Kopytka z batatów oraz ziemniaków polane masłem szałwiowym i posypane startym na drobnych oczkach parmezanem są obłędnie smaczne i turbo proste do zrobienia! Uwielbiam ich smak oraz zapach. Z kilku składników można wyczarować naprawdę genialny obiad. Do tego tani i sycący.
Jak zrobić kopytka?
Może już próbowaliście mój sprawdzony, taki podstawowy przepis na kopytka? Robię je co jakiś czas jako dodatek do gulaszu węgierskiego czy strogonowa. Tym razem przygotowałam kopytka z dodatkiem puree z batatów. Ugotowane i poduszone bataty mają dość podobną konsystencję co ziemniaki. Nadają jednak fajniejszego smaku i koloru kopytkom. Koniecznie wypróbuj!
Jeśli lubisz szpinak, to koniecznie wypróbuj kopytka ze szpinakiem w roli głównej.
Przepis na: Kopytka z batatów
Składniki:
Kopytka:
- 500 g batatów (1 duża sztuka)
- 200 g ziemniaków
- 180 g mąki pszennej
- 120 g skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- opcjonalnie szczypta curry i gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
- 50 g masła
- 3/4 łyżeczki suszonej szałwii lub kilka świeżych listków
- szczypta soli i pieprzu
Zobacz również:
Jak zrobić kopytka z batatów?
Krok 1
Do przygotowania domowych kopytek będą potrzebne przede wszystkim ugotowane ziemniaki i bataty.
Ziemniaki (200 g) i bataty (500 g) – (waga po obraniu) obieramy, kroimy w większą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez około 25-30 minut. Odcedzamy i odstawiamy na około 30 minut do przestudzenia. Po tym czasie dusimy je za pomocą tłuczka do ziemniaków.
Krok 2
Do poduszonych warzyw dodajemy mąkę pszenną (180 g) i skrobię (120 g). Mieszamy lekko za pomocą łyżki. Następnie dodajemy jajko, sól (płaską łyżeczkę), a także pieprz czarny (1/4 łyżeczki).
Opcjonalnie można także dodać szczyptę curry i gałki muszkatołowej.
Krok 3
Blat lekko podsypujemy mąką i szybko zagniatamy ręcznie gładkie ciasto (gdyby byłoby bardzo klejące, a zależy to głównie od odmiany ziemniaków i tego czy są np. wodniste, wtedy podsyp odrobinę więcej mąki, tylko nie wolno przesadzić, bo wyjdą twarde kopytka po ugotowaniu).
Dzielimy je na 2 części. Każdą część rolujemy w kształt długiego sznurka. Za pomocą noża kroimy każdy pasek w poprzek (na ukośne kawałki) w odległości ok. 2-3 cm. Najlepiej najpierw uformować i ugotować pierwszą część kopytek, a później zrobić tak samo z pozostałym ciastem.
Ucięte kopytka lekko oprószamy mąką.
Krok 4
Kopytka wrzucamy delikatnie, najlepiej partiami do lekko osolonego wrzątku. Wkładamy je ostrożnie do wody, raz przemieszać łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotujemy chwilę, ok. 1- 1,5 min. od momentu wypłynięcia na wierzch wrzątku. Wyciągamy łyżką cedzakową. Patent mojej babci na kopytka jest taki, że najlepiej po wyciągnięciu ich z wrzątku, zanurzyć je w zimnej wodzie nalanej np do garnka obok. Wtedy nie są tak klejące po ugotowaniu.
Masło szałwiowe
Gotowe, ciepłe kopytka z batatów zwykle polewam masłem szałwiowym i posypuję startym parmezanem. Na małą, rozgrzaną patelnię wkładamy masło (super się sprawdza masło klarowane, lub takie tradycyjne o zawartości 82% tłuszczu). Gdy się rozpuści, wtedy dodajemy suszoną szałwię (około 3/4 łyżeczki) – można też użyć kilku świeżych listków. Dodajemy także szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy i smażymy dosłownie przez 2 minutki na małym ogniu.
Kopytka polewamy masłem szałwiowym i posypujemy startym na drobnych oczkach parmezanem czy Grana Padano. Smacznego!
Jeśli szukasz podobnych przepisów to wypróbuj moje kopytka z dyni!
Komentarze
Batatow w franku z wodą nie solimy dopiero po ugotowaniu?
Tak jak pisałam w przepisie – gotujemy bataty w osolonej wodzie 🙂