
Soczysty kurczak w sosie z kopytkami to genialny pomysł na obiad dla całej rodziny. Ostatnio mnie naszła wielka ochota na kopytka, jednak tym razem chciałam je nieco urozmaicić. Stąd właśnie pomysł na pyszne kopytka z rozdrobnionym szpinakiem, które już same w sobie smakują rewelacyjnie, a polane roztopionym masłem to już w ogóle poezja smaku! Jeżeli jednak wolisz takie tradycyjne kopytka to zapraszam do tego przepisu na moim blogu (klik).
Kopytka ze szpinakiem
Do moich kopytek ze szpinakiem przygotowałam bardzo soczystego kurczaka w sosie na bazie pomidorków koktajlowych. Ten sos wychodzi bardzo kremowy, aromatyczny, a dodatkowo poprzez dodanie posiekanej mozzarelli fajnie się ciągnie nakładając na talerze. Jeśli szukasz efektownego i naprawdę smacznego przepisu na soczysty kurczak w sosie to bardzo polecam Ci wypróbować to danie.
Obiad zero waste
Tak przy okazji powiem Wam, że ten obiad to też genialny pomysł na opróżnienie lodówki z resztek jedzenia. Zostało mi właśnie trochę szpinaku, pomidorki koktajlowe miałam już trochę obeschnięte, a w lodówce zalegał mi też mały kawałek mozzarelli. Wszystkie te rzeczy pewnie za 2-3 dni musiałabym wyrzucić, a w taki sposób powstał obiad zero-waste. Często zostaje nam trochę danego produktu (nawet ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu). Zamiast je wyrzucać to zrób z nich pyszne kopytka! To takie proste!
Do przygotowania mojego obiadu użyłam mieszanek przypraw ze sklepu Just Spices. Jest to niemiecka firma założona w 2014 r. Co ciekawe, ta firma powstała w piwnicy jednego z trzech założycieli. Z czasem stali się dużym i prężnym zespołem, który, za pośrednictwem innowacyjnych mieszanek przypraw najwyższej jakości, wnoszą powiew świeżości i nowości do tradycyjnych dań. W 2014 roku właściciele podróżowali po świecie, gotując ze świetnymi kucharzami w USA, Indiach i Europie. Zebrane doświadczenie i inspiracje wcielili w życie po powrocie do domu. Może zwróciliście uwagę, ale ich mieszanki przypraw mają twarze osób, którym je zawdzięczają – dosłownie – uwiecznili je na opakowaniach.
W sklepie internetowym Just Spices znajdziecie bardzo ciekawe mieszanki przypraw np. do jajek, ziemniaków, awokado, owsianki, pizzy, mięsa czy np. do kuchni włoskiej, azjatyckiej, guacamole, czy nawet makaronu.
Przepis na: Soczysty kurczak w sosie z kopytkami
Składniki:
Kopytka ze szpinakiem:
- 500 g ugotowanych ziemniaków (po obraniu)
- 100 g rozdrobnionego szpinaku
- 1 jajko
- 180g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do ziemniaków np. Potato Allrounder Just Spices
Kurczak w sosie:
- 600 g piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa np. Meat Allrounder Just Spices
- 400 g pomidorków koktajlowych lub zwykłych pomidorów
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 1 płaskie łyżki przecieru pomidorowego
- 200 ml wody
- 1 łyżka miodu
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do pizzy np. Pizza Seasoning Allrounder Just Spices
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g mozzarelli
Jak zrobić soczystego kurczaka z kopytkami ze szpinakiem?
Ok 550-600 g ziemniaków obieramy, kroimy w połówki i przekładamy do gotującej się osolonej wody (po obraniu powinno ich zostać ok. 500g). Gdy ziemniaki będą już ugotowane to od razu je odcedzamy i dusimy za pomocą tłuczka do ziemniaków.
Jeżeli chodzi o szpinak to można użyć świeżego lub mrożonego (w tym przypadku koniecznie trzeba go rozmrozić i porządnie odcedzić z wody). Ja użyłam rozdrobnionego szpinaku mrożonego, którego rozmroziłam i bardzo dokładnie odcedziłam na sitku.
Do przestygniętych ziemniaków dodajemy 1 jajko, ok. 100 g szpinaku, 180 g mąki pszennej, a także przyprawę do ziemniaków.
Wyrabiamy gładkie ciasto.
Dzielimy na 2 lub 3 części i z każdej formujemy długo wałeczek, który kroimy nożem tworząc równe kopytka. Podsypujemy je sobie mąką żeby się nie przykleiły do stolnicy czy blatu.
Każdą tak przygotowaną partię kopytek wrzucamy do gotującego się wrzątku. Mieszamy za pomocą cedzaka i gdy wypłyną po ok 2-3 minutach wyciągamy je i przekładamy do garnka.
Ja zazwyczaj ugotowane kopytka oblewam lekko zimną wodą i odcedzam ponownie dzięki czemu te kopytka nie kleją się tak bardzo do siebie w garnku. Możesz je także nieco oblać rozpuszczonym masłem.
Piersi z kurczaka (ok 600g) kroimy w drobną kostkę. Posypujemy 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs.
W tym czasie 400 g pomidorków koktajlowych lub zwykłych pomidorów smażymy na rozgrzanym oleju na większej patelni. Dusimy pod przykryciem aż zacznie się z nich robić papka. Wtedy dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, a także 1 łyżeczkę papryki słodkiej i szczyptę ostrej. Wlewamy 200 ml wody i wrzucamy przygotowanego kurczaka. Całość dokładnie mieszamy. Dusimy na średnim ogniu przez 4-5 minut, co jakiś czas mieszając. Po chwili dodajemy także dwie łyżki przecieru pomidorowego oraz łyżkę miodu. Dusimy na małym ogniu przez ok. 4-5 minut co chwilkę mieszając. Gdyby sos zbytnio zgęstniał to wlejcie odrobinę wody.
Na sam koniec wlewamy 100 ml śmietanki kremówki, a także dodajemy płaską łyżeczkę przyprawy do pizzy. Opcjonalnie dodajemy także 100 g posiekanej mozzarelli.
Podajemy z ugotowanymi, ciepłymi kopytkami. Smacznego!
Te kopytka wychodzą przepyszne :*
To danie to czysta poezja smaku! Jestem tak pozytywnie zachwycona!
Robię.Tylko na bazie własnego sosu z pomidorków.Zobaczymy co wyjdzie.
Doskonałe połączenie smakowe 😀 nawet chciałam dodac zdj obiadu, ale wszystko juz zjedzone hahahahaha 🙂
Kopytka przetestowane – cos pysznego! 🙂 Nie spodziewałam się, że dodatek szpinaku tak wpłynie na ich smak :*