Kopytka z serem

5/5 (24 ocen)
Kuchnia polska ma do zaoferowania wiele wspaniałych i smacznych dań, a do jednych z najpopularniejszych można na pewno zaliczyć kopytka z serem. Nic w tym dziwnego, są tanie i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo sycące. Z dodatkiem sosu pieczarkowo-serowego smakują rewelacyjnie!

Ilość porcji

3-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min

kopytka z serem

Kopytka z serem to pomysł na ekspresowy, tani obiad. Robi się je podobnie jak klasyczne kopytka, ale do ciasta dodaje się twaróg w kostce np. tłusty lub półtłusty. Smakują naprawdę świetnie!

Polecam przygotować do kopytek kremowy sos pieczarkowo-serowy. Jak dla mnie to genialne połączenie smakowe! Do podsmażonych pieczarek dodajemy śmietankę kremówkę, serek topiony oraz opcjonalnie starty na tarce parmezan… Polewamy nim ciepłe kopytka. Coś pysznego! W ten sposób uzyskasz naprawdę smaczny i prosty do przygotowania obiad.

Z przepisu wychodzi porcja dla 3-4 osób.

Przepis na: Kopytka z serem

Składniki:

Kopytka:

  • 600 g ziemniaków (500 g po obraniu i ugotowaniu)
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g twarogu np. półtłustego
  • sól, pieprz

Sos pieczarkowo-serowy:

  • 1 łyżka oleju
  • 150 g pieczarek
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g serka topionego np. cheddar lub gouda
  • opcjonalnie 1 łyżka sera parmezan
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka szczypiorku
Wyślij emailem

Jak zrobić kopytka z serem?


Krok 1

składniki na kopytka z serem - jajko, mąka, twaróg, ziemniaki i mąka ziemniaczana

Do przygotowania domowych kopytek będą potrzebne przede wszystkim ugotowane ziemniaki. Możesz równie dobrze użyć ugotowanych ziemniaków z dnia wczorajszego jeżeli zostało Ci ich sporo z obiadu. Pamiętaj jednak żeby je przepuścić przez praskę.

Ziemniaki (około 600 g) obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie (do momentu aż widelec będzie ładnie wchodził w ziemniaki). Następnie je dokładnie odcedzamy, odstawiamy aż przestygną i przepuszczamy przez praskę lub maszynkę. W ostateczności możesz użyć też tłuczka do ziemniaków.

Ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy także mąkę pszenną (np. typ 600-650, około 150 g), twaróg (150 g), jajko, mąkę ziemniaczaną (1 łyżka), a także sól (1 bardzo płaska łyżeczka) oraz pieprz (większa szczypta).  


Krok 2

zagniecione ciasto na kopytka z serem

Szybko zagniatamy ręcznie gładkie ciasto (gdyby byłoby bardzo klejące, a zależy to głównie od odmiany ziemniaków, wtedy podsyp odrobinę więcej mąki, tylko nie wolno przesadzić, bo wyjdą twarde kopytka po ugotowaniu). 


Krok 3

krojenie ciasta na kopytka

W tym czasie do garnka nalewamy wodę i nastawiamy na średnią moc palnika. Gdy woda będzie kipiała to wtedy ją lekko solimy i dopiero zaczynamy formować kopytka. Stolnicę lekko podsypujemy mąką. Ja polecam podzielić sobie ciasto np. na dwie lub trzy części. Z każdej części formujemy dłońmi cienkie paski.

Za pomocą noża kroimy każdy pasek w poprzek (na ukośne kawałki) w odległości ok. 2-3 cm.


Krok 4

gotowanie kopytek z serem

Poucinane ciasto oprószamy z wierzchu mąką, a następnie delikatnie wrzucamy do wrzątku. Pamiętaj, że kopytka należy gotować porcjami. Należy wkładać je ostrożnie do wody, przemieszać łyżką, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotujemy chwilę, ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową.


Krok 5

ugotowane kopytka z serem

Kopytka z serem gotowe!

Można rozpuścić na patelni 2-3 płaskie łyżki masła i polać nim kopytka żeby się nie posklejały (jeżeli nie podajesz ich od razu na talerze tylko chcesz je włożyć do lodówki i zjeść następnego dnia).


Krok 6

Sos pieczarkowo-serowy:

Chciałabym Wam polecić świetnie pasujący do kopytek sos pieczarkowo-serowy.

Sos pieczarkowo-serowy:

Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju (1 łyżka) smażymy pokrojone pieczarki (150-200 g) przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 małe ząbki), mieszamy. Wlewamy śmietankę (200 ml) i gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Na sam koniec dodajemy serek topiony (100 g) i mieszamy do momentu jego rozpuszczenia. Ja dodatkowo dodałam starty na tarce parmezan (około 1 łyżka), aby sos był bardziej wyrazisty. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem – ja dodałam szczyptę. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Ciepłe kopytka z serem polewamy sosem pieczarkowo-serowym. Smacznego!


kopytka z serem

Kopytka z serem przepis

Kopytka z serem i sosem pieczarkowym

przepis na kopytka z serem

kopytka z serem i ziemniakami

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 24

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
GochaK
Gocha
27 dni temu

Fenomenalne.
Sos grzybowy, łącze pieczarki z boczniaka mi, lubię. Posypuję odrobiną zielonej pietruszki.

Kopytka z twarogiem

W kuchni polskiej jest cała masa pysznych dań, które są przekazywany z pokolenia na pokolenie. Do jednych z najpopularniejszych dań (zwłaszcza na podkarpaciu, z którego regionu pochodzę) można zaliczyć kopytka z twarogiem. Jak dziś pamiętam, jak babcia przygotowała je za mojego dzieciństwa. Uwielbiam je jak niemal każde danie mączne, więc chętnie przygotowuję te kopytka serowe co jakiś czas. Przygotowanie kopytek jest naprawdę banalnie proste, a uzyskujemy w krótkim czasie naprawdę. Przepis na kopytka z serem różni się od klasycznego generalnie tylko samym białym serem, który nadaje im delikatnie innego smaku oraz konsystencji.

Kopytka z serem i ziemniakami

U nas w domu bardzo lubimy kopytka z serem i ziemniakami w każdej wersji, chociaż częściej przygotowuję wersję na słono niż na słodko. Moją ulubioną wersją jest ta podana w przepisie powyżej, z sosem pieczarkowo-serowym. Wiem, że w wielu domach często podaje się je z sama śmietaną lub śmietaną i cukrem, chociaż akurat ja nie jestem wielką fanką tych dodatków do kopytek. Jest to jednak kwestia gustu i jak Tobie taka wersja smakuje, to rób ją śmiało! Ten przepis bazowy pozwoli Ci eksperymentować z różnymi dodatkami. Kopytka z serem i ziemniaki ciekawie też smakują z przyrumienioną na masełku bułką tartą lub po prostu z podsmażoną cebulką. Moja opcja na słodko, to natomiast serek homogenizowany ze świeżymi owocami. Zwłaszcza w okresie letnim smakuje mi ta opcja wyjątkowo.

RozwińZwiń