Kopytka z serem to pomysł na ekspresowy, tani obiad. Robi się je podobnie jak klasyczne kopytka, ale do ciasta dodaje się twaróg w kostce np. tłusty lub półtłusty. Smakują naprawdę świetnie!
Polecam przygotować do kopytek kremowy sos pieczarkowo-serowy. Jak dla mnie to genialne połączenie smakowe! Do podsmażonych pieczarek dodajemy śmietankę kremówkę, serek topiony oraz opcjonalnie starty na tarce parmezan… Polewamy nim ciepłe kopytka. Coś pysznego! W ten sposób uzyskasz naprawdę smaczny i prosty do przygotowania obiad.
Z przepisu wychodzi porcja dla 3-4 osób.
Przepis na: Kopytka z serem
Składniki:
Kopytka:
- 600 g ziemniaków (500 g po obraniu i ugotowaniu)
- 1 jajko
- 150 g mąki pszennej + do podsypywania
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g twarogu np. półtłustego
- sól, pieprz
Sos pieczarkowo-serowy:
- 1 łyżka oleju
- 150 g pieczarek
- 2 małe ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g serka topionego np. cheddar lub gouda
- opcjonalnie 1 łyżka sera parmezan
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka szczypiorku
Zobacz również:
Jak zrobić kopytka z serem?
Krok 1
Ziemniaki (około 600 g) obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie (do momentu aż widelec będzie ładnie wchodził w ziemniaki). Następnie je dokładnie odcedzamy, odstawiamy aż przestygną i przepuszczamy przez praskę lub maszynkę. W ostateczności możesz użyć też tłuczka do ziemniaków.
Ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy także mąkę pszenną (np. typ 600-650, około 150 g), twaróg (150 g), jajko, mąkę ziemniaczaną (1 łyżka), a także sól (1 bardzo płaska łyżeczka) oraz pieprz (większa szczypta).
Krok 2
Krok 3
W tym czasie do garnka nalewamy wodę i nastawiamy na średnią moc palnika. Gdy woda będzie kipiała to wtedy ją lekko solimy i dopiero zaczynamy formować kopytka. Stolnicę lekko podsypujemy mąką. Ja polecam podzielić sobie ciasto np. na dwie lub trzy części. Z każdej części formujemy dłońmi cienkie paski.
Za pomocą noża kroimy każdy pasek w poprzek (na ukośne kawałki) w odległości ok. 2-3 cm.
Krok 4
Krok 5
Kopytka z serem gotowe!
Można rozpuścić na patelni 2-3 płaskie łyżki masła i polać nim kopytka żeby się nie posklejały (jeżeli nie podajesz ich od razu na talerze tylko chcesz je włożyć do lodówki i zjeść następnego dnia).
Krok 6
Sos pieczarkowo-serowy:
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju (1 łyżka) smażymy pokrojone pieczarki (150-200 g) przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 małe ząbki), mieszamy. Wlewamy śmietankę (200 ml) i gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Na sam koniec dodajemy serek topiony (100 g) i mieszamy do momentu jego rozpuszczenia. Ja dodatkowo dodałam starty na tarce parmezan (około 1 łyżka), aby sos był bardziej wyrazisty. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem – ja dodałam szczyptę. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Ciepłe kopytka z serem polewamy sosem pieczarkowo-serowym. Smacznego!
Komentarze
Fenomenalne.
Sos grzybowy, łącze pieczarki z boczniaka mi, lubię. Posypuję odrobiną zielonej pietruszki.
Super 🙂