, rozgrzaną patelnię wkładamy masło (super się sprawdza masło klarowane, lub takie tradycyjne o zawartości 82% tłuszczu). Gdy się rozpuści, wtedy dodajemy suszoną szałwię (około 3/4 łyżeczki) – można też użyć kilku świeżych listków. Dodajemy także szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy i smażymy dosłownie przez 2 minutki na małym ogniu.

Kopytka polewamy masłem szałwiowym i posypujemy startym na drobnych oczkach parmezanem czy Grana Padano. Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych przepisów to wypróbuj moje kopytka z dyni!


Kopytka z batatów

Kopytka z batatów przepis

Kopytka z batatów

jak zrobić kopytka z batatami

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 146

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ela
Ela
2 lat temu

Batatow w franku z wodą nie solimy dopiero po ugotowaniu?

Kopytka z batatów

Jeżeli lubisz dania mączne to te kopytka z batatów na pewno przypadną Ci do gustu! Są trochę inne niż tradycyjne kopytka, ponieważ do ziemniaków dodałam również bataty oraz wykorzystałam przy przepisie mąkę ziemniaczaną. Słodki ziemniaki sprawiają, że kopytka mają inny smak, bardziej słodki. Jestem jednak przekonana, że to danie również podpije Twoje serce 🙂 Te kluseczki z batata pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.

RozwińZwiń