Soczysty kurczak w sosie z kopytkami

4.6/5 (78 ocen)
kurczak w sosie z kopytkami

Soczysty kurczak w sosie z kopytkami to genialny pomysł na obiad dla całej rodziny. Ostatnio mnie naszła wielka ochota na kopytka, jednak tym razem chciałam je nieco urozmaicić. Stąd właśnie pomysł na pyszne kopytka z rozdrobnionym szpinakiem, które już same w sobie smakują rewelacyjnie, a polane roztopionym masłem to już w ogóle poezja smaku! Jeżeli jednak wolisz takie tradycyjne kopytka to zapraszam do tego przepisu na moim blogu (klik).

Kopytka ze szpinakiem

Do moich kopytek ze szpinakiem przygotowałam bardzo soczystego kurczaka w sosie na bazie pomidorków koktajlowych. Ten sos wychodzi bardzo kremowy, aromatyczny, a dodatkowo poprzez dodanie posiekanej mozzarelli fajnie się ciągnie nakładając na talerze. Jeśli szukasz efektownego i naprawdę smacznego przepisu na soczysty kurczak w sosie to bardzo polecam Ci wypróbować to danie.

Obiad zero waste

Tak przy okazji powiem Wam, że ten obiad to też genialny pomysł na opróżnienie lodówki z resztek jedzenia. Zostało mi właśnie trochę szpinaku, pomidorki koktajlowe miałam już trochę obeschnięte, a w lodówce zalegał mi też mały kawałek mozzarelli. Wszystkie te rzeczy pewnie za 2-3 dni musiałabym wyrzucić, a w taki sposób powstał obiad zero-waste. Często zostaje nam trochę danego produktu (nawet ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu). Zamiast je wyrzucać to zrób z nich pyszne kopytka! To takie proste!

Do przygotowania mojego obiadu użyłam mieszanek przypraw ze sklepu Just Spices. Jest to niemiecka firma założona w 2014 r. Co ciekawe, ta firma powstała w piwnicy jednego z trzech założycieli. Z czasem stali się dużym i prężnym zespołem, który, za pośrednictwem innowacyjnych mieszanek przypraw najwyższej jakości, wnoszą powiew świeżości i nowości do tradycyjnych dań. W 2014 roku właściciele podróżowali po świecie, gotując ze świetnymi kucharzami w USA, Indiach i Europie. Zebrane doświadczenie i inspiracje wcielili w życie po powrocie do domu. Może zwróciliście uwagę, ale ich mieszanki przypraw mają twarze osób, którym je zawdzięczają – dosłownie – uwiecznili je na opakowaniach.

W sklepie internetowym Just Spices znajdziecie bardzo ciekawe mieszanki przypraw np. do jajek, ziemniaków, awokado, owsianki, pizzy, mięsa czy np. do kuchni włoskiej, azjatyckiej, guacamole, czy nawet makaronu.

Przepis na: Soczysty kurczak w sosie z kopytkami

Składniki:

Kopytka ze szpinakiem:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków (po obraniu)
  • 100 g rozdrobnionego szpinaku
  • 1 jajko
  • 180g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do ziemniaków np. Potato Allrounder Just Spices

Kurczak w sosie:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa np. Meat Allrounder Just Spices
  • 400 g pomidorków koktajlowych lub zwykłych pomidorów
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 1 płaskie łyżki przecieru pomidorowego
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do pizzy np. Pizza Seasoning Allrounder Just Spices
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g mozzarelli
Wyślij emailem

Jak zrobić soczystego kurczaka z kopytkami ze szpinakiem?


Krok 1

kopytka

Ok 550-600 g ziemniaków obieramy, kroimy w połówki i przekładamy do gotującej się osolonej wody (po obraniu powinno ich zostać ok. 500g). Gdy ziemniaki będą już ugotowane to od razu je odcedzamy i dusimy za pomocą tłuczka do ziemniaków.

Jeżeli chodzi o szpinak to można użyć świeżego lub mrożonego (w tym przypadku koniecznie trzeba go rozmrozić i porządnie odcedzić z wody). Ja użyłam rozdrobnionego szpinaku mrożonego, którego rozmroziłam i bardzo dokładnie odcedziłam na sitku.

Do przestygniętych ziemniaków dodajemy 1 jajko, ok. 100 g szpinaku, 180 g mąki pszennej, a także przyprawę do ziemniaków.


Krok 2

kopytka

Wyrabiamy gładkie ciasto.


Krok 3

kopytka ze szpinakiem

Dzielimy na 2 lub 3 części i z każdej formujemy długo wałeczek, który kroimy nożem tworząc równe kopytka. Podsypujemy je sobie mąką żeby się nie przykleiły do stolnicy czy blatu.  


Krok 4

kopytka ze szpinakiem

Każdą tak przygotowaną partię kopytek wrzucamy do gotującego się wrzątku. Mieszamy za pomocą cedzaka i gdy wypłyną po ok 2-3 minutach wyciągamy je i przekładamy do garnka.

Ja zazwyczaj ugotowane kopytka oblewam lekko zimną wodą i odcedzam ponownie dzięki czemu te kopytka nie kleją się tak bardzo do siebie w garnku. Możesz je także nieco oblać rozpuszczonym masłem.


Krok 5

piersi z kurczaka

Piersi z kurczaka (ok 600 g) kroimy w drobną kostkę. Posypujemy 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs.


Krok 6

kurczak w sosie

W tym czasie 400 g pomidorków koktajlowych lub zwykłych pomidorów smażymy na rozgrzanym oleju na większej patelni. Dusimy pod przykryciem aż zacznie się z nich robić papka. Wtedy dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, a także 1 łyżeczkę papryki słodkiej i szczyptę ostrej. Wlewamy 200 ml wody i wrzucamy przygotowanego kurczaka. Całość dokładnie mieszamy. Dusimy na średnim ogniu przez 4-5 minut, co jakiś czas mieszając. Po chwili dodajemy także dwie łyżki przecieru pomidorowego oraz łyżkę miodu. Dusimy na małym ogniu przez ok. 4-5 minut co chwilkę mieszając. Gdyby sos zbytnio zgęstniał to wlejcie odrobinę wody.

Na sam koniec wlewamy 100 ml śmietanki kremówki, a także dodajemy płaską łyżeczkę przyprawy do pizzy. Opcjonalnie dodajemy także 100 g posiekanej mozzarelli.

Podajemy z ugotowanymi, ciepłymi kopytkami. Smacznego!


kurczak w sosie

kurczak w sosie

soczysty kurczak

kopytka ze szpinakiem

just spices

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 78

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kaska Nowak
Kaska Nowak
3 lat temu

Te kopytka wychodzą przepyszne :*

Kaska Nowak
Kaska Nowak
3 lat temu

To danie to czysta poezja smaku! Jestem tak pozytywnie zachwycona!

Alina Olbryś
Alina Olbryś
3 lat temu

Robię.Tylko na bazie własnego sosu z pomidorków.Zobaczymy co wyjdzie.

Grazyna
Grazyna
3 lat temu

Doskonałe połączenie smakowe 😀 nawet chciałam dodac zdj obiadu, ale wszystko juz zjedzone hahahahaha 🙂

Weronika
Weronika
3 lat temu

Kopytka przetestowane – cos pysznego! 🙂 Nie spodziewałam się, że dodatek szpinaku tak wpłynie na ich smak :*