Soczysty kurczak w sosie z kopytkami to genialny pomysł na obiad dla całej rodziny. Ostatnio mnie naszła wielka ochota na kopytka, jednak tym razem chciałam je nieco urozmaicić. Stąd właśnie pomysł na pyszne kopytka z rozdrobnionym szpinakiem, które już same w sobie smakują rewelacyjnie, a polane roztopionym masłem to już w ogóle poezja smaku! Jeżeli jednak wolisz takie tradycyjne kopytka to zapraszam do tego przepisu na moim blogu (klik).
Kopytka ze szpinakiem
Do moich kopytek ze szpinakiem przygotowałam bardzo soczystego kurczaka w sosie na bazie pomidorków koktajlowych. Ten sos wychodzi bardzo kremowy, aromatyczny, a dodatkowo poprzez dodanie posiekanej mozzarelli fajnie się ciągnie nakładając na talerze. Jeśli szukasz efektownego i naprawdę smacznego przepisu na soczysty kurczak w sosie to bardzo polecam Ci wypróbować to danie.
Obiad zero waste
Tak przy okazji powiem Wam, że ten obiad to też genialny pomysł na opróżnienie lodówki z resztek jedzenia. Zostało mi właśnie trochę szpinaku, pomidorki koktajlowe miałam już trochę obeschnięte, a w lodówce zalegał mi też mały kawałek mozzarelli. Wszystkie te rzeczy pewnie za 2-3 dni musiałabym wyrzucić, a w taki sposób powstał obiad zero-waste. Często zostaje nam trochę danego produktu (nawet ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu). Zamiast je wyrzucać to zrób z nich pyszne kopytka! To takie proste!
Do przygotowania mojego obiadu użyłam mieszanek przypraw ze sklepu Just Spices. Jest to niemiecka firma założona w 2014 r. Co ciekawe, ta firma powstała w piwnicy jednego z trzech założycieli. Z czasem stali się dużym i prężnym zespołem, który, za pośrednictwem innowacyjnych mieszanek przypraw najwyższej jakości, wnoszą powiew świeżości i nowości do tradycyjnych dań. W 2014 roku właściciele podróżowali po świecie, gotując ze świetnymi kucharzami w USA, Indiach i Europie. Zebrane doświadczenie i inspiracje wcielili w życie po powrocie do domu. Może zwróciliście uwagę, ale ich mieszanki przypraw mają twarze osób, którym je zawdzięczają – dosłownie – uwiecznili je na opakowaniach.
W sklepie internetowym Just Spices znajdziecie bardzo ciekawe mieszanki przypraw np. do jajek, ziemniaków, awokado, owsianki, pizzy, mięsa czy np. do kuchni włoskiej, azjatyckiej, guacamole, czy nawet makaronu.
Przepis na: Soczysty kurczak w sosie z kopytkami
Składniki:
Kopytka ze szpinakiem:
- 500 g ugotowanych ziemniaków (po obraniu)
- 100 g rozdrobnionego szpinaku
- 1 jajko
- 180g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do ziemniaków np. Potato Allrounder Just Spices
Kurczak w sosie:
- 600 g piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa np. Meat Allrounder Just Spices
- 400 g pomidorków koktajlowych lub zwykłych pomidorów
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 1 płaskie łyżki przecieru pomidorowego
- 200 ml wody
- 1 łyżka miodu
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do pizzy np. Pizza Seasoning Allrounder Just Spices
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g mozzarelli
Zobacz również:
Jak zrobić soczystego kurczaka z kopytkami ze szpinakiem?
Krok 1
Jeżeli chodzi o szpinak to można użyć świeżego lub mrożonego (w tym przypadku koniecznie trzeba go rozmrozić i porządnie odcedzić z wody). Ja użyłam rozdrobnionego szpinaku mrożonego, którego rozmroziłam i bardzo dokładnie odcedziłam na sitku.
Do przestygniętych ziemniaków dodajemy 1 jajko, ok. 100 g szpinaku, 180 g mąki pszennej, a także przyprawę do ziemniaków.
Krok 3
Krok 4
Ja zazwyczaj ugotowane kopytka oblewam lekko zimną wodą i odcedzam ponownie dzięki czemu te kopytka nie kleją się tak bardzo do siebie w garnku. Możesz je także nieco oblać rozpuszczonym masłem.
Krok 5
Krok 6
Na sam koniec wlewamy 100 ml śmietanki kremówki, a także dodajemy płaską łyżeczkę przyprawy do pizzy. Opcjonalnie dodajemy także 100 g posiekanej mozzarelli.
Podajemy z ugotowanymi, ciepłymi kopytkami. Smacznego!
Komentarze
Te kopytka wychodzą przepyszne :*
To danie to czysta poezja smaku! Jestem tak pozytywnie zachwycona!
Robię.Tylko na bazie własnego sosu z pomidorków.Zobaczymy co wyjdzie.
Doskonałe połączenie smakowe 😀 nawet chciałam dodac zdj obiadu, ale wszystko juz zjedzone hahahahaha 🙂
Kopytka przetestowane – cos pysznego! 🙂 Nie spodziewałam się, że dodatek szpinaku tak wpłynie na ich smak :*